Babel (2006)
Gesproken taal: Arabisch, Engels, Spaans, Frans, Japans en Russisch
Releasedatum: 2 november 2006
Bekijk via CANAL+
Plot Babel
"If You Want to be Understood... Listen."
Twee jonge tieners in Marokko gaan gewapend met het jachtgeweer van hun vader eropuit om hun kudde geiten te begeleiden. Onderweg besluiten ze om dit geweer te testen en dit heeft desastreuze gevolgen. Het leven van vier groepen mensen staan in direct verband met het voorval. We zien het verhaal van een Amerikaans toeristenechtpaar, een Mexicaanse oppas die twee kinderen de Amerikaanse grens over smokkelt en een Japanse dove tiener en haar vader. Hun gebrekkige communicatievaardigheden ten overstaan van de mensen om hen heen zorgen ervoor dat zij, ondanks een incident wat hen allen verbindt, volkomen geïsoleerd blijven.
Richard Jones
Lilly
James
Barth
barns
Oke, dit is misschien een beetje vergezocht maar dit bedacht ik me opeens.
Je kan het feit dat de twee "westerse" personages juist de hollywoodacteurs ook zien als een soort van metafoor voor de wereld. De mogelijkheden voor iemand om iets te bereiken zijn immers in de westerse wereld groter dan in de andere delen van de wereld, hier is ook veel meer geaccepteerd.
Hiermee heb je een soort van uitstraling van de grootheid van de westerse wereld jegens de rest van de wereld..
Overigens heb ik me ook totaal niet gestoord eraan.. vond zeker Pitt best goed te pruimen.
Gael García Bernal is toch een veel grotere naam dan Cate Blanchett. Acteerniveau van die eerste is ook minstens 10 klassen hoger.
stefan dias
???????
Hier schieten de emoticons zelfs schromelijk te kort.
Wat een belachelijke nonsens inderdaad.
Nomak
Geef liever je mening in plaats van mijn stelling belachelijk te noemen. Op deze manier heb ik nog weinig zin om terug te reageren.
Wat is er zo raar aan mijn uitspraak?
Vinden jullie die Cate Blanchett met haar ene gezichtsuitdrukking dan zo een geweldige actrice?
Nou, ik dus NIET! Ik vind het een verschrikkelijk zwakke actrice. Mag ik dat vinden? Mag ik mijn eigen mening hebben? Mag ik die mening hier uiten?? JA! Dat mag ik!!
Maar een grotere naam impliceert iets anders. Namelijk dat Garcia Bernal beroemder is en door meer mensen gekend wordt en dat lijkt me inderdaad bepaald niet. Ik denk dat daar de verwarring vandaan komt.
Vind overigens met beide niet zoveel mis. Blanchett is bijvoorbeeld geweldig in I'm Not There en in Coffee & Cigarettes. Ik vind voor geen van beiden de rollen in deze film carrierehoogtepunten.
Billy-Pilgrim
Ik denk dat het ook erg meespeelt dat het gedeelte met Pitt en Blanchett Engels is, en de andere delen Spaans of Japans of Marokkaans. Daardoor voelen die delen 'arthouse-achtiger' aan dan het Engelse gedeelte (al ontken ik natuurlijk niet dat er ook Engelstalige arthousefilms zijn), dat, mede door de aanwezigheid van de bekende acteurs, Hollywoodiaanser aanvoelt dan de rest. Overigens wil ik niet beweren dat dit deel van het verhaal typisch Hollywood is, maar dat gevoel heb ik wel eerder hierbij, om de redenen die ik hiervoor al heb genoemd. Ik heb geen idee of ik het duidelijk genoeg zeg, maar ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel.
Ik begrijp je gevoel wel, maar ik vind het jammer dat je het moeilijk vindt om niet die scheiding hollywood/niet-hollywood te maken. Ik denk dat je er, voor je eigen gemak, beter niet te veel over na kunt denken of iets al dan niet hollywood achtig is.
Overigens vond ik de verhaallijn van Pitt en Blanchett sowieso al de minst interessante, nog even zonder hun bijdrage in acht genomen.
Daar ben ik het wel mee eens. Het was de minst interessante verhaallijn, maar ik denk dat twee onbekende Amerikaanse acteurs daar niet veel aan veranderd hadden (waarmee ik niet wil zeggen dat jij dat impliceert hoor
Gizzmann
Mijn mening voor deze film is voor een groot deel hetzelfde als deze geweldig klassieke rant van Mark Kermode. Al vind ik de film een stuk degenlijker en vond ik dat er weinig mis was met de sectie die zich afspeelt in Japan.
Karl van H.
"Art with a capital F"
Overigens vond ik ook maar weinig mis met het stuk in Japan, al heeft 'ie wel gelijk wat betreft de ontzettend geforceerde manier waarop het met de rest van de verhalen wordt gelinkt.
casimir
Deze film snijdt dwars door de ziel heen (vooral de laatste scene + aftiteling)
De verhaallijnen van de twee marrokaanse jongens en het Japanse meisje raakten mij het meest, mede dankzij de uitmuntende combinatie van regie en acteerprestaties.
De mexicaanse verhaallijn verveelde mij ietwat, maar de rest van de film maakte dat eigenlijk wel goed.
Alweer een prachtige soundtrack van gustavo santaolalla (Motorcycle Diaries, amores perros) verheft de film tot een 5*.
SnakeDoc
Even voor de duidelijkheid, en alvorens ik mijn stem met toelichting plaats ...
Ik zie net dat deze film afkomstig is uit een trilogie. Is het de noodzaak om de andere 2 delen te zien voordat je aan Babel begint? Of staat elke film voor een verhaal los van de andere 2 delen?
Awake78
Trilogie is misschien wat te zwaarmoedig. Films hebben wel redelijk zelfde thema's en structuur, maar zijn totaal anders (ook andere personages en verhalen). Je hoeft ze niet per sé te zien, maar goed zijn ze wel
SnakeDoc
,maar goed zijn ze wel
Nou, ... ik heb deze dus gister avond bekeken, ... en heb geen idee waar ik naar heb zitten kijken.
Totaal geen spanning, allemaal vrij onlogisch en alles behalve interessant.
Wel een paar mooie beelden en een stel goeie acteurs, maar het verhaal is één en al bagger.
Erg teleurstellend!
jansma
Wat is er zo raar aan mijn uitspraak?
Een film met sterke herinneringen. Ik weet nog dat de film toen een diepe indruk had achtergelaten, wat ik eerder al beschreef bij een recensie hier.
Wow, effe laten bezinken deze film. Het is nogal een zware film voor een maandagavond, maar langs de andere kant heb ik met bewondering gekeken. Je krijgt in het begin situaties te zien in verschillende talen en culturen, waarvan de verhaallijn stilaan in elkaar vloeit.
Even alles overlopen:
Het blok met de Marrokanen: geeft echt de sfeer daar weer hoe het bvb normaal is voor jongeren om met een wapen om te gaan. Ook de frustatie van een 'gewone' schotwonde en dan geen ambulance of deftige dokter te kunnen vinden. Geen medicijnen, het naaien gebeurd met een doodgewone naald die met een aansteker wordt gesterilliseerd... Het contrast met de andere toeristen die zich op die moment enkel druk maken om de airco en zo snel mogelijk door willen rijden. Het solidaire van de plaatselijke bevolking voor een vreemde vrouw tegenover het koele afstandelijke van de toeristen die enkel aan zichzelf denken.
Het blok in Mexico: de vrouw zit in zak en as en probeert het beste te doen. Ook al zit zij in met de kinderen en woont ze al 16 jaar in de VS, toch is ze een illegale die het land uit moet. (tja, langs de andere kant liep het dan al 16 jaar geleden voor een stuk mis doordat die illegale gewoon een job heeft gekregen zonder boe of ba) Door even te rijden met de auto (dezelfde dag zijn ze bij het trouwfeest) zitten ze in een andere cultuur. Geen tv, maar spelletjes met een kip zonder kop bvb
Het blok in Japan: echt wel spectaculair hoe men de leefwereld van een doof meisje laat zien. Ze ziet er net uit als de andere meisjes en de jongens hebben op het eerste zicht wel interesse. Maar als ze weten dat ze doof is moeten ze haar niet meer. Net als het verschil in talen (Babel) is er een verschil tussen praten en niet praten. De troef van de regisseur is om sommige beelden zonder geluid af te spelen. Heel sterk is de scene in de discotheek met de muziek, en soms weer zonder muziek, vanuit het standpunt van het dove meisje.
De regisseur toont het verschil in talen en culturen tussen de mensen. Maar dan wel op zo'n manier dat het niet ver van ons bed show is. De boodschap die hij overbrengt gaat van horen/proeven van de verschillende talen en gaat stelselmatig over naar het tonen van de grote verschillen en hoe belangrijk taal en cultuur wel is. En ook hoe een verschil bij één van die 2, een enorme schok is voor andere culturen en talen en wat zo'n verschil kan teweegbrengen. Het meisje krijgt geen jongen beet, door een stomme schietpartij denkt de buitenwereld al direct aan terrorisme, van begin af aan is de Mexicaanse nanny een pure illegale crimineel, .... Een film die je doet nadenken.
Verder deed deze film me vooral denken aan Crash, alleen niet zo Amerikaans als Crash (dus geen Oscar voor deze jongen waarschijnlijk...)
Ik had het geluk deze op goed geluk in de bioscoop te zien. Maar de vraag was natuurlijk of hij nog zou handhaven bij een herziening.
Ik ben weer omver geblazen. Een film met zo'n indrukwekkend verhaal. Een grote kijk op communicatie en hoe mensen vooral naast elkaar communiceren. Op vlak van taal, verkeerde interpretaties, streekgebonden gewoontes, snel getrokken conclusies, stereotypes, zich niet kunnen uiten, emoties opkroppen, lichaamstaal, gevolgen van miscommunicatie, ...
Waarschijnlijk de enige film ook waarbij Brad Pitt mij kan overtuigen met z'n emoties. Ook andere acteurs en actrices acteren geweldig met overtuigende emoties.
Tijd dus voor een opwaardering en een stijging in m'n top 10!
TrickySmalls
Ondanks een toch wel bitter einde, ondersteund door een super score, is de cohesie erg ver te zoeken. Eigenlijk heb ik het idee dat de film een soort van statement poogt te maken, maar hier in faalt.
Q Jones
Nee joh, je ziet wat hoe kleine dingen grote gevolgen kunnen hebben. Alle personages hebben dan ook op een kleine manier met elkaar te maken.
TrickySmalls
Te klein. Het verhaal wat zich in Japan afspeelt is het haast los van het gebeuren in Marokko te maken. Maar dat geldt evengoed voor de overige verhaallijnen. Verhaallijn van Japan is iets wat de film aardig weet voort te brengen op het scherm. Daarbij vond ik het gebeuren in Mexico totaal niet interessant, maar dat is natuurlijk iets persoonlijks.
Billy-Pilgrim
Dat in Mexico zelf was inderdaad een van de mindere stukken, maar vanaf het moment dat ze aan de grens met Amerika staan kom je pas bij the good stuff in deze verhaallijn. De forten die landen van hun grenslijnen maken in deze tijd vind ik toch niet oninteressant.
Daarnaast blijf ik er maar op hameren dat het verhaal in Japan thematisch gewoon zeer sterk verbonden is met de andere verhalen. Dat is toch ook zeer belangrijk. Voor mij nog belangrijker dan de verhaallijn.
thomas_
Bij mij duurt de film maar 105 minuten? is dit een andere versie?
edit: Ben de film nu aan het kijken en zit al op 111 minuten, waarschijnlijk staat het verkeerd op de achterkant, raar in ieder geval om dit fout te vermelden.
Film Fan
Staat hier ook boven vermeld nl 142 min.
Awake78
Ja daarom vraagt/vroeg hij het ook; omdat zijn dvd waarschijnlijk een andere speelduur aangaf
Alleygator
Beetje ongeloofwaardige sleutelscene met Marokkaanse broertjes die een geweer uitproberen op auto en toeristenbus. Zoals verwacht is de impact enorm maar levert daarom een prachtige film op. Jammer alleen dat het Japanse puberavontuur met drank en drugs er bij gesleept werd.
Leno
Het verhaal steekt aardig in mekaar, al past het Japanse verhaal er minder bij en loopt ook minder in de pas met de andere verhalen. Toch is dit gedeelte prachtig gefilmd en mooi geacteerd en geeft een mooi beeld van die cultuur. Dit laatste geldt overigens voor alle verhaallijnen, inclusief de Americanen in de bus die denken 'veilig' van achter glas aapjes willen kijken (tot ze de bus uit moeten).
Je krijgt als kijker echt het gevoel in iemand z'n leven mee te kunnen kijken, dat is knap gedaan. Dit komt ook door de treffende manier waarop in de verschillende verhaallijnen de culturen van de mensen en landen naar voren worden gebracht.
Richting het eind wordt er allemaal erg dramatisch en zelfs op een voorspelbare manier, dat doet afbreuk aan de film. Hierdoor geen hele hoge score maar verder een interessante en mooie film die zeker nog eens een herziening waard is.
Cleanshot
Ik had niet dezelfde klik met deze film als de andere mensen op MM blijkbaar.
Meerdere verhaallijnen in een film kan boeiend zijn, maar ging dit keer voor mij niet op.
Vond het verhaal an sich ook niet echt pakkend.
Rory Breaker
Erg ingrijpende en confronterende film. Babel zuigt je vanaf minuut 1 in een verhaal en laat je niet meer los. Door de 3 verschillende verhaallijnen verveel je je geen enkele minuut. Enkel het verhaal in Mexico wist me iets minder te boeien, maar dit wordt gelukkig nog goed gemaakt richting 't einde. Het Japanse en Marokkaanse deel zijn daarentegen echt schitterend en erg aangrijpend. Zag hier al de vergelijking met Crash, maar ik vind deze echt vele malen beter. De locaties zijn schitterend. Van de lege woestijn in Marokko, tot het drukke Tokio( met name de scene in de discotheek vond ik indrukwekkend. Het leek wel of ik me in een trip waande) Aan de verschillende talen stoorde ik me totaal niet. Integendeel, het vertsterkt het realisme van de film. Het stuk over Marokko was erg indrukwekkend. Je wordt geconfronteerd met de gebruiken daar. Ik ervaarde ze als schokkend. De acteerprestaties zijn echt schitterend. De voor mij onbekende acteurs uit Marokko en Japan deden het uitstekend(vooral de scenes met doofstomme, naakte meisje en de politieagent, en het laatste shot op het balkon). Moet het eigenlijk nog een beetje laten bezinken. Ik wou eigenlijk deze film voor vandaag afslaan i.v.m de lange speelduur, maar ik ben ontzettend blij dat ik 'm toch bekeken heb.
Op mijn hoes stond ook 105 minuten. De film duurde bij mij geen 142, maar 137
Muziek is trouwens ook erg goed en versterkt de cultuurelementen.
Ben trouwens ontzettend benieuwd wat er nu op het briefje stond, dat de politieagent ontving van het meisje.
Twijfelde lang tussen 4 en 4,5 , maar heb toch besloten om voor de 4,5 te gaan. Het Mexicaanse deel bleef helaas wat achter, maar dit wordt gelukkig goedgemaakt door verscheidene prachtige scenes:).

Oscarwinnende film 'Babel' met Brad Pitt sinds gisteren op HBO Max

Pathé Thuis Mega Movie Weken: Deze 100 films zijn nu tegen korting te bekijken