• 9.376.790 stemmen

A Nightmare on Elm Street (1984)

Horror / Thriller | 91 minuten

Genre: Horror / Thriller

Geregisseerd door: Wes Craven

Met onder meer: Heather Langenkamp, Robert Englund en Johnny Depp

Releasedatum: 11 september 1986

Plot A Nightmare on Elm Street

"If Nancy doesn't wake up screaming she won't wake up at all."

Tina rent door een tunnel een ketelhuis in en wordt achtervolgd door een verminkte man met een bruine hoed op en messen aan de vingers van zijn rechterhand. Net voordat ze aan flarden gesneden wordt, doet ze haar ogen open en is ze weer wakker. Dat haar nachthemd scheuren vertoont, maakt haar nog niet echt bang. Maar als ze dan hoort dat haar beste vriendin Nancy over exact dezelfde man heeft gedroomd, beginnen de zenuwen toch op te spelen. Is ze nog wel veilig in haar dromen?

Nancy Thompson

Sergeant Parker

Mr. Lantz

avatar van HeatWave

HeatWave

Een goede opzet voor de rest van de serie. Af en toe een beetje naiéve momenten,zoals de tieners zich gedragen, maar dat maakt de film ook welgrappig.

De scenes in het ketelhuis zijn ijzersterk.

Ik heb deze film zo'n 18 jaar geleden voor het eerst gezien, en ik vind hem nog steeds goed.

avatar van HiLL

HiLL

wat heb ik hier vaan genoten destijds...heerlijk, gewoon een lachfilm met wat schrikmomenten...prachtig... 3.5* met name voor het jeugdsentiment

avatar van Frantic01

Frantic01

super goede film.

avatar van XxXDEPPFANXxX

XxXDEPPFANXxX

Ja, ik vond het ook meer een lachfilm dan een horror Jammer dat Johnny Depp er niet zoveel in voor kwam maar het is wel een goede film

***1/2

avatar van Regan_Robbie24

Regan_Robbie24

die film was best wel eng, ik keek hem s'avonds, met een vriend van mij en ik vond hem toen heel eng. Normaal doen horrors mij niets maar deze... wel! hij maakt me nog steeds een beetje bang savonds!

avatar van dinky

dinky

ik heb hem gisteren gekocht op dvd, SUPERFILM met heel veel bonusmaterialen

avatar van frosty

frosty

toch wel een klassieker(tje), zeker als je kijkt hoe oud de film inmiddels al weer is.

De andere delen waren duidelijk minder, deel 2 héél slecht, deel 3 wel weer aardig..

avatar van jessis

jessis

Jeugdsentiment,in 1 woord geweldig!

Voor toen die tijd top,maar het blijft leuk bedacht en freddy blijft 1 van de bekenste figuren in de film geschiedenis 5 sterren

mikoz

dity blijft toch een van mijn beste films ..

freddy is gewoon geweldig supereng en ook nog een grappig .

vroeger vaak bang voor geweest , maar nu kijk ik er met plezier naar.

zit er aan te denken om hem weer in mijn top 10 te doen...

iig 5*

avatar van Regan_Robbie24

Regan_Robbie24

'k snap de bron van het verhaal niet,

kan iemand die mij effe uitleggen?

van waar die Nancy nou eigenlijk rondhangt,

de realiteit of een nachtmerrie/droom?

mikoz

Freddy komt in je dromen tevoorschijn , Maar alles wat hij aanricht gebeurd ook in het echt.

Hij kan je dus berijken via je droom .

En nancy maakt dus beiden mee , Realiteit niks aan de hand maar dan in haar droom komt freddy.

avatar van Metalhead

Metalhead

Mijn favo films. De hele nightmare on elmstreet collectie behoort tot mijn favoriete films. 5*****

HiLL schreef:

Lachfilm ?

Dat kwam later pas ..

avatar van Vera

Vera

Ik heb deze film op dvd gekocht; zonder te denken dat het misschien een slechte film zou kunnen zijn, maar ik was er gewoon van overtuigd dat het een goeie zou zijn En ik had nog gelijk ook

Ik heb um ook in mn eentje gekeken en dit is echt de beste horror film!! En ok vooral voor die tijd.

Echt 5 sterren waard *

avatar van mikey

mikey

Vera schreef:

En ook vooral voor die tijd.

Ik heb namelijk best wel medelijden met de jeugd van tegenwoordig omdat die zoveel vervelende films voorgeschoteld krijgen (m.n. dit genre).

avatar van Leno

Leno

Ja, de jeugd van vroeger had het veel beter

Het is iig wel zo dat er tegenwoordig in het horrorgenre het gemakkelijk is om met minimale middelen een hit te scoren, de filmstudio's zien dat ook. Acteurs zijn in dit genre niet belangrijk, dus dat scheelt een hoop geld. Helaas krijgen we dan van die baggerfilms. Al moet wel gezegd worden dat deze film ook vele vervolgen kreeg, die overigens niet eens onaardig zijn.

Ik zie dat ik hier 4* voor heb staan, en die laat ik mooi staan!

Jammer dat Craven het verleerd is..

avatar van donnie darko

donnie darko

ik heb hem vandaag voor een stuk herbekeken, en blijf het toch niet echt een goede film vinden. Hij klopt gewoon echt langs geen kanten. Vooral van het einde snap ik niks.

2 sterren worden verlaagd naar 1.5

avatar van donnie darko

donnie darko

ik vind hem trouwens ook totaal niet eng. De muziek zorgt ervoor dat alles lachwekkend klinkt.

avatar van jurriaan15

jurriaan15

avatar van muismat

muismat

Hmm, ik heb hem 2 of 3 keer bekeken, en ik het is niet echt mijn ding, niet slecht, maar ook zeker niet eng ofzo, eerder pure cult, waar je met een paar man+bier lekker om kan lachen, oh ja de moorden zijn op zich wel origineel, maar het geheel te amateuristisch.

3 sterretjes

avatar van -Jennifer-

-Jennifer-

3 vind ik toch nog de beste, maar 1 is niet slecht helmaal al niet voor een film uit 1984.

avatar van witbruintje

witbruintje

het is onrealistisch maar toch leuk.Freddy rules.

avatar van NIGHTWOLF_ONE

NIGHTWOLF_ONE

jurriaan15 schreef:

Welke film wel dan?

avatar van SmuttWars

SmuttWars

jurriaan15 schreef:

ik moest er om lachen.. vond hem niet 1 x eng..

Jij bent echt een keiharde hoor!

Freddy is gewoon een classic! ****

avatar van Doom

Doom

A Nightmare on Elm Street is een heerlijke film, vooral als je van het genre houdt. Het begint meteen goed met een spannende scene waarin Tina wordt achtervolgt door Freddy Krueger. Erg goed om te zien dat ze de spanning in de film weten te houden door creep Freddy Krueger maar vaag te laten zien in deze scene.

Dit maakt de eerste echte moord op Tina in haar slaapkamer/tuin erg gruwelijk. Deze scene is overigens meteen de beste scene uit A Nightmare on Elm Street. De spanning die je gewoon voelt wanneer Tina naar buiten loopt, de eerste keer dat je Freddy goed ziet. De messen schurend over de ijzeren schutting, gevolgt door een kleine achtervolging en een gruwelijke moord. Zoals horror hoort te zijn, kippenvel!

Na een rustige periode waarin er beter kennis wordt gemaakt met het persoon Nancy komt het kippenvel weer terug bij de scene op school. Nancy ziet haar beste vriendin gesneden en al in een plastic zak. Ook de scene in de badkamer zorgt voor kippenvel.

Na het geweldige begin begint deze horror klassieker dan toch zijn zwakke punten te tonen. De scenes worden minder spannend, de gruwelijkheid in de moorden wordt gehalveerd. Ook heb je het gevoel dat ze iets 'te' veel willen om de voorgaande scenes te overtreffen en eigenlijk is dat al onbegonnen werk gezien de eerste moord scene op Tina. Daar gaat de 5 ster.

Naarmate de film dan verstrijkt lijkt regisseur Wes Craven dan twee maal een zeer pijnlijk diepte punt te gaan bereiken door boobytraps te laten plaatsen (ala home alone ) en een 'happy hollywood' einde te gaan creëren. Met grote opluchting ben ik in ieder geval blij dat het hollywood einde ons bespaart bleef en dat er juist een goed open einde van werd gemaakt. De scene met de boobytraps ging spijtig genoeg wel door.

Gelukkig kende A Nightmare on Elm Street nog wel een paar goede scenes na het uitermate sterke begin. Bijvoorbeeld de scene waarin Freddy mee wordt genomen naar de werkelijkheid. Je weet dat Freddy in de kamer is, maar het moment van te voorschijn komen zorgt toch zeker voor het zoveelste schrikmoment.

De uitgekozen muziek komt de film overigens ten goede, het zorgt voor goede spanning. Verder zijn er zeer goede shots in deze film te vinden, meesterlijke scenes en natuurlijk een van de meest gruwelijke en enge creeps Freddy Krueger. Dit maakt de film toch zeker .

Om een lang verhaal kort te maken is A Nightmare on Elm Street een geweldige horror klassieker met een paar min puntjes. Dikke 4*.

avatar van pinhead-fan

pinhead-fan

een film die je veel doet schrikken.Mijn moeder en vader hebben hem in die tijd in de bioscoop gezien en ik denk toch dat het daar schrikken tot en met is.

Freddy maakt mij niet bang en het bloed is wel nep dat zie je,en toch is het een geslaagde eertse deel.

Maar de volgende delen zou ik je liever niet aanraden

avatar van rondh

rondh

-Jennifer- schreef:

Niet mee eens, sowieso is dit het eerste in de serie, en dus origineel(deel 7 is misschien wel origineel, maar niet beter). Daarom alleen al is deze film onovertrefbaar, omdat in de andere delen het allemaal weer terugkomt(wil niet zeggen dat ze slecht zijn).

De film is erg leuk om naar te kijken. Niet echt eng. Maar wel erg vermakkelijk.

Misschien wel de beste film van Craven.

avatar van 666south park

666south park

een heele leuke film hoor dit heele mooie en coole ook vroeger gezien toen ik 8 was vond hem vreselijk eng toen maar nu nie meer vind hem nu heel erg leuk en cool kep er een 5,0 voor geefen egt topper

avatar van Barfly

Barfly

Af en toe eens een oude klassieker kijken die ik toendertijd gemist heb kan heel leuk zijn.

Dit is niet echt mijn ding. Heb me nogal verveeld eigenlijk.

avatar van s0njaa

s0njaa

eerste horror die ik heb gezien.. (per ongeluk).. beetje zat ik te zappen ooit eens lang geleden.. en ik scheet op dat moment echt in mijn broek.. Daarna vaker gezien.. maar blijft meesterlijk.. niet dat ik er nou bang van word.. maar meesterwerkje..

tip: kijk hem met een groep meiden.. wedden dat de hele buurt denk dat er een moord bij je in huis gepleegd wordt door het gegil:P..