The Last House on the Left (1972)
Genre: Horror / Thriller
Speelduur: 84 minuten / 91 minuten (original cut) / 82 minuten (R-rated)
Geregisseerd door: Wes Craven
Met onder meer: Sandra Peabody, Lucy Grantham en David Hess
Plot The Last House on the Left
"It rests on 13 acres of earth over the very center of hell...!"
Mari Collingwood en haar vriendin Phyllis Stone gaan naar een concert en zijn op zoek naar wiet. Ze komen in contact met Junior Stillo, de zoon van de voortvluchtige crimineel Krug. Hij neemt hen mee naar zijn gewelddadige vader en twee andere gevaarlijke gekken; Weasel en Sadie. Verkrachting, foltering en moord volgen.
Mari Collingwood
Ada
Sheriff
Deputy
uberjason
virgin spring nog niet gezien, maar last house is een harde film. inderdaad de eerste film, net na de vietnam oorlog die geweld op deze directe manier laat zien. vind dat amerika er altijd al een handje van had om zich mooier voor te doen dan ze zijn, daarom was deze film ook zo controversieel. Craven had er daarom ook een grote hit van gemaakt. vond de plas-in-je-broek-scene en de daarop volgende gebeurtenissen ook erg hard om naar te kijken, bij de eerste keer. je denkt toch bij een jaren 70 film, dat het geweld enigzins nep overkomt. Hess als krug, is echt een bruut, en zn muziek is precies het tegenover gestelde, prachtige hippy muziek. nou nog opzoek naar de soundtrack op cd
uberjason
en de film houd zn kracht omdat er tegenwoordig nog steeds zulke dingen gebeuren, dus een remake zou goed in deze tijd kunnen afspelen, het verhaal blijft realistisch. en zeker ook tegenwoordig
Diesel
Bizarre film. Momenten van ultra violence worden afgewisseld met scènes waarin twee debiele politieagenten grappig proberen te zijn. Echt irritant. Het verhaal is onevenwichtig en de shock-gehalte valt reuze mee. Wel interessant dat je tijdens de moord scènes vrolijke muziek hoort, dat vond ik best wel origineel. 2*
Famous Person
Ik vond de film goedkoop gemaakt,maar toch vind ik hem wel tof.
Xeeby
Ik vond het een verschrikkelijke film. Een horror vind ik het niet, het is meer een drama. Wat een ranzige film was dat.
Het moorden viel erg tegen. Hele film viel erg tegen. Ik moest mezelf dwingen om het toch af te kijken. Gewoon afschuwelijk, goedkoop en verschrikkelijk.
Ik dacht dat het nog een beetje de moeite waard was. Ik raad het zeker niemand aan. Gewoon tijdverspilling. Ik wou m alleen kijken omdat ie door Wes Craven is geregisseerd.
Het acteren vond ik ook wel beter kunnen.
Ik vind t een 2* waard. Misschien dat het in die tijd een goede film zou zijn geweest... maar niet voor mij.
niethie
Het acteren vond ik ook wel beter kunnen.
Kan me goed voorstellen dat jij de film niets vond en je wel wat gewend moet zijn om naar deze film te kijken zonder hem echt ranzig te vinden.
Maar plaats hem eens in zijn tijd, dit was (zoals ik al eerder zij) dit was in 1972 een behoorlijk gewaagde film om te maken, en als je dan bedenkt dat dit een van de eerste films was die geweld op zo'n expliciete manier toonde.
Natuurlijk zijn dit erg intessante en haast docu actige beelden en als je het mij vraagt een belangrijke en realistisch studie in de geest van psychopatisch gestoorde moordenaars.
Natuurlijk zijn die stukken met die agenten en ouders behoorlijk overdreven en misplaatst in de film en hin derde het verhaal een beetje en zorgde er af en toe voor dat het moeilijk was om je gedachten te houden bij het geweld.
Denk hier (net als de andere mensen die de film slecht vonden) maar eens goed overna en je zal beseffen dat je de film op zijn minst inteessant zal vinden ondanks de debiele komische stukjes.
Nunslaughter
ik vond er helemaal niks aan...vol goede moed beginnen kijken omdat ik overal goede dingen hierover hoorde...
wat een saaie film zeg...ik heb hier zo een special edition ofzoiets met een boekje erbij waar de hele tijd maar word herhaald hoe choquerend deze film is, dus was ik gans blij toen ik em aanzette, maar dat duurde niet lang...ik was echt blij toen em gedaan was...de moorden waren saai en langdradig, geen spanning, bloed? waar bloed? geweld? vond er maar bitter weinig geweld in...
misschien dat dit gewaagd was in 1972, maar ik heb em in 2007 gekeken...dus nu stelt hij niks meer voor voor mij...en dan zeggen dat zo een film tijdloos is...misschien voor mensen die de films in de cinema volgen...
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11913 berichten
Geen geweld?!?! Kijk nog maar eens goed!
Hoe bedoel je?
Fabianth
Zo, dit moet gebaseerd zijn op de texas chainsaw massacre? Ik geef de film een 2.0 Ik vond hem af en toe gewoon heel erg maf en hilarisch. Zoals die zwarte vrouw in de kippen pick-up. Maar over het geheel geen Horror / Thriller. En dat stoorde me. De gebeurtenissen waren me te koelbloedig.
Gelijk erna maar even Friday the 13th part 2 gekeken om wel weer even de spanning te voelen.:)
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11913 berichten
Zo, dit moet gebaseerd zijn op de texas chainsaw massacre?
Wie heeft jou dat wijsgemaakt?
Fabianth
Dat staat op de achterkant van de dvd hoes die ik bij de videotheek heb gehuurd. De hoes ziet er trouwens wel anders uit dan die hier boven staat afgebeeld. Ik heb een vrij donkere, zwarte hoes waar een wit huis op staat afgebeeld. En achterop staan alle personages.
Dat staat op de achterkant van de dvd hoes die ik bij de videotheek heb gehuurd. .
Die film kwam echter na deze...
Poisonthewell
Een van de meest huiveringwekkende, donkerste en meest grimmige films die ik heb gezien; vooral de eerste helft is vergelijkbaar met de verkrachtingsscene in Clockwork Orange, maar dan 50 minuten lang. Ik verwachtte een luchtige exploitationfilm, maar er is absoluut niks luchtigs aan deze vroege Wes Craven. De slapstickscenes met de twee agenten staan in bizar contrast met het ziekelijk sadisme; maakt de film bijzonder. Indrukwekkende film, maar niet bepaald plezierig. 3,5*
Poisonthewell
Tsja, het merendeel van de zombiefilms, kung-fu films, samuraifilms etc. uit de 70s en 80s. Films die zwaar overdreven zijn; dat is Last House on the Left niet.
Als ze echt luchtig zijn, betwijfel ik of je het nog expoitatie kan noemen (tenzij het om de seks gaat). Grappig is wat anders.
niethie
De slapstick/humor in de film is eigenlijk een soort realiteit net als dat we bijvoorbeeld tien keer in de maand op het nieuws horen dat er een teroristische aanslag is geweest in irak met tientallen doden en dan die beelden erbij dat die lijken en slachtoffers weggetilt worden op brancards en het volgende nieuws is dan jan smit moet aan zijn stembanden geopereerd worden wat deze film dus eigenlijk wil zeggen er is een heel hoop geweld in de wereld aan de gang is en wij maken ons bv druk over of jan smit dalijk nog wel kan zingen.
AVM
Ik heb bij deze film gemengde gevoelens. Aan de ene kant vindt ik het een brute exploitatie rolprent, die mikt op de laagste instincten van de kijker, nieuwsgierigheid naar het verbodene en het duistere( iets wat we allemaal wel in ons hebben, denk ik) en de behoefte aan keiharde gerechtigheid, bij dit soort misdrijven. Want laten we wel wezen, als personen van wie je ziels veel houd zulke vreselijke dingen worden aangedaan, en je kan de dader terugpakken, nou.... De wraakactie van Mary's ouders op Krug en dat andere schorem gaf toch wel een prettig gevoel. Verder vormt Last House als film een soort symbool van de ondergang van de Flower Power Illusie ( eind jaren 60 begin jaren 70), de hele Hippie filosofie wordt ingehaald door de keiharde realiteit.
chemdennis
Men zegt wel eens: "In ieder mens schuilt een moordenaar. Er moet zich alleen de goede situatie voordoen." Nou, DIT was dus zo'n situatie waarin ik me voor kan stellen dat je eigen rechter gaat spelen. Wanneer ze zoiets met m'n kind zouden flikken, en ik wist dat dat de daders waren, dan zorgde ik er ook wel voor dat ze er niet met een taakstraf of andere "flauwe kul" van afkwamen!
dvdfreak123
niet echt speciaale film goed om eens te zien maar meer niet
lesamurai
Deze film is mischien wel een on-experimentele film net zoals Evil Dead maar er ontbreekt, iets;'er is totaal geen werk gemaakt van een goede compositie, het geluid is slecht, de filmbeelden zijn ronduit slordig en het is gewoon jammer om met zo'n film te beginnen in je filmcarriere, oke, 't is cult/horror maar er is niet veel aandacht aan gegeven en mischien ligt het aan mij want ik houd zelf niet van Wes Craven; ik ben namelijk begonnen met wat werk van hem te kopen waaronder; deze film, Scream, A Nightmare on Elmstreet en The Hills Have Eyes maar het sloeg voor mij niet aan. Het was een voor een slecht (alhoewel ik The Hills Have Eyes aardig vondt.)
Ik ben me meer gaan verdiepen in zijn werk maar het is allemaal te Amerikaanse;
- Scream = gewoon een film die voor mij valt onder de standaard teenage slashers waar er al tich van zijn geproduceerd en gecreeerd.
- The Hills Have Eyes = appart en knap verzonnen maar weer toch weer zo'n: The Last House on The Left stijltje die het voor mij niet beter maakt.
- The Last House on the Left = gewoon te ammateuristisch en heeft geen waarde, er is geen eigen stijl gecreeerd, het is gewoon een beetje slordig filmen, maar nogmaals; dat is mijn mening.
- The People under the Stairs = helemaal een verschikking die echt tot het diepe B+++++++++ valt , bijna naar c.
Conclusie:
De shockeffecten zijn goed doordacht, maar ondanks de slechte acteurs (wat best mag in een cult/horror, voor mij geeft dit overigens een extra +je bij een horror/cultfilm) is de stijl slecht (naar mijn mening) en erg slordig wat het voor mij een erg lage uitslag geeft, namelijk een
** sterren
niethie
Nogmaals de film is vooral erg boeiend omdat het de eerste film was die geweld zo realistisch in beeld bracht, wat mijn betreft was dit een meer dan aardig debuut van craven, de kwaliteit is inderdaad niet al te best maar er bestaat tegnwoordig ook zoiets als oppoetsen en digitaliseren en als ik kijk naar de kwaliteit van de special edition dvd en kijk hoe oud en low budget de film is dan is dit prima gedaan.
Last House On the Left is geen meesterwerk dit zal je mij dan ook nooit horen zeggen maar het is zeker een revolutionaire film geweest, maarja ieder zijn eigen mening natuurlijk.
lesamurai
De eerste film waar dit bruute geweld in voorkomt en verkrachtingsscenes et cetera. In 1971 kwam A Clockwork Orange (een jaar ervoor) die nog controversieler was en ook dat zelfde jaar 1971 kwam Straw Dogs van Sam Peckinpah waar er overigens ook een heftige verkrachtingsscene in voor kwam.
In 1972 kwam The Last house on the Left pas van Wes Craven.
Max en Joep
wellicht ooit schokkend, nu vooral zout.
niethie
In 1972 kwam The Last house on the Left pas van Wes Craven.
Grimmige film, dat wel. Maar ik vond 'm minder confronterend dan gedacht. Komt een beetje door de nogal storende luchtig bedoelde, maar totaal onleuke politie-agenten en de zwakke soundtrack. En misschien ook wel omdat Krug zijn zoon aanzet tot zelfmoord, terwijl het heftiger was geweest als Junior door de ouders van Mari was aangepakt.. Maar dat is een beetje gissen naar verklaringen.
Ergens confronterend dat dit me weinig deed misschien wel.

The Last House on the Left

The Wicker Man
Mystery / Thriller, 1973

Haute Tension
Horror / Mystery, 2003
verkrachtingverlies van geliefdepistoolverjaardagontvoeringconcertwraakmarihuanaslasherdisembowelment cultfilmpondrape and revengevideo nasty