• 9.378.606 stemmen

Män Som Hatar Kvinnor (2009)

Thriller / Mystery | 152 minuten / 180 minuten (extended version)

Genre: Thriller / Mystery

Speelduur: 152 minuten / 180 minuten (extended version)

Alternatieve titels: Millennium: Mannen Die Vrouwen Haten / The Girl with the Dragon Tattoo

Oorsprong: Zweden / Denemarken / Duitsland / Noorwegen

Geregisseerd door: Niels Arden Oplev

Met onder meer: Michael Nyqvist, Peter Haber en Noomi Rapace

Gesproken taal: Zweeds en Engels

Releasedatum: 6 augustus 2009

Plot Män Som Hatar Kvinnor

"Based on the Worldwide Best Seller"

Op 29 september 1966 is de 16 jaar oude Harriet Vanger spoorloos verdwenen. Nu, 40 jaar later, krijgt journalist Mikael Blomkvist een ongewone opdracht: hij wordt door grootindustrieel Henrik Vanger gevraagd de geschiedenis van zijn familie te schrijven. Wat hij eigenlijk wil is de waarheid achterhalen over Harriet. Mikael vindt dat hij wel even uit zijn sleur bij het tijdschrift kan komen en samen met computerdeskundige Lisbeth begint hij aan de opdracht. Ze graven dieper en dieper in het verleden van de familie en komen steeds donkerder geheimen tegen.

Mikael Blomkvist

Gustav Morell

Harriet Vanger

avatar van jan_hut

jan_hut

Het is moeilijk een gedegen beoordeling van deze film te geven. Knap geregisseerd en gedegen acteerwerk ondersteunen het vermakelijke verhaal. Hier een daar wordt er echter een stukje van de route afgesneden en dat is jammer. Slechts een enkele van de moorden uit het verleden wordt wat gedetailleerder uitgewerkt, de rest wordt naar de kijker zo vluchtig gebracht dat het belang hiervan onduidelijk blijft.

Ik ergerde me vooral aan de overdreven links propagandistische wending dat het verhaal plots neemt. Larsson kan het gewoon niet laten het nationaal socialisme aan te halen en dit in direct verband te brengen met moord, sadisme en marteling. Totaal overbodig en het maakt het geheel nogal ongeloofwaardig.De "nazistische achtergrond voegt absoluut niets toe aan het verhaal. Het doet me denken aan Stalingrad waar uit het niets een hele gemene officier verschijnt met een duivels lachje (hij roept nog net niet Ï'll get you Gadget! Wherever you are!).

In tegenstelling tot de door smeetsm aangehaalde "De terugkeer van de dansleraar ", waarin het politieke verleden een essentieel onderdeel van het plot is krijg je in deze film sterk het gevoel dat het erbij geraapt is om perse een politiek statement te maken. Dit maakt het geheel wat ongeloofwaardig en dat is jammer.

avatar van banne

banne

Ik respecteer ieders mening laat dat even duidelijk zijn maar wat een rete slechte film! Heb net als velen het boek gelezen en weet dat je het niet letterlijk kan vergelijken maar gewoon een compleet andere draai aan het verhaal geven gaat mij wat te ver. Het komt voor 30-40% overeen met wat in het boek staat, de rest is er zinloos bijverzonnen of verdraaid. Ging met erg hoge verwachtingen naar binnen maar vond het zonde van de tijd en het geld!

avatar van Redlop

Redlop

Je vindt het dus een slechte film omdat het verhaal niet parallel loopt aan het boek.

avatar van Gish

Gish

Gisteren voor de tweede maal gezien, nog meer genoten dan de eerste keer en alle twijfel is nu weg,

5 sterren, een van de beste films van het jaar.

avatar van kwarkje

kwarkje

Ondanks dat ik het boek gelezen heb is deze film voor mij een van de beste films dit jaar. In het begin moest ik even aan het taaltje wennen maar na 10 minuten stoorde ik me er niet meer aan.

avatar van Zinema

Vermakelijk.

De 2,5 uur gingen i.i.g. goed voorbij. Het verhaaltje voelde soms ietwat gekunsteld, zo vond ik het einde een beetje flauw. Onderhoudend, sfeervol en spannend filmpje. Ben wel te porren voor dit soort detectives. Leuk opgebouwd ook.

Zeer goed.

avatar van The One Ring

The One Ring

Ik kreeg afgelopen week te horen dat het boek en de film een hype waren. Toch bizar dat ik er dan niet van gehoord had. Hoe dan ook, de film maakt in ieder geval niet duidelijk waarom het een hype is. Vrij standaard detectivefilmpje, waarvan er al heel veel bestaan. Een soort Se7en-light. Het is allemaal wel aardig uitgewerkt en er zitten wat sfeervolle momenten in het begin in, maar niets gedenkwaardigs. Voor het grootste deel blijft het wel vermakelijk, maar weinig verrassend en nadat het mysterie opgelost is gaat de film nog vrij lang door zonder duidelijke reden. Wat interesseerde mij affaire nou rond dat grote bedrijf? Dat had nergens iets mee te maken. Vooral belangrijk voor het vervolg denk ik, want zonder enige duidelijke motivatie stond er ineens To be continued op het scherm, terwijl ik dacht dat alle eindjes wel aan elkaar geknoopt zaten. Wellicht snappen de lezers van de boeken dat, maar het kwam op mij als onzinnig over.
3 sterren voor het aardige vermaak, maar hoe iemand hier een bijzodnere film in kan herkennen gaat een beetje langs mij heen.

avatar van datcho

datcho

The One Ring schreef:

Wanneer je de trilogie hebt gelezen weet je dat dat grote concern er wel degelijk mee te maken heeft. En dat er ook nog 2 delen gaan komen (meestal met een trilogie)

avatar van Japie1971

Japie1971

The One Ring schreef:

Het boek bevat een slordige 150 blz. na het ontmaskeren van de moordenaar. De zoektocht naar Henriëtte en de ontmanteling van Wennerstorm zijn zelfs erg vermakelijk geschreven. Ik besef echter dat dit op film lastig over te brengen is. Vandaar ws deze samenvatting die o.a jou mening naar boven kan brengen

avatar van Redlop

Redlop

datcho schreef:

Ook voor dit deel is het gedoe met het concern van belang, want hierdoor 1) maakt Lisbeth kennis met Blomkvist. Door de rechtszaak wordt hij tijdelijk uit de redactie gezet, waardoor hij 2) tijd en financiële noodzaak heeft om de opdracht aan te nemen .

avatar van Hans Vons

Hans Vons

Ik vond het een goede film, die me constant boeide en als ik zo de voorgaande berrichten lees, ga ik zeker die trilogie lezen.

avatar van james_cameron

Prima thriller, zeer fraai gefotografeerd en qua verhaal mooi opgebouwd en uitgewerkt. Sterk akteerwerk ook. Het laatste half uur, waarin bepaalde plotlijnen worden afgewerkt na de intense climax, komt een beetje als mosterd na de maaltijd, maar al te storend is dit gelukkig niet. Ik ben zeer benieuwd naar de andere twee delen van de trilogie. Misschien toch de boeken maar eens gaan lezen...

avatar van Pastaman

Pastaman

Net gekeken en ik vind het een topfilm !

Gewoon kijken en genieten.

avatar van Gorillaz

Gorillaz

Ik vond de film erg sterk, heb me ondanks de lange duur geen moment verveeld. Het einde kwam wel een beetje laat vond ik, al was het wel fijn dat alle verhaallijnen uitgewerkt werden. De schrikeffecten waren ook goed gedaan.

Ik kijk zeker uit naar deel 2 en 3, ga ook zeker de boeken lezen!

avatar van obezzi

obezzi

boek niet gelezen, super spannende film, einde wat minder..

maar des al niet te min een super goeie film met goeie acteurs!

avatar van davidovic

davidovic

nog eens een goeie thriller waarvan er de laatste niet heel veel meer van worden gemaakt. 2 uur en half maar geen seconde vervelend. Soms iets wat voorspelbaar maar niet dat het stoort.

Ook dat zweeds is wel eens leuk, komen veel woorden die je in het nederland trug vindt

avatar van wyatt earp

wyatt earp

davidovic schreef:

Ik heb ook eens zitten luisteren, en ik vond het af en toe net een heel overdreven nederlands accent. Best grappig.

avatar van scumfrog

scumfrog

Heerlijke film.....kijken!

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

In tegenstelling tot de meeste users hierboven heb ik het boek niet gelezen.

Millenium is een spannende, meeslepende thriller met goeie acteerprestaties en een prima cast.

Allegrootste pluspunt is wat mij betreft de mooie trage opbouw en karaktersetting die pas in de tweede helft van het verhaal naar een heftige climax toe werkt.

Twee punten houden mij van een 4 sterrenfilm, namelijk:

1) Het subplotje met de curator hing er wat mij betreft wat plompverloren bij. De wraaksccene was een hele mooie, maar het misbruikgedeelte was me veel te plotseling en was me vooral ook wat too much, gezien de overige ellende in de film.

2) De knip naar het tweede deel vond ik erg ongelukkig gekozen. De epiloog was te lang en weinig samenhangend. Terwijl de afscheidsscene in de gevangenis juist een prima einde was geweest. Nu bleef er een wat mij betreft misplaatst happy-end achtig einde over wat totaal niet bij de rest van de film past.
*** 1/2 derhalve.

avatar van Hermannus

Hermannus

Een van de weinige films die mij de laatste tijd echt kon vasthouden. Begint wat verwarrend, na de uitnodiging kent het verhaal een sterke wending. De meeste kenners zullen de film als zeer vrouwonvriendelijk betitelen, zoals de titel al doet vermoeden. Helaas is het in deze wereld wel de werkelijkheid. Film blijft tot het einde boeien. Gelukkig komt er een vervolg in 2010. Een dikke verdiende 4,5 van mijn kant.

avatar van _Casper_

_Casper_

dikke 4 sterren, geweldige film!

avatar van outlaw36

outlaw36

kan niet wachten op het vervolg boekdelen 2 en 3 waren nog spannender....in een ruk uitgelezen.

Lisbeth salander zag er precies zo uit als ik me had voor gesteld in het boek.

avatar van el padrino

el padrino

wat een vette film. laat die andere 2 delen ook maar snel komen. 5

avatar van eppo349

eppo349

Na het zien van deze film, moet ik nodig achter de drie boeken aan.

Goed verhaal!

avatar van mancomann

mancomann

ik vond dit echt een geweldige film , een heel dikke 4 sterren

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Prima whodunit die verfrissend ouderwets is. Zo krijgt de kijker geen ontelbare verrassingen en plot twists op zijn bord, maar wel sober en oerdegelijk speurwerk. Er wordt ruim de tijd genomen om een setting te scheppen waardoor de spannende momenten ook écht spannend zijn. Anderzijds kan je natuurlijk opperen dat Män Som Hatar Kvinnor op zich niet veel meer voorstelt dan de gemiddelde aflevering van Midsommer Murders of Inspector Morse (waar ook wel iets van aan is).

Mij deed het in ieder geval deugd nog eens zo'n klassiek detectiveverhaal te zien, waarbij ook de puike acteerprestaties opvielen. Michael Nyqvist kwijt zich uitstekend van zijn taak als goudeerlijke journalist, maar het is toch vooral de beschadigde ziel Lisbeth Salander (rol van de knappe Noomi Rapace) die de show steelt. Een zeer aandoenlijk personage dat punten scoort voor deze eersteling uit de Millenium-trilogie.

Op visueel vlak zorgt de sobere aanpak van regisseur Niels Arden Oplev voor de nodige sfeer, hoewel een gewaagdere look deze film had kunnen doen ontsnappen aan de middelmatigheid.

Solide vakwerk hoor, waarvan ik heb genoten, maar écht bijzondere cinema levert het niet op. Niettemin puik!

avatar van eppy

eppy

ik heb genoten van deze geweldige detective, en ga nu zeker de boeken lezen

avatar van donmarko22

donmarko22

Eerst de film gezien. Het was een heerlijk verhaal dat geen minuut verveeld. Toch de boeken maar eens lezen van deze schrijver.

Ongelooflijk goede boekverfilming, zo zie je ze weinig. De eerste film die ik 5 sterren geef omdat het geweldige verhaal en casting ondersteund wordt door perfécte achtergrondmuziek.

Prachtig.

avatar van eddyeddy

eddyeddy

Een film die me raakte mede ook door het knappe acteerwerk van Noomi Rapace...klasse