menu

A Nightmare on Elm Street (1984)

mijn stem
3,56 (1888)
1888 stemmen

Verenigde Staten
Horror / Thriller
91 minuten

geregisseerd door Wes Craven
met Heather Langenkamp, Robert Englund en Johnny Depp

Tina rent door een tunnel een ketelhuis in en wordt achtervolgd door een verminkte man met een bruine hoed op en messen aan de vingers van zijn rechterhand. Net voordat ze aan flarden gesneden wordt, doet ze haar ogen open en is ze weer wakker. Dat haar nachthemd scheuren vertoont, maakt haar nog niet echt bang. Maar als ze dan hoort dat haar beste vriendin Nancy over exact dezelfde man heeft gedroomd, beginnen de zenuwen toch op te spelen. Is ze nog wel veilig in haar dromen?

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=XUZJJVhKfKA

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van jono
4,0
Een jaar of tien geleden kwam mijn neefje, die toen een jaar of tien oud was, bij me langs om een film te lenen. Hij kwam in die tijd wel vaker bij me om films te lenen, en deze keer wilde hij wel een keer een ‘enge’ film kijken. Ik vond ook dat hij er wel aan toe was, want hij was niet echt bang aangelegd. Ik gaf hem ‘A Nightmare on Elm Street’ mee, een komische horror uit 1984, geregisseerd door horrorspecialist Wes Craven. Ik zag de film ooit als tiener en ik kon me herinneren dat ik hem indertijd erg vermakelijk vond. Ik stelde wel als voorwaarde dat zijn ouders mee zouden kijken, zodat ze hem eventueel uit konden zetten als het allemaal te spannend werd.

De volgende dag hoorde ik van zijn moeder dat ze de film inmiddels gekeken hadden, samen met een aantal vriendjes. En hoewel mijn neefje hem zelf best aankon, hadden zijn vriendjes ’s nachts allemaal in hun bed geplast. Tsja, als ik dat geweten had, had ik misschien beter The Gremlins mee kunnen geven of zo.

Gisteren bekeek ik de film voor de tweede keer, en eigenlijk vind ik de film nog steeds eerder komisch dan eng. De film gaat over een aantal tieners (waaronder een piepjonge Johnny Depp), die in hun dromen achtervolgd worden door de griezelige Freddy Krueger (gespeeld door een fantastisch geschminkte Robert Englund). Indien ze niet op tijd wakker worden, worden ze op gruwelijke wijze afgeslacht. En uiteraard gebeurt dat een paar keer. Voor volwassenen erg vermakelijk, maar ik kan me voorstellen dat dit voor jonge kinderen behoorlijk spannend kan zijn.

De film kreeg een stuk of tig vervolgen, allen met Robert Englund in de rol van Freddy Krueger, maar ik ga ze niet kijken. Ik heb het idee dat ze allemaal voortborduren op hetzelfde idee, en wat dat betreft gaat er toch niets boven het uitstekende eerste deel. 4*

avatar van Basto
4,5
Zag de film voor het eerst zonder enige voorkennis, per toeval, in een bioscoop in Parijs, toen we daar een avond de tijd moesten doden. (Was een van de weinig voorstellingen in het Engels.) Dat was een fijne verrassing!

Het eerste (en tweede) deel vind ik toch vooral eng. Althans er wordt een mooi creepy sfeertje neergezet met mooie bloederige kills. Vanaf deel 3, kiest de serie volluit voor de komedie. Een grove fout, want er is vanaf daar weinig meer aan.

avatar van notsub
3,0
Hoewel Freddy een enorme cultstatus heeft en Johnny Depp een prachtige Grace Under Pressure poster boven zijn bed heeft hangen, heeft de film niet meer de impact van 34 jaar geleden. Het ziet er allemaal erg achterhaald uit. Het begint allemaal nog best aardig met Tina, maar naar het einde toe wordt het veel te luchtig . Het zijn enkele scenes die de film nu nog wat aanzien geven en van veel spanning is eigenlijk slechts sporadisch sprake.

avatar van Tommy De Vito
3,0
Voor de tweede keer de eerste 'A Nightmare on Elm Street' herzien. Heb mijn score met een halfje verlaagd. Toch door het matige acteerwerk en doordat ik Freddy Krueger toch niet zo eng vind. Af en toe zelfs grappig (misschien was dat ook de intentie in sommige scenes). Had je een boomlange vent neergezet, die weinig zegt, een Michael Meyers bijvoorbeeld, dan was het allemaal een stuk serieuzer geweest en kwam het allemaal naar mijn mening meer tot zijn recht. Krueger is in tegendeel tot zijn collega's Jason Voorhees, eerder genoemde Michael Meyers en Leatherface een stuk kleiner. Soms zelfs nog kleiner dan zijn slachtoffers.. hoeft natuurlijk niet alles te betekenen, maar in mijn belevenis wel. Daarnaast dacht ik waarom kiest Craven nou hier of daarvoor. Waarom staat Nancy als een gek te schreeuwen voor het raam en een agent (collega van haar vader) die doodleuk blijft kijken naar het raam? En dus geen actie onderneemt. Dat soort aspecten zijn jammer en doen de film niet ten goede, maar genoeg negatief geweest nu gaan we over op de pluspunten.

En natuurlijk is en blijft Freddy Krueger een coole horror-personage. Alleen niet mijn favoriete! En zeker heb ik ook wel genoten van de film. De film is bij vlagen bloederig, vooral die bedscène. Geweldig gefilmd, met zo'n laag budget. En dan hebben we Krueger die met zijn vlijmscherpe messen zwaait die een hoop redden.

Ben benieuwd naar de volgende delen die ik snel zal zien. Ik heb namelijk een blu-ray box met al de 7 delen!

avatar van Film Pegasus
4,0
Film Pegasus (moderator)
Leatherface zorgde voor een vernieuwde blauwdruk van de slasher-film en met Michael Myers kwam dat ook kwalitatief op een hoogtepunt. Daarna volgde nog een heel reeks, de ene al wat minder dan de andere. Maar voor liefhebbers van de guilty pleasure toch ook een plezier met Jason Voorhees, Chucky, Ghost Face, Jeeper Creeper, Candyman, Hellraiser en uiteraard Freddy Krueger. Niet meteen mijn favoriete slasher in het rijtje. Te druk, te clownesk en het spiegelbeeld van Michael Myers.

Van het rijtje dat ik noemde (als je ze allemaal onder 'slasher' wil zetten), is Jason Voorhees (naast het ultieme icoon Michael Myers) mijn favoriet, al kan je niet echt zeggen dat de films van Friday the 13th zo goed zijn. Maar hij staat bekend om de meeste kills en zijn personages groeit elke film figuurlijk en letterlijk mee. Deze Nightmare on Elm Street heeft dan wel geen Myers of Voorhees, maar staat als gulty pleasure culthorrorfilm wel beter overeind. Enkele leuke quotes, geweldig over top en zo heerlijk fout dat het weer goed wordt. De film duurt ook niet lang en het is misschien wel een troef dat hij zichzelf niet zo serieus neemt. Alles valt of staat ook met een scream queen. Marilyn Burns in Texas Chainsaw Massacre, Jamie Lee Curtis in Halloween en Neve Campbell in Scream geven de slasher een waardige tegenstrever die meer is dan nr zoveel uit het doosje slachtoffers dat voor de film opengemaakt werd. Hier zien we Heather Langenkamp die buiten deze film niets bijzonders gedaan heeft, maar als het hoofdpersonage in de film meer opvalt dan je zou verwachten.

In dit genre gaat de kwaliteit en het budget van sommige sequels de hoogte in, maar mis je toch zo'n sleutelfiguur die meer is dan een veredelde figurant die hoopt om zo door te breken in Hollywood. Heather Langenkamp wint uiteraard nooit een Oscar, buiten dit zal ze ook niet veel gedaan hebben. Maar wat ze doet, doet ze goed.

avatar van Grindhouse62
3,5
Deze 1e deel vorige week herzien. Ga alle delen ff lekker herzien.

Geralt of rivia
Is deze film geschikt vanaf 14 jaar heb net IT gezien groet geralt of rivia

avatar van remorz
2,0
Oef.

Ik was voorbereid op een tegenvallende herziening, maar het is nog erger dan ik vermoedde. Freddy vooral, met zijn kiekeboe-persona, belachelijke stem en totaal gebrek aan dreiging. Wat een flapdrol.

De special effects willen soms ook niet meewerken, maar het is meer dan dat. Telkens als het eng moet worden, verandert Freddy in soort Jan Klaassen en schakelt de soundtrack naar synth-hectiek met een slapstickrandje, waardoor het eigenlijk nooit eng wordt.

De film is eigenlijk op zijn best buiten de moorden om, als de soundtrack zich een beetje gedeisd houdt en er best een creepy sfeertje opgebouwd wordt. Zeg maar tot het moment dat Freddy weer verschijnt om de spanning met kolder om zeep te helpen. En met klunzigheid, zeker in het laatste half uur, dat meer gelijkenissen met Home Alone oproept dan je wilt van een horror.

Flinke deceptie. Met een paljas als boeman, een oversture soundtrack en verouderde effecten, is er weinig wat de iconische status overeind houdt. Oi, en dat einde ?. 2*

Geralt of rivia
Geralt of rivia schreef:
Is deze film geschikt vanaf 14 jaar heb net IT gezien groet geralt of rivia
is deze geschikt heb christine en alien in de tussentijd ook al gezien

avatar van catdog
4,5
Geralt of rivia schreef:
(quote)
is deze geschikt heb christine en alien in de tussentijd ook al gezien


Absoluut. Door de veroudering van de SFX boet de film hedendaags iets aan spanning in, maar voor mij mag dat verder de pret niet drukken. Freddy is creepy maar behoud een zekere luchtigheid waardoor het prima te kijken valt op die leeftijd.avatar van umbra
1,5
Eén vd minste Nightmare on Elmstreet films, enige tijd terug nog eens gezien en vond hem echt saai, dacht echt dat deze vet was, niet dus, teleurstellende herkijk was het. Blijkbaar is Wes Craven niet m'n favoriete regisseur, buiten Scream, is er mr weinig echt men ding van hem.

4,0
Onlangs de boxset van de 7 nightmare films gekocht.
Nu was de eerste aan de beurt.
Blijft toch een klassieker en niets veroudert
echt een 4,0 waard

avatar van scorsese
3,0
Aardige film over een moordenaar die toeslaat in de dromen van een aantal tieners. Een slasher met een fantasy-element (de dromen) waarmee leuk gespeeld kan worden. Net als de meeste slashers uit de jaren '80 wel wat eentonig. De droom-scenes zijn natuurlijk het leukst, maar echt spannend wordt het niet. Freddy Kreuger is uiteraard een iconisch filmpersonage en verder betekende deze film het debuut voor Johnny Depp.

avatar van Ste*
3,5
We don't need a stretcher in there. We need a mop!

Ik kijk bijna nooit horror omdat ik het meeste te eng vind, maar van deze film vermoedde ik dat hij op dat vlak wel gedateerd genoeg zou zijn dat ik het zou durven.

Dat klopte inderdaad, en het acteerwerk was ook niet altijd om over naar huis te schrijven, maar dat neemt niet weg dat het alsnog wel een leuke film was en dat ik wel kan zien waar hij zijn populariteit aan te danken heeft.

Het is geen echte volbloed horror (geen idee of dit in '84 wel mega eng was?), maar de situaties zijn creepy genoeg op een vermakelijke manier en het hele uitgangspunt is best leuk. Had er minder van verwacht, en afgezien van af en toe wel erg knullige zaken kon het meeste qua effecten er nog aardig mee door.
Leuk ook, een jonge Johnny Depp.

Misschien dat ik nog wat horror uit dit tijdperk ga proberen.

3,5*

avatar van Noodless
3,0
Rewatch !
Mwah, eigenlijk minder leuk dan in mijn herinnering. Paar leuke scènes, dat wel...maar echt spannend wordt het niet en het verhaaltje heeft weinig te bieden buiten de dromen. Daarbij geen beklijvende personages en horroricoon Freddy weet nog weinig indruk te maken. Ik verlaag mijn score naar een 6/10.

avatar van Boneka
3,5
Gek genoeg had ik deze tienerhorrorfilm nog nooit gezien. De naam Freddy Krueger kende ik vooral en niet alleen vanwege dat Zuid-Afrikaanse Kruger park Maar de film an sich had ik nog nooit gezien. De film is vooral een mix van wat enge dromen en wellicht een echte Freddy Krueger. Het hoe deze dromen tot werkelijkheid komt zal nooit echt duidelijk worden in A Nightmare in Elmstreet. Om een mooie vergelijking te maken de film Carrie uit 1976 is toch een heel stuk beter gemaakt. A Nightmare on Elmstreet heeft zijn mooie elementen. Zo begint de film sterk in de "griezelig" ogende kelder die na een jaar moest verdwijnen wegens mogelijke asbest. Dit sterk stukje staal zien we ook nog op het eind. Erg mooi gemaakt. Wat er verder uitspringt zijn de bedscenes. Het meisje wat kruipt langs de wand en plafond was nog een levensgevaarlijk stukje werk. Maar ook Johnny Depp die in bed verdwijnt is mooi gemaakt. Het verhaal an sich kan er mee door. Special effects zijn over het algemeen goed, maar minder vond ik de acteerprestaties en dan met name de hoofdrolspeelster zelf. Ene Heather Langenkamp waar ik nog nooit van had gehoord. Slecht gecast als het mij vraagt. Vooral dat bijna lachje wat telkens te voorschijn komt ziet er niet sterk uit. Ook onze Krueger oogt meer een komische act. Ha hier ben ik lijkt het wel. Bijna lachwekkende verschijning. Twee acteurs die er duidelijk wel uitspringen zijn Johnny Depp. Zijn eerste rolletje dat hij uitstekende vertolkt kan niet anders zeggen en Amanda Wyss die van mij de hoofdrol had mogen hebben. Dan had Heather de rol van Tina kunnen spelen. Wat een verschil van acteren.

Zoals zo vaak bij dit soort films zijn de vader en de moeders vaak zwakke vertoningen. Zo ook bij Elmstreet al doet de moeder wel haar best.

A nightmare on Elmstreet is zeker leuk om een keer of meer te bekijken. Hij zit wel tegen het randje aan van comic. Maar dat heeft vooral te maken met de matige acteerprestaties van Heather en Robert Eglund. Mooi zijn de special effects. De muziek wisselt van goed tot eenvoudig.

Film 3.5
Beeld BD 4.5
Geluid 4.5
Extra's 4.0

avatar van notoirefilmhater
2,0
Het grootste probleem van deze film is dat Freddy Krueger hier een nogal klungelig figuur is, waardoor de film tamelijk corny overkomt, zeker anno 2020.

avatar van Rancid
4,5
Ook weer eens herzien, en in tegenstelling tot de meesten hierboven, verhoog ik m'n score juist. Wat een hoge amusementswaarde toch, deze film. Zeker, het acteerwerk kan beter en het wordt nergens echt eng, maar al die 'foute' jaren 80-elementen zijn wat mij betreft ongekend heerlijk om naar te kijken. Terecht een van de belangrijkste horrorklassiekers.

4,0
Supernatural schreef:
geweldige film.ben fan van de freddy films.ik zie ze wel vaker.al is deel 6 veel minder.maar ik heb de complete box.en heb er veel plezier van.en kan ik ze zo vaak zien als ik wil.Weer herzien,en heb weer genoten.blijf bij mijn vorige mening.echt een jonge johnny depp nog zijn eerste rol.de rest van de cast speelt ook prima.nu herzien op bluray,en het beeld en geluid is veel beter dan de dvd versie.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:32 uur

geplaatst: vandaag om 18:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.