Genre: Actie / Misdaad
Releasedatum: 24 juli 2008
Bekijk via Netflix
Bekijk via HBO Max
Plot The Dark Knight
"Welcome to a world without rules."
Bruce Wayne
Ramirez
Wuertz
Scarecrow
Donkerwoud
De Vier Vuisten bij de Blokker.
Eerlijk gezegd vind ik juist deze Dark Knight een voorbeeld van een nieuwe film die de door jou genoemde internetgeneratie overstijgt. Ik erger me groen en geel aan de gemakzucht waarmee plots tegenwoordig worden uitgepoept en waarin de matige CGI de overhand krijgt. Karakters mogen vooral niet enige diepgang hebben, want dan zijn ze niet tof genoeg meer voor de franchise. Van een ouderwetse ziel is geen enkele sprake meer. Deze film doet echter wat een heleboel pulp-klassiekers ook deden: de nieuwste speciale effecten omzetten in een verhaal dat ook echt hout snijdt. Daar komt nog eens bij dat regisseur Nolan ook een visie heeft en deze door laat schemeren in zijn film. Ook bijzonder in de tamme wereld van de mainstream cinema.
Een klassieker is het zeker. Geef het eens een kans, misschien verrijk je jezelf ermee.
Donkerwoud
Half puntje erbij, ik word spontaan weer enthousiast van de film...:D
Resh
Zo jaaa Johhny Depp zou heel goed de rol kunnen overnemen hij zou zelfs misschien nog beter doen okal valt het moeilijk te geloven
R.I.P. Heath Ledger
Leland Palmer
Wanna know how I got these scars?
Eindelijk gezien vanavond. Lang naar deze film uitgekeken en met torenhoge verwachtingen naar de bioscoop gegaan. Toen de film begon was ik toch wel bang dat mijn verwachtingen te hoog waren, maar ondank de enorme ''hype'' en mijn eigen verwachting is The Dark Knight een film die de geschiedenisboeken ingaat. De film overtreft de enorme ''hype'' zeker niet en alle scores zijn misschien wat overtrokken, maar ik heb genoten...
Dit weekend heb ik Batman Begins maar weer eens opgezet om zo goed voorbereid aan deze film te beginnen. Het totaalplaatje van deze film is zeker niet beter dan zijn voorganger wat mij betreft. Natuurlijk is deze film kwa actie gewoon geweldig en overtreft die BB makkelijk op dat gebied, maar ondanks dat BB een kortere speelduur heeft heb ik toch het gevoel dat die film meer inhoud heeft. Deze film had dan ook wat korter kunnen duren en het hele gebeuren met Two Face had weggelaten kunnen worden. Dat gezicht was overigens ook een beetje overdreven wat mij betreft.
Op naar de grote uitblinker van deze film: Heath Legder. Vergeet alle schurken die je op het witte doek heb mogen aanschouwen, want er is er maar één de beste. Daarmee doel ik uiteraard op The Joker, die op een magistrale manier word neergezet door Ledger. Ik hoop en verwacht dat hij voor deze rol ook een oscar gaat binnenslepen, want dat verdient hij zeker. Dat loopje, die stem, dat gesmak, het uiterlijk en die angstaanjagende lach, helemaal geweldig! Hij overheerst in elke scene en spat van het scherm. Natuurlijk valt hij makkelijk op door de make-up, maar Legder zet zijn rol gewoon erg overtuigend neer. Eng, grappig en soms krijg je zelfs medelijden met zijn personage. Erg knap!
Door de duidelijke overheersende kracht van The Joker komt Bruce Wayne, alias The Batman een beetje in de schaduw van de clown te staan. De prestatie van Christian Bale in Batman Begins was simpelgezegd veel beter, maar dat ligt 'm zozeer niet eens aan Bale zelf. Ik heb een beetje het gevoel dat hij niet de kansen kreeg die zijn personage nodig had om ook van het scherm te spatten zoals hij dit in het voorgaande deel wel wist te doen. Maggie Gyllenhaal doet het gewoon goed en zij is een waardige vervanger van Katie Holmes. Veel beter dat Holmes doet ze het niet, maar ook zeker niet minder. Michael Caine, Gary Oldman en Morgan Freeman zijn vertrouwde krachten. Regisseur Nolan hoeft niet veel te doen om hun de personages die ze spelen overtuigend te brengen. Alledrie heren doen het gewoon goed, net als in het voorgaande deel.
Gotham City is de perfecte setting voor deze film natuurlijk. Wat een heerlijk donker sfeertje hangt er gedurende de hele film eigenlijk. We krijgen prachtige shots voorgeschoteld, zoals de keren dat Batman op die hoge gebouwen staat en wanneer we hem door de stad zien vliegen om vervolgens door een raam ergens naar binnen te stormen. De muziek van Zimmer en Howard is minder dan in BB, maar zeker weer goed. Ik vind dat de muziek veel scenes minder weet te ondersteunen dat in het voorgaande deel eigenlijk. De motor van Batman is wel geweldig en de scene dat hij langs de vrachtwagen - met de Joker erin - veegt en dat we vervolgens zien dat de vrachtwagen kantelt is een genot voor het oog. Zoals vele scenes trouwens. De vele memorabele scenes zijn alleen al een reden om tot herziening over te gaan. De potloodscene is briljant, maar eigenlijk zijn alle scenes met de Joker erin memorabel. De scenes dat hij in het ziekenhuis een verpleegster voorstelt is ook geweldig.
Twee en een half uur lang weet Nolan de kijker op het puntje van zijn of haar stoel te houden en alleen dat is al een compliment waard. In een razendsnel tempo vliegt de film voorbij en krijgen we de één na de andere geweldige scene voorgeschoteld. Het verhaal is misschien minder dan Batman Begins, maar Nolan maakt met dit deel dan ook heel iets anders dan de voorganger. Heath Legder is de dragende kracht en een onmisbaar sleutelfiguur in deze film. Een volgend deel zal zeker komen en ik ben benieuwd wat dat gaat opleveren.
Rick21
Ik gebruik het helemaal niet als excuus. Je hebt mijn bericht niet goed gelezen. Ik zeg dat anderen dit als reden aanbrengen. Want zó goed is die rol niet. Met ticjes, gebaartjes en maniertjes imponeer je namelijk nogal gauw...
Het gaat niet om die tics en maniertjes en (gewelidige dialogen en oneliners. Het gaat om de manier waarop Ledger dat weet te brengen, en dat is fenomenaal.
En ik heb trouwens ook GEEN SECONDE gedacht over zijn dood tijdens de film, dus dat is zeker niet de reden dat ik Ledger zo fantastisch vind in deze film.
Wel raar, ik heb hem altijd maar een acteurtje gevonden, niks bijzonders aan, maar hoe hij in deze rol acteert, damn! Nooit verwacht dat hij zo goed zou zijn, zelfs niet dat ie het in zich had. Het lijkt wel of het zo moest zijn, de geweldige prestatie, zijn dood en toevallig de scenes voor het vervolg van de Dark Knight die ie net voor zijn dood nog opnam. Dit had zijn grote doorbraak moeten wezen en zou het ook geworden zijn. Dood of levend, voor deze rol verdiend hij een oscar!
Op de discussies over de rol van Jackie Jack en Ledger ga ik niet meer in. Kijk die film eens en deze film eens. Andere tijd, andere visie van Burton... de film met Nicholson is gewoon 55000 procent anders, op elke mogelijke manier. De Nicholson Joker zou niet passen in the Dark Knight en de ledger Joker zou niet passen in Batman 1989
Jack Nicholson woedend op de keuze voor Heath Ledger
MTV: What do you think of another actor, Heath Ledger, playing the Joker in next summer's "The Dark Knight"?
Nicholson: Let me be the way I'm not in interviews. I'm furious. I'm furious. They never asked me about a sequel with the Joker. I know how to do that! Nobody ever asked me.
MTV: It was never brought up?
Nicholson: No. It's like, in any area, you can't believe the reasons things do or don't happen. Not asking me how to do the sequel is that kind of thing. Maybe it's not a mistake. Maybe it was the right thing, but to be candid, I'm furious.
MTV: I'm surprised to hear you sounding competitive about a role like that.
Nicholson: Well, the Joker comes from my childhood. That's how I got involved with it in the first place. It's a part I always thought I should play.
MTV: Will you see the new film?
Nicholson: I'm not inclined to watch it because of what I said. But if it's a good movie, I'll catch up with it somewhere. I don't think they ever really captured Tim Burton's spirit [since he stopped being involved]. They kind of drove the franchise into the ground. Tim Burton's a genius. He had the right take on it. That's why I did the movie. I did the movie based on a single conversation with him. We both come from the cartoon world originally. We had similar ideas. Tim said [the Joker] should have a humorous dark side to him. [Burton is] one of the great moviemakers. I think the world of him. He's the most unassuming man. And he doesn't feel pressure. That's what I love about him. Once he's in there, he's smiling making the movie. That's it!
Hij wou de Joker dus zelf weer spelen, maar zoals dus te lezen valt is hij gewoon een domme man want hij legt zijn visie uit en als hij Batman Begins gezien heeft weet hij dat zijn visie totaal anders is als waaraan Nolan begon met Begins. Staat me een beetje tegen van Jackie Jack. Had dan eerst Begins EN Dark Knight bekeken en dan pas een mening gevormd, je komt nu echt heel dom over Jack. Begins is toch al uit 2005 en aangezien je zelf al zegd dat ze Burtons visie niet hebben gebruikt zou je dus wel mogen snappen dat jouw Joker en jouw visie niet passen.
finalman
gisterenavond dus bekeken. Ik kan maar zeggen, goeie film, maar ietswat té lang en wat teleurgesteld in het einde. (is 2 Face dood of niet?)
Volgens mij zijn al die records verpulverd omdat men Heath Ledger aan het werk wil zien. Het is misschien wel de film van het jaar MAAR film voor op 1ste plaats op imdb vind ik iets te overdreven.
Ik moet wel zeggen dat Heath sterk bezig was, vooral zijn stem was heel speciaal in deze film, goe creepy
Een 4 voor deze film.
Angrod_Pallanén
Beetje raar van Nicholson, de nieuwe Batman franchise mag zich hopelijk toch onderscheiden van de oude, waarom een oud rot (hoe geniaal hij ook is, voor een actiefilm is hij dat toch) terug halen als je een intrigerende en compleet vernieuwede Joker kan hebben met een jongere acteur? Het is een nieuwe serie Batman-films, die met Nicholson zijn nu in het verleden. Ik bedoel, wou hij soms geloofwaardig met Christian Bale vechten?
Rick21
Ja idd, en het was al zwaar zat, fysiek en mentaal, voor Ledger, dus alleen al vanwege het fysieke zou een 70 jarige kettingroker het niet eens kunnen. En verder zei Nicholson zelf dat het hem 9 maanden heeft gekost om uit de rol van de Joker te stappen (wat dus Ledger zijn leven gekost heeft) dus het zou niet echt verantwoord geweest zijn voor een 70 jarige vent.
Kwam trouwens net een interview met Ledger tegen over de Joker al nadat TDK was afgerond. Ik geloof er nu wel in dat hij niet uit de rol kon komen en daarom veel medicijnen en slaappillen gebruikt. Het is gewoon eng om hem zo te zien zitten, hij laat onbewust dezelfde tics zien als de Joker, zijn tong naarbuiten, dat gesmek, de hele houding en manier van bewegen tijdens het praten, alles deed hij nog, in een fokking interview notabene. Best eng om te zien, nooit geweten dat acteurs echt in een rol konden gaan vastzitten. Maargoed zoals ik al zei, Nicholson heeft eerder ook al gezegd dat het hem 9 maanden heeft gekost om van zijn personage Joker af te komen. Verder wel wat crue van Jack om in een interview op de rode loper op de dag van het overlijden van Ledger te zeggen van "Ik had hem gewaarschuwd" om daarna te gaan lachen. Beetje meer respect is wel op zijn plaats. Die man daalt snel in mijn achting
abasinp
ik heb em net gezien, hij was geweldig, een waardige vervolg op het meesterwerk genaamd batman begins.
ik vond de hele cast wel goed, vooral die gast die harvey dent speelt aaron eckart of zoiets, hij steelde echt de show.
heath ledger als de joker, wie had dat ooit gedacht, maarja hij was ook goed, veeeeeel beter dan jack nicholsen niet dat jack slecht was, maar ik ben van mening dat films van tegenwoordig niet meer zo simplistisch kunnrn zijn als in de jaren 80/begin 90 (als je naar die actie films van vroeger kijkt zulke films kun je bijna niet meer maken)
christian bale was goed, maar je zag em hier meer als batman dan als bruce wayne, het ging ook niet meer zoveel over hem en daardoor lijkt het alsof hij overschaduwd word ledger.
maarja iedereen moet deze film zien je kunt em mischien langdratig vinden maar slecht no way!!!
Game en internetgeneratie...
Dames en heren, we hebben hier te maken met iemand die zich weer verheven voelt boven de massa.
Man, ik heb alle topfilms van de jaren 70 tot nu gezien, ik kan prima oordelen, dank u. En velen met mij kunnen dat.
Doe eens normaal. Rodehaan zegt niet iets heel raars hoor...
Mr_White
- 2067 berichten
Nicholson werd ten eerste praktisch overvallen door de interviewers want hij had nog geen flauw idee wat er aan de hand was, en zijn 'waarschuwing' was voor het gebruik van slaappillen, waar Nicholson schijnbaar zelf ook een slechte reputatie mee heeft (gehad).
Dan verschillen wij daarover van mening. Ik blijf het een trucje vinden en iets waar je je als acteur op een makkelijke manier achter kan verschuilen...
Zoals OH al zei; je houdt er, bewust danwel onbewust, wel rekening mee in je beoordeling...
Rick21
Nee, ook onbewust heb ik daar GEEN enkele rekening mee gehouden. Ik vind Ledger een fenomenale en oscar-waardige prestatie neerzetten vanwege dus, heel logisch, zijn prestatie. Een dood heeft daar niks mee te maken.
Denk je nou werkelijk dat als een Tara Reid, Hayden Christensen of welke B of C-acteur/trice dan ook dood zou gaan dat mensen daarvan dan gaan zeggen dat hij/zij fenomenaal was in zijn laatste rol? Nee, dat kan alleen als hij of zij daadwerkelijk die sublieme prestatie van Ledger neerzet, anders maak je jezelf belachelijk.
Vergeet ook niet dat hij een oscar-nominatie voor Brokeback Mountain had, we hebben het hier echt niet over een simpel c-acteurtje die bij weinigen bekend is, zoals je eerder hem een nobody noemde. Op de dag van zijn overlijden was het overal in Amerika breaking news en was het in de rest van de wereld ook te zien in het avond-journaal. Dat gebeurt niet als je een nobody, of redelijek nobody bent, en zeker niet in Amerika.
timbo_
Toch grappig om te zien dat er mensen zijn die echt geloven dat al die hoge scores terecht zijn en niet het resultaat van een typische hype. Helemaal omtrent IMDb's #1 positie waar TDK nu alleen nog maar staat omdat fanboys The Godfather omlaag gestemd hebben.
Is natuurlijk een beetje een ongenuanceerde uitspraak. Als je het forum en de data een beetje bijhoudt op IMDB zie je dat juist The Godfather fans hebben opgeroepen om The Dark Knight af te waarderen om hun Godfather op één te houden. Dat The Dark Knight liefhebbers daar niet zo blij mee waren en als wraak The Godfather zijn af gaan waarderen is op zich wel te begrijpen. Het zal me verder een zorg zijn welke film er daar op 1 staat maar jouw uitspraak is dus niet helemaal terecht.
timbo_
Formuleer nu eens gewoon in de ik vorm of in de er zullen ongetijfeld mensen zijn vorm in plaats van die arrogante ik weet hoe mensen denken vorm. Begint irritant te worden dat generaliseren.
Adrenal
De er zullen ongetwijfeld mensen zijn vorm? Ken ik niet
timbo_
Ik vind het altijd flauw dat een topfilm altijd maar een hype genoemd wordt. Net of alleen de films die nu de gevestigde orde zijn in de topplekken echt subliem zijn.
Vraag me ook af wanneer een film dan hype af is. Als deze over drie jaar nog in de top 20 staat was het toch geen hype? Of is het dan nog steeds een hype? Maar als het dan nog steeds een hype is waarom wordt The Godfather dan niet als een hype gezien hier?
De er zullen ongetwijfeld mensen zijn vorm? Ken ik niet
Lol bedoelde natuurlijk dat hij beter dat kan typen dan dat gegenaraliseer over dat hij wel even weet hoe iedereen denkt en doet.
Knisper
Een hype is een film waar elke vijf minuten een nieuw bericht staat. Waar al tientallen pagina's zijn volgeschreven voordat hij uberhaupt is gereleased. Veel meer hype dan The Dark Knight wordt het niet.
Het woord 'hype' is trouwens geen waarde-oordeel. Al lijkt het er bij deze film wel heel erg op dat iedereen elkaar napraat.
Nee, ook onbewust heb ik daar GEEN enkele rekening mee gehouden.
De domme man heeft 125 miljoen dollar over gehouden aan zijn rol als The Joker. Niet zo gek dat hij woedend is.Hij had graag weer voor een percentage van de winst (Zo werkt hij z'n hele leven al) meegedaan.
Jabba
Ik heb de film gisteren gezien en ik vond hem erg goed. Weer een sequel die beter is dan de eerste film. (de oudere batmanfilms niet meergerekend).
Ze hebben de batmanserie ontzettend goed weten te reanimeren. Net zoals Frank Miller dat toen met de comicserie heeft gedaan. Echt heel goed gedaan.
Heath Ledger was subliem. Hij speelde de joker, stukken beter dan Jack Nicholson. (ook wel goed, maar anders).
Vooral de scene waarin de Joker zijn opwachting maakt tijdens een "bende-bijeenkomst" en een goocheltrucje uithaalt met een potlood vond ik hilarisch........"Taadaa!".
Overigens vond ik Cristian Bale ook zeer goed spelen.
timbo_
Het woord hype herbergt volgens mij wel degelijk een waardeoordeel in zich. Op wikepedia staat namelijk dat een hype iets is dat een bovenmatige media aandacht krijgt en daardoor belangrijker wordt dan het in werkelijkheid is.
Overigens valt de hype wat deze film betreft wat mij betreft in Nederland nog reuze mee. Heb weinig gemerkt in ieder geval van een enorme media aandacht.
Knisper
Een hype heeft inderdaad wel een waarde-oordeel in, maar zegt niet dat een film die een hype is ook niet daadwerkelijk heel goed kan zijn.
Tommy The Cat
Dag allen,
Is het noodzakelijk om de andere batman films eerst te bekijken of staat deze film op zichzelf?
Ben namelijk onbekend met eventuele voorgaande delen.
Bedankt
timbo_
Dat wel, maar ik kan je vertellen dat ik afgelopen vrijdag in een enorme rij stond bij de bioscoop (al hadden de falende kaartjesautomaten daar ook iets mee temaken).
Ik sta daar eerlijk gezegd ook wel een beetje van te kijken. Ik had recensie in de gidsen zelfs nauwelijks gelezen. Tot hier op het forum men ineens over de IMDB gekte begon en ze hier ook enorm hoog ging stemmen. Geloof ook dat dit meer een mond op mond reclame actie is geweest dan dat dit zo'n fantastische marketing campagne is geweest. Tenminste in Nederland dan. Amerika kan ik niet over oordelen.

The Dark Knight Rises
2012

Batman Begins
2005
Legendarische Batman-film 'The Dark Knight' van Christopher Nolan woensdag op televisie

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

Dit is de reden dat Heath Ledger als The Joker steeds aan zijn lippen bleef likken

The Shawshank Redemption

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993
dc comicscrime fightergeheime identiteitanti heroscarecrowsadismechaosburgerwachtjokersuperheldgebaseerd op striptragic herogeorganiseerde misdaadanti villain criminal masterminddistrict attorneysuperkrachtimaxsuper villainfighting crime neo-noirdc extended universe (dceu)batmanbatman most wantedbased on comic strip bold