• 9.374.079 stemmen

Friday the 13th: A New Beginning (1985)

Horror | 92 minuten

Genre: Horror

Alternatieve titels: Friday the 13th Part V: A New Beginning / Vrijdag de 13e, deel V, Een Nieuw Begin / Friday the 13th Deel 5: Een Nieuw Begin

Geregisseerd door: Danny Steinmann

Met onder meer: Melanie Kinnaman, John Shepherd en Richard Young

Releasedatum: 25 juli 1985

• Bioscoop Zaterdag 31 januari in één bioscoop (Heemskerk)

Plot Friday the 13th: A New Beginning

"If Jason still haunts you... You're not alone."

Na de gruwelijke gebeurtenissen van een aantal jaren geleden, waarin massamoordenaar Jason Voorhees onder andere de moeder van Tommy Jarvis om zeep bracht, zit Tommy nu in een medische kliniek. Hier wil hij proberen te genezen, maar hij hoopt in ieder geval verlost te zijn van die nare visioenen en nachtmerries met Voorhees. Maar dan blijkt dat het verleden Jarvis maar niet met rust wil laten en wordt hij opnieuw geconfronteerd met een aantal gruwelijke moordzaken.

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Wel een goedkoop en matig filmpje.

Ik vond ook dat jason zo rustig en niet eng overkwam.

Maar door de grappige humor, en toch soms wel leuke scene's kom ik toch nog op een 3*

Ik wel.

Als horror / whatever film nog steeds een complete ramp. Nergens spannend, eng of goor. De moorden zijn ridicuul slecht in beeld gebracht (of eigenlijk niet in beeld gebracht) en veel meer dan Jason met mes (of ander scherp ding) zie je niet. Soms zie je zelfs helemaal geen Jason. Extreem goedkoop. In plaats van een hoge bodycount hadden ze misschien eens wat leuke kills kunnen verzinnen.

Toch vond ik dit tot nu toe de beste in de reeks. Namelijk genoeg compleet idiote personages die best voor wat humor zorgen (die ma buur met haar debiele zoon ). Zo valt er eindelijk eens een keer wat te zien, maar veel is het allemaal niet.

Na 5 delen nog steeds een belachelijk overgewaardeerde reeks die niks doet.

avatar van Linn

Linn

Erg flauwe zoutloze horror.

Totaal geen spanning. En je kunt wel praten over een hoge bodycount,maar wat maakt dat nu uit als je er werkelijk niks van ziet? Ik zie geen verschil met de vorige slappe vervelende delen. 1*

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Met afstand het slechtste deel uit de reeks (tot nu toe). Sloom, slecht getimed, vreselijk (en vooral kinderachtig) geacteerd en ontzettend knullig in beeld gebracht. Het leek meer op een amateurtoneeltje dan op een horrorfilm. Van spanning of sfeer is er dus al helemaal geen sprake, en ook Jason (of de copycat die daar voor moet doorgaan) is nauwelijks in beeld.

Grappig is wel dat dit de eerste film is uit de reeks die de eerste tien minuten niet verspild met het herkauwen van de vorige delen. Maar ironisch genoeg zorg net dat er weer voor dat deel 6 eigenlijk te lang is, zelfs al duurt het hele zootje amper 90 minuten. Regisseur Steinmann had best tien minuten mogen schrappen, dan had hij op z'n minst een wat compactere film gehad. Al is het twijfelachtig of dat dit onding nog had kunnen redden.

Enkel met de hoeveelheid naakt zit het in dit deel wel goed, al staat daar dan weer tegenover dat er nauwelijks gore te bespeuren valt. En dat is, zeker voor een Friday-film, teleurstellend. Ook het vreselijke scenario is zo doorzichtig, dat zelfs de meest ongeïnteresseerde kijker al van mijlenver kan voorspellen hoe de vork in de steel zit. Al bij al is de twist op het einde nog wel een leuke poging om wat nieuws te doen met Jason, maar de verschikkelijke uitwerking zet daar weer vakkundig het hakmes in.

1 ster.

avatar van Halcyon

Halcyon

Qua verhaal en geweld erg matig, maar qua sfeer en stereotiepe karakters weer een schot in de roos. Wat mij betreft is de Friday-reeks er niet meteen eentje die uitblinkt in creativiteit, maar toch altijd wel goed voor een nostalgische trip naar de bakermat van de slasherfilm.

avatar van Demoniac

Demoniac

Ik vond het wel een leuk deel hoor. Snap niet dat de score zo laag is. Er was wel een andere sfeer inderdaad, maar er zaten toch weer leuke moorden in. Ook de nodige humor was aanwezig. Verder een sterk schrikmoment. Die opa die door het raam kwam vliegen. Het einde heb ik mij ook niet aan gestoord. Wie de moordenaar nou echt was maakt me niet veel uit.

avatar van Aapje81

Aapje81

Samen met Jason goes to hell het zwakste deel uit de serie

avatar van 606

Redelijk vervolg en soms wat eentonig

Rest was goed te doen.

avatar van jordandejong

jordandejong

Slecht friday the 13th deel. De moorden zien er niet goed uit en de sfeer was er al helemaal niet.

Op een gegeven moment gooit Jason een van zijn slachtoffers door het raam. Dat was gewoon gestolen van een van de andere Friday the 13th films. Ik weet niet meer welk deel maar ik heb dat eerder gezien.

Verder vond ik dat hillbilly gezin (Moeder en Zoon) erg stom en niks leuks aan.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Erg onderschat deel uit de Friday reeks. De sfeer is weer goed verzorgt, het nudity niveau bereikt het kookpunt en ja die wannabe Jason weet ook wel van wanten. Maar het meest briljante vind ik toch wel de stereotypering in dit deel. Die redneck moeder en haar zoon stelen zonder twijfel de show maar ook die broer van Reggie en de vriendin van zijn broer, die burgemeester, die sletterige waitress etc. Heerlijk over the top stereotypering, pretty fucking sweet! .

Ook wel welkom dat het vorige deel nu niet nog even samengevat wordt in het begin van de film. Debi Sue Voorhees als Tina is toch wel dé Friday vixen bij uitstek. Erg mooie vrouw, en a nice rack to match it with . En ja, met haar echte achternaam kan je niet anders dan een memorabel personage worden in deze serie. Jammer dat Jason een copycat lijkt te zijn, en lijkt me de reden dat deze film niet zo goed gewaardeerd wordt. Wel onterecht, want deze is gewoon op elk front erg goed.

De Friday serie is nu helemaal losgebarsten en ook deze beloon ik weer met de volle mep omdat al die kenmerken waarom ik deze serie zo geweldig vindt zitten hier weer geweldig in elkaar. Ode.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Een beetje ondergewaardeerd.

Aardig deeltje zonder Jason. De moorden zijn niet goed in beeld gebracht. Humor is redelijk komt ook doordat de personages weer lekker idioot zijn maar wel grappig. Ook vond ik het sfeertje hier totaal anders. Nr 5 kijkt helemaal niet slecht weg. Een kleine 3,0 voor dit deel met een Copycat killer als Jason.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Zowaar weer een briljant deel.

Zo'n beetje gelijkwaardig aan het vierde deel, op sommige vlakken zelfs beter maar het einde waar blijkt dat Jason niet dé jason is, is verdomd jammer .

Voor dat moment zie je Jason gelukkig ontzettend goed op dreef, talloze kills waaronder weer enkele erg fraaie. Blijft de grootste troef, die kwantiteit. Enkele terugkerende, zoals in bijna elk deel het geval was, zijn bijvoorbeeld de kill door het bed heen of een lijk dat door een ruit word gegooit. Volgens mij nu elk deel voorgekomen, tof is dat!

Ook weer vol met humor, dikke jong dat de bijl krijgt, het jochie dat schreeuwt als een meisje. Ik heb er werkelijk van genoten. Weer een beetje eye-candy erbij, sfeer in overvloed..het hele lijstje is weer aanwezig en het verveelt nooit, mede dankzij de impuls van geweldige personages in dit deel.

Tweede 4.5* die ik uitdeel in deze reeks, mogen er nog veel volgen!

avatar van The Oceanic Six

Zwakke film.

Ik heb me tijdens deze film toch wel meer geirriteerd dan bij de vorige vervolgdelen die gewoon leuk waren.
Deze nieuwe Friday is gewoon niet goed. Alleen al die hoofdpersonages...
Ik vond Tommy als kind al irritant in de vorige film, maar als volwassene is hij niet minder vervelend. Zonde dat het plot daar dan weer om draait. En als je denkt dat Jason aan het killen is, dan blijkt het weer een droom te zijn van die knuppel
En vergeet ook die redneck moeder en zoon niet. Wat dom zeg. Zo niet leuk en wel storend.

Gelukkig heb je wel weer een paar sexy tienerdames die het kijken de moeite waard maken. En net als in voorgaande delen gaan ze er bijna allemaal weer aan. Ik vond de kill met de heggeschaar wel goed trouwens. Net als haar vriendje die tegen de boom aangedrukt afgemaakt werd. De film kent veel kills, maar helaas zijn de meesten wel ongeinspireerd. Effe snel een mes in de maag en klaar. Ik zie ze liever wat creatiever. En ze mogen ook wel wat langer duren.

Het einde vond ik helemaal een sof. Door dat krijgt de film sowieso geen voldoende bij me.

avatar van ashnh

ashnh

Ik weet het niet hoor... De bodycount ligt echt veel hoger dan in de voorgaande films, maar het was zo gecensureerd allemaal :O. Dus so far vind ik dit deel toch echt de slechtste (voorgaande delen heb ik allemaal gezien, volgende delen nog niet). Ik vond dat de karakters niet echt goed uitgewerkt worden, op Tommy na dan misschien. Die Reggie (die echt heel leuk gilde trouwens) en zijn opa vond ik ook een leuk stel, en die buurvrouw met d'r retarded zoon waren ook wel grappig. Voor de rest waren ze vrij vervelend en irritant af en toe.
Ik miste trouwens ook echt de hele sfeer van camp crystal lake, nu het zich ergens anders afspeelde dan in de bossen bij camp crystal lake...
Tel daarbij op dat de killer de echte Jason dus niet was, en ik vind deze film dus echt vrij slecht, ik hoop dat de volgende films nog wat beter worden, want zo komt de hele friday serie vrij uitgemolken over .
Ook leuk trouwens, dat nieuwe hockeymasker.

avatar van Spetie

Het zwakste deel tot nu toe.

Ik was het einde van het vorige deel toch wel benieuwd hoe het verder zou gaan. Wat ik wel een positief punt vind is dat Camp Chrystal Lake eindelijk is ingeruild voor een andere setting. De eerste 20 minuten zijn ook wel aardig en ook leuk is dat er deze keer wat grappigere personages in zitten dan in de voorgaande delen.

De film heeft echter ook een paar fikse minpunten. Dat Jason uiteindelijk niet Jason is, vind ik erg jammer. Daarnaast is Tommy een gigantisch vervelend persoontje en last but not least worden de kills erg beroerd in beeld gebracht of soms zelfs bijna niet.

Het enorme killtempo neemt ook de spanning weg, voor zover die er al was. Daarnaast vond ik de moorden weinig origineel, op die met de heggeschaar na dan, maar die wordt dus ook niet goed in beeld gebracht.

Erg matig deel dus, dat moge duidelijk zijn.

avatar van perceived

perceived

Na de derde vind ik deze tot nu toe de leukste uit de reeks. Sfeervol deel met maffe karakters. 7/10*

avatar van yurrenstein12

yurrenstein12

dr channard schreef:

Allereerst laat het begin zien hoe de moorden doorheen de hele film worden gepleegd; enorm snel, een steek in de buik, dood. En zo is dat met alle moorden. De aandacht is te veel gevestigd op de 'bodycount'. Ze wilden in deze film koste wat het kost meer mensen ombrengen , maar doe dat dan op een originele en stijlvolle manier.

Helemaal met je eens! Er zou een nieuwe remake moeten komen van deze film! Ja, ik weet dat er al een remake is, maar die is te slecht voor woorden. Er moet een nieuwe remake komen met een goede regisseur als John Carpenter of Peter Jackson. Ook moeten alle masterlijke en originele kills dan terugkomen. Ze zouden de soundtrack van deel 7 moeten gebruiken, met de steengoede originele echostem! Er moeten zenuwslopende stille momenten komen, met daarna een enorm eng schrikmoment. Verder moeten er ook nog kills bij die lekker vies zijn, zoals spuitend bloed en afgescheurde ledematen en hoofden.

Dus, een bericht voor filmexperts, regisseurs, en filmmakers: Maak gebruik van mijn informatie en MAAK EEN GOEDE REMAKE!!!!

avatar van frolunda

frolunda

Destijds in de bioscoop gezien op een regenachtige woensdagavond.Vond hem toen erg vermakelijk en onlangs bij een herziening kwam dat gevoel weer terug.De 3,5 blijft staan voor deze alleraardigste slasher

avatar van namingway24

namingway24

Hier is hij dan, de enige Friday waarin Jason Voorhees niet de moordenaar is. Niet dat dat ook maar van enige invloed is op het verloop van de film, want het is wederom meer van hetzelfde.

De hele aanleiding voor het hele gebeuren is één van de meest wilekeurige dingen ooit op film vastgelegd. Het curieuze aan de film is dat degene die er het meeste recht op heeft (de moordenaar van 'Jason's' zoon) niet eens vermoord wordt, maar voor de rest de meest willekeurige mensen wél aan het mes (onder andere) geregen worden.

Verder is de film helaas bijna bloedeloos gemaakt door de MPAA. Bijna alle moorden zijn buiten beeld, of er wordt zoveel in geknipt dat geen van de moorden echt hard aankomt. Over het algemeen is dat jammer, want er zitten een of twee paar aardige vondsten in, hoewel er ook genoeg standaard machete-kills in de film zitten.

Gelukkig zaten er genoeg kleine aardigheden in de film om het leuk te houden.

Ten eerste zou een slasher geen slasher zijn als er niet wat vrouwelijk naakt te zien is, en wat dat betreft vallen we in New Beginning met de neus in de boter. Er is voor ieder wat wils, alle soorten en maten zeg maar. Fraaiste is natuurlijk Debisu Voorhees, zeker één van de knapste en meest welbedeelde Friday-slachtoffers, maar de anderen mogen er ook best zijn.

Verder was Violet's robot-dans één van de coolste dingen die ik in de Friday-reeks heb mogen aanschouwen, misschien nog wel leuker dan Crispin Glover's maniakale dans in Final Chapter. En die twee hillbillies? Hilarisch.

Maar over het algemeen was het maar standaard, met euvels zoals personages die zomaar verdwijnen, mensen die als ze struikelen plat op hun smoel gaan en niet meer op kunnen staan, en meer van die ongein. Maar soms is dat alles wat je nodig hebt in een slasher, en dit was een leuk tussendoortje.

avatar van Metalfist

Metalfist

It's... Showtime!

Dit is het deel van de Friday the 13th reeks waar ik tot nu toe het meest naar uitkeek. Deel 4 was op zich iets minder dan zijn 3 voorgangers maar maakte qua einde erg veel goed waardoor ik erg benieuwd werd in hoe ze de reeks in A New Beginning gingen verder zetten. Normaal gezien gingen we gisteren naar de 2e dag van AMF festival maar de groepen die op dat moment waren aan het spelen waren niet zo bijster interessant dus maar snel nog een Jason film opgezet om daarna dan te vertrekken.

Al kun je dit 5e luik moeilijk een echte Jason film noemen. Dat is niet erg want hij komt op zich ook helemaal niet voor in het eerste deel. Toch ben ik niet helemaal tevreden met de manier waarop de killer hier wordt neergezet. Dat het dus niet de 'echte' Jason is, daar kan ik op zich perfect mee leven maar ik had het vele malen interessanter gevonden mocht Tommy de moordenaar zijn in plaats van Roy. Toegegeven, uiteindelijk krijg ik mijn wens waardoor de film toch nog een halfje weet te sprokkelen maar voor de rest is dit zonder twijfel het minste deel tot nu toe. Vooral ook omdat de climax van deel 4 zich zo perfect leende tot Tommy als nieuwe moordenaar. Ach, we zullen wel zien wat dat geeft in het volgende deel al krijg ik een klein vermoeden dat we daar terug de echte Jason Voorhees zullen zien aangezien deel 6 de titel Jason Lives heeft gekregen. Ik zet echter nergens mijn geld meer op want zo was ik er ook van overtuigd dat er in dit deel verder gegaan ging worden met Tommy.

Deze keer wordt er gebruik gemaakt van een andere setting. Iets wat noodzakelijk is want de formule met Camp Crystal Lake of iets dergelijks kun je niet meer echt goed laten werken na 4 delen. Op naar het zottenkot dus en wat meteen opvalt is dat de body count wel erg hoog komt te liggen. Al vanaf de eerste minuten wordt er bloed vergoten en er valt regelmatig een nieuwe dode. Er worden gewoon willekeurige bijrollen even terug bovengehaald (zo was Billy de chauffeur die Tommy naar Pinehurst bracht) om ze na 5 minuten te laten afmaken. Veel doden dus maar jammer genoeg zijn de moorden op zich niet altijd even goed te zien. Er zijn een aantal vermakelijke kills (de heggeschaar, de moord die daarop volgt met de riem, het stikken in de flare, ...) maar vanwege de MPAA moest de film zodanig gecut worden dat er een R rating in plaats van de oorspronkelijke X rating aan gegeven kon worden. Zonde want hierdoor verliest de film een groot deel van zijn charme en sfeer. Wel weer aangenaam slachtvee die uitblinken in slecht acteren (moeder en zoon hillbilly onder andere) maar ook door de verplichte nudity.

Voor een deel 5 kan dit er op zich nog altijd wel mee door. A New Beginning wordt door veel fans verguisd omdat het een copycat is die de moorden pleegt maar bij mij is de teleurstelling vooral te wijten aan het slechte gebruik van het Tommy personage. Daar hadden ze een veel interessantere weg mee kunnen opgaan. Toch blijft dit nog altijd wel een vermakelijk luik in de reeks met veel kills. Op naar deel 6!

avatar van Zinema

Geringe gore.

Ietsje vermakelijker dan het vorige deel 4 is deze zoveelste Friday the 13th die grappig opent. Corey Feldman mag eventjes meedoen, maar de gore van het vorige deel ontbreekt hier wel grotendeels. De andere setting is leuk maar echt sterk wordt het niet. De ontknoping is nogal idioot maar de serie kent hiermee een kleine opleving.

Redelijk.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Daar waar ik vroeger altijd nogal struikelde over de afwezigheid van Jason en de onrealistische conclusie (een stevig, niet al te grote man die ineens de lange en gespierde Jason speelt?), moet ik eerlijk toegeven dat die tijd voorbij lijkt te zijn. Misschien ben ik tegenwoordig minder streng geworden doordat ik door de jaren heen veel grotere meuk heb gezien, maar deze Friday mag er nog best wel zijn.
De typetjes zijn zeer achterhaald en voor tegenwoordige begrippen "ouderwets", maar dat heeft ook wel weer zo zijn charme. De moorden hadden inderdaad wel wat meer gore mogen bevatten, maar helaas was dit al de periode waarin de Amerikaanse rating films als een Friday the 13th met de grond gelijk maakten.
De nieuwe setting heeft wel zijn sfeer en hier en daar is toch die oude "Friday the 13th" sfeer die in de voorgaande 4 delen aanwezig was toch ook wel weer aanwezig. Ik moet mij bij de mening van mijn voorganger aansluiten: ik vind deze film nog best redelijk.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Ik heb zojuist waarschijnlijk de grootste opwaardering ooit verricht, hier op MM. Door de film in te gaan met een ander verwachtingspatroon dan de eerste keer dat ik dit vijfde deel zag, ben ik getuige geweest van een meer dan aardige slasher. Sterker nog; waar ik dit deel voorheen de slechtste van de serie vond, vind ik 'm nu behoren tot de vijf beste Friday's (samen met 1, 2, 4 en 6). Wel moet ik de rest van de serie nog herzien op blu-ray.

De humor is hier zwarter dan ooit, de personages verrukkelijk, het obligate bloot is volop aanwezig en de kills (20 stuks!) grotendeels erg tof. Je ziet nog steeds niet veel maar origineel zijn ze wel. Het is verder te prijzen dat de makers zo'n draai aan het verhaal hebben gegeven. Het maakt van Friday 5 niet alleen een curiosum, maar ook een deel dat net dat beetje extra in zich heeft. Ik ben wel blij dat ze hierna gewoon weer verder zijn gegaan met Jason hoor, maar A New Beginning mag vanaf nu op veel sympathie van mijn kant rekenen.

Verhoogd van 1,5 naar 4*.

avatar van Theunissen

Dit is alweer het 5e deel van de populaire jaren 80 slasher reeks "Friday the 13th" en deze film staat betiteld als "A New Beginning". Theoretisch klopt dat ook wel, want deze film is de directe opvolger (dus een nieuw begin) van het 4e deel. Een echt nieuw begin is het natuurlijk niet, want ook dit 5e deel is weer gemaakt volgens het bekende eenvoudige recept en zonder vernieuwingen.

Dit 5e deel speelt zich wel niet af rond Crystal Lake (dus minder sfeer, maar gelukkig wel nog bloot met o.a. Juliette Cummins, Rebecca Wood en de rondborstige Debi Sue Voorhees. De eerste twee zouden qua naam niet misstaan in de seksindustrie ), maar speelt zich af in een medische kliniek waar het jochie Tommy Jarvis (wederom gespeeld door jaren 80 tienerster Corey Feldman) probeert te herstellen van zijn nare visioenen en nachtmerries welke veroorzaakt zijn door de lieflijke Jason Voorhees in het vorige deel Uiteraard komt van dit herstellen weinig van terecht want de onverwoestbare Jason Voorhees (dit keer gespeeld door Tom Morga) slaat weer snel toe.

Ondanks dat deze film weer volgens het bekende recept is gemaakt, keek de film zich toch lekker weg en wist de film ook wel te boeien (spannend wordt het natuurlijk wel nergens, want je weet inmiddels hoe de vork in de steel zit bij deze reeks). Ook komen er weer de nodige kills in voor, maar die zijn in dit deel wat minder heftig en ook niet echt bijzonder. De cast speelt niet geweldig en dat hoeft ook niet, want ze dienen voornamelijk als slachtvee voor Jason Voorhees

Al met al gewoon weer een verdienstelijk 5e deel voor een leuk avondje horror (de films zijn nu wel inmiddels wat gedateerd).

avatar van FillumGek

FillumGek

Wordt de dalende lijn nu dan ingezet? Na The Final Chapter kon het eigenlijk ook alleen maar tegenvallen, maar het eerste wat ik dacht was dat je niet kunt skinny dippen in een looney bin. Met andere woorden; van de campsetting is nu echt helemaal niks meer over.

We volgen in dit deel Jarvis die getraumatiseerd is door de gebeurtenissen uit het verleden. In de film zegt hij ook maar 24 woorden omdat ie nogal koekoek is. Ik lees veel over de hoeveelheid nudity, maar dat viel me toch tegen. De knapste kreeg een naaktscene, maar de rest was niet zoveel. Nu is het wel zo dat er in zestien scenes is gesneden om de film door de keuring te krijgen. Het origineel bevatte meer seks en meer geweld.

De bodycount van maar liefst twintig slachtoffers is lekker hoog. Helaas zijn veel moorden weinig creatief en wordt het soms iets te kort in beeld gebracht. Jason oogt ook weer iets fragieler waar ik geen fan van ben.

Misschien heeft het te maken dat er helemaal geen Jason in de film zit?! Einde viel niet in de smaak, al kun je voor jezelf wel simpel verklaren waarom sommige moorden tegenvielen. Hij was gewoon niet zo creatief als de echte Jason Benieuwd of het feit dat Tommy in de huid van Jason kruipt op het einde nog effect heeft op het vervolg.

avatar van Miszmi

Miszmi

Deze film met dubbele gevoelens gekeken. De moorden waren een stuk minder dan in zijn voorgangers, de gruwelijkste moorden worden immers niet in beeld gebracht of slechts een klein stukje. Dit is toch wel een minpunt aan dit deel. Tevens weinig verrassends, ik had al vrij snel door dat Jason Jason niet was, echter dacht ik dat het om Tommy ging en niet om één of andere nietszeggende ambulancemedewerker. Het einde was zeer rommelig, niks voor mij. Twist op twist op twist... Nee, dit had echt beter afgewerkt kunnen worden. Is er dan niets positiefs te noemen? Zeker wel, over het algemeen zat het tempo er prima in en was zeker in de eerste helft een prima verhaal te vinden. Dit maakt het dat het nog krapjes een voldoende krijgt.

avatar van DVD-T

DVD-T

Een film die echt gered wordt door het einde en een aantal erg leuke kills.

Want verder heeft A New Beginning vrij weinig te bieden. Ten eerste mist die fantastische sfeer die in de eerste vier delen zo goed naar voren komt hier heel erg. En daar drijven de films heel erg op. Ik heb het al in mijn reviews van de vorige delen aangehaald. Dat hele kampeer sfeertje heeft het gewoon. Het vijfde deel uit deze slasher reeks heeft daar vrij weinig van. Het is al niet het sterkste punt van deze serie, maar hier krijg je wel heel erg weinig binding met de personages. En buiten het einde om, wordt er wel heel weinig moeite in het verhaal gestoken.

Wat rest zijn natuurlijk wel weer de erg leuke kills, waarvan we toch weinig te zien krijgen en vooral de momenten na de moorden te zien te krijgen. En dat einde. toch wel een gewaagde zet. Maar het werkt wel. En ik durf het zelfs een van de beste eindes uit de Friday reeks te noemen.

Ook dit vijfde deel uit deze erg steady reeks is vermakelijk.

avatar van rep_robert

Ook gewoon een lekker deeltje uit de reeks. Helaas geen zomerkamp, maar dit keer een gekkenhuis op een boerderij ergens midden in de rimboe werkt ook meer dan prima. Vooral met de gekke moeder en dito zoon als eigenaren van een nabijgelegen perseel stelen de show met hun gedrag.
Daarnaast bevat het begin een van de leukste momenten uit de reeks, waar de humeurige houthakkende patiënt de ander lekker in zijn rug rost met een bijl omdat ie bloedirritant bezig is met zijn chocoladehandjes. Ik heb hier toch een aantal keren teruggespoeld om nog een keer te genieten.

Verder weinig verassingen. Er volgt een hoge bodycount (na een trager begin) en ondanks dat de actuele moorden offscreen plaatsvinden, krijgen we iig nog wel leuk opgemaakte lijken te zien.

Echter, er had wel wat meer met Tommy gedaan kunnen worden en hij is inderdaad niet eens van de meest sympathieke protagonisten (is he really?) in deze reeks. Het is ook jammer dat het om een copycat bleek te gaan. Lijkt me tegen een aantal eerdere beelden in te gaan.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Terwijl de vorige film, Friday the 13th: The Final Chapter, bekend staat als één van de beste delen uit de serie, staat deze New Beginning bekend als één van de slechtste. Als ik er nu op terugkijk heeft dat volgens mij vooral te maken met het Halloween III effect: De befaamde killer uit de franchise zit hier niet in. Ook ik zag dit altijd als hét slechtste deel, maar dat valt achteraf gezien nog wel mee. Begrijp me niet verkeerd, de film is slecht. Op veel fronten. Maar dat slechte maakt de film ook meteen bijzonder vermakelijk.

Regisseur Danny Steinmann heeft een geschiedenis in de porno en dat is vrij goed te zien. De film bevat veel naakt, maar is ook opgebouwd als een pornofilm; er worden telkens losse personages geïntroduceerd, puur om afgeslacht te worden. A New Beginning zit dan ook ramvol met moordpartijen, dus wat dat betreft hebben veel horrorfans niets te klagen. De film is enorm sleazy, met de meest idiote karikaturen en kleurrijke gekke types. Sommige types schmieren wel héél erg, dus verwacht geen nuance of subtiliteit, maar een hoop domme personages die doorboort worden met een scherp voorwerp. Van die personages is hoofdpersoon Tommy wellicht nog wel het meest saai. Sterker nog, hij verdwijnt halverwege de film voor een lange tijd van het toneel en je mist hem niet eens. Enkel jammer dat Melanie Kinnaman, die Pam speelt, alles behalve een acteerwonder is, haar matige spel doet hier en daar wel wat pijn.

Over de twist kunnen we kort zijn: het is natuurlijk teleurstellend dat Jason afwezig is en dat één of andere Roy - een willekeurige ambulancebroeder, die twee keer even in beeld komt om verdacht te lijken - de moorden pleegt, maar los van dit feit valt er nog genoeg te beleven. Friday the 13th: A New Beginning is op geen enkel vlak hoogstaande cinema (dat is geen van de films uit deze franchise), maar de slechtste van de serie is het ook niet. Daarvoor is dit teveel een vermakelijk sleazefest

2,5 sterren.

avatar van Film Pegasus

Na 'The Final Chapter' van deel 4 gaat de film gewoon verder en zelfs met het personage Tommy Jarvis uit dat 4e deel. Wat ouder geworden en nogal getraumatiseerd. De film blijft ook nog rondcirkelen bij de oude kampplaats. Dat is natuurlijk een kenmerk van de franchise, maar een echt New Beginning zou ik het niet echt noemen. De film is entertainment, maar het mist toch de charme van Jason Voorhees. Die is pas echt terug - met wat je een upgrade kan noemen - in deel 6. Dit deel is meer dan ooit enkel voor de liefhebbers van de reeks, anders ga je er niets aan vinden. Wel één van de mindere delen van de reeks.