• 9.376.808 stemmen

A Nightmare on Elm Street (1984)

Horror / Thriller | 91 minuten

Genre: Horror / Thriller

Geregisseerd door: Wes Craven

Met onder meer: Heather Langenkamp, Robert Englund en Johnny Depp

Releasedatum: 11 september 1986

Plot A Nightmare on Elm Street

"If Nancy doesn't wake up screaming she won't wake up at all."

Tina rent door een tunnel een ketelhuis in en wordt achtervolgd door een verminkte man met een bruine hoed op en messen aan de vingers van zijn rechterhand. Net voordat ze aan flarden gesneden wordt, doet ze haar ogen open en is ze weer wakker. Dat haar nachthemd scheuren vertoont, maakt haar nog niet echt bang. Maar als ze dan hoort dat haar beste vriendin Nancy over exact dezelfde man heeft gedroomd, beginnen de zenuwen toch op te spelen. Is ze nog wel veilig in haar dromen?

Nancy Thompson

Sergeant Parker

Mr. Lantz

avatar van s0njaa

s0njaa

waarom hoor ik BTW niemand over Johnny Depp??? Hij staat niet eens in de lijst van acteurs bij deze film.. tssss

schattig toch dat haar

avatar van Halcyon

Halcyon

s0njaa schreef:
schattig toch dat haar

Omdat zijn rolletje maar heel beperkt was en omdat hij al even snel dood ging als hij ten tonele verscheen.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Halcyon schreef:

Dat valt anders reuze mee hoor, hij heeft een behoorlijk grote bijrol.

avatar van Halcyon

Halcyon

Chainsaw schreef:

Dat valt anders reuze mee hoor, hij heeft een behoorlijk grote bijrol.

Maar groot genoeg om mee op de affiche te staan? Je kan er over discussiëren, het maakt ook niet zoveel uit.

Een goede film overigens. Leuk concept, enkele schrikmomenten, een griezelige killer, goede soundtrack en genoeg gore.

avatar van soom

soom

Ouderwets griezelen. Johnny Depp is wel goed, al speelde hij wel betere rollen.

Freddy Krueger is een echte goede creepy persoon, en Wes Craven is een goede regisseur, die goede openingsscenes bedenkt.

Al met al een redelijke horror.

avatar van code9

code9

Vermakelijke onzin met een 'vieze enge vent' die kindertjes afslacht. Net als z'n collega's (Chucky, Michael, Jason) komt ie iedere keer weer terug en begint het dood-en-verderf zaaien opnieuw.

Heel eng wordt het meestal niet maar af en toe is het gewoon geinig om een deel uit de Nightmare... serie te kijken. Het sarcasme waarmee Freddy z'n slachtoffers maakt is vaak behoorlijk humoristisch.

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Toch wel een genre-klassieker deze film. De eerste helft van de film vond ik erg goed, vanaf het moment echter dat Depp op een wel heeeel bloederige manier omkomt vond ik de film wel wat minder worden. Het einde leek wel heel happy te worden, maar gelukkig gebeurde dat niet. al vond ik ook dit einde niet echt briljant. Al met al was het een hele aardige film met een goed verhaal, maar hij had volgens mij wel beter uitgewerkt kunnen worden..

avatar van Youri

Youri

Zet de kannen koffie maar klaar want Nightmare on Elmstreet kan beginnen. De film begint in een up tempo en stopt bij de aftiteling. Spannend en orgineel. Heb niet alle delen gezien. Na deel 4 was het leuke ervan af. A New Nightmare die in 1994 uitkwam was wel erg goed in elkaar gezet, waarin de acteur die Freddy Kreuger speelt het met zijn personage aan de stok krijgt. In dit deel zit nog een klein rolletje weggelegd voor Johnny Depp.

Youri schreef:

De actrice die Nancy speelt (Heather Langenkamp) krijgt het aan de stok met de 'echte' Freddy.

avatar van Waku

Waku

Als puber voor het eerst naar deze eerste Freddie gekeken en zeker toen behoorlijk van onder de indruk.

Nightmare on Elm Street zit boordevol schrikmomenten en Krueger jaagt je werkelijk de stuipen op het lijf.

De eerste kennismaking was er eentje die je even deed besluiten om niet te gaan slapen...

avatar van Nando

Nando

1 van de beste horror films vind ik dit..FREDDYYY..***** sterre waard

avatar van Thomas83

Thomas83

Geweldige horrorfilm/thriller!

De meeste van dat soort films vind ik niet echt eng, maar A Nightmare on Elm Street vind ik angstaanjagend.

En dat komt vooral door de enge sfeer die wordt neergezet en Freddy Krueger, die er echt heel eng uitziet.

De openingsscene is gelijk al erg sterk, zodat je goed in de film zit.

A Nightmare on Elm Street is echt een klassieker in het genre, en iedereen die van dit soort films houdt moet deze absoluut gezien hebben.

avatar van darkRomance

darkRomance

Geweldige horrorreeks. Ik kan gewoon de films niet uit elkaar houden.

avatar van Greddy81

Greddy81

ik heb de film een stuk of 5 keer gezien. ik had hem eigenlijk veel enger verwacht zeker niet slecht maar niet echt mijn ding

avatar van aegron

aegron

Matig filmpje. Zelden spannend en het einde was vreselijk voorspelbaar. 2*

aegron schreef:

Zelden spannend

as

Toch niet zo raar? Vind de film ook zelden spannend...

avatar van aegron

aegron

Wat as zegt. Deze film moet het toch voor een deel van de spanning hebben en die spanning voelde ik (op een of twee momenten na) absoluut niet.

dutchtuga

Vind de film op momenten toch behoorlijk spannend. Nu iets minder dan vroeger maar dit is voor mij toch een pareltje in het horrorgenre. Alleen die soundtrack al. Hoor je zoiets tegenwoordig nog?

as

De film doet inmiddels behoorlijk gedateerd aan. Dat geldt ook voor de soundtrack. Leuk bedenksel en heeft een shitload aan navolging gehad, maar spannend? Niet echt...

dutchtuga

Wat dan als het gedateerd aandoet? Wil dat zeggen dat een film niet meer goed kan zijn? Wou dat er nu nog van dit soort films gemaakt werden met dat heerlijke jaren 80 gevoel.

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Ikzelf vind een film altijd minder als hij erg oud is, bij Nightmare is het zelfs zo dat het er gewoon goedkoop uitziet.

dutchtuga

Onzin, dat einde met die moeder wel maar voor de rest ziet het er allemaal prima uit hoor. Special Effects zijn simpel maar effectief. Nergens straalt de film goedkoop uit vind ik. En dat je een film lager classificeert puur omdat het wat ouder is vind ik niet kunnen. Nosferatu bv is zelfs een der beste horrorfilms ooit en al meer dan 80 jaar oud.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Angrod_Pallanén schreef:

Ikzelf vind een film altijd minder als hij erg oud is

Dan mis je wel wat Manju.

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Ja, ik weet. Kost me altijd moeite om de grote der aarde eens te gaan bekijken. (Pulp Fiction, Snatch., Godfather II, you name it) Maar voor horrorfilms schakel ik meestal vrienden in, dan is het uitkijken wat "verplichter".

dutchtuga schreef:

Een film kan zeker om zeep geholpen worden door gedateerdheid. Maar dat geldt niet voor alle oudere films (Zie mijn top tien). Ik heb niets tegen 'oudere' films.

Dat betekent trouwens niet dat ik Nightmare een slechte film vind. Integendeel. Bij vlagen is het een aardig donker gefilmd werkje met aardige ideeen. Je kunt er niet omheen dat de film veel heeft betekent. Maar spannend vind ik hem allang niet meer.

avatar van mikoz

mikoz

A Nightmare on Elmstreet weer terug in mijn top 10.

Freddy .. de moorden .. maar vooral de geweldige sfeer die al altijd heb tijdens deze film plus de herrineringen maken deze film gewoon geweldig.

avatar van Shark_Jaws2

Shark_Jaws2

goeie horrorfilm maar friday the 13th en the texas chainsaw massacre zijn beter.

Ai ai.

Vroeger vond ik het wel aardig, maar toen moest er nog maar een druppeltje bloed in een film zitten en ik zat met wijdopengesperde ogen te kijken. Die tijden zijn lang voorbij.

Freddy heeft de tijd niet overleefd. En het zijn niet enkel de brakke gevolgen die de reputatie naar beneden halen. Want wat is deze film ongemeen goedkoop.

Geen enkele keer wordt het spannend. Een trieste soundtrack, domme geluidseffectjes (die stem van Freddy ) en vaak totaal brakke special effects zijn hier zo'n beetje de reden voor. Het gezicht van Freddy met het skelet eronder, de telefoon met de mond, Freddy met z'n lange armen ... lachwekkend slecht gedaan. Daarbij vind ik Freddy ook een redelijke clown. Niet wat je noemt een eng figuur.

Ook het acteerwerk laat flink te wensen over. Hiet het belangrijkste in dit soort film, in een Halloween kon ik er makkelijk overkijken, maar dit is schooltoneel onwaardig.

Wat rest ? Enkele leuke samples en kinderriedeltjes, en de twee bed/moord scenes. Die waren dan wel weer leuk. Maar verder is dit eersteklas junk. Troep van de bovenste plank. En pure wansmaak.

Freddy is dom, de film is goedkoop, een aanfluiting voor het genre. Duurt amper 91 minuten maar na 10 minuten zat ik al op de klok te kijken.

dutchtuga

Een aanfluiting voor het genre. Hehe. En dat zegt een horrorliefhebber pur sang zeker? Kom op zeg, Elm street is een voorbeeld in de horrorwereld, een film dat menig horrorliefhebber z'n bloed deed en doet stollen. Prachtig origineel gegeven dat 20 jaar later nog steeds een grote status heeft. Hier en daar zeker wel goedkoop hoor ( de moeder aan het eind, slechte sfx zeg ), maar 95% van de rest van de tijd een heerlijke film. En die soundtrack is allesbehalve triest.