• 9.378.932 stemmen

Genre: Actie / Misdaad

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Christian Bale, Michael Caine en Heath Ledger

IMDb beoordeling: 9,1 (3.129.796)

Gesproken taal: Engels en Mandarijn

Releasedatum: 24 juli 2008

Plot The Dark Knight

"Welcome to a world without rules."

avatar van soom

soom

Met in mijn achterhoofd de waarderingen en recensies van enkele gebruikers, die ik volg, ging ik hierheen. Ik heb enkele losse scenes en stukken van Batman Begins gezien, en het wordt tijd dat ik hem helemaal ga zien. Vaag natuurlijk dat ik hem nog niet helemaal gezien heb.

Heath Ledger's Joker is.. Onbeschrijflijk. Ik ken hem als stukkie in 10 Things I hate about you, ik ken hem van Casanova, en als cowboy in Brokeback Mountain is hij ook niet verkeerd bezig. Hij was gewoon een erg goede acteur, die een optreden kon weggeven die je bijblijft.

Dat wist Jake Gyllenhaal in elk geval al, en ook zijn zus(je?) Maggie kan daar vast nu wel over mee praten.

De film wist me zeker te raken. Ik ben geen liefhebber van actie. En dan kun je je ook wel afvragen waarom ik hier heen ga, natuurlijk.

Ik wou dé hype-film van 2008 weleens zien. De hype maakt hij zeker waar. Ik zat als enige in een zaal, en zag langzaam maar zeker de zaal echt volstromen met mensen.

Aaron Eckhart kon in Thank You for Smoking me niet echt overtuigen, meen ik, maar de rol die hij hier krijgt toebedeeld, is veel sterker en veel overtuigender dan die halfzachte rol.

Nu Batman Begins maar eens ophalen en dan die maar eens kijken.

Mr_White schreef:

Als Ledger iets niet doet is het wel Nicholson kopiëren. Deze Joker staat volledig op eigen benen met een flink aantal ticks (bijvoorbeeld hoe hij na zijn gestoorde potlood-truc ineens doodserieus "I'm not crazy... I'm not" bazelt nadat iemand hem daarvan beschuldigt).

Als we het dan toch over quotes hebben: "Have you ever danced with the Devil in the pale moonlight" vind ik anders stukken beter.

Verder creëerde Nicholson iets totaal nieuws en redde daarmee een zwakke film. Ik zie Ledger niets anders doen dan op die rol voortborduren. Hij heeft enkel het geluk een beter geschreven rol te mogen invullen . Maar qua gekte is hij veel minder vernieuwend en/of anders dan Nicholson. Nee hoor doe mij maar een Joker die met grote opblaasbeesten de stad probeert te vernietigen dan met een die niet verder komt dan een standaard explosief met afstandbediening.

avatar van serpico

serpico

Halcyon schreef:

Als ik mij stoor aan die zware stem dan zeg ik dat gewoon. Ik heb ook de positieve aspecten opgesomd.

Dat is ook je goed recht, ik erger me er alleen aan omdat het zo'n ienig klein puntje is dat amper effect heeft op de film. En dan zijn er massa's mensen die zich eraan storen!

Het wordt door sommigen (Onderhond bijvoorbeeld, die vindt dat Batman zichzelf parodiëert door zijn stem te vervormen ) blijkbaar wél gezien als een punt dat de film ernstig beïnvloedt. Mij is het geen moment opgevallen.

Reinbo schreef:

Ik heb laatst dat einde van Batman op tv gezien, en ik ben het absoluut niet met je eens. Nicholson is gewoon irritant en ongeloofwaardig, zoals hij daar wat staat te dansen op een carnavalswagen. Die quote van hem vond ik ook eerder lachwekkend dan schokkend. En dat lachapparaatje in zijn zak sloeg alles.

Ledger lacht in ieder geval zelf

Maar afgezien van wie welke Joker beter vind, snap ik niet hoe je kunt vinden dat beide Jokers op elkaar lijken. Ze zijn juist compleet anders; de ene cartoonesk en, met alle respect, ongeloofwaardig, de ander realistisch, een écht psychopaat. Daarom deel ik ook wel de mening dat ze moeilijk te vergelijken zijn.

avatar van Basto

Basto

• 11964 berichten

Tegenvaller. Enig pluspunt is The Joker. Ledger doet het geweldig.

Verder veel standaard actie, niets wat men niet al vaak eerder heeft gezien. Die motor slaat nergens op en is ook spuuglelijk. En de Batman van Bale is wel de minst inspirerende van allemaal. 2*

avatar van The Last

The Last

serpico schreef:

Dat is juist de bedoeling. Moet het dan een wat meer serieuzere persoon zijn? The Joker hoort juist zo'n overdreven vrolijke popi jopi met vreemde gadgets te zijn. Nicholson is lachwekkend en moordlustig tegelijk, dat maakt hem de ideale Joker en is juist het geweldige aan zijn personage.

serpico schreef:

[Ik heb laatst dat einde van Batman op tv gezien, en ik ben het absoluut niet met je eens. Nichalson is gewoon irritant en ongeloofwaardig, zoals hij daar wat staat te dansen op een carnavalswagen. Die quote van hem vond ik ook eerder lachwekkend dan schokkend. En dat lachapparaatje in zijn zak sloeg alles.

Ledger lacht in ieder geval zelf

Psychopatische bad guys hebben we al genoeg gezien. Vond het geschmier van Ledger op dat vlak niets nieuws toevoegen. Daarom vind ik Nicholson's versie een stuk aardiger. Ik kan er ook niets aan doen, maar ik vond Ledger's Joker met dat gelach en ontoerekeningsvatbare gedrag gewoon heel erg op Nicholson lijken (die vrijwel elke rol zo speelt).

Wil er overigens niet mee zeggen dat ik Ledger slecht vond. In tegendeel, maar die Oscarpraat slaat nergens op.

avatar van Albus Dumbledore

Albus Dumbledore

• 2041 berichten

Supbatspi schreef:

Ik begreep het anders. Namelijk, Als de mensen van Gotham erachter komen dat Dent, de 'echte held van Gotham', 5 mensen heeft gedood, alle hoop opnieuw verloren is en Gotham nog een enorme chaos zal blijven. Om te voorkomen dat de stad zichzelf weer zal verscheuren, wil Batman dat Gordon bekend maakt dat Batman achter de moorden zit.

Maakt verder ook niet uit. Het gaat erom dat Batman niet de typische held speelt, dit zelf ook niet wil zijn en uiteraard ook niet zo overkomt. En dát is nou net dat stukje extra wat deze film doet verschillen van andere (typische) superheldenfilms, waardoor dit in mijn ogen een mega mooi product is geworden.

Wat jij zegt, kan ook. Soms moet ik films gewoon twee keer kijken om ze beter te begrijpen (met een film als deze heb ik daar absoluut geen problemen mee!), want ik weet nog dat ik Pirates of the Caribbean 3, ook niet zo goed begreep. Toen ik hem voor de tweede keer zag, begreep ik hem al stukken beter.

avatar van serpico

serpico

The Last schreef:

Ik zeg nergens dat hij serieus moet zijn, maar ik vind hem ongeloofwaardig en dat stoorde me. Of dat nou de bedoeling was of niet.

Reinbo schreef:

Tja, oneens, zo'n briljante en overdonderende psychopaat als deze heb ik nog nooit gezien.

Onvoorspelbare gedrag bedoel je denk ik? Ik vind dat Nicholson's gedrag nog niet eens in de buurt komt van de compleet krankzinnige manier waarop Ledger zich hier door het leven slaat, maar dat is dan weer compleet mijn mening. Hangt er gewoon van af wie meer indruk op je maakt denk ik. Ik ben in ieder geval blij dat je Ledger ook nog goed vindt

avatar van Reinbo

Frank Booth en Captain Spaulding vind ik beide een stuk krankzinniger. Ik vind Ledgers invulling gewoon een vrij voor de hand liggende. Hij doet immers Nicholson na (en dan bedoel ik niet enkel zijn karakter the Joker) IMO.

Nogmaals ik vind Ledger goed, maar zonder het werk van Jack Nicholson was hij zelf nooit op dit karakter gekomen.

avatar van Adrenal

Adrenal

Wie is die Captain Spaulding (die die Reinbo al 3 keer heeft gepost) toch?

Google...

avatar van dutchtuga

dutchtuga

The Devil's Rejects . Een film vol met figuren die stuk voor stuk krankzinniger zijn dan The Joker.

avatar van smirnoffanovich

smirnoffanovich

Wie valt het ook op dat deze film *4,36 heeft? normaal is dat alleen bij onbekende low-budget films waar 2 mensen op stemmen... maar deze heeft toch echt 421 stemmen en 4,36 sterren!

Nu ga ik hem zeker kijken!

dutchtuga schreef:

En House of 1000 Corpses, die weer krankzinniger is dan The Devil's Rejects

avatar van Ricky Roma

Ricky Roma

Nu je het zegt, die film heeft inderdaad een gemiddelde van 4,36.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Captain Spaulding is wel de minst overtuigende villain die ik ooit heb gezien, kan me niet voorstellen dat Ledger daarvoor onderdoet

avatar van dulcinea

dulcinea

Reinbo schreef:

Uiteraard niet, ze spelen hetzelfde personage en Jack deed dit eerst. Voor mij is de éne niet perse beter dan de andere maar ik geef de voorkeur aan de versie van Heath, hij is gewoon onherkenbaar in zijn Joker en dan spreek ik niet alleen over de make up maar over het geheel: z'n stem, lach, manier van bewegen en kijken, ...

Jouw goed recht om Nicholson liever te hebben, maar beweren dat Heath niet meer doet dan die eerste Joker kopiëren daar kan ik toch niet mee akkoord gaan!

Rick21 schreef:

-De Bruce die bruce laat zien zodra hij is omgeven met veel mensen vindt ik een beetje een arrogante kwal. Als ie alleen is met Alfred of met Lucius dan is het een topvent maar zodra er een feestje of wat dan ook is komt ie met 3 wijven en doet ie uit de hoogte.

avatar van A. Jacobsen

A. Jacobsen

Wat me naar de populaire bioscoop deed trekken is mijn fascinatie voor het drugsgebruik en de dood van Heath Ledger, Batman of Christopher Nolan interesseren me weinig.

Het begin van de film miste de nodige power voor een film die een episch karakter ambieert, het geweld en de explosies zijn aanwezig maar hoeveel keer hebben we dit soort heist-scènes niet gezien. Aangezien de film geen grote dosis originaliteit bevat lijkt het me op zijn plaats om over een hype te spreken.

Al snel wordt duidelijk dat net zoals "Batman Begins" de film visueel weinig tot niets voorstelt, zelfs sportevenementen zoals de Tour de France zijn met meer zorg in beeld gebracht. De regisseur is volgens mij van mening dat teveel opsmuk in de cinematografie en montage afbreuk doen aan het realisme. Ik vraag me af wanneer het waanidee is ontstaan dat stripboekverfilmingen realistisch moeten zijn. Het gaat tenslotte over een miljonair die verkleed als vleermuis tegen een quasi omnipotente clown vecht. De regisseur weet niet goed waar de grens te trekken tussen het realistische en fantastische, zo is de bombastische soundtrack bijvoorbeeld nooit echt op zijn plaats. Dat het ook anders kan heeft R. Rodriguez enige tijd geleden laten zien in zijn visueel knappe Sin City. Deze film slaagt er wel in de mentaliteit van de stripboeken over te brengen en dit zonder ooit flauw of kinderachtig te worden.

Het lichtpunt is zoals verwacht de Joker, het duurde even voor ik aan het Nutty Professor-achtige (Jerry Lewis) stemmetje van Ledger acclimatiseerde maar uiteindelijk voelt deze stem wel juist aan. Iets dat niet gezegd kan worden van de onbedoeld komische rokers stem van Batman, de echte clown in deze film. Het is geen wonder dat een groot aandeel van het publiek met hun donkere kant geconfronteerd wordt en stiekem of in sommige gevallen niet zo stiekem voor de Joker gaat supporteren ipv. de vleermuisman. De rol is in mijn ogen een enorme kanshebber voor een oscar, vaak winnen namelijk niet de beste maar de meest opvallende rollen: zwak begaafden, psychopaten, autisten, recent gestorven blinde zangers, homoseksuelen, misantropen,... dit jaar kan misschien een dode acteur aan dit leuke lijstje toegevoegd worden.

Opvallend vond ik ook de aanwezigheid van oscar-winnaars Michael Caine en Morgan Freeman, vooral de meerwaarde van Freeman ontgaat me volledig. Ik weet niet hoe het stripverhaal in elkaar steekt maar het lijkt of men van 1 personage 2 personages heeft gemaakt om een extra grote naam op de poster te zetten. Indien men enkel met Freeman of nog liever Caine zou werken heeft men de mogelijkheid het personage door extra "beeldtijd" psychologisch verder uit te diepen.

The Dark Knight is voer voor zij die een verhaaltje willen horen zonder te moeten lezen, verwacht je m.a.w. niet aan een film die de mogelijkheden van het medium benut. Wat je wel krijgt voor je geld is een degelijk plot en een leuke Joker.

avatar van Reinbo

Ik zeg ook niet dat hij The Joker heeft gekopieerd van The Joker van Nicholson. Ik zeg dat zijn invulling van the Joker mij sterk aan Jack Nicholson deeed denken. Daarmee bedoel ik het hele pallet van rollen die Nicholson gespleeld heeft (en hoe hij zich in de echte wereld gedraagd). Beetje Joker, beetje Jack Torrance, beetje Jack Nicholson.

avatar van Halcyon

Halcyon

A. Jacobsen schreef:

Misschien off topic ... maar druggebruik?

Ik dacht gelezen te hebben dat zijn dood te wijten was aan een ongelukkige, dodelijke combinatie van voorgeschreven medicijnen.

avatar van Reinbo

Dat zijn toch ook drugs. Alleen op dokters voorschrift.

avatar van Halcyon

Halcyon

Als je de Engelstalige term gebruikt wel ja...

avatar van Moviestar

Moviestar

Na alle reviews op diverse sites en postings hier op Moviemeter kon ik echt niet wachten en had ik zelfs het gevoel dat de film alleen nog maar tegen kon vallen. Wat een geluk! Niet dus namelijk. Vondt het verhaal zeer sterk, muziek perfect en de acteurs stuk voor stuk goed gecast en erg op dreef. Uiteraard steken er een aantal boven dat clubje acteurs uit. Vond het jammer dat Caine erg weinig in the picture was, had wat meer screentime gemogen. Freeman was gewoon Freeman die zijn ding deed, wat dus "gewoon" goed was. Oldman vond ik beter als in Batman begins. Zonde dat er weinig geschreven wordt over Eckheart want die zet ook even een prestatie neer zeg! Geweldige effects trouwens. Maar Ledger IS gewoon de Joker, ik vind ook alle vergelijkingen of beweringen van Ledger met Nicholson totaal niet terecht. Ik vraag me dan werkelijk af of ze deze versie al gezien hebben.... Top film! 5*

avatar van Reinbo

Nee slaapmiddelen zijn niets anders dan downers en worden ook door de beter drugsdealer verstrekt. Bovendien hasj en opium wordt ook als geneesmiddel aan patienten voorgeschreven. In mijn boek is een jointje in ieder geval een stuk onschuldiger dan een stevige slaappil.

avatar van Reinbo

Nu Moviestar het zegt. Oldman speelt wellicht zijn minste rol ooit. Totaal kleurloos en inwisselbaar. Zonde van iemand met zo'n talent.

avatar van Mikemans

Mikemans

Gisteren gezien en enorm genoten! Super kwaliteit actie/thriller film met een superheld!

Jammer dat hier en daar wat plot gaten zitten. Hopelijk dat het op de dvd bijgevuld wordt.

Ben benieuwd wie er in Batman 3 een rol gaan spelen. Christian Bale heeft al in een interview gezegd dat er er een vervolg komt. Momenteel is ie druk bezig met Terminator 4.

avatar van mieters

mieters

Misschien waren mijn verwachtingen te hoog, maar ik vond het behoorlijk tegenvallen. Echt spannend wordt het nooit en de macabere grappen zijn ook niet echt aan mij besteed. Zelfs de Joker kon mij niet inspireren..V uit V for Vendetta vond ik veel beter. Ik heb de film uitgezeten maar het had weinig gescheeld of ik was weggelopen....

avatar van Remi

Remi

Reinbo schreef:

Zonde van iemand met zo'n talent.

Dat viel mij al op bij Batman Begins.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Ik kom net terug uit Pathé in Amsterdam. Geweldige bioscoopzaal als je het mij vraagt (zaal 13). Het leuke vond ik nog wel dat ze filmmuziek draaide van The Dark Knight zelf, echt apart om mee te maken!

Maar de film zelf...
De film zelf was een genot om naar te kijken. Natuurlijk had ik veel van The Joker verwacht maar ook de andere mensen daar omheen waren echt goed. Aaron Eckhart speelde werkelijk goed en natuurlijk speelde Ledger geweldig. Heath Ledger was een geweldige Joker en ik had niet gedacht dat hij zou blijven leven eerlijk gezegd. De scenes met Aaron Eckhart waren goed maar zoveel kwam hij nou ook weer niet. Het was vooral The Joker die veel kwam en wat was hij toch goed!!!

De scene met die vrachtwagen was erg goed (die achtervolgingsscene). En natuurlijk was de scene met de boten super spannend. De ene boot met criminelen en de andere met gewone passagiers en toch bliezen ze elkaar niet op, erg spannend allemaal! Sommige mensen vonden Gary Oldman niet goed spelen, maar naar mijn mening speelde hij superieur! Ik had ook niet gedacht dat hij nog zou leven eerlijk gezegd. Want eerst dachten we natuurlijk dat hij dood was...

Batman zelf speelde natuurlijk ook geweldig al blijf ik moeite hebben met die zware stem (maar naarmate de film voordert is het niet heel erg) Morgan Freeman speelde weer geweldig maar ik heb nog steeds moeite dat die ontslag heeft genomen...als ze een deel 3 gaan maken hoop ik dat hij weer terug komt. Zijn rol was overigens wel wat groter wat ik erg leuk vond. En wie blijven er dan over? Maggie Gyllendaal blijft over, erg jammer want zij was voor mij het enige minpuntje van de film...die andere actrice van Begins was vele malen beter. En laten we Alfred niet vergeten!!!!! Blijft 1 van mijn lievelings personage's in de Batman films...hij blijft rustig en kalm en Michael Caine speelt die rol fantastich.

Geweldige film dus!
Mooie Muziek
Special Effects
Goeie Cast (met name Bale, Ledger, Oldman, Eckhart & Caine)
Leuke scenes die goed op elkaar overliepen.

Kortom:
Een top film!!!!