Genre: Horror / Mystery
Alternatieve titels: Switchblade Romance / High Tension
Frankrijk
Geregisseerd door: Alexandre Aja
Met onder meer: Cécile de France, Maïwenn en Philippe Nahon
IMDb beoordeling: 6,7 (79.876)
Gesproken taal: Italiaans, Engels en Frans
- Niet beschikbaar op Google Play
- Niet beschikbaar op meJane
Plot Haute Tension
"Hearts will bleed."
De knappe Marie wordt wakker in een ziekenhuisbed, maar ze heeft geen idee hoe ze daar terecht is gekomen. Als ze probeert op te staan, blijkt haar rug helemaal vol met pijnlijke krassen te zitten en heeft ze een diepe snee in haar schouder die de dokters hebben dichtgenaaid. Langzamerhand begint Marie zich weer de details van haar ongeluk te herinneren en het lijkt haast wel alsof ze door de hel is gegaan...
Marie
Jimmy
Gendarmerie captain
Gendarme
Man in the car
Herzien. Intens en luguber visitekaartje van de franse regisseur Alexandre Aja, die inmiddels alweer een tijdje in de VS aan het werk is. Hij heeft deze spannende horrorfilm, zijn tweede film als regisseur, nog niet kunnen overtreffen. De bizarre twist tegen het einde lijkt aanvankelijk uit de lucht te komen vallen, maar wanneer je de film voor de tweede keer ziet grijpt één en ander een stuk logischer in elkaar. Qua plot is het allemaal wat dunnetjes, maar de intensiteit van het geheel, alsmede de overtuigend bloederige make up-effecten, maken veel goed.
johan_sb2
Heel vreemde hoge waardering. Het handelen van de hoofdpersoon is zo ontzettend onlogisch ook met de plottwist in het achterhoofd . En in principe zien we wanneer het "spannende" gedeelte van de film begint 3x dezelfde scène. een zoektocht door het huis, een zoektocht door het benzinestation en nog één het bos. Alle drie met constant een bang en moeilijk kijkende marie in closeup
Jeff53
Ik vond het bij nader inzien (eerste keer na 20 minuten gestopt met kijken) toch nog wel een spannende film. Wel veel bloed trouwens. Jammer dat het de twist bij het tankstation zo knullig, naar mijn mening tenminste, is gedaan. Dat haalde ineens heel veel spanning weg. Afijn, toch uitgekeken en het viel me achteraf toch nog mee, ondanks dat ik geen grote liefhebber ben van dit genre.
Mr-Mcmovie
Haute Tension is mijn eerste franse horror film, en met zeggen dat ik nu wel nieuwsgierig ben naar de andere horrors van de fransozen.
Regisseur: Alexandre Aja staat bij mij zelf bekend als horror regisseur die graag experimenteert met geweldadige bloederige dingen, en in deze Haute Tension zijn al die dingen zeker aan de orde.
bijvoorbeeld de aller eerste moord was gewoon heel erg bruut, en bloederig ook op die zelfde scene vind ik dat de killer helemaal geen gevoelens toonde, en gewoon het deed uit puur plezier dus tot zo ver was de killer al goed genoeg geintroduceerd (ook helemaal in het begin als hij het hoofd van een slachtoffer uit zijn truck smeet na dat hij zijn zelf oraal plezierde ermee kwam ook prettig gestoord over)
Maar de film moet het vooral hebben van de spannende opbouw de volle 20 minuten als we alleen de twee vriendinnen in de auto zien zitten en tegen elkaar zitten te praten door al dat bleef de spanning er lekker in.
Cécile De France doet het voortreffelijk als personage Marie. Ook door De France haar iets wat mannelijker uiterlijk in deze film past perfect voor haar personage en toonde al meteen zo iets van don't fuck with her.
Philippe Nahon is goed als Le tueur, en bij vlagen was hij vrij angstaanjagend, en dan heb ik het vooral over de scene als hij achter Alexia loopt in het bos met zijn slijpschijf vlak als die plot twist is gekomen.
Die twist op het einde moest ook gewoon zo zijn!
Het was vrij schokkend dat het plots zo bleek te zijn, en blijf ik ook zitten met waarom toch? Heel mooi gedaan.
4,0 voor deze meesterlijke horror!
baspls
Door alle hoge waarderingen was ik wel nieuwsgierig geworden naar deze Franse Horrorfilm van Alexandre Aja. Frans is het zeker; chansons, lesbische romantiek, Citroën busjes, slachtingen in afgelegen provinciale dorpjes. De film verteld het verhaal over twee studentes die bij de familie van een van de twee op het Franse platteland gaan overnachten. Maar dan wordt de hele familie uitgemoord.
Het acteerwerk was prima, in het begin wel aardig drama en toen barstte de film los met Horror en zeer degelijke Gore. Tot aan de plottwist was het verhaal wel aardig, hetzij een beetje ongeloofwaardig (iemand die niet weet waar ze is en verwacht dat de politie haar kan vinden), maar na de plottwist klopt het gewoon niet meer. Hoe kan ze nou zelf de killer zijn terwijl ze boven op haar kamer zat toen de killer aankwam met zijn bus, waar komt de bus vandaan, hoe komt ze aan wapens, hoe kent ze de pompbediende in een plaats waar ze nog nooit is geweest…
De film was wel mooi opgenomen in cinemascope formaat (duidelijke John Carpenter en Giallo invloeden) en de Gore en make-up waren ook goed gedaan. Spannende momenten kent de film ook zeker, alleen jammer van het einde.
Aardige Franse Horror. Binnenkort À l'Intérieur en Martyrs ook eens kijken. Al moet ik wel zeggen dat alle moderne Horror die ik tot nog toe uit nieuwsgierigheid heb opzet me een beetje tegenvalt.
Leno
De film begint aardig, nadat het huis wordt verlaten is het allemaal een stuk minder. De acties van Marie slaan negens op en de climax is puur voor het effect, voegt niets toe.
Jokkie
Vond het tegenvallen. Te voorspelbaar en als het interessant werd ging de camera weg. Weinig gore, mocht van mij uitgebreider en veel meer. Daarbij was het ook bijna hele tijd hetzelfde.
Antonev
Vlotte horror van Franse bodem. Het verhaal heeft weinig om het lijf, maar het wordt mysterieus gebracht en bevat voldoende spanning en wat aardige schrikmomenten. Er wordt weinig tijd verspeeld aan introducties en achtergronden, waardoor er in een behoorlijke vaart naar het eind toe wordt gewerkt. 90 minuten is precies lang genoeg voor dit soort films.
david bohm
In de huiskamer in de parel van Midden-Nederland is er geen sprake geweest van hoogspanning maar ik heb wel een vermakelijke en onderhoudende film gezien. Ook de plottwist kan mij wel bekoren.
Lekkere rechttoe rechtaan Franse prent.
Woland
Aardige, rauwe horror van Franse bodem. Haute Tension wordt vaak in een adem genoemd met andere Franse horrorfilms als Martyrs, A L'Interieur en Frontiere(s), al zie ik persoonlijk niet al te veel inhoudelijke overeenkomsten behalve dan dat het rauwe, bloederige horrorfilms zijn. Die films zijn ook niet allemaal even goed gevallen bij mij, trouwens, maar dat terzijde. Haute Tension is een lekker bloederig werkje met verder een vrij standaard verhaal over een moordenaar die los gaat in de Franse provincie, en een final girl die tegen hem strijdt. Tenminste, zo lijkt het - totdat tegen het einde de vork heel anders in de steel blijkt te zitten. Niet heel origineel of heel verrassend tot aan de twist in het laatste kwartier dan, maar wel goed gemaakt, met een behoorlijke spanning en best nog wel wat brute scenes. Leuke Texas Chainsaw Massacre hommage aan het einde, ook. Prima filmpje voor bij het ontbijt.
alexspyforever
Ach nu snap ik meteen waarom jij deze hebt genomineerd als een van je favorieten Noodless Als grote fan van Eden Lake hebben beide films hebben duidelijk overeenkomsten. Helaas zijn die voor mij niet echt in de goede zin. Dezelfde onlogica, clichés en toevalligheden passeren in deze film de revue. Nu moet ik zeggen dat ik deze nog wel redelijk vermakelijk vond tot aan de twist. Niet alleen is deze nogal vergezocht en al zo vaak eerder gedaan, hierdoor gaan er natuurlijk een hele hoop zaken van wat eerder was gebeurd niet kloppen. Ik zei al eerder tegen joolstein ook een horrorfilm moet wel degelijk logica hebben. Als zomaar ineens alles kan waardoor het gewoon niet meer kan kloppen dan vind ik het allemaal te gemakkelijk. Deze had nog de helft kunnen halen ware het niet voor die belachelijke twist. Een paar goede kills vooral de eerste, maar voor de rest niks nieuws onder de zon.
Kan me eigenlijk wel vinden in de review van baspls die weliswaar een stuk gematigder is in zijn kritiek maar zich kennelijk toch ook enorm stoorde aan die twist. Goed verwoord maat.
Wombat76
Enige tijd geleden deze film gezien nadat deze toch al enige tijd op mijn "to watch" list stond. Loop wellicht een beetje achter met de Franse horrorfilms. Dit was de eerste in het rijtje van de films die ik wilde zien. Deze film heeft me goed kunnen bekoren, al was het niet een echt hoogstaand verhaal. De plottwist vond ik echter goed gevonden, ook de kills zagen er bruut uit.
Leuke film voor als je van dit genre houdt.
bugels
Het begon allemaal heel veelbelovend, de killer is eng, de niet alledaagse onderwerpen (lesbische romance) zijn interessant en het omgooien van alle premissen vind ik heerlijk, maar het samenspel van Marie met de pompbediende en de introductie met le tueur leiden mij toch tot de conclusie dat Aja dit allemaal niet zo bedoeld heeft tijdens filmen.
Gruwelijk en vaak effectief, maar uiteindelijk heel verwarrend.
Flavio
Film die bij nader inzien zwakker is dan tijdens het kijken. Want ik zat er best in, acteerwerk, de kills, geluid, sfeer, ik vond het tot de twist best goed.
De plottwist zag ik totaal niet aankomen, maar dat kwam omdat alle handelingen van de hoofdpersoon er op wezen dat de moordenaar wel degelijk bestond. Anders klopt te veel niet: zij zit achterin het busje met Alex, wie rijdt er dan? Hoezo zet ze de achtervolging in? En wat gebeurt er ma de crash? Slaat ze een krop sla de grond in? Maar wie hing die lantaarn dan op om haar op een dwaalspoor te zetten? Er zijn te veel vragen.
Leuk hoor zo’n twist op het eind maar als daarmee de hele film niet meer klopt is het ook wel erg gemakzuchtig. Vergelijk het met de films met een goede twist: die films kun je nog een keer kijken en alles valt dan op zijn plaats. Bij deze film leidt dat waarschijnlijk alleen maar tot ergernis. Kleine 3 sterren vanwege genoemde positieve punten.
Basto
Vandaag herzien met dank aan de programmeur van Kino. en ondanks dat het moeilijk te rijmen lijkt als je op de hoogte van de plottwist bent, valt het op het eind toch juist in elkeer en blijkt het vooral de herinnering van de hoofdpersoon te zijn, die voor zichzelf een alterego heeft geschapen, zodat ze zichelf als slachtoffer en niet als dader kan zien. Ze kondigt het zelf ook aan in de openingsscebe.
Vakkundig gemaakt meesterwerkje
Grindhouse62
- 2065 berichten
Leuke film voor als je van dit genre houdt.
Herzien en blijft gewoon goed.
De horrorhype van de '00s ligt al een tijdje achter ons, dan is het toch altijd even afwachten hoe een film als deze zich 15 jaar later staande houdt. Gelukkig heeft Haute Tension maar weinig van z'n veren verloren, duidelijk eentje die zich nog wel eventjes staande zal kunnen houden.
Maar wie méér verwacht dat horror komt bedrogen uit. Het is een erg eenvoudige film, met een killer en wat opgejaagd slachtvee. Meer is er niet. Gelukkig is de killer heerlijk bruut (Nahon maakt van zeer weinig héél veel), is de film lekker naargeestig en zit de spanning er nog steeds goed in, zelfs al weet je waar het allemaal gaat eindigen.
Met het einde heb ik nog steeds geen probleem trouwens. Hoewel het weinig toevoegt, zie ik ook niet bepaald veel plotholes of onmogelijkheden met het einde. Het is een twistje dat meer dienst doet als genrecliché dan als toegevoegde waarde, maar je zit dan ook naar een echte genrefilm te kijken.
4.0* en een uitgebreide review
rebelkush
Herzien en dit film blijft verdomd goed.
Voor mij één van de beste slasher film ooit gemaakt.
Ik ben het eigenlijk volledig eens met Onderhond boven mij.
Ik hoop dat hier nog een remake van komt.
schenkowiets
Het was een tegevaller v/d bovenste plank met al die goede reviews.
Kan niet begrijpen dat deze zo hoog krijgt , met al dat neppe bloederige gedoe.
Een aan eenschakeling van onzin scenes en niets klopt .
Sommige vergelijken het met Eden lake, nou deze kan nog niet half in de schaduw staan van Eden lake.
Shadowed
Leuk.
Misschien niet de beste horror die er is, maar Aja levert hier zeker geen slechte productie af. Dit zijn de producties die ik eigenlijk wel vaker van Aja had willen zien. Een remake is ook meer dan welkom, misschien dat die zelfs nog verder kan gaan.
De film is duidelijk niet met een hoog budget gemaakt. Maar ondanks dat is dit nog best een leuke productie geworden. De film is vrij grof in het gebruik van het geweld en kent enkele brute scenes. Vooral het begin in het huis was uiterst koud.
De rest van de film is niet altijd even boeiend om te volgen, maar zeker niet slecht. De twist is leuk bedacht, maar er had wat meer aandacht in gemogen. Toch wel een aanrader onder horrorfans. Aja mag wel meer van dit soort filmpjes maken.
fabbyke
Ik vond dit een zeer goede film tot de plottwist. Ik heb al verschillende reviews gelezen met de argumenten dat deze plottwist wel goed zou zijn maar ik vind dit zeer ongeloofwaardig en verpest dan de film voor mij een beetje. Had 4* geweest maar met de plottwist dus 3*.
Tijd voor herziening van deze geweldige slasher met uiteraard de briljante plottwist. Door de ene geprezen, door de andere net afgeschoten. Het is een zeer sfeervolle horror geworden met de immer prachtige Cécile De France. Regisseur Alexandre Aja heeft de touwtjes in handen als schrijver, regisseur en producer. En dat bij een onafhankelijk label waar de regels van Hollywood iets minder tellen. Dat geeft hem wat meer artistieke vrijheid, een verschil met zijn latere film Piranha 3D bvb. Al tekenend dat de film in de VS werd gecensureerd. Maar de film kreeg er door de critici wel wat tegenwind. Slashers zijn ze er wel gewend, maar niet deze hoeveelheid gore.
De soundtrack is niet slecht, vooral het nummer tijdens de openingstitels was spannend. Alleen jammer dat ze daarna met dat nummer van Muse kwamen. Dat haalde de sfeer toch wat weg en gaf zo'n commercieel sausje dat niet nodig was.
Na twaalf jaar nog eens opgezet voor een nieuwe kijkbeurt. Het was alweer zo lang geleden dat ik zelfs niet meer wist dat er een grote twist in zit op het einde die er voor mij wel uitgelaten had mogen worden. Het is verrassend, maar een hoop acties zijn als je er aan terug denkt best ongeloofwaardig geworden.
Tot die laatste 20 minuten is Haute Tension best sterk, maar ook weer niet briljant. Zeker dat begin in de verlaten woning is erg goed gedaan en later bij het tankstation volgt ook nog een boeiend stuk. Het is een film van Alexandre Aja en dat merk je, want de sfeer is beklemmend en het geweld is realistisch en overdadig, zoals in veel van zijn films. Ik hou zeker wel van zijn stijl, maar zeker latere titels van hem als The hills have eyes, Mirrors en Piranha 3D vind ik stiekem wel beter of leuker. Haute Tension valt in de herziening gewoon een tikje tegen. Ondanks het sfeertje is het niet al te spannend, maar de zogenaamde killer is wel weer lekker imposant. Het is toch wel een beetje een teleurstelling dat het allemaal anders is gelopen dan je dacht. Maar nog steeds is dit een heel behoorlijke film.
3,5* (was 4*)
Kondoro
“I won't let anyone come between us anymore.”
Echt een supergave horrorfilm van onze Franse vrienden. We kozen deze film wederom op door de op community gebaseerde lijst van de ‘goorste films’ die in de filmgeschiedenis zijn gemaakt. Nu twijfel ik wel erg aan deze lijst aangezien er nog genoeg titels bij hadden gemoeten, zeker de hobbyfilms of de films vaak met een lagere publieksrating zijn vaak een stapje erger. Laten we het er dan bij houden dat deze lijst enkel gebaseerd is op de ‘populaire’ films, waar deze ‘High Tension’ film ook bij past. Op het eerste gezicht leek het een leuke kat en muisspel met serial killer film te worden, niks mis mee en zeker een concept die rond de tijd van deze film erg populair was, toch wist ‘Alexandre Aja’ er af en toe een schepje boven op te doen, iets wat ‘Hollywood’ vaak links laat liggen (vooral bloot en bijvoorbeeld ook het doden van een hond/kinderen zie je daar nauwelijks).
De cast is erg leuk gedaan. Vooral de ‘Le tueur’ gespeeld door ‘Philippe Nahon’ (R.I.P.) vond ik erg leuk als de grote moordenaar in de film. Een personage die wel erg op de achtergrond treedt soms, ook qua kledingstijl is het een lekkere duistere personage wat wel echt wordt weggezet als enge seriemoordenaar, best tof. Ook ‘Cécile de France’ deed het erg leuk. Voor de rest was er eigenlijk geen cast aanwezig in de film, niet die de hoofdrol speelde.
En toch geinig dat deze twee personen door de plottwist ook omgedraaid worden naar één persoon, aangezien ‘Marie’ tijdens het moorden zich voor deed als ‘Le tueur’. We volgen tijdens het moorden de ‘Le tueur’ maar eigenlijk is dat ‘Marie’ haar tweede persoonlijkheid en heeft ze zelf de hele familie uitgemoord, heerlijke plottwist waar ik dus zeker van kan houden en dat zelf ook altijd doe in films zoals dit, vind dat altijd erg vermakelijk om naar te kijken.
De film is zeker lekker bloederig, dat moest wel eventjes duren aangezien de film vrij rustig op gang kwam waar wij de hoofdpersonages merendeels leerden kennen, en ook de familie of beter gezegd de slachtoffers. Na deze ontmoeting en ‘Marie’ die een momentje voor haarzelf had kwam de actie in de film en wijkt de film eigenlijk niet echt af van dit, een constante spanning is te voelen met heerlijk bloederige scenes. De vader die tussen de trap wordt gedrukt en vervolgens zijn hoofd zien verdwijnen is één zo’n scene, maar ook waar de keel van de moeder wordt doorgesneden was best ranzig te noemen en heerlijke gefilmd.
Ook het grimmige tankstation was zeker geweldig om een horrorsetting in voort te brengen en dat gebeurt ook. Hoewel de film eigenlijk veel Amerikaanse wegen laat zien (voornamelijk het tankstation en de afgelegen boerderij) vond ik het een puike horrorfilm, en wellicht wel beter dan zijn voorgangers uit ‘Hollywood’.
filmkul
- 2036 stemmen
Aardige horror film. Het verhaal is eenvoudig met een onverwachte twist. Echter de twist zorgt er voor dat de film niet helemaal meer logisch is en doet daarom behoorlijk afbreuk aan de film. Buiten dat is het een spannende en bloederige film. De spanning wordt goed opgebouwd en de hele beklemmende sfeer is erg sterk. Het acteerwerk is verder okay. Jammer dat men niet meer met de twist heeft gedaan. 3.0
umbra
Deze er nog eens bijgepakt en blijft toch vet goeie Franse film, met een heerlijke Philippe Nahon. Ik ben ook wel grote fan van die Franse horror-crime-drama-thriller, die zich veelal tussen 2000-2010 situeren, denk aan een Martyrs, Irréversible, À l'interieur, Enter the Void, Seul Contre Tous (oké van '98), Frontière(s),...stuk voor stuk sublieme en fascinerende werkjes.
Ibis
Veel geschreven over deze film van Alexandre Aja. Hoewel ik geen expert ben op het gebied van horror movies heb ik als liefhebben best wat gezien en niet alleen mainstream. Mijn mening over de film? Laat ik het zo zeggen: misschien niet de beste, wel de spannendste die ik ooit heb gezien (in mijn eentje). Naast The Exorcist overigens, maar die bekeek ik op mijn tiende, per ongeluk.
Shadowed
Herzien.
Het is niet eens bijzonder lang geleden dat ik deze brute horrorfilm van Aja voor het eerst zag. Als regisseur heb ik hem al voor een langere tijd op het oog. Uiteraard is hij een aantal keer de mist ingegaan, maar tegenwoordig zitten zijn films consistent op hetzelfde niveau. Echter zijn z'n wat vuilere, brutere eerdere films uiteraard wat beter.
Erg passende stijl voor de film, die perfect aansluit op het verhaal zelf. Deze is weliswaar simpel, maar er zit genoeg voortgang en tempo in om het als geheel aan de praat te houden. Mooie achtergronden worden vermengd met een lekker vieze aanpak. Het stof lijkt soms wel in je mond te vliegen, zo goed slaagt Aja erin om de omgeving in je neus te drukken.
Verder ook mooie horrorelementen. De gore is niet rijkelijk aanwezig, maar wanneer er gehakt wordt gaat het er ook serieus bruut aan toe. Aja houdt vooral de focus er knap in. Elke moord wordt gevoeld en maakt daarmee ook steeds weer indruk. Genoeg bloed aanwezig tijdens deze moorden ook en een genadeloos gevoel. Dit zijn wel de moorden die in tegenwoordige horrorcinema ontbreken.
Acteerwerk ben ik wat minder positief over, maar dan vooral met betrekking tot De France, die echt een belachelijk figuur slaat. Ik weet dat dit deels de intentie is, maar het komt totaal niet over. Dan zijn Nahon en Maïwenn een heel stuk beter te noemen. Vooral de eerste acteur is geweldig in zijn rol als moordenaar. Lekker eng en smerig ventje.
Het meest teleurstellende element is vooral de twist, want deze slaat als een tang op een varken. Dat zijn wel de stukjes die deze film ervan weerhouden de volle 4,0* te krijgen. Verder steekt de film namelijk goed in elkaar. Voldoende spanning, genoeg tempo en wat wrede moorden. Vuile, maar keurig gestileerde film die je netvlies niet al te snel zal verlaten. Ik kan deze film goed waarderen.
Fisico (moderator films)
Brute horror slasher inderdaad. Helemaal niet slecht al vond ik A l´Interieur nog intenser. Vrij simpel plot waarbij om een onbekende reden een einzelgänger aan het moorden slaat. Niet met een vuurwapen, maar met de grove bijl of een mes.
Aan bloed dus geen gebrek. Het wordt al gauw een kat en muisspel of verstoppertje spelen. Best spannend en erg onderhoudend allemaal.
De gore valt al bij al wel mee. Aan liters bloed zeker geen gebrek. Dé plottwist was voor mij overbodig en voegde eigenlijk weinig toe aan het verhaal.
Werkloze acteurs voeren Shakespeare op in gewelddadige game, 'Mr. K' is aangekocht door Amerikaanse distributeur | MovieMeter Recap
'No Country for Old Men' is morgenavond (20 januari) op televisie te zien: 'Prachtige film vol sfeer en dwaze figuren en dialogen'
'Escape from Alcatraz' staat binnenkort weer op Netflix: 'Dit is voor mij de ultieme gevangenisfilm'
Welke films worden vanavond uitgezonden op televisie?
El Orfanato
Horror / Mystery, 2007