Genre: Mystery / Thriller
Gesproken taal: Engels en Duits
Releasedatum: 18 februari 2010
Bekijk via Netflix
Plot Shutter Island
"Some places never let you go."
De film speelt zich af in 1954. U.S. Marshall Chuck Aule (Mark Ruffalo) en zijn nieuwe partner Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) gaan op zoek naar een moordenares, die ontsnapt is uit TBS-kliniek 'Ashecliffe Hospital' voor langgestraften op Shutter Island, een eiland voor de kust van Massachusetts. Aangenomen wordt dat ze zich daar nog verborgen houdt. Een web van intriges en misleiding zorgt er al snel voor de nodige problemen. Zo krijgt Daniels van de plaatselijke doktoren geen toegang tot de archieven van het hospitaal, die hem de broodnodige informatie zouden kunnen verschaffen. Een plotseling opstekende orkaan verbreekt de verbinding met het vasteland, waardoor ze nu op zichzelf zijn aangewezen. Diverse langgestraften maken van de verwarring gebruik, om uit de kliniek te ontsnappen.
Teddy Daniels
George Noyce
Deputy Warden McPherson
Warden
RimkoWolfs
Beste film in zijn genre, en een van de beste die ik ooit gezien heb. word bij ons op school voor educatie gebruikt.
RimkoWolfs
Ik probeer de film nog eens te bekijken (soms zie je dan dingen vanuit een andere invalshoek) maar het lukt me niet. Ik zie alleen het ene verschrikkelijke idee na het andere en een uitwerking dat ik totaal niet goed vind.
k.grubs
Mooie film, ik keek hem gisteren op een slechte tv met bijna geen kleur, waardoor het een echte film noir leek. Wel erg onwaarschijnlijk dat een groep psychiaters de moeite zou nemen om dit hele verhaal op te tuigen om 1 veroordeelde moordenaar te genezen.
Nadat de clou duidelijk is, gaat de film wel erg op de knieen om het allemaal voor iedereen uit te leggen. Fijn gespeeld door DiCaprio, jammer dat die directeur in zijn nazi-uniform zo weinig tekst heeft in de film, zijn gesprek met Teddy is misschien wel de leukste dialoog in de film.
Gastel
De vraag bij films met een dergelijke plottwist is of de films bij een tweede kijkbeurt nog steeds goed is. Een film als The Sixth Sense, met een plottwist van vergelijkbare impact, slaagt daar wel in. Deze helaas niet...
pabloderks
ik wil je graag begrijpen hier in.
Wat vind jij er zo goed aan dat hij 5 sterren krijgt... Zou ik ook graag begrijpen nl. En dat een leraar het een lesje leuker vindt om met zijn klas een film te kijken ipv boekstof door te lezen wil niets zeggen, deze film is geenszins educatief te noemen.
Hey Blondie!
Voor mijn smaak zat er te weinig verhaal in, het werd te lang uitgemolken en ik had hem bijna niet afgekeken ware het niet dat het spel van Kingsley en Sydow net iets te goed waren om te laten schieten en ik de hoop had dat er toch nog een onverwachte dubbele twist in het verhaal zou komen. Helaas bleef die uit. Ik zal hem niet nogmaals bekijken.
Donkerwoud
Ik heb deze film lang weten te vermijden omdat iemand het einde al verraden had en ik geen groot liefhebber ben van dit soort mindfuck-films. Wat schetste echter mijn verbazing: Shutter Island is verrassend goed. Zoveel stijlvoller en esthetisch prettiger om naar te kijken dan het overgehypete inception. Voor de twists en turns hoefde ik het niet meer te doen, maar van de schitterende beelden en de impliciete verwijzingen naar zoveel filmklassiekers heb ik toch genoten.
LeveninLiefde
Erg goede film!! De sfeer is beklemmend, de beelden versterken het verhaal enorm. Wel moet ik zeggen dat ik het verhaal dusdanig vaag vond dat ik het boek heb moeten lezen om de film echt volledig te begrijpen... de film alleen laat nogal wat ruimte voor eigen interpretie over maar dat kan natuurlijk ook als voordeel gezien worden
4,5 ster!
4,5 ster!
Eigen interpretatie? Wordt alles op het einde niet haarfijn uitgelegd?
NYSe
Daarom. Als nu blijkt dat ik alle ambiguïteit over het hoofd gezien heb is een herziening op z'n plaats.
LeveninLiefde
Niet echt, in mijn ogen. Ik en een vriendin verschillen van mening over wat nou de ware reden is dat hij op dat eiland zat. Terwijl dat in het boek overduidelijk is.
Ook de flashbacks zijn lastig te interpreteren, terwijl het boek deze haarfijn uitlegt.
benq81
benq81
je hebt gewoon geen verstand van films kijk jij maar lekker sesamstraat ofzo past beter bij je denk ik en wat je zegt over invalshoek!!?? je moet klein beetje hersenen hebben om het te begrijpen.
LimeLou
- 2048 berichten
-*Je* (met hoofdletter).
-Film. Kijk (puntje erbij).
-Sesamtraat (hoofdletter).
-Of zo (spelling).
-Bij je, denk ik. (komma en punt gebruiken).
-"Wat zeg jij over de invalshoek" lijkt me wat logischer klinken.
-"Je moet een klein beetje hersens hebben" (gebruik van het lidwoord "een").
Je moet eerst een beetje jouw hersenen gebruiken voordat je zo boos reageert tegen iemand die oprecht benieuwd is naar de mening van een ander. Mensen hebben dat namelijk; meningen.
pabloderks
Erg volwassen reactie van je benq81, met inderdaad ook aardig wat spel- en taalfouten bovendien. Wat wel klopt aan je woorden is dat je maar een 'klein beetje hersens' hoeft te hebben om deze film te begrijpen.
Als je in een forum aan discussies deelneemt is het de bedoeling dat je met argumenten een mening onderbouwt en daarbij is het handig dat je open staat voor een weerwoord, dat je dan op jouw beurt weer kan proberen te weerleggen met argumenten.
Mijn reactie op inhoud van de film staat enkele pagina´s terug, voel je vooral vrij om het daar niet mee eens te zijn en er op in te gaan, maar ga niet het topic lopen bederven met puberale impuls-reacties.
tbouwh
Deze film is een grote mindgame.... De eerste keer dat je deze ziet erg goed opletten ,want je zult hem iedere volgende keer vanuit een andere invalshoek bekijken. Zit goed in elkaar, 4*
booyo
Toentertijd in de bioscoop gezien, was zo onder de indruk dat ik het in een keer de volle mep gaf. Inmiddels heb ik gister het boek uitgelezen, en net de film weer gekeken. De film doet duidelijk onder aan het boek, al blijft het nog steeds een zeer behoorlijke verfilming. Wat mij het meest opviel was dat de film een kleine maar essentiële zin toe heeft gevoegd aan het einde.
Het boek eindigt met Chuck die zegt: "We're too smart for that", waarop Andrew antwoord: "Yeah, we are aren't we?". Hierdoor interpreteerde ik het einde van het boek als zijnde dat Andrew volledig was teruggevallen.
De film voegt gek genoeg de zin: “Which would be worse, to live as a monster, or die as a good man?” toe. Waardoor je toch vrij duidelijk kan interpreteren dat Andrew de terugval faked.
Waarom heeft Scorsese deze zin toegevoegd? Om er zijn eigen wending aan te geven, of om het einde een stuk duidelijker te maken. Ik denk het laatste, want tijdens de gehele film had ik het gevoel dat ik als kijker een stuk dommer behandeld werd dan als lezer.
Daarom een punt minder tov mijn eerste kijkbeurt, 4*
MRDammann
Tweede keer gekeken, en hij wordt er veel beter op. Mooie locaties, prachtig vormgegeven.
Zeus.
Sterke rol van DiCaprio. Prachtig personage zet hij neer. Verder ook een prima film. Qua 'mindfuck' kan die (voor mij) niet tippen aan de werken van Nolan (Memento, The Prestige). Vind die twee toch nog stukken sterker op dat gebied. Toch goed vermaakt.
Shutter Island
Zoals al vele hier op MM zeggen is de film vergelijkbaar met Memento. Er zijn hier terecht discussies gaande over deze film. Ook ik zou graag mijn inbreng hierin willen hebben. Maar allereerst wil ik even kwijt dat dit weer een geniale productie van Martin Scorsese is waarin hij zijn kwaliteiten als regisseur weer zeer duidelijk naar voren laat komen. Scorsese laat zijn goede films ook echt heel goed zijn.
De film lijkt op het eerste gezicht niet eens zo opzienbarend. Een US Marshall gaat naar een psychiatrisch eiland om daar de verloren vrouw Rachel Solando te vinden. Een paar geweldige scènes worden gelijk al naar je toe geslingerd, zoals de scène met Dr Jeremiah Naehring en de directe overschakeling naar het Duits. Prachtig! Samen met zijn deputy Chuck gaat hij uiteindelijk de strijd aan. Naarmate de film vordert wordt het echter steeds obscuurder. De vrouw Solando blijkt niet te zijn wie zij is, en ook Ward C is een plek om je vraagtekens bij te zetten. Dan hebben we ook nog de mysterieuze vuurtoren. Wat gebeurd daar in? Niemand die het weet.
Uiteindelijk lijkt de film vast te lopen. Toch weer Scorsese er een geweldig onverwachte wending in te gooien. Dit speelt zich allemaal in de vuurtoren af. Een gigantische mind fuck is het gevolg en je weet niet wat je nou moet geloven. Alles lijkt elkaar tegen te spreken. Tot slot denk je alles te begrijpen. DENK je alles te begrijpen. De laatste zinnen van de film brengen je dan weer helemaal in verwarring... Een positieve verwarring echter. Die laatste zinnen maken de film nog krachtiger dan hij al was. De kers op de taart. Echt schitterend gedaan!!
Leonardo DiCaprio; eigenlijk ben ik nooit zo'n superfan van hem geweest. In deze film weet hij echter een formidabele prestatie neer te zetten. Hij geeft zo'n goede invullen aan het verhaal met zijn rol dat het echt een prijsje waard is. Hij brengt alles met zulke overtuigen dat het net lijkt alsof je naar een echte psychopaat zit te kijken. Mede door zijn overtuigend acteerspel is de film zo'n succes.
Niet alleen DiCaprio, maar ook Mark Ruffalo en Ben Kingsley spelen het spel zeer overtuigend mee. Het feit dat alles een rollenspel was kan je alleen ontdekken doordat ze het noemen. Ik had geen moment getwijfeld of er niet meer achter stak. Geweldig gedaan!!
Ook het eiland is zeer mooi in beeld gebracht. Beelden tijdens de storm zijn echt goed genomen. Ook de kliffen en het opvangcentrum zelf zijn mooi weergegeven. Misschien valt het niet veel op, maar ook het weer draagt zeer goed bij aan de spannende en benauwde sfeer van de film. Donkere wolken, dan weer lichte zon. Alles past precies. Je ziet dat het weer echt is afgestemd op de situatie en de sfeer van de film op dat moment. Bij opluchting zon, bij spannend donkere lucht. Het viel mij gewoon op. Ook de vuurtoren was in zijn eenvoud zeer sfeervol. Het had de gehele tijd iets mysterieus om zich heen hangen, terwijl als je nagaat hij eigenlijk heel gewoon was.
Een geweldige productie. Jammer dat ik niet meer kan geven dan dat deze film zou moeten krijgen.
NYSe
Dit was juíst hetgene dat mij een beetje tegen de borst stuitte: er worden nergens eerder in de film echt suggesties gegeven dat het allemaal maar nep is., waardoor het een beetje aanvoelde alsof Scorsese een mooie thriller van twee uur gemaakt had en toen aan het einde dacht dat het misschien wel mooi zou zijn een scène toe te voegen waarin blijkt hoe alles doorgestoken kaart is, zonder daar eerder over nagedacht te hebben.
Het lijkt me namelijk hoogstens onrealistisch hoe een directeur van een gesticht door zóveel moeite gaat (waarin van alles fout had kunnen gaan en had kunnen leiden tot de dood van meerdere individuen, waaronder Teddy, verschillende patiënten en meerdere bewakers) om één enkele patiënt te genezen volgens een methode die hoogstens discutabel is.
Een nogal geforceerde plottwist die uiteindelijk niet bijzonder veel weet toe te voegen aan het verhaal (iets waar plottwists over het algemeen wel vaker aan lijden). Je voelt hem inderdaad niet aankomen, maar ik kan hem dan ook niet echt herleiden in de rest van de film, waardoor het naast geforceerd ook nogal willekeurig aanvoelt.
VincentL
Dat gevoel kan ik begrijpen ja. Je moet het leuk vinden inderdaad. Dat de directeur zoveel moeite doet wordt ook uitgelegd. Ze wilden een ultime poging doen om Leaddis te redden.
NYSe
Tja, vind ik zelf een beetje een zwakke "uitleg" van de motivatie. Dat het zo lang volgens plan zou verlopen is natuurlijk vrijwel onmogelijk.
Dragonslayer
Eehm.. Was deze een maand geleden ook al niet op TV?
sbs heeft nou eenmaal een lijstje met films die ze minimaal 3 keer per jaar moeten uitzenden.
VincentL
Anders halen ze nooit een hoog gemiddelde kijkcijfers...
MRDammann
Alleen jammer dat hij op RTL te zien is

Psychologische thriller 'Shutter Island' met Leonardo DiCaprio vrijdag op televisie

Psychologische thriller 'Shutter Island' met Leonardo DiCaprio komt binnenkort weer naar Netflix

Psychologische thriller 'Shutter Island' met Leonardo DiCaprio wordt vanavond uitgezonden op televisie

De langverwachte 'Shutter Island'-prequelserie 'Ashecliffe': hoe staat het daar eigenlijk mee?

The Green Mile
Fantasy / Drama, 1999