The Last House on the Left (1972)
Genre: Horror / Thriller
Speelduur: 84 minuten / 91 minuten (original cut) / 82 minuten (R-rated)
Geregisseerd door: Wes Craven
Met onder meer: Sandra Peabody, Lucy Grantham en David Hess
Plot The Last House on the Left
"It rests on 13 acres of earth over the very center of hell...!"
Mari Collingwood en haar vriendin Phyllis Stone gaan naar een concert en zijn op zoek naar wiet. Ze komen in contact met Junior Stillo, de zoon van de voortvluchtige crimineel Krug. Hij neemt hen mee naar zijn gewelddadige vader en twee andere gevaarlijke gekken; Weasel en Sadie. Verkrachting, foltering en moord volgen.
Mari Collingwood
Ada
Sheriff
Deputy
narva77 (crew films)
Een van de meest disturbing films die ik heb gezien, samen met Baise-Moi (dat zou genoeg moeten zeggen)!
Sparkle
Een film dat heel wat impact verloren heeft door de tijd. Het begin was bizar, voor het einde heb ik geen woorden. We zijn al meer gewoon tegenwoordig.
Ralfke
- 2075 stemmen
Ik had hier meer van verw8; viel vies tegen. Niet één enkele écht schokkende (gedetailleerde) scene. En de verhaallijn liet ook al alles te wensen over.
Jos2
Verontrustende film. Zag de film gisteren voor het eerst. Heeft in al die jaren niets aan kracht ingeboet. Een mijlpaal waarvan je je afvraagt of de invloed wel zo wenselijk was. Sadistisch of niet, het is een knap gemaakte film.
Hemdale
Disturbing? Ha! Dit is geen slechte film maar schokkend of disturbing is het zeker ook niet! Heb je ooit Cannibal Holocaust gezien!? Of het vergelijkbare House On The Edge of The Park, deze films zijn pas disburbing!!
Chainsaw
Uitstekende horrorklassieker van Craven met een duister en flink naargeestig sfeertje. Film heeft een behoorlijke amateuristische look, matig acteerwerk en is nu niet bepaald spannend, maar intrigerend is hier en daar zeker wel.
Joetje
Viel me ook tegen om dezelfde redenen. Aan het einde van de film was de logica gewoon echt helemaal weg.
Killalot, dat slaat trouwens helemaal nergens op wat je zegt. Er zijn ongetwijfeld ook weer films die schokkender zijn dan die jij noemt, dus zouden die jij noemt dan ineens niet schokkend meer zijn?
Tom Savini
Het mag dan een film van Wes Craven zijn,maar ik vind het een zeer onaangename film. En dan die domme Hillbilly jaren 70-muziek er bij. Ik geniet wel van het einde als de ouders van dat meisje wraak nemen op die bende. Jammer dat ze niet laten zien hoe de vader die jongen bewerkt met een kettingzaag!
Tom Savini
En dan die special edition die nu uit is.
Die hadden ze van mij niet hoeven uitgeven!
Maar ja...voor de liefhebbers van plasseks,verkrachtingen en geestelijke mishandeling een must.
damon
Gestoorde film. Je kan het als meesterwerk zien, maar ik kan begrijpen dat sommigen het erg verjaard vinden. Vond het muziek ook inderdaad irritant......
de PIJPscene was daarentegen ....... PIJNLIJK!
martijn77
I was shocked.. Dit is imho niet echt te vergelijken met cannibal holocaust, hoewel het low-budget seventies camerawerk hier ook duidelijk als 'stijlelement' kan worden gezien. Het realisme is op een goedkope manier vele malen rauwer en onplezieriger om te zien. Ik ben dol op horrorfilms en was erg benieuwd naar deze film. Hoewel doorspekt met cliche's uit het genre dessalniettemin erg verontrustend. Ik denk mede omdat het verhaal zich zo dicht bij huis afspeelt en niet ergens ver weg in de tropen of in dromenland. Daarentegen, de psychologie achter het verhaal en de karakters ontbreekt en dat maakt het geheel tot een plat verhaal met enkel shock-effecten. Interessant als je meer films van Craven hebt gezien en wel eens wil zien waar de goede man ooit mee begon, maar anders..
2eneenhalve ster voor wie een sterke maag bezit.
Sjan
Niet eng, niet disturbing (iig niet disturbing in beeld gebracht). Slapstickmomenten van de politie-agenten waren triest en ongrappig. 'Voor wie een sterke maag bezit' vind ik een onzinnige uitspraak, want er zit werkelijk niets goors in deze film. 2.5*
Menni
Er zijn ook nog andere dingen waar je maag van kan gaan draaien.. Brute verkrachting is ook zonder dat je alle details ziet, best 'goor'. En ik zou deze film nog steeds niet aan mijn oma aanbevelen, bijvoorbeeld. Misschien héb jij gewoon een sterke maag
"Last House on the Left may be the most obnoxious film of the year. It is a vulgar, contemporary rip-off of the plot of Bergman's The Virgin Spring." - William Wolf, Cue, 6 January 1973.
Ik vond het overigens een van de meest verontrustende films die ik ooit zag.
BoordAppel
Aardige film die de plank toch wel een beetje misslaat. Die 'grappen' met de agenten hadden ze eruit moeten halen, dan was de film al veel verontrustender geweest. Verder is de film vaardig gemaakt en redelijk tot goed geacteerd. De muziek vond ik wel minder, het paste er totaal niet bij. 3*
Safri
LHOTL is zeker geen meesterwerk. Het ziet er goedkoop uit en de karakters worden niet genoeg uitgediept. Wel scoort de film hoog als het gaat om sadisme en de daaruit ontstane gruwelijkheden. Zowel de daders als de wraakzuchtige ouders hebben sadistische trekjes en het is op het eind moeilijk om te zeggen wie nou de slechterikken waren in de film. Toch komt de film nu lang zo hard niet aan als destijds het geval was. We zijn inmiddels wel gewend geraakt aan de ‘realistic horror’, dat vooral door enkele Franse filmmakers wordt beoefend. De film werd aanvankelijk verguisd en verboden in diverse landen, maar wordt door sommigen nu wel gezien als ‘brilliante troep’. Dit is waarschijnlijk te danken aan het feit dat Craven zich later revancheerde met hoogstaande horror als Nightmare on Elm Street en de Scream-serie.
Ik denk dat het komt door de film zelf, die ik vorig jaar voor het eerst zag en wel degelijk hard aankwam.
Welke Franse filmmakers bedoelde je, trouwens?
Safri
Ik doel eigenlijk op Noe (Irrversible) en die twee meiden van Baise moi. Het begrip horror moet je dan een beetje ruim opvatten.
Ik zie horror tweeledig:
-Gruwelijk (Seul contre tous, Irreversible, Funny games. Hierbij gaat het meer om vernederingen, sadisme etc.)
-Gore/splatter (Rondvliegende ledematen, bloed, gaat vaak gepaard met dosis zwarte humor)
Dragon
Low-budget horror met ontzettend slechte acteerprestaties van de hele cast, ongepaste seventies- (hillbilly)muziek en stupide nietszeggende dialogen. De film krijgt hierdoor een eerder komische toon zodat de (gruwel)beelden veel minder impact hebben op de kijker en de spanning ver te zoeken is. Toch **1/2 want de film blijft me nog steeds boeien.
Dragon
Wie vond je slecht spelen dan?
De gehele cast, maar zeker de 2 meisjes (Sandra Cassel & Lucy Grantham) en de 2 agenten. Hun gelaatsuitdrukkingen, de manier van lopen door het bos, ... kwam allemaal vreemd over vond ik, bijna karikaturaal eigenlijk.
Het gebrek aan schokeffect van de film lag natuurlijk niet alleen daaraan. Het gedrag van zowat iedereen in de film was lachwekkend: de agenten die bovenop een vrachtwagen vol kippen kruipen om hen naar de plaats van het misdrijf te brengen en er meteen daarna weer aftuimelen, de vrouw die vlucht en recht in een zwembad loopt, ...
Ook de opbouw van het verhaal liet volgens mij te wensen over en maakte de film onverwacht grappig: de politie die de link niet legt tussen het verlaten voertuig en de ontsnapte boeven, de wagen van de boeven die in panne valt juist aan de brievenbus van één van de meisjes, ...
Lauwie
Ik vind dit één van de stomste, domste en saaiste films die ik ooit heb gezien. 0,5* is te veel
Veel beter dan de dvd hoes die er nu staat.
Naomi Watts
Kijk is 'The man next door' je kan je niet voorstellen watvoor een draak van een film dat is... Mijn grootste miskoop
Veel beter dan de dvd hoes die er nu staat.
Inderdaad.
mikey
realistische en deprimerende rotfilm. Craven was ooit zo gefrustreerd dat hij een afschuwelijke film wilde maken, het is hem gelukt. tegenwoordig is het gerne weer populair geworden door films als irrversible, funy games etc.. 2 tienermeisjes worden urenlang vernederd, gemarteld, achtervolg, ontvoerd etc.. de daders zoeken vervolgens onderdak bij de ouders van een van de twee meisjes, deze nemen bloederig wraak. schijnt geinspireerd te zijn op de 'virgin spring'. craven wilde hier aanvankelijk een harde porno van maken. bizarre man. 2* omdat het 'DE' gerneklassieker is! dank je wel wes.
Kan niemand die toevoegen?
(Ik niet, zit in buitenland op vreemde computer)

The Last House on the Left
2009

Videoland verhoogt per 3 maart 2026 opnieuw de abonnementskosten

Gigantisch datalek legt bijna 3,4 miljoen Netflix-gegevens bloot: wat nu?

Vanaf vandaag kijk je naar Marvel-serie 'Wonder Man' op Disney+

The Wicker Man
Mystery / Thriller, 1973

Haute Tension
Horror / Mystery, 2003
verkrachtingverlies van geliefdepistoolverjaardagontvoeringconcertwraakmarihuanaslasherdisembowelment cultfilmpondrape and revengevideo nasty