• 9.160.460 stemmen

Irréversible (2002)

Drama / Thriller | 97 minuten / 86 minuten ('Irréversible - Inversion Intégrale')

Genre: Drama / Thriller

Speelduur: 97 minuten / 86 minuten ('Irréversible - Inversion Intégrale')

Alternatieve titel: Irréversible - Inversion Intégrale

Releasedatum: 1 augustus 2002

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Irréversible

"Time destroys everything."

Twee vrienden, Marcus en Pierre, zijn in Club Rectum op zoek naar een persoon met als bijnaam 'de lintworm'. Marcus is blind van woede en Pierre onderneemt vruchteloze pogingen om de wraaklust van Marcus te temperen door op hem in te praten. Waarom Marcus zo obsessief op wraak uit is blijft vooralsnog onduidelijk.

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20171 berichten

ZAP! schreef:

Raarrrrr!

Ik zei nog: hij wordt steeds mooier.

avatar van ZAP!

ZAP!

Nicolage Rico schreef:

Ik zei nog: hij wordt steeds mooier.

Maar dat hoorde ze al niet meer...?

avatar van mrmojorisin123

mrmojorisin123

Irréversible is een cinematografisch meesterwerk dat bekend staat om zijn provocatieve aanpak en onconventionele vertelstructuur. Het meest opvallende aspect van Irréversible is de omgekeerde chronologie, waarin de gebeurtenissen zich ontvouwen. Deze keuze in vertelstructuur is zowel gedurfd als doelbewust, omdat het de kijker confronteert met de gevolgen voordat de oorzaken worden onthuld. Het legt de nadruk op de onomkeerbaarheid van de acties en roept vragen op over de aard van wraak en de cyclus van geweld.

Naarmate de film vordert, wordt de kijker geconfronteerd met de rauwe en hartverscheurende gebeurtenis die aanleiding gaf tot de wraak. De beruchte tunnelsscène, gefilmd in één ononderbroken shot van ongeveer negen minuten, is zowel visueel verbluffend als emotioneel verwoestend. De langdurige en ononderbroken aard van de scène versterkt de impact ervan, waardoor de kijker gedwongen wordt om ongemakkelijk lang stil te staan bij de gruwelijkheid van de gebeurtenissen.

De omgekeerde volgorde van de gebeurtenissen in Irréversible nodigt de kijker uit tot introspectie. Door eerst de wraak te tonen en pas later de verkrachting, stelt Noé de kijker bloot aan de gevolgen voordat de oorzaken volledig worden begrepen. Dit zorgt ervoor dat de kijker nadenkt over de menselijke natuur, de complexiteit van relaties en de verwoestende impact van impulsieve daden.

De cinematografie van Noé, met name het gebruik van omgekeerde tijd en ononderbroken shots, weeft een web van emotionele intensiteit en provocatie. Het dwingt de kijker om na te denken over de aard van moraliteit, schuld en vergelding. Irréversible is niet slechts een film; het is een ervaring die je achterlaat met een diepgaande indruk en een voortdurende reflectie op de duistere kanten van het menselijk bestaan.

avatar van lang pee

lang pee

The Guardian geeft een 1, ik doe er nog een halfje bij, maar vond het best een vervelende film. En man, wat heb ik er een hoofdpijn van, heb maar een Dafalganneke genomen...