Friday the 13th: A New Beginning (1985)
Genre: Horror
Alternatieve titels: Friday the 13th Part V: A New Beginning / Vrijdag de 13e, deel V, Een Nieuw Begin / Friday the 13th Deel 5: Een Nieuw Begin
Geregisseerd door: Danny Steinmann
Met onder meer: Melanie Kinnaman, John Shepherd en Richard Young
Releasedatum: 25 juli 1985
Zaterdag 31 januari in één bioscoop (Heemskerk)
Plot Friday the 13th: A New Beginning
"If Jason still haunts you... You're not alone."
Na de gruwelijke gebeurtenissen van een aantal jaren geleden, waarin massamoordenaar Jason Voorhees onder andere de moeder van Tommy Jarvis om zeep bracht, zit Tommy nu in een medische kliniek. Hier wil hij proberen te genezen, maar hij hoopt in ieder geval verlost te zijn van die nare visioenen en nachtmerries met Voorhees. Maar dan blijkt dat het verleden Jarvis maar niet met rust wil laten en wordt hij opnieuw geconfronteerd met een aantal gruwelijke moordzaken.
Pam Roberts
Deputy Dodd
Ethel Hubbard
George
Stewie Griffin
Één van de beste delen uit de "Friday the 13th" reeks!
Zeer spannend!
Als je een avondje wilt griezelen met Jason, zou ik deze film kijken!
NightSpirit
Matig vervolg weer. Wel heerlijke moorden hoor. Daar krijgt ie echt pluspunten voor! 3,5*
perceived
Na de derde vind ik deze tot nu toe de leukste uit de reeks. Sfeervol deel met maffe karakters. 7/10*
dr channard
Slechte herpakt van de makers. A New Beginning is een totaal andere film dan zijn voorgangers met een paar positieve punten, maar vooral een hele tros negatieve punten.
Allereerst laat het begin zien hoe de moorden doorheen de hele film worden gepleegd; enorm snel, een steek in de buik, dood. En zo is dat met alle moorden. De aandacht is te veel gevestigd op de 'bodycount'. Ze wilden in deze film koste wat het kost meer mensen ombrengen , maar doe dat dan op een originele en stijlvolle manier. Het werd dan ook nergens spannend, wat dit meteen de minst spannende maakt van heel de reeks.
Het deel gaat verder op het leven van Tommy Jarvis, de kleine jongen in deel 4. Nu is ie volwassen en rijp voor een gesticht. Het vijfde deel speelt zich dus af in een gezondheidsinstituut wat op zich wel een leuke setting is, maar ik mis de sfeer die de voorgaande delen uitstraalden. De personages zijn vlak, maar toch een pluim voor Tommy die goed gespeeld wordt door John Shepherd.
De ene ster die ik uitdeel zijn vooral voor twee dingen. Ten eerste het geweld 'buiten de moorden'. De film heeft een aantal hele coole gevechtstukjes met Tommy en de scène waar de houthakker die dikke jongen vermoord was onverwacht en zeer goed !. Raar dat de film op deze punten wel blinkt en niet op de moorden.
Dan vind ik dat ene paar vuile gekken ook heel grappig. Leuke en benarde situaties , er kwam toen een lach op mijn mond.
Onze vriend "Jason" zie je nergens echt verschijnen , alleen op het einde en dat brengt me ook naar het einde toe. Het zwakste einde dat ik ooit heb gezien in een horrorserie. Ik dacht al dat die Roy voor iets tussen zat want hij deed zo vreemd en Jason zag er echt niet uit
De eerste echte rotte vlieg in de soep naar mijn mening. Een serie moet het ooit eens hebben en bij deze reeks is dat dan A New Beginning. Het is inderdaad een nieuw begin, maar niet zoals ik me erbij heb voorgesteld.
Gelukkig dat de volgende film de titel Jason Lives heet. Eens zien of ze hiermee een ander roer slaan in de serie.
Minder dan de vorige delen. Toch best aardig. Al kan ik me wel vinden in de minpunten die hierboven worden genoemd. Opvallend dat de afro-american nu ook een doelgroep wordt. Zegt toch iets over die tijd.
Nigelwestland
Deze is toch wel iets minder. Leuk dat tommy weer terug is. Maar niet jason en dat is jammer. Niet de echte jason dan.
yurrenstein12
Helemaal met je eens! Er zou een nieuwe remake moeten komen van deze film! Ja, ik weet dat er al een remake is, maar die is te slecht voor woorden. Er moet een nieuwe remake komen met een goede regisseur als John Carpenter of Peter Jackson. Ook moeten alle masterlijke en originele kills dan terugkomen. Ze zouden de soundtrack van deel 7 moeten gebruiken, met de steengoede originele echostem! Er moeten zenuwslopende stille momenten komen, met daarna een enorm eng schrikmoment. Verder moeten er ook nog kills bij die lekker vies zijn, zoals spuitend bloed en afgescheurde ledematen en hoofden.
Dus, een bericht voor filmexperts, regisseurs, en filmmakers: Maak gebruik van mijn informatie en MAAK EEN GOEDE REMAKE!!!!
Beertje45
Samen met zijn voorganger, vind ik deel 5 saaier dan de rest. Het aantal moorden ligt wel weer hoog, maar ik kan me niet herinneren dat ik echt leuke momenten aan deze film bewaard heb. Die gestoorde vrouw met haar al even gekke zoon vond ik nog het leukst en de ontknoping was een goed geprobeerde wending in de reeks, maar het slaat niet aan. Over naar deel 6, mijn favoriete aflevering.
the prowler
De eerste 4 delen vond ik de leukste uit de reeks. In de 5de deel zijn de nodige ingredienten weer aanwezig: hoog aantal moorden, losbandige tieners, onfunctioneel naakt en een paar originele kills. Minpunt aan deze was dat het aandeel van jason beperkt bleef tot enkele droombeelden en flashbacks. Waar we in deel 1 tot 4 reeds op voorhand de identiteit van de killer kenden, word er in dit 5e deel een 'whodunit' opgevoerd. Bij een van de personages slaan namelijk de stoppen door, en deze gaat op jason-achtige wijze alle tienertjes en buurtbewoners afslachten. De onthulling van de killer op het einde van de film was langs de ene kant een beetje teleurstellend (omdat het nt om jason bleek te gaan), maar langs de andere kant toch een beetje verassend. Voor de rest toch nog een redelijk vermakelijke 'friday' waarin zo goed als iedereen het nodige huis-tuin en keukengereedschap in zich geploft krijgt.
Lennon
Nogal achterhaalde film, heeft de tand des tijds echt niet doorstaan.
Plas tot geen verhaal en totaal niet spannend. En vanaf moment 1 kan je al zien wie de persoon achter het masker zal zijn.... gaap...
Gekeken uit jeugdsentiment, maar toen was blijkbaar echt alles leuker
Of het bewust is of een foutje... jason heeft in de film twee verschillende maskers. Een met blauwe strepen, en een met rood.... vaag...
En toch.... op naar het volgende deel....
frolunda
Destijds in de bioscoop gezien op een regenachtige woensdagavond.Vond hem toen erg vermakelijk en onlangs bij een herziening kwam dat gevoel weer terug.De 3,5 blijft staan voor deze alleraardigste slasher
namingway24
Hier is hij dan, de enige Friday waarin Jason Voorhees niet de moordenaar is. Niet dat dat ook maar van enige invloed is op het verloop van de film, want het is wederom meer van hetzelfde.
De hele aanleiding voor het hele gebeuren is één van de meest wilekeurige dingen ooit op film vastgelegd. Het curieuze aan de film is dat degene die er het meeste recht op heeft (de moordenaar van 'Jason's' zoon) niet eens vermoord wordt, maar voor de rest de meest willekeurige mensen wél aan het mes (onder andere) geregen worden.
Verder is de film helaas bijna bloedeloos gemaakt door de MPAA. Bijna alle moorden zijn buiten beeld, of er wordt zoveel in geknipt dat geen van de moorden echt hard aankomt. Over het algemeen is dat jammer, want er zitten een of twee paar aardige vondsten in, hoewel er ook genoeg standaard machete-kills in de film zitten.
Gelukkig zaten er genoeg kleine aardigheden in de film om het leuk te houden.
Ten eerste zou een slasher geen slasher zijn als er niet wat vrouwelijk naakt te zien is, en wat dat betreft vallen we in New Beginning met de neus in de boter. Er is voor ieder wat wils, alle soorten en maten zeg maar. Fraaiste is natuurlijk Debisu Voorhees, zeker één van de knapste en meest welbedeelde Friday-slachtoffers, maar de anderen mogen er ook best zijn.
Verder was Violet's robot-dans één van de coolste dingen die ik in de Friday-reeks heb mogen aanschouwen, misschien nog wel leuker dan Crispin Glover's maniakale dans in Final Chapter. En die twee hillbillies? Hilarisch.
Maar over het algemeen was het maar standaard, met euvels zoals personages die zomaar verdwijnen, mensen die als ze struikelen plat op hun smoel gaan en niet meer op kunnen staan, en meer van die ongein. Maar soms is dat alles wat je nodig hebt in een slasher, en dit was een leuk tussendoortje.
martijn77
dude, kijk het eerste deel nog eens rustig na. Spoiler, het heeft met z'n moeder te maken.. Maar verder een open einde.
mbt de fim: overbodig en zouteloos. Laat maar. 2*
BryanV050
Een van de betere uit de reeks, als je het mij vraagt. Een aantal personages, waaronder Junior en zijn moeder, brengen wat humor in de film. Ook de inmiddels opgegroeide Tommy Jarvis speelt in dit deel een leuke rol. Het idee dat iemand het alter ego van Jason gebruikt om moorden te plegen, vind ik persoonlijk leuk, omdat het weer eens vernieuwend is. Alhoewel het aardig duidelijk is wie in dit deel achter het masker van Jason schuilt, blijft het een leuk concept.
Beoordeling: 3 * sterren. Een ruim voldoende!
Metalfist
It's... Showtime!
Dit is het deel van de Friday the 13th reeks waar ik tot nu toe het meest naar uitkeek. Deel 4 was op zich iets minder dan zijn 3 voorgangers maar maakte qua einde erg veel goed waardoor ik erg benieuwd werd in hoe ze de reeks in A New Beginning gingen verder zetten. Normaal gezien gingen we gisteren naar de 2e dag van AMF festival maar de groepen die op dat moment waren aan het spelen waren niet zo bijster interessant dus maar snel nog een Jason film opgezet om daarna dan te vertrekken.
Al kun je dit 5e luik moeilijk een echte Jason film noemen. Dat is niet erg want hij komt op zich ook helemaal niet voor in het eerste deel. Toch ben ik niet helemaal tevreden met de manier waarop de killer hier wordt neergezet. Dat het dus niet de 'echte' Jason is, daar kan ik op zich perfect mee leven maar ik had het vele malen interessanter gevonden mocht Tommy de moordenaar zijn in plaats van Roy. Toegegeven, uiteindelijk krijg ik mijn wens waardoor de film toch nog een halfje weet te sprokkelen maar voor de rest is dit zonder twijfel het minste deel tot nu toe. Vooral ook omdat de climax van deel 4 zich zo perfect leende tot Tommy als nieuwe moordenaar. Ach, we zullen wel zien wat dat geeft in het volgende deel al krijg ik een klein vermoeden dat we daar terug de echte Jason Voorhees zullen zien aangezien deel 6 de titel Jason Lives heeft gekregen. Ik zet echter nergens mijn geld meer op want zo was ik er ook van overtuigd dat er in dit deel verder gegaan ging worden met Tommy.
Deze keer wordt er gebruik gemaakt van een andere setting. Iets wat noodzakelijk is want de formule met Camp Crystal Lake of iets dergelijks kun je niet meer echt goed laten werken na 4 delen. Op naar het zottenkot dus en wat meteen opvalt is dat de body count wel erg hoog komt te liggen. Al vanaf de eerste minuten wordt er bloed vergoten en er valt regelmatig een nieuwe dode. Er worden gewoon willekeurige bijrollen even terug bovengehaald (zo was Billy de chauffeur die Tommy naar Pinehurst bracht) om ze na 5 minuten te laten afmaken. Veel doden dus maar jammer genoeg zijn de moorden op zich niet altijd even goed te zien. Er zijn een aantal vermakelijke kills (de heggeschaar, de moord die daarop volgt met de riem, het stikken in de flare, ...) maar vanwege de MPAA moest de film zodanig gecut worden dat er een R rating in plaats van de oorspronkelijke X rating aan gegeven kon worden. Zonde want hierdoor verliest de film een groot deel van zijn charme en sfeer. Wel weer aangenaam slachtvee die uitblinken in slecht acteren (moeder en zoon hillbilly onder andere) maar ook door de verplichte nudity.
Voor een deel 5 kan dit er op zich nog altijd wel mee door. A New Beginning wordt door veel fans verguisd omdat het een copycat is die de moorden pleegt maar bij mij is de teleurstelling vooral te wijten aan het slechte gebruik van het Tommy personage. Daar hadden ze een veel interessantere weg mee kunnen opgaan. Toch blijft dit nog altijd wel een vermakelijk luik in de reeks met veel kills. Op naar deel 6!
mikey
Vervolgdelen haalt het nivoo van deze film net niet. Deze is na deel 2 en 3 de leukste
Geringe gore.
Ietsje vermakelijker dan het vorige deel 4 is deze zoveelste Friday the 13th die grappig opent. Corey Feldman mag eventjes meedoen, maar de gore van het vorige deel ontbreekt hier wel grotendeels. De andere setting is leuk maar echt sterk wordt het niet. De ontknoping is nogal idioot maar de serie kent hiermee een kleine opleving.
Redelijk.
Richard_Voorhees
Daar waar ik vroeger altijd nogal struikelde over de afwezigheid van Jason en de onrealistische conclusie (een stevig, niet al te grote man die ineens de lange en gespierde Jason speelt?), moet ik eerlijk toegeven dat die tijd voorbij lijkt te zijn. Misschien ben ik tegenwoordig minder streng geworden doordat ik door de jaren heen veel grotere meuk heb gezien, maar deze Friday mag er nog best wel zijn.
De typetjes zijn zeer achterhaald en voor tegenwoordige begrippen "ouderwets", maar dat heeft ook wel weer zo zijn charme. De moorden hadden inderdaad wel wat meer gore mogen bevatten, maar helaas was dit al de periode waarin de Amerikaanse rating films als een Friday the 13th met de grond gelijk maakten.
De nieuwe setting heeft wel zijn sfeer en hier en daar is toch die oude "Friday the 13th" sfeer die in de voorgaande 4 delen aanwezig was toch ook wel weer aanwezig. Ik moet mij bij de mening van mijn voorganger aansluiten: ik vind deze film nog best redelijk.
dutchtuga
Ik heb zojuist waarschijnlijk de grootste opwaardering ooit verricht, hier op MM. Door de film in te gaan met een ander verwachtingspatroon dan de eerste keer dat ik dit vijfde deel zag, ben ik getuige geweest van een meer dan aardige slasher. Sterker nog; waar ik dit deel voorheen de slechtste van de serie vond, vind ik 'm nu behoren tot de vijf beste Friday's (samen met 1, 2, 4 en 6). Wel moet ik de rest van de serie nog herzien op blu-ray.
De humor is hier zwarter dan ooit, de personages verrukkelijk, het obligate bloot is volop aanwezig en de kills (20 stuks!) grotendeels erg tof. Je ziet nog steeds niet veel maar origineel zijn ze wel. Het is verder te prijzen dat de makers zo'n draai aan het verhaal hebben gegeven. Het maakt van Friday 5 niet alleen een curiosum, maar ook een deel dat net dat beetje extra in zich heeft. Ik ben wel blij dat ze hierna gewoon weer verder zijn gegaan met Jason hoor, maar A New Beginning mag vanaf nu op veel sympathie van mijn kant rekenen.
Verhoogd van 1,5 naar 4*.
frolunda
Het valt mij op dat bijna elk Friday the 13th deel er bij de herziening er vaak goed uitkomt,ook bij mij.Lijkt wel of ze steeds leuker worden.Een reden daarvoor weet ik zo 1-2-3 echter niet.
mikey
Als je iets raars wil zien dat te gek is: de bloedwraak van een meidenbende, ook van steinman!!
Daan258
Vind dit deel tot nu toe het minst.
Verhaal viel tegen, geen sfeer, slecht acteerwerk en geen 1 leuke kill.
Hoop dat de volgende delen wat beter worden.
xxERWINxx
Redelijk vervolg, de kills vielen op zich wel tegen, ook niet echt een leuk verhaal, deze film is dan ongeveer gelijk aan deel 1 en 2 en 4. Deel 3 tot nu toe nog het beste, maar ga vanavond deel 6 kijken.
Dit is alweer het 5e deel van de populaire jaren 80 slasher reeks "Friday the 13th" en deze film staat betiteld als "A New Beginning". Theoretisch klopt dat ook wel, want deze film is de directe opvolger (dus een nieuw begin) van het 4e deel. Een echt nieuw begin is het natuurlijk niet, want ook dit 5e deel is weer gemaakt volgens het bekende eenvoudige recept en zonder vernieuwingen.
Dit 5e deel speelt zich wel niet af rond Crystal Lake (dus minder sfeer, maar gelukkig wel nog bloot met o.a. Juliette Cummins, Rebecca Wood en de rondborstige Debi Sue Voorhees. De eerste twee zouden qua naam niet misstaan in de seksindustrie
), maar speelt zich af in een medische kliniek waar het jochie Tommy Jarvis (wederom gespeeld door jaren 80 tienerster Corey Feldman) probeert te herstellen van zijn nare visioenen en nachtmerries welke veroorzaakt zijn door de lieflijke Jason Voorhees in het vorige deel
Uiteraard komt van dit herstellen weinig van terecht want de onverwoestbare Jason Voorhees (dit keer gespeeld door Tom Morga) slaat weer snel toe.
Ondanks dat deze film weer volgens het bekende recept is gemaakt, keek de film zich toch lekker weg en wist de film ook wel te boeien (spannend wordt het natuurlijk wel nergens, want je weet inmiddels hoe de vork in de steel zit bij deze reeks). Ook komen er weer de nodige kills in voor, maar die zijn in dit deel wat minder heftig en ook niet echt bijzonder. De cast speelt niet geweldig en dat hoeft ook niet, want ze dienen voornamelijk als slachtvee voor Jason Voorhees
Al met al gewoon weer een verdienstelijk 5e deel voor een leuk avondje horror (de films zijn nu wel inmiddels wat gedateerd).
mikey
Bij elk deel geef je aan wie wel of niet topless gaat. Behalve bij deze, dat raar is want deze film heeft de populairste boezem van de gehele reeks.
Ik heb het voor je aangepast
PEN15
Was dit de originele poster? Behalve die met het hockeymasker kende ik er ook nog een waar Tommy opstond met een groot slagersmes, wat nog iets meer van het mysterie prijsgeeft.
Toen ik hem ooit lang geleden zag was ik goed vermaakt, ik was tervreden en ik vond hem zelfs goed en eng. Ter illustratie, in slasherfilms wordt iedereen omgelegd die zich misdraagt, maar die twee meisjes en de stotterende jongen deden niets verkeerds. Ik voelde me serieus ongemakkelijk bij de dood van Violet, mijn favoriete top-kill van de hele reeks, met haar robotdansje en kickass jaren 80 Pseudo Echo’s ‘His Eyes’,. Oorspronkelijk wilden ze haar aerobicsoefeningen laten doen waarbij ze zou worden gedood met een messteek via haar onderlichaam. Zie onder meer dit artikel.
De MPAA is een ziekende dwarsligger van de Fridayfilms, maar het is ook grotendeels te wijten aan filmstudio Paramount voor wie dit een goudmijn was. Was het nooit zo geweest dat ze dit in zoveel mogelijk bioscopen wilden laten draaien dan had dit inderdaad x rating gekregenmaar had je alle kills in full glory kunnen zien o.a. hoe de hakbijl echt impact maakte voordat Junior werd onthoofd en hoe een kapmes het gezicht van die stoterende jongen Jake raakt. Ik heb de deleted secenes altijd al willen zien, maar meer dan enkele plaatjes als gering bewijsmateriaal zijn er niet te vinden. Aan Steinmann kunnen we het sinds 2012 ook niet meer vragen...
Het concept copycatkiller vond ik juist geweldig, al had ik de eerste keer meer het idee dat de echte Jason nog leefde. Was dit de bedoeling, ik weet het niet, maar het werkte goed bij me. Na deel vijf werden ze juist slechter en onnozeler, maar kennelijk was dat wat het pbuliek wilde desnoods met een zombie jason, als hij maar rondloopt met een masker en een kapmes.
mikey
Aan Steinmann kunnen we het sinds 2012 ook niet meer vragen...

Friday the 13th

1981

Friday the 13th
1980

Leo Woodall en Rachel Weisz in nieuwe Netflix Original: alles over 'Vladimir'

'Bridgerton' is terug op Netflix: eerste deel van vierde seizoen nu te zien

Crystal Lake Memories: The Complete History of Friday the 13th
Documentaire / Horror, 2013