Genre: Oorlog / Drama
Gesproken taal: Engels, Spaans, Arabisch en Latijn
Releasedatum: 12 januari 2006
Plot Jarhead
"Welcome to the suck."
Anthony Swofford, kortweg Swoff (Jake Gyllenhaal), wordt na zijn training als scherpschutter bij de mariniers uitgezonden naar het Midden-Oosten. De Eerste Golfoorlog is net begonnen en Swoff en zijn maten kunnen niet wachten om in de praktijk te brengen waar ze jaren op getraind hebben en te strijden tegen de grote vijand in de woestijn. Maar de werkelijkheid blijkt anders. Maandenlang moeten de mannen wachten totdat er iets gebeurt, terwijl de vijand in principe om elke hoek kan liggen en op ieder moment toe kan slaan. Swoff en z'n maten houden zich op de gloeiende zandvlaktes staande met sardonische kameraadschap en boosaardige humor, en dit allemaal in een land waar ze niks van weten, tegen een vijand waar ze niks van zien en voor een zaak waar ze weinig van snappen.
Anthony Swofford
Kruger
Fergus O'Donnell
Poitier
Julius
Ik heb de film net herzien en ik moet zeggen hij wordt beter en beter stem verhoogd van 3.5 naar 4.5*
JJ_D
Dat 'Jarhead' geen actie bevat, wist ik al uit de vele lovende persrecenties. Wat deze mij echter niet vertelden, is hoe de kijker emotioneel overweldigd wordt door Jake Gyllenhaal, beginnend bij de (nogal stereotiepe) openingszinnen tot de keiharde epiloog, die bewijst dat de film in zijn doel geslaagd is: aantonen hoe de 1e Golfoorlog de Amerikaanse soldaten voor altijd heeft getekend. 'Jarhead' is dan ook stukken meer dan een film over verveling, maar veeleer over de gevolgen daarvan (en uiteraard ook over de indoctrine van het leger, met een knipoog naar Kubricks 'Full Metal Jacket'). Bovendien weet Mendes dat idee redelijk mooi in te kleden, met een verfijnde, ironische soudtrack op de koop toe.
Dat het verhaal zich af en toe net iets te logisch ontwikkeld, wordt volledig gecompenseerd door de heerlijke humor en de sterke acteerprestaties.
Om kort te gaan: schitterend.
film88888
Zeer sterke, realistische en dramatische film. Bij momenten ook zeer grappig. Vooral zeer zeer sterk geacteerd hier door iedereen die meespeelt. Ook het camerawerk is heel heel mooi, en de montage's. Sam Mendes kan volgens mij heel wat gere's maken in de filmwereld, en de film vermaakt ook wel. Toen ik de film aan het kijken was leefde ik echt helemaal mee, ik zat er precies in. Echt heel mooi gedaan. Ik geef hem een dikke 3,5
ML Webdesign
Had ook meer actie er in verwacht.
saaie film wat dat betreft, maar ze hebben het wel leuk gebracht.
hoor ik het ook eens van de andere kant.
mijn neef zit op dit moment in uruzgan en heeft genoeg te doen..
Bad Kitty
3,5 *** Mooie film met weinig actie maar kon me toch blijven boeien, mede (en eerlijk is eerlijk) door de hoofdrolspeler...hehe
Goede acteerprestaties van met name hottie Jake
Justin
Een goede film door de goede acteerprestaties en de muziek beviel mij ook. Hij komt erg realistisch over.
Jarhead heeft niet veel toe te voegen aan het genre. Had het idee het allemaal al eens gezien te hebben.
Het toont wel de beperkte rol van de landmacht bij Operation Desert Storm en soldaten die op springen staan om nu eindelijk eens actie te ondernemen.
Jake Gyllenhaal viel me erg mee. Kan toch wel wat meer dan wazig uit zijn ogen kijken en rare types spelen (Donnie Dark, The Good Girl). Peter Sarsgaard is weer erg goed.
Die zelfmoord op het eind vond ik een irritant oorlogsfilmcliché. Die scene werd er even gauw tussendoor gedaan.
Aardige soundtrack overigens.
Madecineman (moderator films)
Jarhead heeft niet veel toe te voegen aan het genre.
Dit is toch volgens mij een van de weinige (de enige?) films uit het genre dat zich vooral richt op het gebeuren om de gevechtshandelingen heen (de extreme verveling bv).
En een zelfmoord op het eind kan ik me ook niet herinneren trouwens.
Ja ok, de verhouding waarin dat in deze film zit is wel anders dan gebruikelijk.
Het thema an sich zit wel in heel veel oorlogsfilms.
Je ziet Sarsgaard in een kist liggen. Neem aan dat hij geen natuurlijke dood gestorven is.
BoordAppel
Ik vind het een volkomen logische gedachte dat iemand denkt dat Troy zelfmoord heeft gepleegd. Vreemd genoeg heb ik daar nooit aan gedacht. Ik ging er altijd vanuit dat hij om het leven is gekomen door het drugsmilieu.
JJ_D
Ja, zelfde hier... Onlogisch is die gedachte zeker niet, integendeel. Maar in mijn ogen is Mendes een te genuanceerd figuur om zich aan dat soort cliché's (want dat is het inderdaad) te wagen.
EDIT: ander bericht verwijderd.
That makes three.
Kon me die scene met Troy in de kist wel herinneren maar niet meer precies hoe dat nu ook al weer zat. Lange leven de DVD dus... Heb de laatste scene weer eens bekeken, meestal als ik de beelden zie weet ik wel weer ongeveer wat de eerste keer mijn gedachte waren. Zelf dacht ik ook aan iets van een drugs-OD en ook het gulfwarsyndrome kwam in me op. Vind dat die scene ook wel best vrij te interpreteren is. Als Mendes er persé zelfmoord van wilden maken had hij dat zeker veel duidelijker in beeld kunnen brengen (je ziet bv geen verwondingen die duiden op een zelfmoord). Niet dat ik hiermee trouwens wil zeggen dat zelfmoord geen optie is, het is alsnog heel goed mogelijk alleen was het niet het eerste wat in me opkwam.
BoordAppel
Dat lijkt me nogal logisch. Dat soort dingen worden netjes weggewerkt.
Madecineman (moderator films)
Dat lijkt me nogal logisch. Dat soort dingen worden netjes weggewerkt.
Als dat nog mogelijk is wel ja. Maar ik bedoel eigenlijk als Mendes met die scene echt alleen zelfmoord zou willen suggereren had hij dat bv wel op zo'n manier duidelijk kunnen maken. Nu wordt de oorzaak eigenlijk aan de fantasie van de kijker overgelaten en is het niet 100% zeker zelfmoord geweest waardoor Troy is omgekomen.
Dit was immers de marinier die na de missie ontslagen zou worden. Dat uitgerekend hij in de kist lag en dat het meteen na de missie gebeurde, tja, wat zou het anders zijn, geen tropenziekte lijkt me.
Madecineman (moderator films)
Volgens mij gebeurde het niet direct vlak na de missie maar een tijdje daarna (je ziet al die gasten en wat ze nu doen, hoe ze nu leven en van een van hen heeft ondertussen lang haar, dus er moet toch een poos voorbij zijn gegaan). Maar ik snap best dat je aan zelfmoord denkt, het is ook niet ondenkbaar ofzo. Alleen ikzelf dacht daar niet meteen aan en er zijn nog meer kijkers die deze scene anders interpreteren.
In films die voor-tijdens-na een oorlog behandelen is het wel min of meer een cliché. Maar goed, ieder mag natuurlijk z'n eigen interpretatie maken.
BoordAppel
Als dat niet mogelijk is wordt een lijk ook niet in zo'n open kist neergezet.
Hij is in ieder geval duidelijk niet voor een trein gesprongen
luuk1988
Ik denk dat ze in Jarhead heel goed hebben weergegeven hoe het nou werkelijk gaat in het leger. 99% van de tijd dat je uitgezonden bent verveel je je en die andere 1% is Doodsangst.
film vond ik wel vermakelijk maar ik wil meer actie.
nightbreed
Ik vond dit een erg goede film en verder heb ik geen zin om er iets over te vertellen omdat dit zo'n typische film is die de 1 zeer goed vind en de ander (die explosies en dode mensen verwacht) dit een oersaaie film zal vinden.
Cijfer: 4
Usual Suspect
Prima film, waarin we dit keer niet de oorlog zelf krijgen te zien, maar het leven in het kamp.
Gyllenhaal speelt, net als Foxx een erg solide rol, en laat goed zien wat er in een soldaat op dat moment omgaat.
Maar de film wist me in het geheel niet altijd te boeien, er zaten af en toe wat saaiere momenten in.
3,5.
DragQueen
Klasse film, met een goed licht op het leven van de soldaten in het kamp. de oorlog zelf daar krijgen we niet veel van mee, maar dat is de bedoeling ook niet van deze prent. klasse acteerwerk van gyllenhaal en foxx. de actie is minimaal, maar de dialogen zijn goed. inhoudelijke film. 4 sterren.
Bad Kitty
Cijfer: 4
Hier maak je een goed punt
Driver_hhg
In sommige film hoeft er gewoon weg niks te gebeuren en dan nog kan het boeiend zijn, dit is dus het geval van Jarhead.

Jarhead: Law of Return
2019

Jarhead 3: The Siege
2016

Jarhead 2: Field of Fire
2014

Oorlogsfilm 'Jarhead' van Sam Mendes vanavond (30 december) op televisie

Netflix verwijdert binnenkort deze titels uit het aanbod

Netflix kwaliteitscontrole 3: vijf keer 'Populair op Netflix' met een hoog cijfer

Napola - Elite für den Führer

Defiance
Drama / Oorlog, 2008

Armadillo
Documentaire, 2010
californiëgulf warmarine corpssaudi arabiapetrolkuwaitgebaseerd op memoires of autobiografieu.s. marineanti wardesert storm harsh