• 9.374.084 stemmen

Friday the 13th: A New Beginning (1985)

Horror | 92 minuten

Genre: Horror

Alternatieve titels: Friday the 13th Part V: A New Beginning / Vrijdag de 13e, deel V, Een Nieuw Begin / Friday the 13th Deel 5: Een Nieuw Begin

Geregisseerd door: Danny Steinmann

Met onder meer: Melanie Kinnaman, John Shepherd en Richard Young

Releasedatum: 25 juli 1985

• Bioscoop Zaterdag 31 januari in één bioscoop (Heemskerk)

Plot Friday the 13th: A New Beginning

"If Jason still haunts you... You're not alone."

Na de gruwelijke gebeurtenissen van een aantal jaren geleden, waarin massamoordenaar Jason Voorhees onder andere de moeder van Tommy Jarvis om zeep bracht, zit Tommy nu in een medische kliniek. Hier wil hij proberen te genezen, maar hij hoopt in ieder geval verlost te zijn van die nare visioenen en nachtmerries met Voorhees. Maar dan blijkt dat het verleden Jarvis maar niet met rust wil laten en wordt hij opnieuw geconfronteerd met een aantal gruwelijke moordzaken.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Klopt, in deel twee en drie ligt de bodycount ongeveer rond de tien, twaalf stuks. Maar sinds meneer Voorhees herrezen is in Jason Lives, is hij flink op dreef en ligt het dodental steeds flink boven de 20.

mikey

Bizar dat een serie zichzelf onderscheidt van andere door 'dan maar een extreem hoog bodycount'. Op zich helemaal niets mis mee, natuurlijk. Misschien ken ik deze film wel, gaat het over een bos met oa. tieners en Hells Angels die daarin roncrossen op bikes? of was dat toch een andere.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Denk haast wel dat je deze film bedoelt. Er zitten geen Hells Angels in, maar in A New Beginning zit wel een dikke, sukkelige zoon op een motor en zijn dominante associale moeder, die ruzie hebben met de patiënten en werknemers van de kliniek waar Tommy Jarvis in zit.

mikey

Denk het niet, misschien moet ik hem zoeken in de halloween serie.. het is ook zo verwarrend allemaal.

mikey schreef:

Dat was volgens mij Friday the 13th part 3.

mikey

nee, ik bedoel een andere.

avatar van duffman

duffman

Na 4 begon ik wat te twijfelen over de verdere delen omdat die niet echt zo goed was. Maar deze vind ik weer een schot in de roos ( of toch niet ver naast ). De moorden waar je niet veel van zag zijn een van de enige minpunten, voor de rest vond ik het een goed verhaal.

3,5

mikey

Grappige film met inderdaad de bodycount from hell. Locatie is inmiddels gewijzigd naar een open psychiatrische inrichting. Je kan zomaar naar buiten lopen, maar ook erin. ***

De moordpatijen zijn rijk in aantal maar telleurstellend qua special effects. Hetgeen inhoud dat de wetten van Bava niet helemaal zijn nagekomen. Too bad

avatar van metaledje

metaledje

rare score, de moorden zijn toch vermakelijker dan de vorige vier, die gozer die tommy speelt acteerd sterk, friday blijft gewoon genieten in het slasher genre 3.5*

• 11908 berichten

Ik heb die lage score inderdaad ook nooit zo goed begrepen...

Ik wel.

Als horror / whatever film nog steeds een complete ramp. Nergens spannend, eng of goor. De moorden zijn ridicuul slecht in beeld gebracht (of eigenlijk niet in beeld gebracht) en veel meer dan Jason met mes (of ander scherp ding) zie je niet. Soms zie je zelfs helemaal geen Jason. Extreem goedkoop. In plaats van een hoge bodycount hadden ze misschien eens wat leuke kills kunnen verzinnen.

Toch vond ik dit tot nu toe de beste in de reeks. Namelijk genoeg compleet idiote personages die best voor wat humor zorgen (die ma buur met haar debiele zoon ). Zo valt er eindelijk eens een keer wat te zien, maar veel is het allemaal niet.

Na 5 delen nog steeds een belachelijk overgewaardeerde reeks die niks doet.

avatar van Linn

Linn

Erg flauwe zoutloze horror.

Totaal geen spanning. En je kunt wel praten over een hoge bodycount,maar wat maakt dat nu uit als je er werkelijk niks van ziet? Ik zie geen verschil met de vorige slappe vervelende delen. 1*

avatar van film88888

film88888

Weer super vervolg en geweldige moorden,maar ik mis in dit deel toch crystal lake camp,maar voor de rest terug heel leuk zoals de vorige. terug geef ik dit deel een 3,5

avatar van Martinator

Martinator

dit deel had nooit moeten komen

avatar van Patat

Patat

Na "Friday the 13th, the final chapter" mocht de reeks eigenlijk wel stoppen, want na vier films vol slasherplezier begon de formule toch wat te slijten. Toch werd de serie, pas één jaar na "the final chapter", verder gezet met "a new beginning". Hoe origineel.

Men verlaat de setting van Crystal Lake en verplaatst deze naar Pinehurst, een tehuis voor een aantal labiele persoonlijkheden, waaronder Tommie die in de vorige film Jason heldhaftig overwon, maar jaren later nog steeds wordt achtervolgd door hallucinaties van Jason Voorhees. De bodycount ligt bijzonder hoog, maar gebeurd voornamelijk op een aantal subpersonages die we amper leren kennen. Van enige spanningsopbouw is dan ook nauwelijks sprake.

Net zoals bij de meeste slashers, komt ook deze "Friday the 13th" vooral op gang tijdens zijn laatste kwartier waarbij de final girl het opneemt tegen de killer. Ook "A new beginning" is geen uitzondering op de formule, maar de film heeft wel nog een plotwending in zijn toverhoed. Eén die veel fans van de reeks teleurstelde. Mij stoorde dit niet zo erg.

Het is vooral het complete gebrek aan karakterontwikkeling van de personages -ook bij vorige films niet echt een sterk punt, maar hier helemaal een aanfluiting-, de snelle cuts na elke moord -dankzij de MPAA die met hun knipgrage scharen maar al te graag de gore inperkten- en het nogal sfeerloze geheel die deze film wat minder doen scoren in vergelijking met zijn voorgangers. Toch blijft "A new beginning" een leuke, typische 80's slasher die doet wat hij moet doen: entertainen.

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Met afstand het slechtste deel uit de reeks (tot nu toe). Sloom, slecht getimed, vreselijk (en vooral kinderachtig) geacteerd en ontzettend knullig in beeld gebracht. Het leek meer op een amateurtoneeltje dan op een horrorfilm. Van spanning of sfeer is er dus al helemaal geen sprake, en ook Jason (of de copycat die daar voor moet doorgaan) is nauwelijks in beeld.

Grappig is wel dat dit de eerste film is uit de reeks die de eerste tien minuten niet verspild met het herkauwen van de vorige delen. Maar ironisch genoeg zorg net dat er weer voor dat deel 6 eigenlijk te lang is, zelfs al duurt het hele zootje amper 90 minuten. Regisseur Steinmann had best tien minuten mogen schrappen, dan had hij op z'n minst een wat compactere film gehad. Al is het twijfelachtig of dat dit onding nog had kunnen redden.

Enkel met de hoeveelheid naakt zit het in dit deel wel goed, al staat daar dan weer tegenover dat er nauwelijks gore te bespeuren valt. En dat is, zeker voor een Friday-film, teleurstellend. Ook het vreselijke scenario is zo doorzichtig, dat zelfs de meest ongeïnteresseerde kijker al van mijlenver kan voorspellen hoe de vork in de steel zit. Al bij al is de twist op het einde nog wel een leuke poging om wat nieuws te doen met Jason, maar de verschikkelijke uitwerking zet daar weer vakkundig het hakmes in.

1 ster.

• 11908 berichten

Opletten: die weinige gore is alleen maar om te zorgen dat de MPPA geen X-rating gaf.

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Verklaart dat ook waarom de rest van de film zo slecht was?

avatar van Halcyon

Halcyon

Qua verhaal en geweld erg matig, maar qua sfeer en stereotiepe karakters weer een schot in de roos. Wat mij betreft is de Friday-reeks er niet meteen eentje die uitblinkt in creativiteit, maar toch altijd wel goed voor een nostalgische trip naar de bakermat van de slasherfilm.

avatar van 13th friday

13th friday

Ik vind dit 1 van de mindere van de reeks, maar blijft wel een vrij goede film. Ik vind het ook wel jammer dat niet de echte Jason hierin mee speelde. Tommy is een goed gespeelde personage.

Ik vind sommigen moorden wel erg goed, maar de spannings opbouw laat vaak te wensen over. Het einde is teleurstellend.

***

avatar van Max en Joep

Max en Joep

hier zit heel veel humor in.heb regelmatig verschrikkelijk moeten lachen.

bijv om die moeder van die simpele motorrijder en die ouwe gek op het kerkhof, schitterend!

avatar van horrorjp

horrorjp

vanaf hier word het minder ze hadden gewoon bij deel 4 moeten stoppen! maar ik heb hem tog gezien en vond het best wel leuk

meer dan 3* kan ik jason niet geven

avatar van Horrordude

Horrordude

hey nieuwe poster?

avatar van uberjason

uberjason

friday 5 is goed voor een leuke filmavond. alles zit erin behalve veel bloed dus alle leeftijden kijken gewenst. toch een leuk verrassent plot die toch wel lekker wegkijkt. de buurvrouw en haar junior stelen de show echt. en het hockeymasker ziet er ook anders uit. eindelijk een blauw kleurtje inplaats van het rood. (heb een replica van het masker in mijn bezit, hoera)

avatar van michael myers

michael myers

het is roy oke, maar hij is bijna net zo sterk als jason als je het goed na ga

avatar van hellblazer93

hellblazer93

Misschien een onnodig deel, maar wel slim bedacht naar mijn mening. Het acteerwerk is matig, bij een aantal zelfs slecht, maar wel originele moorden. Leuk deel wat mij betreft en ook humor met die gek op die brommer. 3 *

avatar van michael myers

michael myers

ik vind dit eerlijk gezegd een van de beste van de reeks.

eerst denk je hoe kan da nou hoe komt hij terug die kale jason maar op het laatste word dat wel duidelijk.

4,5

avatar van niethie

niethie

had wel weer eens zin om wat ft13th filmpjes onder het stof vandaan te halen en te gaan kijken en gisteren ben ik dan ook begonnen met deze en ja wat zal im zeggen, de eerste vier films waren in mijn ogen geweldig (lekker simpel en zonder al te veel pretenties) maar dit deel en in mijn herrinering al de delen die hierna komen zijn copmpleet anders, de setting is veranderd, de film heeft een compleet andere sfeer dan de voorgaande delen en jason is niet jason maar een soort van copycat.
Kortom nog meer onzin maar zeker niet slecht gewoon weer erg vermakelijk al moet ik wel zeggen dat dit tot nu toe toch een van de mindere dlen is. 2,5 sterren

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Best een aardig deel, maar wel een van de mindere. De tweede uit de reeks waarin Jason Voorhees niet de moordenaar is.

avatar van Demoniac

Demoniac

Ik vond het wel een leuk deel hoor. Snap niet dat de score zo laag is. Er was wel een andere sfeer inderdaad, maar er zaten toch weer leuke moorden in. Ook de nodige humor was aanwezig. Verder een sterk schrikmoment. Die opa die door het raam kwam vliegen. Het einde heb ik mij ook niet aan gestoord. Wie de moordenaar nou echt was maakt me niet veel uit.