Genre: Horror / Thriller
Geregisseerd door: Alfred Hitchcock
Met onder meer: Anthony Perkins, Janet Leigh en Vera Miles
Releasedatum: 23 december 1960
Plot Psycho
"A new and altogether different screen excitement!"
Bediende Marion Crane werkt hard, maar verdient te weinig. Ze zou dolgraag gaan samenwonen met haar vriend Sam, maar ook hij moet rondkomen met een schamel loon. Op een dag krijgt ze van haar baas de opdracht een grote som geld naar de bank te brengen. In een vlaag van wanhoop besluit Marion zich het geld toe te eigenen en vervolgens slaat ze op de vlucht. Onderweg komt ze in een hevige storm terecht en moet ze noodgedwongen overnachten in het Bates Motel. Daar ontmoet ze Norman Bates, de mysterieuze, jonge eigenaar die een obsessie heeft voor zijn moeder.
Norman Bates
Tom Cassidy
Caroline
George Lowery
AmazingPP
Meesterwerk! Veel meer woorden heb ik er niet voor nodig. Meesterwerk!!
olivier
Weet niet waarom, maar heb ik mijn leven al zovéél films gezien en ik durfde nooit beginnen aan de hitchcock-films... Gek hè wanneer je écht gepassioneerd bent door cinema? Denk omdat zoiets alleen maar kan tegenvallen. Maar vandaag zag ik voor eerst 'vertigo' en vanavond ben ik direct 'psycho' gaan halen. Ben er kapot van. Normaal gesproken kom je dat soort meesterwerken zelden tot nooit tegen. Zou niet weten welke ik het mooiste vond, maar genoten... dat hebben we als nooit tevoren! 5*
dutchtuga
haha, lachen man.
pjutter
in silence of the hams wordt deze film dus verkracht
precies het zelfde verhaal
heel grappig
AmazingPP
Helemaal goed!!! Hahahaha....
foreli
Deze film is in één woord Fantastisch, een waar meesterwerk van Hitchcock. een zwart-wit meesterwerk.

mister blonde
Jammer dat ik halverwege de film weg moest. Heb echt getwijfeld of ik gewoon thuis zou blijven om hem weer eens helemaal te kijken. Zelden een film gezien die zo spannend is, met zulke goede dialogen (in het kantoortje van Bates), met die geweldige muziek (vaak nagedaan, nooit geëvenaard), zo prachtig gefilmd is (de beroemde douchescène is echt heel bijzonder), met zulke goede acteurs (Perkins is god) en zo'n goed plot (vele functionele wendingen die niemand aan ziet komen, diepgang - zelden een creep zo goed uitgewerkt zien worden). Top 10 plaats blijft staan.
HCF
Gisteren kon ik de film ook niet helemaal uitkijken, net nu ik graag eens die douchescène wou zien ... Kan ik die scène op het internet vinden ?
On-topic: tot waar ik gekomen ben vond ik het een mooie film, een old school horror/thriller, heerlijk om te zien !
orbit
- 12092 berichten
Ik zag dat ik deze een belachelijk laag cyfer had gegeven.. dat was ook niet de bedoeling. Zo slecht vind ik hem niet. Alhoewel hij me nog steeds niet erg kan boeien
italian
is er niets te zien in de trailer op imdb...
ik heb trouwens gisteren ook een deeltje gekeken met een paar van mijn leeftijd...
sommige walgen van zwart-wit films en een discussie beginnen over de kwaliteit van die films is onmogelijk...
maar nadat ze de douchescène hadden gezien zeiden ze ineens allemaal niets meer...
zo geschokt waren ze
na al die keren dat ik de film gezien heb was mijn hart deze keer ook heel hard aan het kloppen
Thomas83
Gisteravond heb ik Pyscho eindelijk voor het eerst in zijn geheel kunnen zien, en ik vind het een absolute topper in zijn genre. Ik snap heel goed waarom deze film zo geprezen is. Binnen het thriller-genre is Psycho gewoon een topper met de spanning die eigenlijk van begin tot eind op de film staat. Vooral op het einde wordt de film erg spannend en interessant vind ik.
De muziek en sfeer in Pyscho zijn echt heel goed vind ik, en degene die Norman Bates speelt vind ik echt sterk acteren.
Gewoon een goede film, met wat sterke scenes, waarvan de douche-scene wel de beroemdste is.
Psycho heeft me niet volledig overdonderd, maar steekt toch wel ver uit boven de gemiddelde thriller of horrorfilm met zijn spanning, sfeer, acteerprestaties, en verhaal. Het verhaal is vrij simpel, zoals bij elke horrorfilm eigenlijk, maar kent toch nog wel de nodige diepgang en leent zich uitstekend voor spanning over de gehele film, zonder dat die spanning er geforceerd ingestopt is door voor bepaalde locaties of enge monsters of iets dergelijks te kiezen.
Aan het begin is het voor de mensen die geen zwart-wit films bekijken misschien even doorbijten, maar daarna stoort het absoluut niet meer, en de film vliegt voorbij. Voor sommigen is Psycho misschien wat te braaf, maar ik kan me heel goed voorstellen dat deze film in 1960 echt spraakmakend was. Aanradertje!
matthijs_013
Kon de spanning niet echt vinden.. Weet dat het uit de jaren 60 is en horrors uit die tijd niet eng zijn, maar een lullig achtergrondmuziekje neerzetten wanneer ze denkt dat ze achtervolgd wordt, vind ik toch wel erg oppervlakkig
Mojo Pin
Het was best een vermakelijke film, maar een meesterwerk... tja, ik weet het niet hoor. Ik vond sowieso Vertigo al een klasse beter.
Kaffeefiltjer
Vreemd dat er zoveel mensen deze film al 'oud' en niet spannend vinden, want dit is toch een film met wel een zeer sterke plotwending op het eind, die je NIET zag aankomen.
dumballover
Ik heb deze film ook pas onlangs gezien(ja, daar schaam ik me voor) en het beviel me uitermate. Ik vind ook wel dat deze film verouderd is, maar dit stoort me absoluut niet. Dat rijden in de auto is zalig, zo ludiek. Het was zeer spannend en het plot zat zeer goed. Waaraan ik merkte dat de film wat verouderd was dat de dialogen wat moeizaam verliepen, wat artificieel, iets wat je nu niet meer kunt maken in de hedendaagse cinema. De belangrijkste troeven voor deze film waren natuurlijk de constante spanning en de verschrikkingen. De muziek was natuurlijk ongelovelijk goed gepast, waardoor de spanning werd opgedreven. Het was zalig om die douchescène eindelijk eens te zien. Al 20 parodies erop gezien, maar deze is toch wel de mooiste. Uitstekende film: een echte klassieker.
Anakin01
Heb hem eergisteren ofzo op Tv gezien.
Dit is zo'n creepy film... Er gebeurt niet echt iets ergs maar toch jaagt de film je de stuipen op het lijf.
Ik vind ook wel dat de oudheid van de film er helemaal niet toe doet hier, want deze film is gewoon goed!
Een hele goede film met een vrij origineel einde!
felix89
gewoon een magistraal meesterwerk waarbij ik zelden zo een angst over me heen krijg als ik het personage norman bates op het scherm zie, de regie en spanningsopbouw zijn subliem maar de acteerprestatie van Anthony Perkins is zeker even sterk, de blikken die hij uit zijn gezicht krijgt en de beroemde douche-scene vind ik toch wel verrassend als geniaal---- niemand is het immers gewoon dat het hoofdpersonage in het midden van de film het loodje legt
een van mijn favoriete films!
Thomas83
Inderdaad. Ik had verwacht dat de beroemde douche-scene pas ergens op het einde zou komen. Dat verrastte me toch wel. Er wordt op een heel aangename manier getart met de cliché's van de horrorfilm. Al weet ik niet of die cliché's toen ook al bestonden. Ik ben niet bepaald een kenner van de wat oudere films.
Maar misschien kun jij ook beter je verwijzing naar de douche-scene even tussen als spoiler tag neerzetten, want als jij en ik door die scene werden verrast dan zal dat wel voor meer mensen gelden die de film nog niet hebben gezien. En de verassing is er natuurlijk af als ze het hier al lezen.:)
Skyper
nou, heel erg bedankt hoor felix89.
Gebruik aub spoiler tags volgende keer.
Kutzooi!
Bwa, Spoiler, ik dacht dat zoiets algemeen geweten was, ui recensies enzo
Diekmans
Blijft een boeiende film. Hier en daar wordt er erg statisch geacteer
Diekmans
Bwa, Spoiler, ik dacht dat zoiets algemeen geweten was, ui recensies enzo
Helemaal met je eens, Psycho kent iedereen, ook hoe de film eindigt. Net als Titanic (de boot zinkt)...zijn dit films die je niet meer kan verpesten!
BoordAppel
Compleet mee oneens, het einde kende ik nog helemaal niet van deze film. De douchescene is een stuk bekender.
Skyper
Ik heb nog nooit een fragment uit de film gezien.
Dus is het dan zo raar dat ik niet weet(wist nu) dat de hoofdrolspeelster bij de douchescene doodging?
Ik kende de scene wel, maar daarom hoef ik nog niet te horen dat ze dan ook dood gaat. Dus gewoon een spoiler.
Skyper
ja sorry, maak ik nog even de zelfde fout...
zal er wel aan liggen dat ik moe begin te worden
nikita_6
fantastisch. Men gaat zich afvragen wat er in het hoofd van Norman Bates omgaat, het hoofd van een psychopaat. Een zeer intrigerend doch angstaanjagend karakter. Schitterend neergezet door Alfred Hitchcock. Een klassieker en meesterwerk onder de horrorfilms. Zien.

Psycho
1998

Psycho IV: The Beginning
1990

Psycho III
1986

Psycho II
1983

Schrikken tot je lijkbleek ziet: De beste zwart-wit horrorfilms

Het is maar een film? Deze echte moordenaars vormden inspiratie voor beroemde horrortitels

Dit zijn de elf beste horrorfilms volgens de legendarische regisseur Martin Scorsese

Deze wereldberoemde horrorfilms zijn alleen op SkyShowtime te bekijken

Il Buono, il Brutto, il Cattivo

12 Angry Men
Drama, 1957

Once upon a Time in America
Misdaad / Drama, 1984
hotelclerkarizonashowerregenmotelhalloweenstolen moneytaxidermygeldsecretariswhodunitzwart en witlijkmurdererdiefstalgeestesziekteprivedetectivevermist persoonpsychovoyeurismevoyeuroedipus complexdouble identity proto-slashermoeder zoon relatiebirds anxiousdramaticwhodunnitwoman on the runcorruptibilityconfused identitieshuman vulnerabilities