• 9.377.570 stemmen

Met onder meer: Alexandra Dahlström, Rebecka Liljeberg en Erica Carlson

Gesproken taal: Zweeds

Releasedatum: 3 februari 2000

Plot Fucking Åmål

Åmål is een onooglijk provinciestadje waar nooit iets gebeurt en de jongeren zich te pletter vervelen. De 16-jarige, lesbische Agnes voelt zich eenzaam en slaagt er niet in een stabiele vriendenkring op te bouwen. Zelf kijkt ze vooral op naar haar klasgenote Elin die de jongens om haar vingers windt, maar ook daar op uitgekeken is geraakt. Agnes' wereld stort in wanneer uitgerekend Elin haar op haar verjaardagsfeestje vernedert om indruk te kunnen maken op haar oudere zus Jessica. Maar daar heeft Elin, die gefascineerd raakt door Agnes' moed, achteraf spijt van. Er volgt een langzame toenadering tussen de twee.

sydney

Het is bij mij ook en/en. Naar Pathe gaan is ook niets mis mee. en niet alle amerikaanse films zijn overcommercieel. Gechargeerde opmerking van mij om één belangrijk punt duidelijk te maken. Kwaliteit komt eerder bovendrijven als het budget laag is. Laten we het bij die stelling houden in het forum wellicht.

avatar van Herald

Herald

Nou vooruit laat ik nog eens een poging wagen, als stupide commerciële meuk kijkende, popcornvretende Pathebezoeker mag ik er naast zitten. Ik heb geen reputatie hoog te houden immers.

Ik heb de film trouwens maar 1 keer gezien, toen ie op TV was. Zodoende dat ik geen idee heb welke scene de O'Boy scene is ( overduidelijk dat ik geen kenner ben), of wat het schommelstoel incident precies inhield.

Misschien dat ik daarom die onderdrukte lesbische gevoelens van Elin ook niet zag. Op de opmerking dat ze scheppen jongens had versleten (maar nooit ondeugende dingen mee deed) van haar zus na, wat enigszins zou kunnen betekenen dat ze niet zo compatible met jongens is, zijn er verder geen aanwijzingen dat Elin een klein potje is. Bij toeval geraakt ze op Agnes' partijtje en als uitdaging geeft ze Agnes een zoen. Daar krijgt ze spijt van, maar aan de andere kant vindt ze het best spannend.

We verschillen al van mening over het karakter van Elin, en dat is toch wel essentieel. Jij beweert dat ze juist niet oppervlakkig is door tegen wil en dank anders te zijn, ik noem haar oppervlakkig omdat ze juist anders wilde zijn. Zodoende ook mijn argumenten over de titel. Stel Elin wilde niet anders zijn, dan zou ze ook niet steen en been klagen over de dufheid van Amal, want dat doet niemand.

Het was vast omdat ik sliep waardoor het me niet opviel dat Elin absoluut niet uit de groep wilde vallen. Sterker nog ik kreeg de indruk dat ze ontzettend graag uit die groep wilde. Niet zoals iedereen zijn. En ook niet zoals iedereen elke week bij dezelfde snackbar hangen, maar naar wilde feesten en partijtjes gaan.

En stiekem wil elke tiener dat, geen kuddedier zijn, maar tegelijkertijd niet alleen. Geen meeloper zijn, maar wel bij een groepje horen. Niet de massa zijn die naar een bioscoop gaat, maar de liefhebber die naar het filmhuis gaat. Maar tegelijkertijd kijkt de filmhuisganger wel alle actiefilms op SBS6 zodat ie later weer kan klagen dat er Hart van Nederland door heen komt. Oh wacht, dat heeft niks met de film te maken, maar wel met stereotyp gedrag. Dat irriteert me in het algemeen en dus ook in deze film.

Elin is hiermee een typische tiener, meer typisch dan degenen die geen problemen hebben met de grijze massa zijn. Want tegenwoordig is de grijze massa zijn vies. Je moet tegen de massa aanschoppen, maar wel een GSM hebben om met de massa te communiceren. Elin's manier van tegen de massa aanschoppen is lesbisch zijn.

In elk geval heeft de film mij niet kunnen overtuigen van de diepe lesbische gevoelens die Elin had alvorens met Agnes te zoenen. Noch heeft de film me kunnen overtuigen van oprechte liefde van Elin voor Agnes. Maar hey ik miste ook de Al-Qaeda verwijzing in Signs.

Verder vond ik Johan niet onuitgewerkt. Ik vond hem een sympathieke gozer. Een sufferd, maar wel aardig. Met mijn onervaren oog dacht ik zelfs dat Jessica hem stiekem leuker vond dan haar vriendje, en in mijn slechte Hollywoodbrein verwachtte ik zelfs dat die twee elkaar nog zouden vinden. Maar dit is Zweeds vakmanschap dus niks van dat.

Aan de andere kant zou je haar avontuur met Johan kunnen zien als laatste poging om zichzelf te overtuigen dat ze hetero is. En als zelfs seks met een jongen haar niet bevalt dan kan ook niet anders dat ze helemaal niet op jongens valt. Daarentegen keek ze al neer op Johan en was ie niet macho genoeg voor haar, maar voor hetzelfde geld was ze naar de grote stad gelift en wel genoten als ze werd gepaald door een echte standknul, maar dat zijn alleen maar speculaties natuurlijk.

narva77 (crew films)

Klopt Herald, daarin heb je gelijk. Vandaar dat ik ook de vraag opwierp waarom het altijd of/of is en waarom niet en/en. Je kan ook filmhuisliefhebber zijn of liefhebber van Europese films, maar tegelijkertijd ook commerciële Hollywoodfilms goed vinden. En natuurlijk komt ook niet alles waat uit Amerika komt, uit Hollywood!

In die zin begrijpen wij elkaar wel

avatar van Goodfella

Goodfella

Het wordt nu een beetje vervelend. Je frustraties zijn inmiddels wel duidelijk lijkt me.

FisherKing

Stel Elin wilde niet anders zijn.
dan hadden we geen film gehad !

al eerder over gehad. non-discussie. Je houdt van films en dan maakt het niet uit waar je ze ziet. ik zie ze overal ( en die meuk van Heaven in het zgn 'filmhuis' had me bespaard mogen blijven!.)
Daarentegen keek ze al neer op Johan en was ie niet macho genoeg voor haar
maar mijn persoonlijke ervaring met puber-meisjes zijn zo ( of kunnen ze zo zijn. ) heb echt met Johan meegeleefd.

sydney

@Herald: Ik heb het idee dat jouw aanklacht tegen Fucking Åmål zich meer richt tegen het zogenaamde antiklimaat met betrekking tot het mainstream bioscoopbezoek dan op de film zelf. Ik zie hier twee discussies doorelkaar lopen. Zoals ik al eerder duidelijk heb gemaakt en het is daarom een non discussie, voor de meeste mensen is het en/en. Voor mij ook!!! Ik ben alleen van mening dat een lager budget, kwaliteit duidelijker laat zien. Commerciële films kunnen daarom ook goed zijn. Je frustratie is een rode draad door het hele verhaal. Hierdoor moet Fucking Åmål het helemaal vergelden, omdat dit blijkbaar voor jou het symbool is voor de "arrogante filmhuisbezoeker". Je gaat je gang maar. In ieder geval heb je de essentie gemist van de film. En dat is jammer, omdat het een onderwerp behandeld waar iedereen in het verleden (of heden) mee in aanraking is geweest. Ik stel voor dat je de film nog een keer huurt en dat je dan alle haatgevoelens over het filmhuis even vergeet. Misschien gaat er een wereld voor je open.

sydney

Dit is wel een interessant artikel in dit opzicht.

Tussen sex objecten, supervrouwen en oenen

(21-11-2000)

Als je jong bent en je wil naar de bioscoop dan is er een groot aantal films waaruit je kan kiezen. De grote bedrijven weten dat jongeren veel geld hebben om uit te geven en "high school films" worden non-stop geproduceerd aan de andere kant van de Atlantische oceaan. Helaas lijkt het erop dat de meeste films alleen maar worden gemaakt om geld op te brengen. De verhaallijnen zijn veelal aan elkaar gelijk en de boodschap, mocht die er zijn, is vaak dubbelzinnig en onbelangrijk. Het thema is vaak liefde en vooral het gedeelte van de liefde dat op seks betrekking heeft. Alleen in de wereld van jonge mensen in de film hebben liefde en sex niet zoveel met elkaar te maken. Tenminste niet in de wereld van de jongens. Hier is het gebrek aan vernieuwing in de wereld van de jongerenfilm heel duidelijk. The rolverdeling man en vrouw zijn volledig gebaseerd op stereotypen. Ik neem bijvoorbeeld de film Road Trip die nu in het filmrepertoire zit.

In Road Trip denken de jongens met hun geslachtsorgaan en de jacht naar seks is een van de drijvende krachten achter de film. In het algemeen missen zij enige vorm van intelligentie en behandelen vrouwen als huisdieren. Op hun beurt zijn de meiden zelden aanwezig, omdat zij niet interessant zijn behalve als ze tenminste één kledingstuk kwijtraken. Ze zitten meestal knus met hun pyjama's in hun fleurige kamers. Gelukkig zijn er gedurende de laatste paar jaren steeds meer films gemaakt waarin de stereotype beschrijving van de vrouw is verdwenen, maar minder waarin de stereotype man plaatsmaakt voor intelligentere, gewone en aardige jongens.

In Reza Baghers Vingar Av Glas, is het hoofdpersonage Nazli sterk, mooi en intelligent. De mannelijke personages zijn vooral arme wezens zonder zelfvertrouwen. Sporen van het stereotype vrouwenbeeld zijn ook nog steeds aanwezig. Om ons duidelijk te maken dat Nazli geen gewone vrouw is, maar een of andere superheld, haalt ze haar motorrijbewijs en laat ze een tatoeage op haar arm aanbrengen. Waarschijnlijk moeten personages in films extreem zijn, anders is er geen sprake van een film. Maar aan de andere kant zou er ruimte moeten zijn voor meiden die geen sex objecten of supervrouwen zijn. En jongens die niet alleen leven voor seks of volledig onnozel zijn.

Toen ik Roadtrip ben gaan zien bestond het publiek voornamelijk uit 12-jarige jongens. Ik vraag me af wat zij denken als ze de bioscoopzaal verlaten met 2 mogelijkheden om hun leven te leiden. Onnozel of seksmaniak. Ik kan het bijna raden. Om van het verdraaide vrouwenbeeld af te komen dat sommige jonge mannen hebben moeten we waarschijnlijk als eerste werken aan een imagoverandering van de man door de jongens goede rolmodellen te geven.

Rebecka Liljeberg

FisherKing

Mocht Rebecka dit wel schrijven van Alexander.

sydney

Mocht Rebecka dit wel schrijven van Alexander.

Rebecka mag veel van Alexander. Zelfs films maken. :lol:

avatar van jay73

jay73

Ik begrijp iets niet.

Bij imdb hanteren ze een Weighted Average.

Dit zijn de resultaten van Fucking Amal:

8.1/10 (8,788 votes)

...en deze zijn van The French Connection

7.8/10 (5,973 votes)

Hoe kan het dat Fucking Amal NIET in de top 250 staat en The French Connection WEL?

narva77 (crew films)

Ik vroeg me dat ook al af, maar ik denk dat ik erachter ben; omdat bij Fucking Amal maar 803 Amerikanen (US-voters) op de film hebben gestemd, en bovendien heeft ie bij de US-voters een gemiddelde van 6,2.

Ik heb gemerkt dat dat een grote rol speelt, ook bij bv. 'Festen', die eerst in de top-100 stond.

Die imdb 250 sucks!

avatar van Jordy

Jordy

voor de top 250 worden alleen de top-stemmers gebruikt... hun gemiddelde kan afwijken van het "echte" gemiddelde

narva77 (crew films)

Maar dat kan nooit zoveel verschillen. Ik denk dat het aan het lage percentage US-voters ligt. Trouwens, who cares, hij staat immers in de MovieMeter top100

avatar van gimli f

gimli f

Het lijkt me een erg interessante film. Staat ook op mijn lijst "nog te kijken films", net als b.v. Abre los ojos en Amores Perros. Ik moest die Europese filmsscene maar eens verder ontdekken...

avatar van Sjan

Sjan

Ik weet het zeker, ik word lesbisch. 4 sterren. Mooi geacteerd, niets overdreven ofzo, gewoon mooi.

avatar van jay73

jay73

Als je je geaardheid door een film laat beinvloeden dan moet die film volgens mij wel 5 sterren waard zijn!

avatar van Ace

Ace

Iedereen wil anders zijn dan de rest. Daardoor voelen we ons speciaal, belangrijk. Maar de maatschappij tolereert niet dat er iemand opvalt. We zouden dus allemaal anders moeten zijn zonder van het doorsnee profiel af te wijken. Maar iedereen weet dat de doorsnee mens niet bestaat. Dat er geen norm is voor 'normaal' en 'niet normaal'. Het is een ballon vol leegte. In deze film doorprikken beide meisjes deze ballon, zij het dat Elin dit pas doet in de laatste 10 minuten. Maar beide meisjes komen er open voor uit dat ze speciaal zijn. En ze hopen ook dat hun omgeving hun blijft accepteren zoals ze zijn.

Deze situaties komen in het echte leven ook voor. Ik wil danook diegenen willen feliciteren die in zulk 'n situatie terecht kwamen en net zo reageerden.

True, so true.

avatar van Sjan

Sjan

Hij blijft eigenlijk in mijn hoofd spoken, ik heb 'm een half punt hoger gegeven, 4.5 nu dus

avatar van Violet-Oi!

Violet-Oi!

Heb hem op video en toen ik heb net had heb ik hem misschien wel 10 keer gezien!

vind zweedse kinder-jeugd films altijd al erg mooi, zo gewoon en niet overdone, dat de meisjes en jongens veel mooier zijn dan dan in werkelijk zoals in veel americaanse.

prima film erg cool!

avatar van d@ Smint

d@ Smint

Na het lezen van de over het algemeen zeer lovende recensies snel gekeken. Typische Scandinavische jeugdfilm, waarvan er haast iedere zondagmorgen één op Nederland 3 te zien is. Goed verhaal, sterk acteerwerk, maar geen meesterwerk: 3,5 *

sydney

Jeugdfilm Nee, ik kom hier niet meer op terug.....

narva77 (crew films)

Gisteravond weer es gekeken. Grappig is dat in 'Christiane F' Christiane een LP krijgt van David Bowie, terwijl ze die al heeft, maar er niks van zegt.

In 'Fucking Amal' krijgt Agnes een CD, en heeft haar vader in de winkel eventjes naar deze muziek geluisterd. Vervolgens zegt hij tegen Agnes "ik vond het best goede muziek".

Aiaiai, dat is wel het on-coolste wat je als puber kan overkomen...

Moest gelijk aan Christiane F denken, misschien wel erg ver gezocht

Weet je hoe vet goeie film dat was ik heb hem al ik weet niet hoe vaag gezien mn pa had hem opgenomen soms gewoon twee dagen achter elkaar.Ik vind het wel sneu hoor voor agnes en ik vind Elin wel erg egoistisch.Maar hij blijft goed!!!!!!!!!!!!

Komt er een vervolg????

Hey Narva77 heb jij het boek christiana F.

(gelezen)

ik wel maar goed.

sydney

@Narva: De overeenkomst met Christiane is er inderdaad, echter ik had tot nu toe nog nooit die link gelegd. In ieder geval toen ik jouw post las moest ik ook denken aan de scene bij christiane F, waarbij zij onder genot van de luidde muziek van David Bowie een tattoo aan het aanbrengen was. In de film Fucking Åmål was het Agnes die onder klassieke muziek zichzelf aan het verminken was met scheermesjes. Misschien ook vergezocht, maar ik moest er direct aan denken.

@luv-in-tha-house: Ik zie dat je nog niet op veel films gestemd hebt, maar de start is veelbelovend.

narva77 (crew films)

Hey Narva77 heb jij het boek christiana F (gelezen) ik wel maar goed.

Nee, hoezo?

Sydney; idd ook wel errug vergezocht, maar dat was dat van mij ook ja. Zit toch wel wat in ja

avatar van Violet-Oi!

Violet-Oi!

Oh je moet het boek echt lezen!!!!

Veel meer info dan in de film, film is supercool alleen als ik het boek niet had gelezen, dan snapte ik er veel minder van. echt als je nog niet genoeg van het verhaal hebt moet je dat zeker doen er is ook site van christiane f hoe het nu met haar is enz best interessant. maar de link met fucking amal had ik zelf niet gelegd. fucking amal is frisser, nee kweet niet. maar allebei zijn het toffe films.