Genre: Oorlog / Drama
Bekijk via Videoland
Bekijk via SkyShowtime
Plot Saving Private Ryan
"The mission is a man."
Tijdens de invasie van de Geallieerden in Normandië sterven twee broers. Een derde broer sterft gelijktijdig in Nieuw Guinea, bij het vechten tegen de Japanners. Als bekend wordt dat een vierde broer vermist is geraakt op het Franse platteland, wordt een missie gestart om hem veilig thuis te krijgen.
- IMDb (8,6 / 1622088)
- Trailer (YouTube)
- Saving Private Ryan (BoekMeter)
- Saving Private Ryan (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
T-Medic Irwin Wade
Captain Fred Hamill
Corporal Timothy Upham
Arnhemmer
Omdat de landing op Normandië praktisch alleen maar werd uitgevochten door de Amerikanen,
Pardon???
Nu doe je Engelsen, Canadezen, Fransen, Polen. Tsjechen, Noren, Australiërs, Nieuw Zeelanders, Zuid Afrikanen, Grieken, Belgen, Mexicanen en zelfs Nederlanders, ernstig tekort!!! ( en het zou me niet verbazen als ik ook nog een paar deelnemende landen vergeten zou zijn.
Pardon???
Zoals ik gezegd had betekende de landing op Normandië de intrede van de Amerikanen in WO2 op Europees grondgebied, daar voor (en ook nog tijdens...) vochten ze een oorlog uit tegen Japan. de Engelsen en de USSR hadden het te druk met het terugslaan van de Duitsers. Als je de moeite had gedaan om mijn uitleg goed te lezen dan had je gelezen dat het grootste deel van Europa bezet was door Nazi-Duitsland inclusief België, Nederland, Frankrijk, Tsjechië, Polen en Griekenland, dat betekent dat ze NIET meer tot de geallieerden behoren. Nieuw-Zeeland en Australië hadden hun eigen problemen met Japan in de Stille Oceaan en ook de Afrikanen vochten hun eigen oolog uit tegen de Italianen die onder leiding van Mussolini, Egypte wouden veroveren. De Britten namen ook deel aan D-day onder leiding van Eisenhower, maar landen (met de amfibietoestellen) op afzonderlijke plaatsen van de Amerikanen, dat zal dan ook de reden zijn waarom ze niet voorkomen in de film.
Arnhemmer
erg goede film hoor, maar waarom ging het hier alleen maar, maar dan ook echt alleen maar over Amerikaanse soldaten.
En zag je zelfs op het laatste de Amerikaanse vlag?
Geen enkele franse militair of Britse.
In de film gaat het alleen maar over Amerikanen, omdat het verhaal zich in de `Amerikaanse sector`afspeelt.
Toen de Engelsen, Amerikanen en Canadezen, enz. op de stranden van Normandië landden, had ieder land een eigen stuk strand en stuk land wat ze volgens het plan(Operatie Overlord) moesten veroveren. Zo`n stuk strand/land noem je een sector. In de Amerikaanse sector zul je dus weinig of geen Engelsen tegenkomen. Op verdwaalde soldaten na natuurlijk, want dat gebeurde in Normandié heel veel. (Vooral met parachutisten) Tja en verder is het natuurlijk een Amerikaanse film met een Amerikaans verhaal. Vandaar.
Dit is misschien wel een interessante link voor jou, 13Woutie13.
D-day Normandie - De Stranden, Utah, Omaha, sword, gold, Juno,- D-day Normandië - dday-normandie.be
Tjonge MNV2, wat loop jij hier een lading klinklare onzin te verkopen zeg.
Als je de moeite had gedaan om mijn uitleg goed te lezen
Als jij nou eens de moeite had genomen om de geschiedenisboeken erop na te slaan, had je kunnen weten dat de Amerikanen, onder operatie Husky, al op 10 Juli 1943 op Sicilië geland waren en dus tijdens D-Day in Italië al bijna een jaar aan het bakkeleien waren met de Duitsers. (dus niks geen eerste intrede van de Amerikanen op Europees grondgebied tijdens D-Day)
Ook had je dan kunnen weten dat de LEGERS van de meeste bezette landen zich dan wel hadden overgegeven, de REGERINGEN van die landen echter NIET. De regeringen van die landen bevonden zich bijna allemaal in Londen in ballingschap. Deze landen werden daardoor door `de grote 3` ( Amerika, Engeland en de Soviet Unie) dus WEL DEGELIJK als bondgenoten beschouwd.
Ook had je dan kunnen weten dat, ten tijde van D-Day, de Japanners zover teruggedrongen waren in de Pacific, dat Australië en Nieuw-Zeeland hier nauwelijks nog problemen van ondervonden. Complete Australische en Nieuw-Zeelandse eenheden werden daarom naar Europa verscheept en onder Engels commando geplaatst, om de strijd daar voort te kunnen zetten.
De Engelsen hadden de slag om de Atlantische oceaan al grotendeels in hun voordeel beslist, waardoor bevooradingslijnen veilig waren gesteld en de Amerikanen zo`n enorme troepenmacht en hoeveelheid materiaal naar Europa (Engeland) konden verschepen.
De Engelsen joegen ten tijde van D-Day met hun bondgenoten de Duitsers in Italë op, maar waren daar, ondermeer doordat de landing in Normandië voorrang kreeg, minder druk mee dan dat jij suggereert.
Klopt er dan helemaal niets van wat er in jouw post staat? Jawel hoor!!
De Britten landden, tijdens D-Day inderdaad op andere stranden. (nl. Gold-, en Sword Beach. Op Juno Beach gezamelijk met de Canadezen.)
De Amerikanen waren ten tijde van D-Day inderdaad ook nog in de Pacific in oorlog met Japan en de Russen waren inderdaad druk bezig om de Duitsers terug naar huis te jagen.
Het spijt me als ik wat hatelijk overkom MNV2, maar ik vind het vervelend als ik ervan wordt beticht geen moeite zou hebben gedaan om een post te lezen, terwijl diezelfde persoon wel ergens de klok heeft horen luiden, maar niet weet waar de klepel hangt.
- 1900 stemmen
Dit is misschien wel een interessante link voor jou, 13Woutie13.
Tjonge MNV2, wat loop jij hier een lading klinklare onzin te verkopen zeg.
Klopt, hoewel de VSA al veel langer met de oorlog op Europees grondgebied betrokken was (hoewel ze nog niet meteen actie ondernamen), gezien het feit dat Hitler op 11 december 1941 al de oorlog verklaarde aan Amerika, 4 dagen nadat de oorlog voor de Amerikanen begonnen was in Pearl Harbour (7/12/41). Vóór die datum had de VSA geen enkele rol in de oorlog. Operatie Husky was inderdaad de eerste opdracht van de geallieerden (let wel: geallieerden, dus niet alleen Amerikanen) en het heeft de geallieerden ook 9 maanden geduurd voordat ze Rome konden bevrijden. Amper enkele dagen na de bevrijding van Rome organiseerden de Amerikanen en de Engelsen onder leiding van Eisenhower een veel grootschaligere operatie, namelijk: operatie Overlord, je kunt zeggen dat die operatie het keerpunt was van WO2 tegen Nazi-Duitsland en het begin van de grootschalige acties tegen de Duitsers door de Amerikanen.
Heb ik ergens aangehaald dat die landen geen bondgenoten zijn? Natuurlijk werkten ze samen (conferentie van Jalta), ik zeg alleen dat Rusland een oorlog aan het uitvechten was aan het oostelijk front terwijl de Amerikanen en de Engelsen aan het westfront aan het vechten waren.
Klopt, maar dan wel onder ENGELS commando zoals je zelf zegt en niet onder Australisch of Nieuw-Zeelands, wel heb je gelijk dat de problemen zo goed als opgelost waren tijdens D-Day gezien dat in april 1942 (6 maanden na Pearl Harbour) ook daar een grote ommekeer was.
Als je je wat meer in de geschiedenisboeken had verdiept, was het je misschien ook duidelijk geweest, dat er ten tijde van D-Day in Afrika geen ene moer meer te doen was. De Italianen en Duitsers werden er door de Amerikanen, Engelsen, Australiërs, Nieuw-Zeelanders, Vrije Fransen, Zuid-Afrikanen enz. al op 13 Mei 1943 uitgedonderd. Je had dan ook kunnen weten dat Italië zich op 8 September 1943 aan de Amerikanen had overgegeven en dat de nieuwe Italiaanse regering zich op 13 Oktober 1943 al aangesloten had bij de geallieerden. Ten tijde van D-Day, was Italië dus een bondgenoot van de Amerikanen. Mussolinie was ten tijde van D-Day allang afgezet, gevangen genomen en daarna door een speciale Duitse ss eenheid weer bevrijd en zat, met zijn familie en een handjevol trouwe volgelingen, in Duitsland ondergedoken.
Klopt er dan helemaal niets van wat er in jouw post staat? Jawel hoor!!
Wat je zegt klopt wel maar bijna al die landen die je opnoemt deden niet mee aan operatie Overlord of zaten onder Engels commando, let er ook wel op dat ik bij men eerste post ook zei dat PRAKTISCH alleen Amerikanen aan de invasie op Normandië deelnamen, met praktisch bedoel ik 'bijna', dat betekent dat er ook een kleine minderheid van andere nationaliteiten aanwezig was maar dan op andere plekken, de overgrote meerderheid bestond uit Amerikanen. (Mee de reden waarom ik je ervan 'beticht' heb dat je men post niet goed gelezen had).
Kan geen kwaad, daar is een forum voor, om te discussiëren, en ik kwam zelf ook wat hatelijk over. Al lijk je zelf ook wel serieus moeite te hebben gedaan om alle historische feitjes op te zoeken, (er zit anderhalf uur tussen mijn post (0u40)en jouw post (2u10)
). Terwijl ik mijn uitleg heb gebasseerd op algemene kennis (al moet ik toegeven dat ik voor deze post ook het een en het ander terug heb opgezocht). Maar het was in elk geval nog eens fijn om terug wat geschiedenis op te pikken.
Arnhemmer
@ MNV2: Ik zal via een pm even verder met je discussiëren, want we gaan hier teveel off-topic.
LEIDENAAR187

Groetjes.
nja.. het heeft niet meer veel te doen met de film. Al snap ik niet hoe je over historische feiten kunt discussiëren aangezien een feit, een feit blijft. Meningen zijn discussieerbaar maar feiten zijn onweerlegbaar.
Madecineman (moderator films)
Volgens mij zijn historici het anders heel vaak oneens over hoe de 'feiten' geïnterpreteerd moeten worden.
LEIDENAAR187
Grappig dat deze off-topic discussie niet verwijderd word,terwijl er heel vaak discussies verwijderd worden die veel dichter bij de film blijven..
- 1900 stemmen
Ja, je hebt van die zgn. negationisten die geen poot hebben om op te staan. Als het historisch aanvaard is als een feit is het voor mij ook een feit.
Madecineman (moderator films)
Die historie is anders ook meestal maar geschreven door de overwinnaars en inzichten veranderen nogal eens in de loop der jaren daar is ook niets mis mee, dat heet wetenschap namelijk.
De getallen van de geallieerde op D-Day waren trouwens als volgt; 73.000 Amerikanen en 83.115 andere nationaliteiten waarvan 61.715 Britten.
Waarom wel? Het moet natuurlijk geen D-Day forum worden maar of een regisseur zich heeft gehouden aan de historische feiten kan gewoon relevant zijn bij een filmdiscussie.
- 1900 stemmen
Dat is idd wel waar, we kijken soms iets teveel door onze 'westerse bril', we zouden af en toe ook eens moeite moeten doen om het verhaal langs de andere kant te zien.
je zei anders wel letterlijk en ik quoteer:
Ik zal via een pm even verder met je discussiëren
je zei anders wel letterlijk en ik quoteer:
Nu gaat het eigenlijk nergens meer over.
- 1900 stemmen
Nu gaat het eigenlijk nergens meer over.
Ja, en ik heb erop gereageerd met te zeggen dat er niet over gediscussieerd kan worden omdat wat gebeurd ook gebeurd is en niemand kan feiten weerleggen. Dus het gaat idd nergens meer over, enig bezoek aan wikipedia geeft genoeg duidelijkheid..
Stephan
Ach ja MNV2... je kunt ook gewoon toegeven dat je een pittig staaltje geschiedenisles hebt gehad. Is niet zo moeilijk hoor...
Is ook zo, dat heb ik hier dan ook al een paar posts geleden gezegd gehad:
het was in elk geval nog eens fijn om terug wat geschiedenis op te pikken.
Stephan
Is ook zo, dat heb ik hier dan ook al een paar posts geleden gezegd gehad:
I stand corrected
dennmgn
Dit blijft voor mij persoonlijk toch zeker de beste film in het oorlogsgenre. Heb deze al meerde malen gezien maar hij blijft enorm boeien. Vooral het begin van de film + invasie is briljant.
Chimpz
De eerste 20 minuten (landing op Omaha Beach) brengt de tweede Wereld Oorlog op een monumentale manier in beeld. Indrukwekkende taferelen, geweldige regie en camerawerk, volledig actie en suspense. Geweldige opening. Hetzelfde ook voor het einde, dat op eenzelfde, actievolle manier indruk wekt. Wat daartussen zit is echter een degelijke film, dat ondanks een zwak en onrealistisch verhaal toch boeit. 3 uur is te lang voor zo een verhaal (eigenlijk is de film meer een samenloop van scènes dan een groot geheel), met redelijk stereotiepe personages (geen voeling met de personages, het kan je niet schelen wie sterft), cynische humor, veel geweld dat indruk wekt. Zeker en vast een goede film, maar meer om de technische kant (oh wat is die cinematografie mooi) dan om het plot.
misterwhite
Ik ben niet echt een fan van oorlog maar deze film vond ik echt wel zeer sterk gemaakt.
markie1978
Ik vond D-DAy een betere film. Deze is te bloederig, en beetje overdreven.
Is het verhaal van de 4 broers trouwens op waarheid berust? Zou het erg vinden als je als ouder 3 kinderen verliest in de oorlog.
Dus het is niet te hopen dat het echt gebeurt is.
JacoBaco
Er was wel een sergeant in WO II die naar huis mocht i.v.m. 3 omgekomen broers. Alleen uiteindelijk bleek dat er maar 2 van de 3 waren omgekomen. En de zoektocht was natuurlijk ook niet zo uitgebreid als in de film.
Het realisme schijnt toch wel in orde te zijn hoor. Er waren namelijk wat veteranen die het niet konden aanzien vanwege het hoge realimsegehalte.
Vermeer
Altijd weet iedereen altijd alles beter.
Welke historische film je ook bezoekt op deze website, altijd zijn er van die drollen die gaan zeuren over de feitjes.
Kijk gewoon lekker de film en houd eens op met je gejengel. Dat een soldaat zijn kogels met de punten naar binnen op zijn nek heeft liggen ipv naar buiten, kan toch geen belemmering vormen voor het verhaal?
MNV2, met jou zou ik geweldige discussies kunnen hebben in het echt. Maar hier houd ik het liever over films.
En hoewel ik Westerse Geschiedenis studeer, vind ik Private Ryan een heerlijke film. Ik erger me niet aan de omgebouwde tigertanks, gewoon fantasie aan en je laten meeslepen.
- 1900 stemmen
Het was ook de bedoeling dat ik bij de film bleef (men eerste bericht was een reactie op een bericht van 13woutie13 over de film), tot dat er iemand op mijn bericht overreageerde en er uiteindelijk een off topic gesprek ontstond.
- 1900 stemmen
Ja, het is allemaal jouw schuld
, je hebt in ieder geval wel een antwoord gekregen op je vraag...

WOII-film 'Saving Private Ryan' van Steven Spielberg morgen te zien op televisie

'Saving Private Ryan' van Steven Spielberg vanavond te zien op televisie

'Saving Private Ryan' verdwijnt uit het streamingaanbod: 'Cinematografisch zit alles perfect'

'Civil War' is razend populair: Welke andere oorlogsfilms mag je ook niet missen?

The Shawshank Redemption

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
war crimesself sacrificeoorlogsveteraantweede wereldoorlogwar shipvliegtuigbraverynormandy, franceparachutetroopswaffen ssomaha beach legerepischcowardiced-daygebaseerd op een waargebeurd verhaalrescue missionamerican flagwar memorialdeserted town soldaatdoodlegermilitary operation jaren 40brutal violence