Irréversible (2002)
Genre: Drama / Thriller
Speelduur: 97 minuten / 86 minuten ('Irréversible - Inversion Intégrale')
Alternatieve titel: Irréversible - Inversion Intégrale
Bekijk via Prime Video
Bekijk via CANAL+
Plot Irréversible
"Time destroys everything."
Twee vrienden, Marcus en Pierre, zijn in Club Rectum op zoek naar een persoon met als bijnaam 'de lintworm'. Marcus is blind van woede en Pierre onderneemt vruchteloze pogingen om de wraaklust van Marcus te temperen door op hem in te praten. Waarom Marcus zo obsessief op wraak uit is blijft vooralsnog onduidelijk.
Alex
Mick
Mourad
Layde
dttom
Het begin of eind van de film, tis maar hoe je het wil zien, vond ik vrij irritant. Ik zag helemaal niets alleen maar een camera die een beetje rond draait en dit was niet erg geweest als er ook nog iets zou gebeuren. Ik vond het gewoon uitermate saai en irritant. Ik kon mezelf er nog net van weerhouden om door te spoelen. Nou goed dan gebeurt er van alles en de geweldadige scene was wel expliciet in beeld gebracht, maar deed me niet zoveel. En toen kwam de verkrachting, nou ja daar hoef ik echt niet 15 min naar te kijken, ik leefde totaal niet mee met de persoon in kwestie en natuurlijk het is erg expliciet in beeld gebracht en jammer genoeg gebeurd het ook in het echt maar dat betekend nog niet dat ik er naar wil kijken. Het probleem is dat daarna er eigenlijk niks meer gebeurd en wat er gebeurd eigenlijk al duidelijk is na het eerste deel van de film, je krijgt als het ware de opbouw van de film te zien, zeg maar als de film in normale volgorde zou gespeeld worden, en wat je te zien krijgt was in mijn ogen erg nutteloos omdat ik niet geshockeerd was en ook niet meeleefde met de personen. Ik vond het dus een vrij lege film, waar ik eigenlijk helemaal niks mee kan. En het moraal tja het zal wel...
petey
- 1901 berichten
Eindelijk weer iemand die het met mij eens is,
Goodfella
[...]natuurlijk het is erg expliciet in beeld gebracht en jammer genoeg gebeurd het ook in het echt maar dat betekend nog niet dat ik er naar wil kijken.
Waarom zou je je ogen hier voor willen sluiten? Hou je jezelf zo niet een beetje voor de gek? We leven helaas nou eenmaal niet in een Amélie-wereld...
dttom
Ik geef toch juist aan dat ik weet dat het zo is, dus nee ik hou mezelf niet voor de gek. Ik geef alleen aan dat ik er niet naar wil kijken, ik snap niet waarom de scene 10-15 minuten moet duren, dan komt het op mij over alsof hij echt alleen wilde shockeren en er voor wilde zorgen dat zijn film inderdaad meer aandacht kreeg om er zo voor te zorgen dat er meer geld binnenkwam. Het probleem ook met die scene is dat ik helemaal niet geshockeerd was omdat ik helemaal niet meeleefde met de persoon en in mijn ogen was het dus ook niet gedaan als functie voor de film maar om gewoon veel aandacht te krijgen. Als hij de film in goede volgorde had laten afspelen dan was ik misschien wel geshockeerd geweest van de gruwelijke daad. Vond de duur van de scene nu gewoon nutteloos.
Goodfella
Die ene scène duurt krap 8 minuten geloof ik..
Verder deed het je gewoon weinig, dat kan. Maar ik vind het in omgekeerde volgorde afspelen van de scènes wél erg goed gekozen. Eigenlijk word je tijdens de film van het ene uiterste naar het andere geslingerend, maar juist door het geheel om te draaien blijf je ook tijdens de lieve momenten met een grote knoop in je maag zitten. Dit geeft een heel bizar en onwerkelijk effect, een unieke beleving.
Linda
Door deze film ben ik enorm geshockeerd, maar niet door wat ik zag. Juist daarom ben ik geshockeerd, maar dan van mezelf. Ik sta er versteld van dat ik het niet mega ultiem grof vond wat er allemaal gebeurde in deze film kwa geweld. Waar ligt mijn grens dan vraag ik me nu af..
Ik had precies hetzelfde gevoel nadat ik de film had gezien. Ik vond hem erg goed maar echt schokkend vond ik hem nergens.
Echt schokkend vond ik deze film ook niet, maar ik zat toch met kromme tenen naar de minuten durende verkrachtigsscène te kijken. Als je trouwens een goeie én shockerende film wil zien raad ik je Seul Contre Tous, de eerste lange speelfilm van Noé, aan. Daar heb ik meerdere malen met kromme tenen gezeten.
Linda
Weer een film voor mijn moet-ik-zeker-eens-kijken-lijstje
Da Jando
Heb hem gehuurd vandaag, van de week eens kijken. Het meisje bij videoland vond het maar een vreemde film
Bij videoland vinden ze elke film, die ook maar een beetje 'anders' is, vreemd.
Menni
bij Viiiiiiideoland.. waar anders?
(mwoah, ik ken er nog wel een paar, maar goed)
Gezellig filmpje zo op de vrijdagavond...
Gewelddadiger zie ik het niet vaak, maar ik moet toegeven dat de film wel goed en origineel gemaakt was. Helaas vond ik het verhaal verder niet echt veel inhoud hebben. Een goede stijloefening, meer niet.
Da Jando
pff, geen film die je voor je plezier kijkt. Grof en realistisch. Je zit echt met een rotgevoel in je maag, bij de scene met de brandblusser en de beruchte verkrachtingsscene. Wat voor gek is in staat zoiets te doen, niet te geloven. Je wordt er weer eens aan herinnerd dat het in het echt ook gebeurt, en hoe erg het is.
Een film die je niet zomaar vergeet. 4*
jassonn
wat een klere film is dit zeg, snap niet dat ie zo hoog gewaardeerd wordt, bij de opening (die veelste lang duurt) had ik het gevoel in een nieuw soort kermis attractie te zitten,daarnaast zit er ook geen verhaal in.
meer dan 1 ster kan ik er niet van maken.
Menni
a. Er zit een machtig aangrijpend verhaal in.
b. Ook al zat dat er niet in, waarom moet dat toch altijd zo per se?
bennie jolink
onnoemmelijke bagger film.....snap niet waarom je hiernaar zou willen kijken.
het is niet alleen dat ik val over de beroemde verkrachtingsscene maar ook over het feit dat de hele rest van de film een slappe hap is die alleen maar om die ene scene heen draait en er verder niks aan toevoegt....:(
Menni
Ach, als ik dan 'toevallig' tegelijkertijd een mailtje van een vriend van me krijg waarin hij precies het tegenovergestelde zegt van Bennie Jolink, ben ik nooit de beroerdste om het even ongecensureerd door te posten:
---
WAT een film! Het omgekeerde-scenes effect konden we dan al een beetje van Die Andere Film, waar geen emotie in zat. Nou - dit hier is wel even wat anders. Doordat de scenes niet zo zichbaar zijn afgehakt-en-omgedraaid, duurde het even voordat ik het zelfs in de gaten had, wat een deorienterend effect geeft - dat bij het camerawerk en de werkelijk geweldige muziek (SOUNDTRACK!!!!!) maakt de film werkelijk hypnotiserend. Doordat je al weet wat er daarna gaat gebeuren zijn de onschuldige scenes aan het eind des te ingrijpender. Enger. Camerawerk bij de verkrachtigsscene is ook van een briljantheid! Zovaak is dat in beeld gebracht als een gewelddadige pornoscene, waar een Foute kijker nog plezier aan kan beleven ook. Hier echt alleen maar afstotelijk. Onbegrijpelijk dat mensen de film afkraken wegens het afstotelijke van deze scene. Snappen ze dan niet dat dat afstotelik MOET ZIJN??!! Wat een impact.
---
.. want contrast moet er wezen, ook voor høkers.
Justice4All
Wie geeft nou 4/5 sterren aan deze film, zwaar bagger. Heeft zelfs slechte recensies/publiciteit gekregen. Oke smaken verschillen, maar ik zou maar je pappilen ff schoon spoelen
Van mij krijgt ie een sterretje of 3, alleen omdat de actrice lef heeft om een scene zo goed uit te laten drukken. En dit heb ik zelfs uitgekeken? Met pijn en moeite!
Justice4All
pijn + moeite = 3*, dat begrijp ik niet helemaal.
FisherKing
Pijn en moeite klinkt als 0,5 tot 1,5 range.
Justice4All
Pijn en moeite klinkt als 0,5 tot 1,5 range.
Hangt af van welke kant je het bekijkt. Zet je verstand op nul of activeer je je verstand
Beide combinaties kan verwarringen geven

FisherKing
Wellicht gewoonweg omdat Noe een irri filmmaker is ?
Goodfella
Vervelend hè, als iemand je met je neus op de feiten drukt
Ik ga trouwens een half punt omhoog bij deze film. De scènes blijven door m'n hoofd spoken... (en het is al bijna een jaar geleden dat ik 'm in z'n geheel zag!)
4* nu.
Safri
Ben het met je eens, alleen bij mij haalt die daardoor de volle mep. 5 sterren en een hoge plaats in mijn top 10.
sjob
geweldig gruwlijk, naar en fijn tegelijk, moest gewoon echt ff bijkomen maar is wel de beste film over dit onderwerp die ik gezien heb.
kungfuzombie
Ik vond het allemaal behoorlijk tegenvallen. Twee zeer schokkende scenes maakt nog geen schokkende film. In het begin ook erg irritante camera voering!
Redlop
Totaal geen anti-climax. Het zoete einde (begin van het verhaal) toont het contrast aan met het harde einde van het verhaal.
Precies en dat vond ik erg mooi. Het beest in de mens dat loskomt. Vandaar dat citaat uit 'Space Odysee 2001', maar dan andersom: niet van beest naar gecultiveerd mens maar in omgekeerde volgorde. Toepasselijk in dit geval. Indrukwekkende film. 4*

Vijf films buiten het horrorgenre die evengoed als griezelijk beschouwd kunnen worden

Vijf goed beoordeelde films die voor opschudding zorgden

Amazon Prime Video voegde deze week onder meer deze titels toe

Vijf van de beste meest verontrustende films ooit gemaakt

La Haine
Drama / Misdaad, 1995