• 9.378.153 stemmen

Gesproken taal: Engels, Spaans, Arabisch en Latijn

Releasedatum: 12 januari 2006

Plot Jarhead

"Welcome to the suck."

Anthony Swofford, kortweg Swoff (Jake Gyllenhaal), wordt na zijn training als scherpschutter bij de mariniers uitgezonden naar het Midden-Oosten. De Eerste Golfoorlog is net begonnen en Swoff en zijn maten kunnen niet wachten om in de praktijk te brengen waar ze jaren op getraind hebben en te strijden tegen de grote vijand in de woestijn. Maar de werkelijkheid blijkt anders. Maandenlang moeten de mannen wachten totdat er iets gebeurt, terwijl de vijand in principe om elke hoek kan liggen en op ieder moment toe kan slaan. Swoff en z'n maten houden zich op de gloeiende zandvlaktes staande met sardonische kameraadschap en boosaardige humor, en dit allemaal in een land waar ze niks van weten, tegen een vijand waar ze niks van zien en voor een zaak waar ze weinig van snappen.

Anthony Swofford

Staff Sgt. Sykes

Lt. Col. Kazinski

Ramon Escobar

Fergus O'Donnell

avatar van Schieving

Schieving

als je vraagt om actie heb je volgens mij niks van deze film gesnapt

avatar van resona

resona

ik heb me goed vermaakt met deze film, goed verhaal, en zeer leuke stukjes in de film

avatar van ericck

ericck

Een oorlogfilm zonder actie. Realistisch, goed gefilmd, sterk geacteerd en met een vleugje humor.

avatar van olivier

olivier

Los van de artistieke kwaliteiten, even persoonlijke constatering. Door uiteindelijk te weigeren de "beloofde" verwachtingen in te lossen, vormt 'jarhead' een bijzonder vreemde noot in de filmgeschiedenis en meer bepaald in de geschiedenis van de verhouding tussen het filmmedium en diens publiek.

avatar van Mister_Movie

Mister_Movie

olivier schreef:

Wat bedoel je ?

avatar van olivier

olivier

Ik bedoel dat 'Jarhead' door consequent te weigeren te geven wat verwacht wordt (heavy schietpartijen, virtuoze strefscènes, heroïek, ...) een bijzonder op zichzelf staand fenomeen vormt. Het doorprikt als het ware de traditionele band tussen de hollywoodfilm en zijn publiek; het gaat in tegen principes van vraag, verwachting en tegemoetkoming als je het zo wil zien.

avatar van aleksa

aleksa

Zojuist gezien, ijzersterk!!

Actie hoef je niet te verwachten in deze film, maar daar moet je m ook niet voor kijken.

Waar het hier om gaat is de realiteit waarmee de soldaten werden geconfronteerd en hoe ze daar psychisch en emotioneel mee omgingen.

De film zit qua montage en lichtinval (donkere grauwe beelden)zeer goed in mekaar en het acteerwerk van de personages is super.

Wat ik alleen een beetje jammer vond was de aandacht die is besteedt aan de personages na de oorlog. Ik vond het namelijk een beetje te snel afgeraffeld.

Een 3.5* !

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Jarhead, apparte film die eigenlijk niet makkelijk in een hokje te plaatsen is. Het is een (anti)-oorlogsdrama zonder heroiek en vlagvertoon of specataculaire, overweldigende veldslagen en ook een film die de duistere ziel van oorlog wil blootleggen (net zoals vietnamklassiekers FMJ en Apocalypse Now dat al deden, niet voor niets dat Mendes hier doelbewust naar verwijst in Jarhead lijkt me).

Oorlog is 99% verveling en 1% afschuwlijke horror lijkt het uitgangspunt van deze film. Grote delen van de film gaan dan ook over een stel met testosteron volgeladen macho's in een grote zandbak die zich werkelijk de hele dag de pleuris vervelen. Vandaar gaan ze twijfelen aan hun vrouwen en vriendinnen aan het thuisfront (al dan niet terecht) en zelfs ook aan elkaar. Sterk ook dat Jarhead gelukkig eens geen "buddy-film" is maar dat ook het leger een, ieder voor zich, god voor ons alle instituut is, waarin zoals de tagline het al zegt, iedere soldaat zijn eigen oorlog moet vechten. Uiteindelijk blijkt deze film dan ook meer een psychologisch-drama. Wat dat betreft denk ik dat Jarhead nog wel eens behoorlijk dicht de realiteit kan benaderen. De acteerprestaties dragen hier zeker flink aan bij deze zijn dan ook zeker goed en overtuigend te noemen.
De 99% verveling is dus duidelijk aanwezig maar hoe zit het met de 1% horror? Voor mij zit dat vooral in het visuele verpakt, de film is dan audiovisueel ook ongelooflijk krachtig en zelfs mooi, (alhoewel dat een wat vreemd woord is in deze context misschien) maar de scenes met de brandende oliebronnen zijn adembenemend.
Een straaljager doet in 10 sec. wat in WOI 1 heel jaar duurde wordt er gezegd, het leed voor mens en dier is er echter niet minder om. De afgeslachte vluchtende irakezen, de ecologische ramp die oorlog is, en het "preciesie"- bombardement op de verkeerstoren, Mendes maakt een einde aan de illusie dat moderne oorlogsvoering chirurgisch of schoon zou zijn.

Toch gaat de film wat minder diep dan de klassiekers waardoor Mendes zich heeft laten inspireren, af en toe mis ik toch de echte scherpte. Dit neemt niet weg dat ik dit toch een van de sterkste films in het genre van de laatste jaren vind niet in de laatste plaats door de dwarse eigenzinnige aanpak van het onderwerp. Jammer ook van het lage gemiddelde want tussen alle hedendaagse V for Vendettas, Hooligans en Lucky Number Slevens springt dit pareltje er echt wel uit. Hopelijk is deze film over 10 jaar nog niet vergeten, 4* van mij dan ook want Jarhead verdient gewoon meer dan de schamelle 3.4* waar hij nu op hangt.

O,ja kleine buiging voor de fantastische muziekkeuze , Nirvana, Public Enemey, en was het ze al bijna weer vergeten Naughty by Nature (O.P.P, ga die zometeen maar eens neer-pindakazen )

avatar van TheRisingSun

TheRisingSun

Nadat ik deze film al een aantal maanden in huis had, nu ook eindelijk gekeken. En hij is me goed bevallen!

Weer eens een wat andere benadering van een oorlogsfilm. En ik vond het positief om te zien. Eens geen geknal en dood en verderf. Maar meer de psychologische kant die een oorlog op een soldaat, of in dit geval mariniers heeft als ze de gehele tijd dat ze in oorlogsgebied verblijven geen kogel op de vijand hebben kunnen afvuren.

Sterke rollen voor Foxx en Gyllenhaal. Vooral de rol van Gyllenhaal is héél anders dan in "Brokeback Mountain". Maar ook hier zet hij een goede prestatie neer!

Voorlopig 4 sterren, maar misschien bij herziening een kans op een halve ster meer.

avatar van Phoenix

Phoenix

FIELD FUCK!

Halfje erbij.

avatar van animalkrullie

animalkrullie

Zeer zeker de moeite waard.

Geen aktie-oorlog maar meer een drama-oorlogsfilm.

De amerikaanse soldaten die gek worden gemaakt en vervolgens gek van verveling worden in Irak.

avatar van hendrik119

hendrik119

mooie film om een keer te kijken maar het is geen topper, dit is gewoon een "must see" meer niet.

avatar van starbright boy

Interessante film. Poogt om de verandering van een Amerikaanse jongen in een marinier weer te geven en een beeld te schetsen van de grondtroepen in de eerste golfoorlog.

Ik vond dat eerste aspect redelijk overtuigend met name de zucht naar "the kill" was sterk, die scene bij de toren was een van de sterkste. Je voelt de adrenaline door de lijven van de twee mariniers heengaan. De oorlog zelf werd bijna surrealistsch weergegeven, bijna alsof we naar een minutieuze herinnering zaten in plaats van naar een reconstructie van de werkelijkheid.

Het is allemaal net niet memorabel genoeg om echt heel goed te worden, het hangt net te veel aan de oppervlakte, maar een prima film is dit wel. Hoewel Mendes opnieuw niet in American Beauty-vorm was is hij wel een stabiele factor in Hollywood aan het worden. Zo'n regisseur die nooit echt tegenvalt. Helaas is hij wel wat degelijker ik hoopte na American Beauty.

avatar van xangadix

xangadix

hendrik119 schreef:

Geen topper, maar wel een must see. Opmerkelijk.

avatar van Timey

Geen goeie film maar hij verdient wel 5*

en toch een 5?????

avatar van offermans

offermans

Een relaas van een eenzame militair die niet tot schieten komt. Verveling mooi in beeld gebracht. Acteerwerk goed. Voor mij tussen 3,5 en 4 in. Oke een 4

avatar van ElMeroMero

ElMeroMero

Al met al een ongewone oorlogsfilm die iets meer ingaat op de individuele beleving van de soldaat dan het gewoonlijke vlaggengewapper en wapengekletter die films in dit genre lijkt te kenmerken.

Het spanningsveld tussen het verwachtingspatroon van het groepje sluipschutters die dolgedraaid worden door hun verlangen zin te geven aan hun keuze om dienst te nemen in het Amerikaanse marinierskorps en een oorlog die hun geen gelegenheid geeft om hun opgekropte adrenaline een uitlaatklep te bieden biedt in elk geval een interessante rode draad aan.

Jammer genoeg komt deze rode draad niet geheel duidelijk uit de verf omdat de film meer aandacht schenkt aan de uiterlijke kenmerken van de gevoelens van onmacht en wanhoop (met name de wilde feestjes en het gedoe met geliefden aan het thuisfront) dan dat het de beleving van de individuele soldaat op de kaart probeert te zetten.

Misschien komt de innuendo die met die gevoelens gepaard gaat, inderdaad beter tot uiting in een boek dan op het witte scherm.

Aan de hand wat de film mij bood qua achtergrondinformatie over de onderlinge cohesie van het groepje sluipschutters was het dan ook gissen wat met name het einde van de film probeerde te vertellen over de relatie tussen Swofford en zijn maatje Troy.

Zo houden we een waardige poging van Mendes over om een moeilijk onderwerp zoals dit - de werking van de psyche in tijden dat de menselijke waardigheid letterlijk en figuurlijk onder vuur komt te liggen - in beeld om te zetten. 3,5*

avatar van Padde

Padde

dit is meer een dcumentaire geen film

verder wel aardig maar verwacht geen aktie!!!

avatar van car-men

car-men

gebeurt niet veel, wat toch wel jammer is.

avatar van xangadix

xangadix

car-men schreef:

gebeurt niet veel, wat toch wel jammer is.

In je hoofd, bedoel je..?

avatar van --Nancy

--Nancy

Geweldige film !!,

Er zit een mooi & goed verhaal in..

avatar van Film Pegasus

Heel sterke oorlogsfilm die in het rijtje past van oa Platoon en Deer Hunter. Dit geeft een ander beeld van oorlogvoeren. De jongens die vol ambitie naar Irak vertrekken als marinier met het idee van actie, schieten, geweld enzo waarna ze met hun neus op de werkelijkheid worden gedrukt. Wachten op orders, weinig kunnen schieten en ondertussen blijven trainen en proberen de tijd te vullen. Dit zijn ook gewone jongens met een achtergrond, een thuis, familie, vriendin of vrouw, ... Terwijl zij daar hun tijd zitten, gaat thuis ook de tijd verder. Sterke scenes, maar toch niet compleet omdat de acteurs niet altijd even sterk zijn. Globaal gezien geeft het wel een goed beeld weer en is deze film ook voor mijn generatie (vooral in Amerika dan) een betere film over de oorlog ipv Platoon of Deer Hunter in die zin dat zij hier zelf mee geconfronteerd worden en de oorlog waarin het zich afspeelt dichter bij hen staat.

Klein opmerking: ik heb deze film vandaag gezien op de dag dat Saddam werd opgehangen. Wel toevallig.

avatar van kleez

kleez

zonnet gezien, en net nu tijdens al het gedoe rondom

Saddam...

Vond het een ijzersterke film!!

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Zoals al eerder gezegd is, moet je bij Jarhead niet rekenen op een oorlogsfilms met veel actie of iets dergelijks, dan verwacht je totaal iets verkeerds. Ik ging de film met deze kennis in mijn achterhoofd kijken, en had erg hoge verwachtingen, die grotendeels worden waargemaakt. De film is natuurlijk een stuk minder dan American Beauty en ook íets minder dan Road To Perdition (hoewel ze lastig te vergelijken zijn), maar heeft toch door het originele concept in het afgezaagde oorlogsgenre en de bij vlagen geweldig mooie shots een bepaalde charme. Acteerwerk is ook altijd goed, hoewel ik die ene hyperactieve en compleet krankzinnige gast uit het kamp (dat waren ze allemaal) die ook in 8 Mile speelde niet zo goed uit de verf komen. Niet storend, erg leuke film dus. Niipte 4*

avatar van Sgt. Kaan

Sgt. Kaan

Echt gewoon een geweldige film.. heb respect voor de jongens die er rondlopen...

Zeker 5 sterren

avatar van joeri15

joeri15

lastige film om te beoordelen denk ik. maar toch tijdens het kijken geen moment verveeld ondanks dat de actie uit bleef! 3*

avatar van Fna

Fna

Mooie, droevige, indrukwekkende film! Geen moment verveeld en acteerwerk is goed!

avatar van Bebowebdesign

Bebowebdesign

Fna schreef:

amen,

ik zeg hetzelfde ook 4*

avatar van dredg

dredg

Vond de film wel aardig, weet de verveling goed weer te geven.

3,5 ster.