1998, het jaar waarin raves officieel “uit” waren. Leerrijke film is dit
In datzelfde jaar verpulverde Titanic het ene box office-record na het andere. Wie echter geen drie uur lang opgescheept wilde zitten met Jack en Rose, kon altijd nog terecht bij Agnes en Elin in ‘Fucking Amal’. In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, is dit een vrij charmante high school film. Maar dan wel eentje die in niets lijkt op zijn Amerikaanse genregenoten.
Om te beginnen zit je naar mensen met een ziel te kijken, en niet naar doorgedreven karikaturen. Betekent dit dan dat deze film hyper-realistisch is? Nee, gelukkig niet. Maar ieder personage heeft wel zijn/haar kleine kantjes. Zo kun je Agnes moeilijk een engeltje noemen. Het arme kind mag dan wel het slachtoffer van gaybashing zijn, het weerhoudt haar er niet van om haar enige vriendin
zelf stevig te “handicap-bashen”.
Nee, een
kumbaya-sfeer heerst er niet in Amal. En toch weet Moodysson er een sympathieke, respectvolle film van te maken, zónder voortdurend met het vingertje te wijzen. We zien hoe Agnes worstelt met zichzelf en met de lokale tokkies, maar je hebt nooit het gevoel dat het serieus fout zal aflopen. Dat werd trouwens mooi geÏllustreerd door de knullige, maar goedbedoelde reactie van de moeder
toen ze doorhad dat Agnes lesbisch is. Moodyssons aanpak ligt m.i. veel dichter bij de realiteit dan de doemscenario’s uit veel andere films.
Op visueel vlak is Fucking Amal er eentje uit de duizend. Moodysson haalde zijn inspiratie zo te zien zowel bij MTV (losse camera, snelle cuts, veel gezoom) als in de arthouse-bioscoop (grove korrel, hoog contrast). Echt mooi is het niet altijd, maar het geeft de film wel een unieke, tijdloze look (al maken de oversized Addidas-truien snel duidelijk in welk decennium we ons bevinden).
Moodysson maakt overigens nog wel een paar interessante keuzes. Zo zul je wellicht weinig regisseurs tegenkomen die het een goed idee vinden om uitgerekend van het gehandicapte meisje een gemene roddeltante te maken. En ik vermoed dat nog minder filmmakers deze film zouden laten eindigen
met een lullige dialoog over chocomelk.
Grootse cinema zou ik Fucking Amal nu ook weer niet noemen, daarvoor zijn de pubers net iets te irritant, maar het is wel een prima alternatief voor de klassieke high schoolfilms.
P.S. Zeg niet langer ‘uit de kast komen’: voortaan
kom je gewoon uit het toilet. 3.5*