• 9.378.126 stemmen

Met onder meer: Michael Stahl-David, Mike Vogel en Lizzy Caplan

Gesproken taal: Russisch en Engels

Releasedatum: 24 januari 2008

Plot Cloverfield

"Some thing has found us."

Een groep jonge mensen organiseert een afscheidsfeestje voor Rob Hawkins, die naar Japan vertrekt. Wanneer er een korte aardbeving gevoeld wordt en er korte tijd later een gigantische explosie plaatsvindt, is het duidelijk dat hun avondje uit er één wordt om nooit te vergeten. Met een videocamera slaagt Hud, één van de jongeren, erin om de diverse taferelen die zich die nacht voordoen, vast te leggen. De beelden tonen onder meer het verloop van een beangstigend chaotische nacht in New York City, waarbij veel slachtoffers vallen.

chevy93

Waar komt het monster vandaan? Waarom is het hier? Is het wel dood?? Hoe zit het met de andere vrienden?

rep_robert schreef:

Jij hebt last van het uitleg syndroom. Jij kan waarschijnlijk genieten van die reboots van Halloween omdat Myers personage tot in de treurnis wordt uitgelegd.

Soms is het fijn om niet alles uitgelegd te krijgen, een beetje fantasie gebruiken kan geen kwaad. Het boeit mij geen ene fuck waar dat beest vandaan komt. Je beleeft de gebeurtenissen door de ogen van degene met de camera, je weet op dit moment evenveel als die persoon. Daar zit juist de kracht in een film als dit, waarom in godsnaam altijd al die uitleggen

Nee hoor, graag blijft een film aan me knagen, maar deze geeft daar nul aanleiding toe. En de paniek bij de hoofdrolspelers was nog faker dan fake. Ergo, voor mij was dit een weinig verheffend iets.

Halloween hou ik over op, niet mijn cup of tea...

avatar van rep_robert

Waarom zou de paniek fake zijn? Er loopt een groot monster rond die de stad sloopt. De paniek lijkt me toch redelijk terecht. Waarom is het nep?
Zou jij stoer blijven staan om even een partijtje te knokken met het monster?

chevy93 schreef:

Is het van belang waar het monster vandaan komt? Nee. Waarom is het hier, geen idee, ook niet van belang, het is er en vreet mensen op. De andere vrienden zijn over de brug gegaan en veilig. Maar dan nog kan het jou schelen hoe het met ze is? Hebben een marginale rol in het geheel.

chevy93

Ja, kom op, hé... Op deze manier boeit geen enkele film...

Maar dan nog kan het jou schelen hoe het met ze is?
Nee, maar dat zegt niks. Het boeit me ook niks waarom jij deze film slecht vindt, maar daarom kan het nog wel een vraag voor mij zijn.

rep_robert schreef:

Dat er paniek is is logisch. Alleen hoe de hoofdrolspelers met die paniek omgaan (en daarvoor zich al gedragen, hemeltergend gewoon hoe niet reeel).
Het handelen in de paniek, hun gemoedstoestand. Een gast is zijn beste vriend kwijt maar maakt zicht druk hoe de broer ervan zich voelt en heeft zelf nergens last van. Ik denk dat ie zelf ook behoorlijk van het padje zou zijn is het niet. Eigenlijk is het hele handelen een grote reeks alogisch. Ook in paniek..

chevy93 schreef:

Ja, kom op, hé... Op deze manier boeit geen enkele film...

Exact mijn punt. Goede films vertellen een verhaal en dat verhaal boeit. Weer andere hebben personages die je intrigeren. Weer andere hebben prachtige beelden, en weer andere brengen leed in beeld. En sommigen moeten het hebben van spectaculaire actie.

Saving private ryan bv heeft alle tesaam.

Dit niemandalletje heeft enkel spectaculaire beelden en niks van het andere.

chevy93

(en daarvoor zich al gedragen, hemeltergend gewoon hoe niet reeel).
Omdat jouw wereld er niet zo uitziet, wil dat nog niet zeggen dat het niet reëel is.

chevy93 schreef:

Klopt, in mijn wereld geef ik daarom ook maar 2.5 ster.

ILDIB schreef:
Als je de film niet goed bekijkt kan het inderdaad onlogisch worden. Het is niet de beste vriend die omkomt, maar de broer van de beste vriend. De beste vriend zag er wat mij betreft behoorlijk van het padje af. Het is dus logisch dat hij zich druk maakt over de broer, zijn beste vriend.
Veel mensen gedragen zich ongemakkelijk wanneer ze gefilmd worden, dus misschien goed gespeeld ? En hoe mensen zich gedragen in paniek blijft wat mij betreft altijd onvoorspelbaar en vaak ook onverwacht.

avatar van canciser

canciser

Ik weet niet waar mensen al die side-informatie vandaan halen. En al helemaal niet waarom ze dat doen. Ook de discussie of de film realistisch is of niet lijkt me een beetje overbodig. Je weet niet hoe iemand reageert in zo'n situatie, en daarnaast reageert iedereen op zijn eigen manier. Misschien is dat wel de sterkste eigenschap van de film, wat zou jij doen? Verder moet je gewoon genieten van de intense spanning en special effects. Het is en blijft een monster van een film.

nakada

Mijn "side"-informatie komt gewoon uit de film, maar je hebt natuurlijk volkomen gelijk.

avatar van 606

ILDIB schreef:

Klopt, in mijn wereld geef ik daarom ook maar 2.5 ster.

Totaal onlogische en vooral onredelijke beredenering.

ILDIB

Gelukkig mag ieder zijn mening hebben, en deze film schaar ik het in onzinnige rijtje films als the day after tomorrow en war of the worlds. Niet vanwege het gegeven, maar vanwege hoe mensen zich erin gedragen icm met waardeloos acteren..

avatar van Curry

Curry

gisteren meegepikt op tv-heb hem 2x in de bioscoop gezien waar ie uiteraard veel beter tot zn recht komt.
Blijft een aangename rit en verbaasd me dat er nog steeds geen sequel is geweest.
Film hangt natuurlijk want onrealisme aan elkaar op een aantal moment met als meest irritante:

de scene op het eind waar Hud dan gepakt wordt-ze staan eerst te klooien nadat Robert uit de neergestorte heli is gesleurd en dan rent die Hud terug om iets te pakken en OPEENS is ons monster er-lijkt mij dat je die al een minuut voor ie daar staat eraan moet zien komen aangezien ze de hele tijd op dat gras zijn-en anders die stappen hoort-deze scene maakt al het voorgaande enigzins belachelijker

avatar van Exturminator2

Exturminator2

chevy93 schreef:

nou als je goed naar de film gekeken had en aan het einde dat ze in de reusenrat zaten en de zee/oceaan filmden zag je recht boven iets in het water pleuren het monster of toen nog n ei of zo

nakada

Als je iets meer fantasie zou hebben zou je kunnen inzien dat dat op zich geen antwoord is op de vraag 'waar komt het monster vandaan?'

avatar van Hassink

Hassink

nakada schreef:

Met iets meer fantasie zou je ook kunnen denken dat de film geslaagd was

ILDIB schreef:

Wat is er nou irreëel aan de manier waarop ze spelen?

chevy93 schreef:

Wat is er nou irreëel aan de manier waarop ze spelen?

Ik vond het gekunsteld gedrag.

chevy93

Waarom huil je? Omdat ik verdriet heb.

Dat is een beetje de strekking van jouw antwoord. Maar vooruit: Wat is er gekunsteld aan dan?

ILDIB schreef:

Ik vond het gekunsteld gedrag.

Wat is dat nou voor non-antwoord. Wat er is dan gekunsteld aan...?

Het feit dat jij -althans dat denk je, je weet het niet- anders zou reageren betekent niet dat het perse onrealistisch is. Je kan het ook zo bekijken; de beste vriend is vanaf het begin een opportunist, hij probeert de hele tijd de moraal hoog te houden om zo het snelst weg te komen- en het verwerken van een ramp kan net zo goed met cynisme als emotie. Ook hij is wel geemotioneerd door het verlies van zijn vriend, alleen reageert er anders op- alle mensen zijn immers verschillend. Hadden ze in plaats daarvan dan allen een half uur lang moeten staan janken om het realistisch te maken?

Hassink schreef:

Met iets meer fantasie zou je ook kunnen denken dat de film geslaagd was

Hij is toch geslaagd, je geeft hem immers een voldoende.

avatar van Parisa

Parisa

Curry schreef:

Een platte tv en een paar extra boxen doen het ook goed hoor, kan ik je vertellen. Maar misschien is het op de compu ook wel grappig? Alsof je een Youtube-je van iemand aan het kijken bent.

joeriL schreef:

Wat is dat nou voor non-antwoord. Wat er is dan gekunsteld aan...?

Kijk blair witch nog eens zou ik zeggen, dan zie je hoe echte paniek wel goed gespeeld kan worden.

avatar van canciser

canciser

Dat feestje is inderdaad een beetje onnozel soms. Ik vind dat alleen niet zo erg in deze film. Als ze echt realistische personages wilde, dan krijg je hetzelfde als in The deer hunter. Een uur lang durende trouwdag waar niks gebeurt (wat ik trouwens wel geslaagd vond in die film). Ik denk dat dat heel erg gebotst zou hebben tegenover de rest van de film. Dat 9/11 stukje is waarschijnlijk met opzet gedaan, een soort verwijzing. Dat gebeurt heel vaak in films.

ILDIB schreef:

Als je een keer met een argument zou komen, kan er gediscussieerd worden. Wat je tot op heden doet is louter irritatie opwekken. Zeg dan gewoon niets en hou je mening voor je. Enige manier waarop mensen kunnen reageren op wat jij schrijft is door te stellen dat zij het wel goed geacteerd vonden, waarop jij weer antwoord dat je dat zeker niet vind. etc. etc. etc.

joeriL schreef:

Ik geef een reden waarom het slecht is. Een reden waarom het wel goed is hoor ik niet, of ik weerleg dat. Als jij vind dat de acteurs goed waren prima. Ik vond ze niet geloofwaardig. Daarnaast vind ik dat ze vooral gejat hebben van andere films qua stijl en inhoud. Wat wil je dat ik nog meer aandraag?

joeriL

Wat er niet geloofwaardig aan is misschien? Namelijk als ik daarop antwoord dat ik het wel geloofwaardig vind (wat ik ook daadwerkelijk vind), komen we weer in een dezelfde welles-nietes situatie terecht. Op de dingen die jij stelt kan niemand ingaan; je beargumenteerd niets.

-Wat bracht je ertoe de film ongeloofwaardig te vinden, welke specifieke scènes, handelingen, reacties, etc.

- Wat vond je er gejat aan en waarom is het erg? Elke film jat namelijk van anderen.

Dit bijvoorbeeld

"Ik ergerde me al kapot op het feestje. Schertskarakters, gemaakt (ala yuppie usa-style) en totaal onnatuurlijk. Daarna het rampendeel. Een ieder die 9-11 van de naudet broers heeft gezien ziet dat dit een letterlijke rippoff was van die beelden, alleen dan gespeeld ipv echt. En dat gespeelde droop er vanaf. Ten derde het waardeloze acteren icm wat ze steeds besluiten, vreselijk."

Zijn allemaal loze kreten, je roept maar wat. Dat een regisseur een documentaire neemt over paniek, ter inspiratie lijkt mij niet meer dan volkomen logisch. Dat jij het waardeloos acteren vind is geen argument, dat jij je bij het feestje kapot ergerde is geen argument, dat het yuppie usa style is zag ik ook wel. Wat er onnatuurlijk aan het feest je was zeg je nergens, wat er slecht gespeeld is zeg je nergens, waarom het waardeloos is wat je besluiten zeg je nergens.

Dat jij dit allemaal zo vind is natuurlijk prima, maar meng je niet in discussies waarin je denkt te triomferen met louter nog argumenten.

In wat ik poste stelde ik bijvoorbeeld dat de cameraman vanaf het begin een optimist is, en dat dat consistent is met zijn manier van reageren op de situatie en de rol die verder hij speelt. Dat is een argument.

ILDIB

Loze kreten? Tsja.. Dan houdt het snel op.
Laat ik het anders formuleren, vond jij het gedrag geloofwaardig op het feestje? En dan heb ik het speicifiek over de dialogen.

Het moment dat er een gebouw instort en mensen 'verdwaasd' over straat lopen. Deze beelden zijn een LETTERLIJK nagespeeld kopie van echte beelden. En dat het gespeeld is zie je als je de echte beelden hebt gezien. Oftewel een krampachtige poging van de regisseur om dezelfde gevoelens op te wekken als bij 9-11. Misschien dat jij erin trapt, ik niet.

Dan krijgen we de zogenaamde heldenepos, op zoek naar Beth. Die mensen volgen een rollercoaster aan emoties, wel mee, niet mee, janken op staan en weer verder gaan, etc etc. en daarin de meest onwaarschijnlijke afwegingen blijken te maken. Gevaar opzoeken, met welke reden (naast rob die je als enige reden kunt geven)?

Komen we voor toetje bij de opname stijl. Bedoeld om je mee te trekken in de emotie van de hoofdrolspelers. Het enige waarin ze je meetrekken is het geweld om hun heen. Dat is mooi, maar voor de hoofdrolspelers werkt het wmb niet, nikszeggende emotieloze figuren (veroorzaakt door hun gedrag op feest en eerder genoemde acties).
Afzettend tegen blair witch hebben deze mensen een diepgang van een platbodem, en dus ook de kracht om me mee te trekken in verhaal is vrijwel nul.

Blijft over de actiebeelden in de film. Die geef ik dus 2,5*.

Je argument is al volgt: "Hij is nu eenmaal zo." Dan kan ik toch vinden dat dat 'eenmaal zo' werkelijk nergens op slaat. Geen mens gedraagt zich zo.