• 9.381.135 stemmen

Män Som Hatar Kvinnor (2009)

Thriller / Mystery | 152 minuten / 180 minuten (extended version)

Genre: Thriller / Mystery

Speelduur: 152 minuten / 180 minuten (extended version)

Alternatieve titels: Millennium: Mannen Die Vrouwen Haten / The Girl with the Dragon Tattoo

Oorsprong: Zweden / Denemarken / Duitsland / Noorwegen

Geregisseerd door: Niels Arden Oplev

Met onder meer: Michael Nyqvist, Peter Haber en Noomi Rapace

Gesproken taal: Zweeds en Engels

Releasedatum: 6 augustus 2009

Plot Män Som Hatar Kvinnor

"Based on the Worldwide Best Seller"

Op 29 september 1966 is de 16 jaar oude Harriet Vanger spoorloos verdwenen. Nu, 40 jaar later, krijgt journalist Mikael Blomkvist een ongewone opdracht: hij wordt door grootindustrieel Henrik Vanger gevraagd de geschiedenis van zijn familie te schrijven. Wat hij eigenlijk wil is de waarheid achterhalen over Harriet. Mikael vindt dat hij wel even uit zijn sleur bij het tijdschrift kan komen en samen met computerdeskundige Lisbeth begint hij aan de opdracht. Ze graven dieper en dieper in het verleden van de familie en komen steeds donkerder geheimen tegen.

Mikael Blomkvist

Gustav Morell

Harriet Vanger

avatar van peacekeeper

peacekeeper

Je reinste onzinnige, infantiele mooifilmerij, The Da Vinci Code met zo mogelijk nog onzinniger plotwendingen en melodramatische ontknoping.
Van het script moet de film het zowieso niet hebben, maar hoe de dader vlak voor zijn einde nog even netjes al zijn motieven en daden, incl. foto's, panklaar kan uitleggen tart toch wel iedere vorm van het serieus nemen van de kijker.
En hoe lovenswaardig het ook is om een karakter in een film gebukt te laten gaan onder misbruik, met ergens daarachter nog als thema de rol van het patriarchaat, de constante exploitatie wending die de film aan dit thema weet te geven is bijzonder misplaatst.

avatar van Zeriel

Zeriel

peacekeeper schreef:

Ik ben blij dat er nog iemand de film maar niks vond, maar mooifilmerij....................?

Ik vind het juist niet mooi gefilmd, het lijkt niet eens op een echte speelfilm, meer op een TV-serie.

avatar van peacekeeper

peacekeeper

Mooifilmerij is niet een positieve kwalificatie voor mij: het duidt op een grote mate van nietszeggendheid in de cinematografie en keuzes van camera shots, omdat er geen connectie is met het verhaal en de karakters (heel plat gezegd, "ze doen maar wat"). En dat kwam op de blu-ray uitstekend naar voren!

Mooie film maar duidelijk een verfilming van een boek waarbij het verhaal niet helemaal in de film past... Heb de link tussen de verhaallijnen niet goed begrepen, dus misschien toch het boek lezen? Geen slechte film, maar ook geen meesterwerk. 3,5 ster.

avatar van Hereistom

Hereistom

Prachtige film, heb er van genoten net als deel 2 en 3.

Het is ook moeilijk om precies het boek te verfilmen, de film is nu al 2,5 uur, dus als ze precies het boek verfilmen zou het misschien wel 10 uur zijn.

Ik vond het dus mooi verfilmd en heb er van genoten!

avatar van ThaMovieVoter

ThaMovieVoter

Theunissen schreef:

Er schijnt nu ook een Amerikaanse/Engelse verfilming te komen met meen ik in de hoofdrol Daniel Craig. Misschien dat ik die dan ga kijken want dat Scandinavische taaltje spreekt me niet aan.

Ik vind het juist een hele leuke taal. Maar het is inderdaad een beetje vreemd gebrabbel. Net zoals Nederlands is voor buitenlanders.

avatar van filmfreak25

filmfreak25

heb het boek niet gelezen. Vond de film wel redelijk. Goed verhaal, goed geacteerd en spannend. Gewoon voldoende. Echt super-geweldig vond ik hem nou ook weer niet...

avatar van maddux

maddux

top film gewoon. 4*

avatar van Zeriel

Zeriel

Flutfilm gewoon 1,5 *

Oftewel wat is er dan zo top aan? Ik heb een drakerig onevenwichtige film gezien met de uitstraling van een (mislukte) pilot voor een TV-serie,

avatar van revadebe

revadebe

Wel aardige film, maar de film miste de diepgang die het boek wel had. Wat dat betreft was een tv-serie een stuk geschikter geweest; alle personages konden dan rustig geïntroduceerd worden en uitgewerkt in plaats van deze volgepropte film.

Wat bijvoorbeeld duidelijk anders was dan in het boek was de relatie met Erika Berger, de motivatie om de opdracht aan te nemen, de manier waarop Lisbeth en Mikael elkaar leren kennen, het schrijven van de biografie, confrontatie met Harald, etc. etc. Nu is dit op zich allemaal niet zo erg, maar het boek komt toch een stuk beter doordacht over dan de film.

Ook bijvoorbeeld dat er weinig verdachten echt aan bod komen, behalve degene die ook daadwerkelijk de moordenaar blijkt te zijn is toch typisch een probleem wat je krijgt als je alleen het noodzakelijke laat zien.
Ook werd de zaak die al 40 jaar voor veel kopzorgen zorgt toch in hoog tempo en relatief eenvoudig opgelost. Wederom omdat vooral het strikt noodzakelijke wordt getoond.

Ik snap dat de boel eenvoudig moet worden gemaakt om het te behappen te maken voor mensen die het boek niet hebben gelezen, maar het boek is echt zoveel rijker. En zelfs met een vereenvoudigde plot is de film nog een beetje van de hak op de tak.

avatar van TekJohnny

TekJohnny

Heb ze allemaal gezien, ook gelezen. Nadeel van lezen en dan kijken is dat je bij het lezen je eigen voorsteling maakt. Na het zien van de film vond ik het nog steeds een meesterstukje. Ik vind haar geweldig...........

avatar van Lupussy Galore

Lupussy Galore

Is dit deel 1 van de serie Millenium die Canvas vanavond begint te uitzenden? Ik lees in revadebe's recensie dat hij het op "aan elkaar geplakte delen TV-serie" vind lijken. Deze serie wordt in 6 delen uitgezonden vanaf vanavond dus.

Nooit gelezen deze trilogie, ik heb wat gemist geloof ik....

avatar van Mug

Mug

Lupussy Galore schreef:

Dit is inderdaad de eerste film van de (bios-)trilogie die in een 'extended version' dan weer zijn samengevoegd in een zes-delige serie voor tv (en dvd). Vanavond het eerste deel van deze (eerste) film, en volgende week het tweede deel van deze (eerste) film.

avatar van Lupussy Galore

Lupussy Galore

Mug schreef:

Dank je wel.

Maar tot mijn verbazing zie ik hier een 4 sterren beoordeling van mezelf! Dus in de Zweedse Filmzomer heb ik de film gezien? Ik heb de boeken niet gelezen. Helaas, zoals ik al maar al te vaak hoor....Het kwam me al bekend voor. Moest het opnemen wegens iets anders. Toch nog maar effe kijken dan.

avatar van rkdev

rkdev

Nadat ik in het begin gelukkig wat vragen beantwoord kreeg door mijn vriendin die het boek had gelezen (had een beetje het idee alsof ik midden in een film/verhaal viel, kan me de reactie van revadebe dus wel voorstellen) kwam ik er helemaal in en vond ik het een super film. Spannend en boeiend. Noomi Rapace speelde briljant.

Ben wel erg benieuwd naar de Hollywood versie van David Fincher. Als hij wat van de sfeer van Se7en kan toevoegen aan het verhaal, en misschien iets meer aandacht schenkt aan de zaken die 'revadebe' eerder noemde kon het wel eens een geslaagd project worden.

avatar van scorsese

Bijzonder onderhoudend mysterie met een uitgebreid plot, maar wel goed te volgen. Goed beschreven personages, waarvan Lisbeth absoluut het meest intrigerend is. Overtuigend neergezet door de nog onbekende Noomi Rapace, van wie we na deze trilogie ongetwijfeld nog meer zullen horen.

Ondanks de lange speelduur (ik heb de extended version bekeken), zakt het verhaal nergens in. En naarmate het onderzoek vordert, wordt de sfeer ook wat grimmiger. Het einde kwam helaas een beetje afgerafeld en snel afgerond over t.o.v. de rest van de film.

avatar van mrmucho1

mrmucho1

peacekeeper schreef:

Dankjewel. Nu hoef ik er geen woorden meer aan vuil te maken.

avatar van stinissen

Van deze trilogie vind ik alleen deze echt de moeite waard de film is realistisch en niet overdreven. Noomi Rapace

werd door deze prent een wereldster.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Scoort hoog en veel stemmen. Zo even kijken dan. Zit wel een beetje tegenop dat deze film minimaal 152 duurt.

Dit is niet de gehele film die nu op tv komt!

Canvas zendt deze film namelijk in twee delen uit. Vorige week was het eerste deel!

avatar van AGE-411

AGE-411

Canvas programmeert de drie films in televisiepremière als een zesdelige reeks.

Je moest inderdaad ook vorige week gekeken hebben.

Mijn VHSspeler loopt op deze moment (net zoals vorige week op dit tijdstip).

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Canvas programmeert de drie films in televisiepremière als een zesdelige reeks.

O, vandaar dat ie van ie vandaag ongeveer 90 min duurde. 2e helft vond ik nog best aangenaam. Jammer dat ik de eerste helft niet gezien heb, toch geef ik hem een cijfer.

avatar van jan01

jan01

Ik vind de film leuker dan het boek, dat nogal oppervlakkig vermaak biedt. Al met al snap ik de hype rond deze trilogie niet zo goed. Maar de film is wel aardig (ook niet echt meer dan dat).

avatar van Q Jones

Q Jones

Canvas programmeert de drie films in televisiepremière als een zesdelige reeks.

Wow dan baal je wel als deel twee af is gelopen en je moet dan nog wachten op deel 3 dan zou ik echt helemaal gek worden. Ik had het geluk dat ik ze in een marathon achter elkaar zag.

avatar van Rpattz

Rpattz

Noomi Rapace wat een actrice zeg! Ze speelt echt goed. Het komt allemaal echt geloofwaardig over. Ze gaat het ver schoppen in Hollywood.Over de trilogie Deze deel vind ik wel het beste van de drie. In deze zit spanning en romantiek vergeleken met rest van de twee.

Je ziet Lisbeth en Michael ook samen veel scenes hebben wat in deel 2 en 3 niet het geval is. Verder een super film om naar te kijken.

avatar van TinkerTex

TinkerTex

Een erg nette film waarbij een mysterie op slimme en boeiende wijze langzaam maar zeker onthuld wordt. De personages hadden wat mij betreft nog wat meer mogen worden uitgediept. Iets wat in het boek waarschijnlijk wel geweest zal zijn.

Desondanks een prima film!

avatar van josseheijmen

josseheijmen

Geweldig.

Mooi dat België dit uitzendt. Zelfs in 2 delen prima te behappen.

Krimi die ver uitsteekt boven de middelmaat. In alles eigenlijk.

ja, helemaal goed!

avatar van AGE-411

AGE-411

josseheijmen schreef:

Geweldig.

Mooi dat België dit uitzendt. Zelfs in 2 delen prima te behappen.

Krimi die ver uitsteekt boven de middelmaat. In alles eigenlijk.

ja, helemaal goed!

Televisie is een regionale bevoegdheid, geen federale. (Dus Vlaanderen ipv België)

Op Canvas zie je wel vaker het soort films dat je normaal niet op TV ziet.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Redelijk.. de eerste anderhalf uur ofzo zijn aardig wanneer het mysterie nog een mysterie is, leuke cast ook. Daarna wordt alles opeens in een rap tempo ontrafeld, alsof het slechts een bijzaakje is: in no time zijn ze er bijvoorbeeld achter dat ze in Australië zit En zo zitten er nog meer van die rare dingetjes in het script.

Ook die verkrachtings- en wraakscenes.. tja, zielig voor 'r hoor, maar dit is gewoon shocken om te shocken, totaal misplaatst. 'Kijk die man toch eens slecht zijn, en wat een gerechtigheid!'

Mager filmpje uiteindelijk. Qua verhaal echt niets meer dan een goede Engelse detective, sterker nog die zijn vaak pienterder uitgedacht.

avatar van qwertzu

qwertzu

Heb eerst de boeken gelezen en toen de films gekeken, vind ze echt helemaal geweldig.

Hoop dat holywood eraf blijft, want juist die donkere ietwat grimmige sfeer hoort helemaal bij dit verhaal.

En ook de niet zo perfecte (qua uiterlijk) mensen doen het goed in deze film, kun je in hollywood niet zo snel vinden zulke "echte" mensen

Vind de acteurs erg goed gecast, ze lijken aardig op de personages die ik tijdens het lezen in mijn hoofd had!!

Echt een top film, aanrader!