• 9.377.805 stemmen

Met onder meer: Alexandra Dahlström, Rebecka Liljeberg en Erica Carlson

Gesproken taal: Zweeds

Releasedatum: 3 februari 2000

Plot Fucking Åmål

Åmål is een onooglijk provinciestadje waar nooit iets gebeurt en de jongeren zich te pletter vervelen. De 16-jarige, lesbische Agnes voelt zich eenzaam en slaagt er niet in een stabiele vriendenkring op te bouwen. Zelf kijkt ze vooral op naar haar klasgenote Elin die de jongens om haar vingers windt, maar ook daar op uitgekeken is geraakt. Agnes' wereld stort in wanneer uitgerekend Elin haar op haar verjaardagsfeestje vernedert om indruk te kunnen maken op haar oudere zus Jessica. Maar daar heeft Elin, die gefascineerd raakt door Agnes' moed, achteraf spijt van. Er volgt een langzame toenadering tussen de twee.

omdat je een voorbeeld geeft over een stukje uit christiane F.

Weet je waar ik zo kwaad om kan worden overal waar info over de film fucking amal word gegeven staan de verkeerde dingen op de ene site zeggen ze dat Elin 16 is in de film. en in de andere is elin wel 14 maar agnes 18.En op een andere site zeggen ze dat agnes 14 is en zich verveeld omdat ze PAS in amal is komen wonen terwijl ze er al anderhalf jaar woond en dat soord dingen ze hebben volgens mij niet eens de film gezien als ze zulke dingen op de site zetten

avatar van Ed

Ed

luv-in-tha-house schreef:

(...) word gegeven (...) en zich verveeld (...) ze er al anderhalf jaar woond (...) dat soord dingen

Ben jij bang voor de letter T of zo?

avatar van JayLunar

JayLunar

Ed schreef:

Ben jij bang voor de letter T of zo?

Kom op man, niet zo mierenneuken!!

avatar van Redlop

Redlop

Mooi, leuk, goed geacteerd maar jammer dat het ophield terwijl het net begon.

sydney

De film moest daar ophouden, anders zou het verhaal niet krachtig genoeg zijn overgekomen. Want het verhaal waar het over gaat eindigt op het moment dat beiden lak krijgen aan de wereld en voor elkaar kiezen. Punt zou ik zeggen. Een Fucking Åmål 2 zou derhalve het ergste zijn wat er kan gebeuren. Lukas Moodysson is hier gelukkig geen voorstander van.

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

heerlijke film welke geen enkel moment verveelt... met een verhaal dat je hoe verder je in het verhaal komt steeds meer opzuigt.... 4,5 sterren!

avatar van T.O.

T.O.

Goede, maar stiekem toch ook wel typische, puberfilm.

Het meest opzienbarend vond ik niet het lesbische gebeuren, maar het feit dat er in Zweden ook hangjongeren met brommers,petjes en nieuwste mobieltjes zijn

sydney

He he, hij is eindelijk klaar! De grootste spoiler ooit. Bekijk eerst de film voordat je dit leest.

avatar van renske

renske

Wow Sydney, wat een werk. Maar... ook ik waag mij maar eens in het hol van de leeuw door een film niet geweldig te vinden die iedereen op deze site wél geweldig lijkt te vinden. Ik vond het wel een aardige film maar ik had net als Herald dat ik Erin niet geloofde, dus dat ze echt verliefd zou zijn op Agnes. Dat hoeft niet uit te maken natuurlijk: zo zitten mensen soms in elkaar, dat ze hun gevoelens faken omdat ze graag anders willen zijn (tijdelijk) maar het is nu ook weer niet zo dat deze film een vlijmscherpe analyse maakt van de groepscultuur bij pubers, oid. Wat overblijft om het simpel te zeggen is die lovestory en daar geloof ik niet helemaal in.

Ik vind Herald zijn kritiek soms ook wat extreem (hoewel ik zijn taalgebruik bijzonder vermakelijk vind) maar ik vind het flauw van een aantal mensen om hem dan maar gefrustreerd te noemen. Jullie zijn zeker ook die mensen die Hirsi Ali naar de psychiater willen verwijzen omdat zij er een afwijkende mening over Mohammed op na houdt. Dat vind ik echt gevaarlijk argumenteren hoor, iemands zog. geestestoestand erbij halen. Vooral omdat dat niet zo lang geleden ook gebeurde met homoseksuelen - en nog steeds trouwens, in streng-christelijke gemeenschappen bijvoorbeeld.

narva77 (crew films)

Tja Renske, je hoeft de film niet geweldig te vinden.

Maar wat ik juist 'gevaarlijk argumenteren' vind is het gegeven dat jij denkt dat al die mensen die over Herald vielen "mensen zijn die Hirsi Ali naar de psychiater verwijzen omdat ze een afwijkende mening hebben over de islam en Mohammed", zoals jij zegt. Dit noemt men 'over 1 kam scheren', en dat is gevaarlijk.

PS; ik heb nooit gereareerd op Herald (geloof ik), dus over mij heb je het toch niet

avatar van renske

renske

narva77 schreef:

Nee, Narva77, volgens ben ik niet gevaarlijk bezig. Ik probeer wél de boel op scherp te zetten, ja. Ik maak een vergelijking tussen de manier van argumenteren bij deze film en een politieke kwestie: twee zaken waarbij geestestoestanden erbij worden gehaald als argument en dat is bij allebei even onzinnig en dubieus/gevaarlijk. Maar dat ga ik niet herhalen want volgens mij heb ik het vrij helder verwoord in mijn vorige commentaartje.

sydney

Wat een gedoe!!! Ik heb het gevoel dat sommigen deze film helemaal niet begrijpen. Maar goed dat is hun recht. Ik heb al meer dan genoeg space gevuld hier in dit forum. Voor wie geïnteresseerd is, kan uiteraard ff teruglezen.

avatar van neo

neo

mooie film, met goed acteerwerk en veel diepgang. maar grappig vond ik de film totaal niet, misschien dat ik de film ook wel te serieus nam. voorlopig 4 sterren

avatar van BoordAppel

BoordAppel

De film is ook niet echt grappig bedoelt.

cornelis

Tuurlijk wel. Hele grappige film. Juist dat van die diepgang vind ik wel meevallen. Ben benieuwd wat neo daar mee bedoelt.

sydney

De film heeft diepgang in combinatie met "glimlach momenten". Schaterend van het lachen zul je niet naar deze film gekeken hebben, maar de humor is in deze film op een subtiele manier verwerkt.

avatar van neo

neo

diepgang qua karakters vooral cor.

cornelis

Hmmm, afgezien van dat de film over beide meisjes gaat, vond ik de rest van de personages uiterst flat.

En nee, het is geen dijenkletser, maar bevat toch echt heel veel humor.

avatar van The Eye

The Eye

Leuk taaltje en zeer goed acteerwerk en dito plot

avatar van jacom

jacom

goede film, en knappe actrice!!

actrices.

avatar van Droopy

Droopy

Dit verhaal wordt zo naturel gespeeld.

Complimenten voor de acteurs.

4 sterren.

avatar van Wolverine

Wolverine

Gisteren de DVD is bekeken met commentaar van Moodysson erbij. Verteld daar dat veel scenes gewoon geimproviseerd waren. Hij wilde inderdaad eerst van Johan een stoere kerel maken wat eerder werd beschreven maar dat kwam niet helemaal uit de verf. Om dan te zeggen dat zijn karakter goed uitgediept is gaat mij een beetje ver. bij toeval is dit gewoon ontstaan en het werkte.

Ik lees ook dat de film niet grappig bedoeld was? Moodysson zit constant te gniffelen tijdens het commentaar, tot echt diepzinnige opmerkingen komt hij helemaal niet en leek wel een beetje verbaasd over dat iedereen de film zo prachtig vond.

Ook dat het aan Elin zelf ligt dat ze Amal maar niets vindt ben ik het niet mee eens ,Amal blijkt in werkelijkheid echt een saai dorp als je Moodysson zo hoort, ze wilde maar weinig meewerken met de opnames en ontving ook klachten over de nachtelijke opnames. Succes is daarom in Zweden ook ontstaan doordat het een perfecte afspiegeling is voor jongeren in Zweden. Er is daar zeer weinig te doen in de dorpjes en de alcohol is niet te betalen voor jongeren.

De hoeveelheid zon in de winter wordt je ook al niet vrolijk van.Niet voor niets dat je mensen uit Zweden altijd straallazerus rond zie lopen op bijvoorbeeld de Griekse eilanden.

Verder vind ik de interesse voor muziek in Moodyssons films erg leuk om te zien. Hij wilde Morrisey de titelsong laten schrijven maar was veel te duur en hij had er ook geen zin in. Leuk om Gyllene Tider (voormalige band van Roxette zanger) als typisch zweedse muziek er doorheen te horen. Leuke herinneringen aan op vakantie op Rhodos.

Grappige bijkomstigheid is dat de tekeningen in Agnes kamer zijn gemaakt door Moodyssons zoontje.

Daarnaast schijnt Moodysson in zijn films een relikwie, een lap stof, steeds te laten terugkomen.

narva77 (crew films)

Hatsa, weer een 0,5* erbij. Misschien werd Goga in deze film teveel met zichzelf geconfronteerd...

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

ja Goga... leg je stem eens uit!

avatar van goga

goga

zo goed is deze film echt niet als jullie denken. Om te beginnen,

a) deze film bevat absoluut geen spannende momenten en ik houd van spanning, actie en sensatie;

b) ik zie het doel van deze film niet, waarom is die eigenlijk gemaakt? Om het publiek te vermaken of om mensen te schokkeren? Nou deze (LETTERLIJK) homo-film vind ik niet schokkerend en zeker niet amusant;

c) in deze film komen bijna alleen maar kinderen/pubbers voor. Welke idioot moet dit kinder-filmpje meer dan 1,5 sterren geven. Als je meer geeft weet je echt niet wat de essentie van een film is!

Overgewaardeerd en omhoog-gepusht door stelletje homoseksuelen!

Is dit duidelijk genoeg?

avatar van Ramon K

Ramon K

Dit is 1 van de meest stupide posts, die ik hier ooit gelezen heb!

avatar van Bandit

Bandit

goga schreef:

zo goed is deze film echt niet als jullie denken. Om te beginnen...

Om te beginnen begin je altijd met: "Ik vind deze film niet zo goed als jullie", en voorderest lees ik alleen maar onzin van een gefrustreerd mannetje.