Genre: Oorlog / Drama
Gesproken taal: Engels, Spaans, Arabisch en Latijn
Releasedatum: 12 januari 2006
Plot Jarhead
"Welcome to the suck."
Anthony Swofford, kortweg Swoff (Jake Gyllenhaal), wordt na zijn training als scherpschutter bij de mariniers uitgezonden naar het Midden-Oosten. De Eerste Golfoorlog is net begonnen en Swoff en zijn maten kunnen niet wachten om in de praktijk te brengen waar ze jaren op getraind hebben en te strijden tegen de grote vijand in de woestijn. Maar de werkelijkheid blijkt anders. Maandenlang moeten de mannen wachten totdat er iets gebeurt, terwijl de vijand in principe om elke hoek kan liggen en op ieder moment toe kan slaan. Swoff en z'n maten houden zich op de gloeiende zandvlaktes staande met sardonische kameraadschap en boosaardige humor, en dit allemaal in een land waar ze niks van weten, tegen een vijand waar ze niks van zien en voor een zaak waar ze weinig van snappen.
Anthony Swofford
Fergus O'Donnell
Poitier
Julius
DaanRiver
dat had ik dus wel verwacht.ik heb de film gekeken met in het achterhoofd dat dit een saving private ryan-iraq version zou zijn. helaas pindakaas het enige schieten wat er in de film voorkomt, is het schieten in de lucht.. niet dat ik alleen films kijk waar in geschoten wordt,.ik ha deen hele andere voorstelling ervan.2,5 *
Madecineman (moderator films)
Misschien komt dat wel omdat er helemaal geen veldslagen "a la SPR" zijn geweest in golfoorlog I en (II)!?!
Blood Duster
Vond het een goeie film, hij wist de verveling voor de volle 100% op mij over te brengen.
P8rb
Zojuist gezien, ijzersterk!!
Actie hoef je niet te verwachten in deze film, maar daar moet je m ook niet voor kijken.
Waar het hier om gaat is de realiteit waarmee de soldaten werden geconfronteerd en hoe ze daar psychisch en emotioneel mee omgingen.
De film zit qua montage en lichtinval (donkere grauwe beelden)zeer goed in mekaar en het acteerwerk van de personages is super.
Wat ik alleen een beetje jammer vond was de aandacht die is besteedt aan de personages na de oorlog. Ik vond het namelijk een beetje te snel afgeraffeld.
Een 3.5* !
Ben het hier helemaal mee eens.
3,5
metaledje
eindelijk eens een oorlogsflick die tot mijn inzien heel anders oogt, ondanks de weinige actie en vervreemde momenten heb ik er best van genoten 3.5*
MattBianco
Als je een oorlogsfilm zoekt met veel schieten, oorlogsmateriaal enz. kun je deze film beter laten liggen.
Dat verwachtte ik eerlijk gezegd ook bij deze film.
Deze film legt op een mooie wijze de golf-oorlog vast zoals de soldaten hem beleefd hebben. Die bijna "dood" gingen van verveling.
Mooie film. Het macho gepraat van de soldaten blijft leuk. Goede acteerprestaties. Zeker het kijken waard.
Één minpuntje: Jamie Foxx komt absoluut niet overtuigend over als marinier.
WeZet
Één van de beste films die ik ken! Om deze reden: Het vertolkt precies het leven van een soldaat/marinier tijdens de eerste Golfoorlog. De bezigheden, spanning enhet langzaam doordraven van de jongens. Jake Gyllenhaal en Jamie Foxx schitteren hier echt in!
*5.0*
lust_for_life
Geweldige film, met gepaste muziek erbij (wat de laatste tijd zeldzamer aan het worden is).
RyanB
Dit vond ik een leuke film. ze lieten echt zien hoe saai het kan zijn in de oorlog
VS60*
Goede film! Ook al was er nauwelijks actie, ik was geen moment verveeld! 4*
luuk1988
Vind ik wel goede film!
Ik kan eigelijk niet echt zeggen dat er goede actie was, want
bijna niemand, behalve op het feestje op het einde heeft zijn geweer kunnen gebruiken.
Er was natuurlijk wel actie, maar niet zoals ik had verwacht, vind het spijtig dat er bijna alleen mar seksistische grappen waren...
*** 1/2
weet je wat spoilers zijn of niet?
Martinator
mooie film, nauweijks actie maar tog boeiend en ik weet nu wel zeker dat ik nooit het leger in wil
basketballerke
En ook ik verwachtte hier actie te zien, maar ik kreeg dus vooral voorgeschoteld hoe deze mensen omgaan met het eeuwenlange wachten op een aanval van de vijand, waarbij je nooit kan weten wanneer het kan gebeuren, hoe ze ermee omgaan en langzaam beginnen door te draaien. Wat mij betreft wordt dit wel erg sterk verteld in deze film. Jake Gyllenhaal doet het heel goed in deze film vind ik zelf en Jamie Foxx zet een degelijke rol neer. Helaas waren de meeste dingen voor de rest vrij standaard, het camerawerk, de muziek. Hij wist me ook niet de hele tijd vast te houden en het thuisfront gedoe en boosaardige humor bleef ook te vaak terugkomen in de film. 4* kan hij nog nipt behouden.
armandeus
Vond de film matig en weinig actie. Na een halfuur nog steeds geen spanning, na een uur nog niks. Een docu over de golfoorlog was interessanter geweest. Misschien wel een goede film voor de vele Amerikanen, om te weten hoe het er in het echt aan toe gaat. Daarom een 3 als Europeaan.
Als ik een Amerikaan was, was het misschien een 3,5 geworden.
seth gecko
@ Armandeus
je hebt gewoon het hele punt van de film gemist.
Jarhead vertelt het verhaal van swoffords Biografie en schetst het zinloze gevoel dat hij kreeg tijdens de eerste golfoorlog
Het is geen saving private iraq met spannende shootouts met de republikeinse garde, maar een schets van het zinloze gevoel die de jarheads overhielden aan operation desert shield/desert storm.
maanden lang gestationeerd zijn in de woestijn na opleiding voor de oorlog om in de zinderende hitte te blijven oefenen en verveling te trotseren en paraat te zijn voor het grote gevaar van een oorlog die uiteindelijk gewoon uitgevochten werd door de luchtmacht en hun rakketen.
tekenend daarvan is dat de enige irakezen waarmee Swoff in contact komt de verkoolde lijken zijn na bombardementen
Jarhead is geen Oorlogsfilm gemaakt voor mensen die een spannende actieflick willen, maar is gewoon een film over illusies en hoe personen ermee omgaan wanneer ze omslaan in desillusie...meesterlijk geacteerd door Gyllenhaal , Sarsgaard en Fox
hoorah
5*****
Lord Flashheart
Tegenvaller. Het is noch een actiefilm, noch een psychologisch oorlogsdrama zoals de Vietnam klassiekers. De film laat zien dat er niks te doen was voor de mariniers in de eerste golfoorlog en daarin is de regisseur zeker geslaagd. Echter een gebrek aan verhaal kan natuurlijk nooit een goed verhaal worden, en een verzameling beelden zonder commentaar kunnen maar matig boeien. Zoals armandeus al zegt: een docu over de eerste golfoorlog is interessanter. 3*
niels v/d veen
wie sorgt hier voor zoon hoog gemiddelde ik heb de film gezien et was niet normaal er was meer een komedie aleen op het eind was een beetje actie ..in de trailer zit allee actie verwerd
kleez
uhm, misschien moet je een beetje meer om je heen
kijken in deze wereld?
Dan kom je er ook achter dat je spelling niet
helemaal in orde is, en ga je deze film hoogstwaarschijnlijk
een stuk meer waarderen...
Daas
Weer een pareltje van Mendes. Visueel gezien verwachtte ik er sowieso al veel van (American Beauty en Road to Perdition zijn een lust voor het oog) en het thema sprak me ook erg aan (eindelijk eens een ander soort oorlogsfilm). Ondanks dat Jarhead, letterlijk, lichter oogt (American Beauty en Road to Perdition spelen zich voornamelijk s'avonds af) weten Mendes en Hall de sfeer van de snikhete woestijn goed neer te zetten.
De film was trouwens totaal het tegenovergestelde van het thema dat het behandelt (verveling). Door de grote diversiteit aan scenes blijft de vaart erin, af en toe had Mendes er i.m.o. nog iets meer tijd voor mogen nemen zelfs.
Gyllenhaal speelt weer prachtig en Foxx doet wat hij moet doen. 4 sterren
Holly-1984
Ik vond het een goede film en super goed geacteerd door Jake Gyllenhaal.
ondanks dat het een Oorlog/Drama is heb ik genoten van vele komische stukjes.
MarkFish
Dat verwachtte ik eerlijk gezegd ook bij deze film.
Één minpuntje: Jamie Foxx komt absoluut niet overtuigend over als marinier.
Het is even wennen, Fox als strenge marinier, maar ik vind dat hij het wel goed doet. Dat je hem niet vindt passen in zo'n rol is denk ik iets persoonlijks. Ik vond hem juist wel overtuigend, omdat hij niet zo'n overdreven typische drill-sergeant was, maar meer down to earth en menselijker, met humor. Maar wel keihard als het moet. Peter Sarsgaard vond ik ook erg goed acteren.
Chainsaw
Niet helemaal de film die ik verwachtte na het zien van Mendes' vorige twee meesterwerken. Jarhead is zeker niet slecht, maar wist mij ook niet helemaal te overtuigen. Visueel was alles zoals te verwachten helemaal top en ook het acteerwerk was prima in orde. Toch ontbrak er niet alleen voor de soldaten iets, ook als kijker voelde ik iets ontbreken.
De film gaat eigenlijk nergens naar toe en doet er te lang over om zijn verhaal te vertellen. Na een klein uurtje is het punt van de film al wel duidelijk, maar de film gaat vervolgens nog een uurtje door. En verder is het ook jammer van al die stereotype soldaten. Er zaten imo weinig boeiende personages tussen en dat maakt de film er niet bepaald interessanter op.
Maar zoals gezegd zag Jarhead er uitstekend uit en ook op het gebied van acteerwerk was de film prima. Fox deed het aardig, Gyllenhaal speelde een prima rol en ook Cooper had een leuk (maar veel te klein) rolletje. Maar het duidelijke hoogtepunt in Jarhead was op het gebied van acteren zonder meer Sarsgaard, die met gemak de show weet te stelen.
3 sterren.
arshad
domme film ik vond hem saai maar dat komt misschien omdat ik oorlogfilmen saai vindt ik keek deze alleen maar omdat het geregisseerd is door sam mendes van american beauty en jamie foxx erin speelde een 1.0 omdat jamie foxx erin speelde
Costa
nou dit is anders geen doornsee oorlogsfilm maar ach ieders zo z´n eigen smaak
Ik vond deze film realistisch neergezet. De soldaten hadden echter een stereotyppersonage. Verder vond ik die Evan jones ( aka cheddar bob 8mile) wel erg vervelend in de film (-1) Verder vond ik het acteerwerk van jamie foxx goed zoals ik dat ook wel had verwacht. een 3,5
Theatertje
Was op het moment van kijken nogal slaperig, maar was genoeg bij mijn positieven om dit een saaie en slaapverwekkende film te vinden. 2 sterren.
Redlop
De machobullshit begint snel te vervelen als het hoofdpersonage zich er ook gretig schuldig aan maakt. De cinematografie is af en toe wel adembenemend.
Als anti-oorlogsportret is het abstractere Flandres een stuk interessanter. 3*
AmazingPP
Jemig, op welke school zat jij?
Of is het : zad jei??
AmazingPP
Jarhead is een goede film, maar verwacht geen standaard oorlog-film. Deze film handelt over het wel -of geen zin van oorlog. Blijkt toch maar weer dat iedereen hetzelfde is wanneer er oorlog is, maar daarna zijn we allemaal anders. Mooie film, 3,5 *.

Jarhead: Law of Return
2019

Jarhead 3: The Siege
2016

Jarhead 2: Field of Fire
2014

Oorlogsfilm 'Jarhead' van Sam Mendes vanavond (30 december) op televisie

Netflix verwijdert binnenkort deze titels uit het aanbod

Netflix kwaliteitscontrole 3: vijf keer 'Populair op Netflix' met een hoog cijfer

Napola - Elite für den Führer

Defiance
Drama / Oorlog, 2008

Armadillo
Documentaire, 2010
californiëgulf warmarine corpssaudi arabiapetrolkuwaitgebaseerd op memoires of autobiografieu.s. marineanti wardesert storm harsh