• 9.374.635 stemmen

Irréversible (2002)

Drama / Thriller | 97 minuten / 86 minuten ('Irréversible - Inversion Intégrale')

Genre: Drama / Thriller

Speelduur: 97 minuten / 86 minuten ('Irréversible - Inversion Intégrale')

Alternatieve titel: Irréversible - Inversion Intégrale

• Prime Video Bekijk via Prime Video
  • CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Irréversible

"Time destroys everything."

Twee vrienden, Marcus en Pierre, zijn in Club Rectum op zoek naar een persoon met als bijnaam 'de lintworm'. Marcus is blind van woede en Pierre onderneemt vruchteloze pogingen om de wraaklust van Marcus te temperen door op hem in te praten. Waarom Marcus zo obsessief op wraak uit is blijft vooralsnog onduidelijk.

Goodfella schreef:

Ik vond het vooral zo opvallend dat die vriend Cassell de hele tijd probeert te weerhouden van z'n wraakactie, maar als het moment daar is is HIJ juist degene die doorslaat...

Ze stonden allebei op het punt van doorslaan. Cassell is ook bezig met een stevig potje ruzie zoeken, duwen en paar tikken uitdelen. Helaas voor hem wordt snel zijn arm gebroken, dus voor hem blijft er niets meer door te slaan. Logisch dat meneer de ex, die nog steeds gek is op "Monica" wél doorslaat. Ook zitten ze helemaal onder de dope en hangen ze al een kwartier in club rectum rond, waar ik volgens mij al binnen 1 minuut door zou slaan! Brrr, wat een bizarre tent... please laat dit niet in echt gebeuren

pjotr schreef:

Nou, diegene is hoogstwaarschijnlijk één van de mannen die Cassel en zijn vriend aanspreekt om op zoek te gaan naar de dader...

nee toch? Die 2 kerels die Cassel aanspreken wijzen hem de weg naar die Travestiet-hoer, omdat zij weten dat zij/hij er iets mee te maken heeft. Die persoon die 3 sec stilstaat en weer weggaat heeft volgens mij niks met de reis van Cassel te maken.

maar puur om aan te geven hoe de mens is, al moet ik eerlijk zeggen dat ik waarschijnlijk ook snel de andere kant uit zou gaan.. Ik kan nu wel tough spelen, maar ik doe dat op zo'n moment toch niet.

Mik

Door deze film ben ik enorm geshockeerd, maar niet door wat ik zag. Juist daarom ben ik geshockeerd, maar dan van mezelf. Ik sta er versteld van dat ik het niet mega ultiem grof vond wat er allemaal gebeurde in deze film kwa geweld. Waar ligt mijn grens dan vraag ik me nu af..

Mik schreef:

Ik kan nu wel tough spelen, maar ik doe dat op zo'n moment toch niet.

Ik zou ook zeker niet weten wat ik moet doen. Weglopen is trouwens strafbaar tegenwoordig toch?

Ik denk ook niet dat je zo op die kerel af stapt om hem eraf te duwen ofzo, maar je zou wel kunnen bellen voor hulp.

Mik

Inderdaad, ik zou wel 112 bellen maar ertussen springen never..

Mik schreef:

Volgens mij heeft de toeschouwer gezien wie de dader is - namelijk de pooier van de travestiet. En komen ze daarom ook zo op het idee om naar haar/hem toe te gaan....(uiteindelijk doen ze het toch ook alleen voor het geld)

Mik

Klinkt wel logisch ja.. I'll take it

phew...;-)

schitterende film

niet omdat ik zo'n zieke geest heb ofzo, maar gewoon omdat deze film je niet ongeroerd achterlaat

de film had net zo goed kunnen uitpakken als een idiote bfilm, zoals bijvoorbeeld een van de grootste komedies ooit, BAISE MOI,,,

maar dat deed hij dus niet

misschien is het feit dat ik totaal onwetend in de bios ging zitten ook wel een belangrijke factor, want het enige wat ik over de film wist is dat er een verkrachtingsscene in zat, meer niet, maar toen ik hem aan het kijken was, steeg het bloed naar mn hoofd en ik voelde mijn hele lijf meeschokken met de gebeurtenissen in de film

verder is de opbouw (of afbouw?) van de film ook grandioos, waarin de eigenlijke boodschap(pen) van het verhaal met behulp van de heftige scenes kant en klaar worden aangeleverd in een gruwelijk pakje realistische horror

avatar van Willem-Jan

Willem-Jan

origineel en irritant man dat gedraaid met die camera.

bovendien trek ik dit niet zo heeel erg goed.. ik vind dit net iets te berrie berrie euh..

avatar van TommiE!

TommiE!

Ook zitten ze helemaal onder de dope en hangen ze al een kwartier in club rectum rond?

Volgens mij was Cassel de enige die wat(?) coke gesnoven had. Die Ex was er juist op tegen!

titan

Zelden heb ik zo'n tweeslachtig gevoel gehad als na het zien van deze film. Op zich is het een alleraardigste, vlotte en in een opvallende (weliswaar opzichtig van Memento gejatte) stijlvorm gegoten film.

Erg geslaagd is bijvoorbeeld de scene in Rectum, de donkere en suggestieve beelden werken in combinatie met de muziek perfect en weten een claustrofobische en angstaanjagende sfeer te creeren. Het einde is daarentegen een aanfluiting. Nadat de film op je in heeft gehakt wordt hij lieflijk en welhaast soepzappig, om vervolgens af te ronden met een quasi-filosofisch slot dat gejat lijkt van 2001: a space odyssey

De ongenuanceerde, botte en onnodig provocerende aanpak van Noe (in de tunnel en in club rectum) maken een positieve beoordeling echter onmogelijk. 1,5*

avatar van herman78

herman78

titan schreef:

een opvallende (weliswaar opzichtig van Memento gejatte) stijlvorm

Da's dus niet waar. De stijlvorm is inderdaad identiek, maar Irreversible was allang in de maak toen Memento werd uitgebracht.

pjotr

En dan nog........in Irréversible heeft deze manier van vertellen een totaal andere functie als in Memento....

titan

Noe schijnt zelf toegegeven te hebben dat hij de stijl van Memento gejat heeft. In Memento heeft deze stijl een duidelijke functie en versterkt het het verhaal. In Irreversible totaal niet, sterker nog: het werkt hier als een anti-climax

pjotr

Ik las inderdaad al ergens ( -VPRO-gids? ) dat Noë geïnspireerd is door Memento...

Maar wat is daar nou mis mee ? Hij gebruikt dezelfde manier om zijn verhaal te vertellen maar met een compleet ander doel. De film is nu al ongelofelijk hard , kun je nagaan als Noë alles in chronologische volgorde had laten zien..

Beetje kort door de bocht hoor : anti-climax....

Totaal geen anti-climax. Het zoete einde (begin van het verhaal) toont het contrast aan met het harde einde van het verhaal.

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Die omgekeerde structuur kwam trouwens al voor in Betrayal uit 1983, en hoewel ik noch die film noch Irréversible gezien heb, vermoedt ik - op plot en recensies afgaand - dat die twee meer overeenkomsten hebben met elkaar dan elk van tweeen afzonderlijk met Memento. Lijkt mij dus niet reeel om dan te beweren dat deze film de structuur kopieert van Memento specifiek.

avatar van dttom

dttom

uhhhh q?

avatar van as

as

De heftige reacties die dit filmpke oproept geven zowiezo aan dat dit een bijzondere film is die vele niet onberoerd laat.

titan

Ik vind het wel een anti-climax, lekker puh!!

avatar van The Eye

The Eye

Naar aanleiding van deze werkelijk grensverleggende en fantastische film heb ik later Baise Moi opgehaald... wat een vergissing. Ook een Requiem for a Dream (die ik ook erg goed vind) is een liefe film vergeleken met Irreversible. Alleen het camerawerk al!!! Subliem

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Whokay, dit was dus best vreemd ja. Het begint al met een cameo van het hoofdpersonage uit 'Seul Contre Tous'. Daarna volgt het afschuwwekkende begin v/d film (einde van het verhaal), waarna de film steeds leuker en liever wordt. Monica Bellucci was best wel lekker in de film.
Hoort thuis in het rijtje films als 'Baise-moi', 'Last House on the Left', 'Requiem for a Dream' enz.

Ik had vantevoren de spoilers gelezen, omdat ik niet voor verrassingen wilde komen te staan.
Ze ze pakken inderdaad de verkeerde man, dus niet De Lintworm. Da's best wel wrang! Oja, nu weet ik ook wat je met een brandblusser kan doen

avatar van Marvin

Marvin

avatar van Verbal

Verbal

Na alle commotie in de pers en van anderen hem toch maar eens gaan zien. Ik trok het niet en ben tijdens de verkrachtingsscene weggelopen wat ik zelden doe. Niet omdat de film slecht zou zijn maar omdat ik niet van verkrachtingen hou. Goede film voor mensen die hun grens nog willen afbakenen wat wel/niet meer kan. Ik hou van stevige sex, niet van verkrachten en van andere vormen van geweld. Geef mij maar The A-team en the Knightrider. Ik hou ook niet van open hartoperaties als ik om 19.00 uur voor de tv zit te eten....

avatar van TommiE!

TommiE!

Snap je punt! want je kunt je inderdaad afvragen wat de functie van al dit geweld is. Zelf kijk ik wel graag naar dit soort films. Het is toch een soort van nieuwsgierigheid denk ik.

Verbal schreef:

Ik trok het niet en ben tijdens de verkrachtingsscene weggelopen.

De waarheid doet pijn...

avatar van Yak

Yak

tovenaar schreef:

De waarheid doet pijn...

Fysiek pijn?

tovenaar

Dat is een vraag voor Sexual Harassment Panda denk ik!

avatar van T®inity

T®inity

Zeer realistisch en goede film, de film liet me echt na afloop achter alsof ik in mijn buik geschopt was zo een hevige film was het. Een zeer bevredigende "Retaliation" scene als je dan achteraf de verkrachtscene ziet. Vooral de controversieliteit sprak me aan maar de echte reden van aanschaf was : Monica... En volgens mij had de vriend van Cassell geen dope ingenomen... of welke drugs dan ook...