• 9.374.502 stemmen

Friday the 13th: A New Beginning (1985)

Horror | 92 minuten

Genre: Horror

Alternatieve titels: Friday the 13th Part V: A New Beginning / Vrijdag de 13e, deel V, Een Nieuw Begin / Friday the 13th Deel 5: Een Nieuw Begin

Geregisseerd door: Danny Steinmann

Met onder meer: Melanie Kinnaman, John Shepherd en Richard Young

Releasedatum: 25 juli 1985

• Bioscoop Zaterdag 31 januari in één bioscoop (Heemskerk)

Plot Friday the 13th: A New Beginning

"If Jason still haunts you... You're not alone."

Na de gruwelijke gebeurtenissen van een aantal jaren geleden, waarin massamoordenaar Jason Voorhees onder andere de moeder van Tommy Jarvis om zeep bracht, zit Tommy nu in een medische kliniek. Hier wil hij proberen te genezen, maar hij hoopt in ieder geval verlost te zijn van die nare visioenen en nachtmerries met Voorhees. Maar dan blijkt dat het verleden Jarvis maar niet met rust wil laten en wordt hij opnieuw geconfronteerd met een aantal gruwelijke moordzaken.

avatar van FredKrueger

FredKrueger

Ik vond het weer een goed deel alleen had ik het niet in de gaten dat het een copycat killer was toen ik hem voor het eerst keek

avatar van Zinema

Wederom flauwe, slecht gefilmde horror met weinig vermakelijke moordscenes. Matig. En de serie was nog lang niet uitgemolken..

avatar van Aapje81

Aapje81

Samen met Jason goes to hell het zwakste deel uit de serie

avatar van starwars321

starwars321

super slechte film dit deel had nooit moetenuitkomen 1*

avatar van A.J

A.J

Een stuk slechter dan de vorige 4,maar toch had hij soms wel z'n goede kante...voor mij 2,5 sterren.

mikey

Herzien! Blijft toch een van de betere uit deze prachtige serie! Je kan je lol op. Let wel de serieuze recencenten vinden deze aflevering werkelijk waardeloos, kwestie van niets van aantrekken. Zou ik zeggen.

Hee.. Kom ik erachter dat deze man ook de topper Savage Streets heeft gemaakt.. Die is ook heel grappig. Toch iemand met talent, die Steinmann.

avatar van Die Hard,Willis

Die Hard,Willis

mikey schreef:
Ik snap ook echt niet waarom deze film zo ondergewaardeerd is. Het is een solide slasher. Alleen omdat het een copycat killer is, wordt de film de grond in geboort. Nu lijkt het alsof veel mensen wat deze film betreft geen eigen mening meer hebben en maar wat achter de horde aanlopen.

mikey

Sorry van het woord recensent, dat is met een s. Pas op voor spoilers trouwens.

Het is gewoon een hele grappige en snelle film. De moordpartijen in het huis zijn inderdaad goed verteld. Ook best spannend gedaan.

avatar van uberjason

uberjason

En er zit leuke humor in de film, ik vind dit absoluut niet het slechtste deel.

Bij de eerste keer kijken was ik verrast, en later snapte ik de titel ook beter, letterlijk een nieuw begin.

De buren waren erg vermakelijk in deze Friday en Tommy Jarvis de beste, vergeleken met Jason lives.

Ik ben al jaren een Friday-fan, en deze film heb ik als een van de eerste delen gezien, daarom zal er ook wel wat jeugdsentiment bij zitten, maar blijf bij m'n standpunt dat New beginning een vermakelijk deel is, met een leuk einde

avatar van totalreject

totalreject

Prima deeltje in de reeks.

Originele uitkomst ook in vergelijking met de rest van de vervolgfilms.

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

De moorden waren enorm eentonig en matig in dit filmpje. Ook de sfeer liet de wensen wat over. Het idee van psychiatrische jongeren was fris voor de Friday the 13th-reeks en het geheel kijkt vrij vlot weg.

Het einde vond ik nogal doorzichtig. De twist zag ik van mijlenver aankomen en kwam niet als een verrassing. Ik wist meteen dat die mollige jongen niet voor niets gestorven was, toen dat hele wees-verhaaltje er ook nog bijkwam ging er meteen een lichtje branden.

Dit terzijde gelaten blijft het een matig deel. Ik geef 2 punten omdat hij vlot wegkeek en voor de actrice Juliette Cummins. Voor de rest heb ik niet veel van originaliteit, sfeer en bloederige moorden gemerkt. Jammer!

avatar van charmed one

charmed one

dit vind ik een orgineel deel want iemand anders is de moordernaar hebben ze leuk bedacht

avatar van Film Pegasus

Een film die minder is in de reeks, maar toch een trend inzet. Je proeft al wat humor in die beter tot z'n recht komt vanaf het volgende deel. Jason gaat er op vooruit, maar Tommy is niet echt m'n favoriete personage in de reeks. Hij weet trouwens wat er scheelt met Jason en de kleine portie verrassing is er dus helemaal af. Op naar het volgende deel.

avatar van 606

Redelijk vervolg en soms wat eentonig

Rest was goed te doen.

avatar van jordandejong

jordandejong

Slecht friday the 13th deel. De moorden zien er niet goed uit en de sfeer was er al helemaal niet.

Op een gegeven moment gooit Jason een van zijn slachtoffers door het raam. Dat was gewoon gestolen van een van de andere Friday the 13th films. Ik weet niet meer welk deel maar ik heb dat eerder gezien.

Verder vond ik dat hillbilly gezin (Moeder en Zoon) erg stom en niks leuks aan.

avatar van cm_punk

cm_punk

Moorden zien er niet goed uit? Welke moorden waren wel volledig in beeld? Kan me alleen de 1e en de laatste moord, herinneren, dat die VOLLEDIG in beeld kwam.

Dikke kut film.
Ik heb nu deel 1, 4, 5, 10, 11 en Freddy vs Jason gezien. Dit deel vind ik nog beroerder dan de 2009 versie, die was ook al crap.

Het enige wat nog verrassend was dat het Jason helemaal niet was, maar een copycat. Leuke vraag trouwens voor een film quiz. Wed dat velen 'm fout zullen hebben, of niet weten:P

Naja, hopen dat ik straks 2+3 kan kijken, kan ik gewoon chronologisch verder kijken.

avatar van Hakunamatafaka

Hakunamatafaka

De rest van friday the 13th vind je wel goed?

avatar van Aazhyd

Aazhyd

Een van de leukste films die ik ooit gezien heb.

avatar van cm_punk

cm_punk

Gemiddeld tot goed. 1 Vond ik, toen ik voor het eerst zag, best eng. Maar dat was ook 12/13 jaar terug . Nu moet ik alleen 6+7+8+9 zien.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Erg onderschat deel uit de Friday reeks. De sfeer is weer goed verzorgt, het nudity niveau bereikt het kookpunt en ja die wannabe Jason weet ook wel van wanten. Maar het meest briljante vind ik toch wel de stereotypering in dit deel. Die redneck moeder en haar zoon stelen zonder twijfel de show maar ook die broer van Reggie en de vriendin van zijn broer, die burgemeester, die sletterige waitress etc. Heerlijk over the top stereotypering, pretty fucking sweet! .

Ook wel welkom dat het vorige deel nu niet nog even samengevat wordt in het begin van de film. Debi Sue Voorhees als Tina is toch wel dé Friday vixen bij uitstek. Erg mooie vrouw, en a nice rack to match it with . En ja, met haar echte achternaam kan je niet anders dan een memorabel personage worden in deze serie. Jammer dat Jason een copycat lijkt te zijn, en lijkt me de reden dat deze film niet zo goed gewaardeerd wordt. Wel onterecht, want deze is gewoon op elk front erg goed.

De Friday serie is nu helemaal losgebarsten en ook deze beloon ik weer met de volle mep omdat al die kenmerken waarom ik deze serie zo geweldig vindt zitten hier weer geweldig in elkaar. Ode.

Naomi Watts schreef:
Die van de heggeschaar? De knapste is dana kimmel uit deel 3!!

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Die van de heggeschaar inderdaad . Dana Kimmel is een goede derde, na Voorhees (hiero) en Aronson (uit Final Chapter).

mikey

De knapsten komen uit de Miner flicks: de man heeft een uitstekend oog voor de juiste slachtoffers.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Een beetje ondergewaardeerd.

Aardig deeltje zonder Jason. De moorden zijn niet goed in beeld gebracht. Humor is redelijk komt ook doordat de personages weer lekker idioot zijn maar wel grappig. Ook vond ik het sfeertje hier totaal anders. Nr 5 kijkt helemaal niet slecht weg. Een kleine 3,0 voor dit deel met een Copycat killer als Jason.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Zowaar weer een briljant deel.

Zo'n beetje gelijkwaardig aan het vierde deel, op sommige vlakken zelfs beter maar het einde waar blijkt dat Jason niet dé jason is, is verdomd jammer .

Voor dat moment zie je Jason gelukkig ontzettend goed op dreef, talloze kills waaronder weer enkele erg fraaie. Blijft de grootste troef, die kwantiteit. Enkele terugkerende, zoals in bijna elk deel het geval was, zijn bijvoorbeeld de kill door het bed heen of een lijk dat door een ruit word gegooit. Volgens mij nu elk deel voorgekomen, tof is dat!

Ook weer vol met humor, dikke jong dat de bijl krijgt, het jochie dat schreeuwt als een meisje. Ik heb er werkelijk van genoten. Weer een beetje eye-candy erbij, sfeer in overvloed..het hele lijstje is weer aanwezig en het verveelt nooit, mede dankzij de impuls van geweldige personages in dit deel.

Tweede 4.5* die ik uitdeel in deze reeks, mogen er nog veel volgen!

avatar van The Oceanic Six

Zwakke film.

Ik heb me tijdens deze film toch wel meer geirriteerd dan bij de vorige vervolgdelen die gewoon leuk waren.
Deze nieuwe Friday is gewoon niet goed. Alleen al die hoofdpersonages...
Ik vond Tommy als kind al irritant in de vorige film, maar als volwassene is hij niet minder vervelend. Zonde dat het plot daar dan weer om draait. En als je denkt dat Jason aan het killen is, dan blijkt het weer een droom te zijn van die knuppel
En vergeet ook die redneck moeder en zoon niet. Wat dom zeg. Zo niet leuk en wel storend.

Gelukkig heb je wel weer een paar sexy tienerdames die het kijken de moeite waard maken. En net als in voorgaande delen gaan ze er bijna allemaal weer aan. Ik vond de kill met de heggeschaar wel goed trouwens. Net als haar vriendje die tegen de boom aangedrukt afgemaakt werd. De film kent veel kills, maar helaas zijn de meesten wel ongeinspireerd. Effe snel een mes in de maag en klaar. Ik zie ze liever wat creatiever. En ze mogen ook wel wat langer duren.

Het einde vond ik helemaal een sof. Door dat krijgt de film sowieso geen voldoende bij me.

avatar van ashnh

ashnh

Ik weet het niet hoor... De bodycount ligt echt veel hoger dan in de voorgaande films, maar het was zo gecensureerd allemaal :O. Dus so far vind ik dit deel toch echt de slechtste (voorgaande delen heb ik allemaal gezien, volgende delen nog niet). Ik vond dat de karakters niet echt goed uitgewerkt worden, op Tommy na dan misschien. Die Reggie (die echt heel leuk gilde trouwens) en zijn opa vond ik ook een leuk stel, en die buurvrouw met d'r retarded zoon waren ook wel grappig. Voor de rest waren ze vrij vervelend en irritant af en toe.
Ik miste trouwens ook echt de hele sfeer van camp crystal lake, nu het zich ergens anders afspeelde dan in de bossen bij camp crystal lake...
Tel daarbij op dat de killer de echte Jason dus niet was, en ik vind deze film dus echt vrij slecht, ik hoop dat de volgende films nog wat beter worden, want zo komt de hele friday serie vrij uitgemolken over .
Ook leuk trouwens, dat nieuwe hockeymasker.

avatar van Spetie

Het zwakste deel tot nu toe.

Ik was het einde van het vorige deel toch wel benieuwd hoe het verder zou gaan. Wat ik wel een positief punt vind is dat Camp Chrystal Lake eindelijk is ingeruild voor een andere setting. De eerste 20 minuten zijn ook wel aardig en ook leuk is dat er deze keer wat grappigere personages in zitten dan in de voorgaande delen.

De film heeft echter ook een paar fikse minpunten. Dat Jason uiteindelijk niet Jason is, vind ik erg jammer. Daarnaast is Tommy een gigantisch vervelend persoontje en last but not least worden de kills erg beroerd in beeld gebracht of soms zelfs bijna niet.

Het enorme killtempo neemt ook de spanning weg, voor zover die er al was. Daarnaast vond ik de moorden weinig origineel, op die met de heggeschaar na dan, maar die wordt dus ook niet goed in beeld gebracht.

Erg matig deel dus, dat moge duidelijk zijn.

avatar van Boeikens

Boeikens

Matig.

Samen met het derde deel de minste van de reeks.
Bedoeld was om reeks een nieuw leven in te blazen maar de vraag is of dit wel een goed idee was na een prachtige afsluiter in het vorige deel. Ook het eerder voorspelbaar 'verrassend' plot met een copycat Jason is niet ieders smaak.
Dit deel is eerder iets voor de echte Friday the 13th fan die de reeks in zijn totaliteit wil zien.

avatar van Phantasm

Phantasm

Deze is weer beter dan het 4-de deel, veel moordpartijen, kijkt lekker weg.