• 8.761.698 stemmen

Die Ehe der Maria Braun (1978)

Drama / Oorlog | 118 minuten

Gesproken taal: Frans, Duits en Engels

• Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl

• Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plot Die Ehe der Maria Braun

In het Duitsland van 1945 wordt onder hevige bombardementen het huwelijk gesloten tussen Maria (Hanna Schygulla) en Hermann Braun (Löwitsch). Na twee dagen moet Hermann zich aan het front melden. Na de ineenstorting van het Derde Rijk zoekt Maria tevergeefs naar haar man. Ze maakt een imponerende carrière bij een textielfabrikant (Desny) en begint tevens een relatie met hem. Hoe succesvoller haar carrière, des te meer Maria vervreemdt van iedereen die haar na stond. Totdat Hermann plotseling opduikt...

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

avatar van Grindhouse62

Grindhouse62

• 2062 berichten

Dit soort films moet ik echt voor in stemming zijn en kijk ze alleen maar overdag. Deze prachtige film heb ik in de jaren 80 in de bioscoop gezien of destijds gehuurd. Die Ehe der Maria Braun is een voortreffelijk film van Rainer Werner Fassbinder, met een uitstekend acterende Hanna Schygulla. Ik heb deze goede film vanmiddag vanuit mijn collectie gezien. En nou op zoek naar Lola uit 1981 en Die Sehnsucht der Veronika Voss uit 1982, de beide vervolgen uit de trilogie van Fassbinder. Heb ze beide destijds gezien, maar wil ze natuurlijk net als Die Ehe der Maria Braun ook herzien.

avatar van John Milton

John Milton

• 19774 berichten

Na Angst Essen Seele Auf is ook mijn tweede Fassbinder (eigenlijk schandalig weinig na al zoveel films te hebben gezien) een succes. En gelukkig lijkt er ondanks de filmmakers te korte leven nog genoeg moois te ontdekken. Die bitteren Tränen der Petra von Kant, Veronika Voss en uiteraard het al veel te lang op de kijklijst staande Berlin, Alexanderplatz.

avatar van BBarbie

BBarbie

• 12066 berichten

John Milton schreef:

... en Lola (1981), een satire over de achterkant van het Wirtschaftswunder.

avatar van Movsin

Movsin

Perfectionist Fassbinder zette een erg verzorgde film neer, ongewoon en imponerend en met een Hanna Schygulla, werkelijk subliem.

Merkwaardig hoe Fassbinder het idee van "éénieder organiseert zijn eigen leven" tijdens de naweeën van WO II in Duitsland uitwerkt aan de hand van een melodramatische verhaal over een zoektocht naar liefde.

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Een film die voor mij vooral erg sterk begint en me raakte door de omstandigheden die vele vrouwen tijdens de oorlog te beurt viel, of je nu aan de Duitse of aan de Frans/Britse kant stond ... Maria Braun treurt, maar blijft vervolgens ook niet lang bij de pakken zitten. Als opportunistische dame werkt ze zich op en construeert ze haar eigen toekomst. Er is maar één weg en dat is de weg vooruit. De ontwikkeling van haar personage kan best dienen als metafoor voor de economische heropstanding van het naoorlogse Duitsland.

Mooie rol van Hanna Schygulla die er werkelijk staat als Maria Braun. Ze draagt de film moeiteloos en ze houdt hem draaiende. Vond het plot niet altijd even interessant, maar dit kwam naar het einde toe terug op gang.

avatar van Robi

Robi

Ik had mij duidelijk meer voorgesteld van deze film. Allereerst dacht ik dat het verhaal wel iets interessanter en meer bijzonder zou zijn. Is er nou alleen de film die zo heet, of was het ook een boek dat ik destijds op school moest lezen? Waarom ken ik deze titel dan zo goed? Hoe dan ook, het verhaal kwam me in ieder geval niet bekend voor. En dan Rainer Werner Fassbinder. Dat is toch ook een regisseur die ik hoog in het vaandel heb staan. Maar deze verfilming van het verhaal kwam op mij erg rechtlijnig en fantasieloos over. Ik vond hem filmisch gezien ook totaal niet interessant of bijzonder. Wat me nog het meest opviel was het gebruik van geluid. Zoals een radio die opvallend hard stond, terwijl er ook gepraat werd. Maar toch, al met al een behoorlijk saaie film, waarvan ik vooraf helaas toch wat te hoge verwachtingen had.