The Last House on the Left (1972)
Genre: Horror / Thriller
Speelduur: 84 minuten / 91 minuten (original cut) / 82 minuten (R-rated)
Geregisseerd door: Wes Craven
Met onder meer: Sandra Peabody, Lucy Grantham en David Hess
Plot The Last House on the Left
"It rests on 13 acres of earth over the very center of hell...!"
Mari Collingwood en haar vriendin Phyllis Stone gaan naar een concert en zijn op zoek naar wiet. Ze komen in contact met Junior Stillo, de zoon van de voortvluchtige crimineel Krug. Hij neemt hen mee naar zijn gewelddadige vader en twee andere gevaarlijke gekken; Weasel en Sadie. Verkrachting, foltering en moord volgen.
Mari Collingwood
prachtige muziek van david hess
Wes cravens beste film
ben benieuwd naar de remake
prachtige muziek van david hess
Ik vrees dat de remake te commercieel en te braaf gaat zijn. Tenzij Craven er echt op gaat staan de eigenheid van de film te bewaren.
Halcyon
Dezelfde impact als destijds zal de remake volgens mij niet hebben, daarvoor zijn reeds teveel grenzen verlegd. Maar ik ben wel benieuwd.
ToNe
Het schockeren zal wel lukken, aangezien het moraal (drugs are bad, ga vooral niet met vreemde mensen mee) wel voldoende aangedikt kan worden met visuele goorlapperij Iets wat tegenwoordig ook 'gewoon' de mainstream inkan.
Maar de werkelijk onderbuikafschuw (zoals het origineel deed en Chaos het recentelijk doet) zal ons bespaard blijven.
aerogp1
Wat zijn dit soort films toch veel gemaakt in de 70s Ik moet de eigenlijk de eerste nog kijken waar ik moet goed bij vermaak. Misschien is dit er zo 1?
Lord Flashheart
Viel me een beetje tegen. Het verhaal is een kopie van Ingmar Bergman's Maagdenbron, die overigens veel beter uitgewerkt is. Het 'horror' gehalte mag dan meer aanwezig zijn, het voegt echter weinig extra's toe en haalt het niet bij echt sadistische films, zoals b.v. Salo (wat volgens mij toch de nummer 1 in dit genre is). Last House on the Left heeft vergeleken deze films de tand des tijds slecht doorstaan. Zodoende blijf ik steken op een 2,5*.
Traxas
Wes Craven durvde vroeger meer als nu, zoveel is zeker. Heel goede sountrack en best spannend en shockerend (voor toen toch) tot net voor het einde. De laatste 10-15min. van de film vond ik veel te traag en inconsistent en doen afbreuk aan het geheel.
melanie178
Wat een vreselijke film is dit..... ik heb nog nooit zoiets slaapverwekkends gezien..... Bagger van de bovenste plank
Halcyon
Na een herziening gisteren kon ik me niet van de indruk ontdoen dat een en ander mogelijks geïnspireerd is op de wandaden van Charles Manson en z'n bende, net zoals het gelijkaardige House on the Edge of the Park.
Vooral de hoedanigheid van de moorden; onberekend, grof en vernederend. Krug is als het ware een goeroe die zonder veel tegenpruttelen z'n onderdanen het vuile werk kan laten opknappen, net zoals Manson die destijds omwille van z'n charisma in staat was talloze moordcommando's op pad te sturen zonder zelf ook maar één vinger uit te steken. Ook het feit dat het om een moordende clan gaat, waarvan er dan nog eentje uitgerekend Sadie (!) heet, en niet zozeer om één figuur, maakt de gelijkenis met de Manson-moorden voor de hand liggend.
Heeft er trouwens ook iemand opgemerkt dat de theme-song, behalve de tekst dan, verdacht veel lijkt op dat van 2000 Maniacs?
FillumGek
Tegenvaller. Slecht geacteerd, waardeloze soundtrack en een standaard verhaal. Desondanks heb ik me niet echt verveelt tijdens de film maar niet iets wat ik snel zal herzien. 2.5*
Standaard verhaal?
Vieze man tegen vrouw:
"Kom je mee naar de bossen?"
"Waarom? Wat gaan we doen?"
"Nou, gewoon. Iets standaards..."
Ik lees niets specifieks wat mij de indruk geeft dat je het over deze film zou moeten gaan.
Zo'n standaardreview kan ook over een romcom gaan.
FillumGek
Gestoorde lui ontvoeren 2 meisjes -> mishandeling, verkrachting, moord -> bekende van slachtoffer neemt wraak.
Misschien zit er dan wel weer een heel diep verhaal achter maar die heb ik dan gemist. Tot zover klinkt het mij erg standaard en is te verwachten in iedere soortgelijke thriller/horror.
ToNe
Jij lijkt de film af te rekenen op de originaliteit van 'het verhaal', terwijl de kern van Last House in de sadistische scenes zitten en niet wat er volgens de 'plot' gebeurt.
FillumGek
Ik reken de film zeker niet alleen af op het verhaal. Ik wil gelijk even rechtzetten dat ik de sadistische scenes in het bos en thuis de boeiendste en interessantste scenes vind. Zeker pluspunten dus. Natuurlijk kijk ik daarnaast verder nog naar het verhaal, acteerwerk, soundtrack enz. En dat vond ik middelmatig tot slecht.
ToNe
Kijk, als je je eerste bericht voldoende had onderbouwd,
had ik niet door hoeven vragen.
FillumGek
Normaal maak ik ook wel uitgebreidere berichten maar ik was in a hurry
code9
Zeer curieus filmpje met onopgesmukt en mede daardoor erg realistisch overkomend grof geweld, wat extra bevreemdend overkomt door de soms slapstickachtige soundtrack, waardoor je nogal eens het gevoel krijgt naar een zwarte komedie te kijken.
De sukkels van agenten die er in voorkomen versterken die indruk alleen maar. Dat zorgt voor een scherp contrast met de wel degelijk bloedserieus gebrachte sadistische akties tegen de twee tienermeisjes. Ze worden bedreigd, vernederd, gedwongen om sex met elkaar te hebben, verkracht, inelkaar geschopt en koelbloedig vermoord. Hoewel het allemaal niet bijzonder expliciet in beeld wordt gebracht vind ik de impact er nauwelijks minder om.
Filmtechnisch gezien ziet The Last House... er uitermate amateuristisch uit. Regelmatig dwarrelen er grote haren over het scherm, zijn er vage vlekken of juist scherpe strepen te zien en ruist de boel als de pest. Klaarblijkelijk was er geen geld om de film fatsoenlijk te remasteren voor dvd.
Ook worden er een paar in het oog springende fouten gemaakt. Voorbeeld: als één van de vermoorde meisjes door haar ouders gevonden wordt, draait ze overduidelijk zélf haar hoofd om...
En hoe geloofwaardig is het dat de criminelen, die de twee meisjes uit de grote stad ontvoeren, precíes voor het huis van één van die arme tieners autopech krijgen? Kortom, het scenario komt op nogal wat punten behoorlijk geforceerd over.
Toch is dit zeker geen slechte film - in die zin, dat de bijna overgelijkbare mix tussen eerder genoemde komische- en gruwelmomenten nog werkt ook. Deze zonderling uitgewerkte combinatie fascineerde me en heeft me de volle 80 minuten geboeid doen toekijken.
Lastig te beoordelen, maar voorlopig krijgt deze merkwaardige film van mij
Exploitation
Gister nog eens herzien, en was wederom best geshockt door de impact van de film... Grof, Sadistisch en mensonterend! Maar vind hem wel veel beter dan bv. House on the Edge of the Park. Blijf wel bij m'n al eerder toegediende 3*.
nightbreed
Ik hoef natuurlijk tegen niemand te zeggen dat dit een cultfilm is en dat het de eerste in zijn soort was.
Ik vond deze film eigenlijk helemaal niet schokkend maar misschien is dat omdat mijn ziel verknipt is of iets in die geest.
De goedkoopheid straalt van de film en je kunt zien dat er geen geld was om een take over te doen, kijk nog maar eens naar de scene waarin de ouders de dode dochter vinden in het bos vlak voordat de vader zegt 'we kunnen niets meer voor haar doen, ze is dood', je hoeft niet eens goed op te letten om te zien dat het 'dode' meisje haar hoofd een klein beetje omhoog richt daarbij haar ogen duidelijk opent en eventjes om zich heen kijkt (waarschijnlijk) in de veronderstelling dat dit nog een oefening was voor de daadwerkelijke opname.
De 2 politiemannen zijn het slechtste wat de film te bieden heeft, die 2 zijn gewoon een heel slap aftreksel van 'de dikke en de dunne' maar dan in een niet grappige versie.
De rest van de acteurs doen het een stuk beter (gelukkig).
Als dit een film was uit de jaren 80 of 90 dan had ik deze film een 1,5 gegeven en dan alleen voor het verhaal.
Maar dit is een film uit '72 en de eerste in zijn soort, de grondlegger van de brute horror waarin de mens zelf het monster is in plaats van een legende zoals dracula, frankenstein of een 1 of ander raar beest zoals swampthing.
Ik heb ik me wel vermaakt met deze film en kan alle horrorfanaten, die deze film nog niet hebben gezien, aanraden deze cultfilm eens te bekijken.
Cult met een hoofdletter C.
Cijfer: 3
Theatertje
Wat een stomme film is dit! Al dat verkrachtertje spelen, ik ben er niet voor, dus ook niet voor films over ontvoering. Hebben we nog niet genoeg miserie in onze huidige maatschappij???
Dus jij bent voor doodzwijgen van zulke thema's. Lijkt me dat je dan op den duur een enigzins vreemde maatschappij krijgt
Ik denk ook niet dat deze film een promotiefilmpje is voor verkrachtingen. Het feit dat jij er door geschokt bent blijkbaar, is het bewijs dat de film z'n doel bereikt. De film vertolkt het zinloos geweld van een paar jongeren die willekeurig zich vergrijpen aan 2 meisjes die op de verkeerde plaats waren op het verkeerde moment.
bioscoopzaal
Een verrassend harde en directe film. Eerlijk gezegd had ik me verwacht aan een onzinnig (en slecht) martelspektakel à la I Spit on Your Grave, maar dit was echt van een heel ander kaliber.
Ik was vooral verrast door het rauwe realisme van de film. De beelden hebben een hoog realiteitsgehalte, uiteraard geholpen door de korrelige beeldkwaliteit en het geïmproviseerde acteerwerk (met realistisch klinkende '70's-dialogen). Opvallend ook is de goede montage en shotkeuze van Craven. In tegenstelling tot het eerder genoemde I Spit... voelde ik me bij het bekijken van Last House on the Left wel écht ongemakkelijk. Vooral de verkrachtingsscène is heftig, ook al wordt er niet veel getoond. Nog maar eens het bewijs dat suggestie vaak beter werkt dan expliciet detail. Erg bijzonder vond ik ook de scènes daarna, en niet enkel door de muziekkeuze: het gebroken meisje dat vernederd in de bosjes moet kotsen, en de daders die er maar een beetje bijstaan, niet helemaal zeker wat ze zullen doen. Vrolijk werd ik er niet van, maar het werkt.
Veel minder vond ik dan weer het onbenullige subplot met de stuntelende agenten. Een beetje comic relief was welkom, maar het jolige sfeertje (en het brakke acteerwerk) is een iets té harde stijlbreuk en doet de film in zijn geheel geen goed.
Dat wordt dan weer ruimschoots gecompenseerd door het bikkelharde einde. De morele vraag is natuurlijk: "Wat zou je zelf doen?", maar de ouders van het meisje twijfelen niet. En stiekem geef je ze gelijk.
Ik vraag me trouwens af of Tobe Hooper hier een van zijn ideeën voor Texas Chainsaw Massacre heeft gehaald. Het is in elk geval wel bizar om iemand, twee jaar voor TCM, zo tekeer zien gaan met een kettingzaag. Al overtreft de piemelbijscène echt alles.
In essentie is dit natuurlijk pure trash, maar ik kon me niet van de indruk ontdoen dat Craven hoger mikte. De parallel naar Bergman is wellicht te veel lof, maar als potente, pakkende horrorfilm kan dit zeker tellen. En een van de weinige films met/over zinloos geweld die me echt ongemakkelijk heeft gemaakt. Alleen jammer nou van die stuntelende flikken ...
3.5 sterren.
Denden 100 Piek
ik durf de film bijna geen cijfer te geven, want naarmate ik meer commentaar lees op de film van andere horrorfans, dan snap ik de film blijkbaar niet. Maar ik ga het toch doen.
Een film moet voor mij vermakelijk zijn, zelfs in zijn al zijn gruwel en weerzinwekkendheid moet het toch op z'n minst de aandacht vasthouden. De film moet mij dwingen om te blijven kijken. the Last House On The Left beschouw ik als de meest weerzinwekkende en tegelijkertijd meest ontinteressante film die ik ooit gezien heb. De eerste keer zette ik de film na een half uur al af, het kon me absoluut niet boeien hoe de twee domme tienermeiden zo gigantisch in de penarie terecht kwamen. misschien omdat ze zo dom waren, misschien ook wel omdat zowel zij als hun ontvoerders mij niet konden overtuigen. Dat realistische sfeertje werkt niet in een film met slecht acteerwerk.
Later probeerde ik het nog eens, ik heb het voor elkaar gekregen om de film uit te kijken en dat doe ik nooit meer. Het hele stuk in het bos is zo langdradig en het is gruwelijk en tegelijkertijd lachwekkend om te zien hoe Wes Craven een verkrachting zo realistisch (mogelijk) mogelijk probeert te maken, maar ik toch geen greintje medeleven voel. In de gemiddelde Amerikaanse slasher voel ik nog meer medeleven met de domme slachtoffers, mits de films zichzelf niet al te serieus nemen maar dan ook niet meteen komisch en totaal onrealistisch worden. The Last House On The Left is een film met extremen. Over het algemeen is er die realistische sfeer, maar dan zijn er stijlbreuken zoals die agenten en onbedoeld komische situaties aan het einde als de ouders het recht in eigen hand nemen. ik vind het een onsamenhangend geheel en het maakt de film nog minder interessant.
Het ligt veelal gewoon aan mij, zo'n film als deze is gewoon niet voor mij weggelegd. Ik vind zelf dat ik mezelf met recht een echte horrorfan mag noemen, maar een film als The Last House On The Left gaat er bij mij echt niet in. Een 0.5.
Max en Joep
gedateerd..
wordt gebracht als gruwelijk en shockerend.
wel, 20 jaar geleden misschien.
Kijk, het idee is natuurlijk nog steeds erg verrot en ziek en in die zin is dit een scho9kkende film, ok.
maar als je hem heden ten dage voor het eerst gaat zien, neem dan in je verwachtingen mee dat het een schokkende film WAS.
Wast er nu van over blijft is een vrij langzame film, nie tbijster gioed (zeg maar gerust behoorlijk slecht) met wat expliciet geweld hier en daar, slechte effectjes, gedateerde schurken met dito kleding en kapsels.
Deze film blijft zeker niet zo fier overeidn als een Texas Chainsaw Massacre, die wat mij betreft volwassener, schokkender en beter gemaakt is.
Beetje een prul dit, maar heee... cult he
otherfool
Tussen het wat slappe begin (wat een afgrijselijke dialogen) en het compleet over de top einde (met een chainsaw notabene!) zitten wel een paar krachtige scenes (het 'plasgedeelte'). Gedateerd, dat zeker, en ook niet echt goed, maar ja wel weer een film die je gezien *moet* hebben natuurlijk...
2*.
niethie
Craven's eerste film is heel afstandelijk van al zijn andere maar ik heb deze film altijd erg goed gevonden. Ook kan ik me voorstellen dat een hoop mensen dit een verschrikkelijke film vinden. Dit is voor zo ver ik weet de eerste film die geweld op zo'n expliciete wijze laat zien, maar toch wordt dat nergens vermeld. Het verhaal in de film is natuurlijk erg standaard, maar vanaf het moment waar de twee meisjes het huis van krug en zijn bende binnenstappen begint de film pas echt. De meisjes worden beide in meerdere scenes verkracht, vernederd en uit eindelijk vermoord . Die scenes in dat bos komen op mij dan ook iedere keer als ik ze kijk weer als een mokerslag op me over, niet omdat ik het zo gruwelijk vind, maar gewoon omdat het zo realistisch overkomt,
Het acteerwerk in de film is een beetje verdeeld, de ene helft van de cast is slecht, de andere is top. Ik vond vooral de twee meisjes cassel en grantham erg goed spelen, maar vooral cassel als meisje die ineens te maken krijgt met de grote boze wereld, ook kwamen de criminelen op mij erg goed over, vooral hess is gewoon eng in zijn rol en leeft zich echt compleet in. Naast al deze indrukwekkende scenes moet ik toch echt zeggen dat de film niet perfect is, teneerste vond ik die scenes met die twee agenten behoorlijk irritant, iedere keer als er iets schokkends aan de gang was, kwamen hun weer in beeld, en dan die verschrikkelijke muziek erbij. Ook vond ik het erg irritant dat ik bij haast iedere scene in de film het idee had dat er wel iets was uitgeknipt. Ook nog even een pluspuntje voor de prachtige muziek van david hess, dit zorgde er op sommige momenten ook voor dat de geweldscenes heel hard overkwamen. Kortom een van de eerste film die geweld liet zien zoals het werkelijk was/is, de film is zeker niet perfect maar er zitten een paar erg indrukwekkende scenes in. Een aantal erg irritante scenes ook vooral met die agenten en die ouders Maar bovenal oogt het gewoon erg realistisch en zitten er een paar erg schokkende scenes in de film. Ik geef
3,5 sterren
Ps:Ik wou eerst 4 sterren geven omdat ik vond dat de film het absoluut verdiend, maar toen zag ik bergman's virgin spring en toen zag ik dat werkelijk elke scene in de film leek op die andere, dus heb ik er maar een half puntje afgehaald.

The Last House on the Left

The Wicker Man
Mystery / Thriller, 1973

Haute Tension
Horror / Mystery, 2003
verkrachtingverlies van geliefdepistoolverjaardagontvoeringconcertwraakmarihuanaslasherdisembowelment cultfilmpondrape and revengevideo nasty