• 9.375.076 stemmen

The Bourne Identity (2002)

Thriller / Actie | 119 minuten

Genre: Thriller / Actie

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland / Tsjechië

Geregisseerd door: Doug Liman

Met onder meer: Matt Damon, Franka Potente en Chris Cooper

Gesproken taal: Engels, Frans, Duits, Nederlands en Italiaans

Releasedatum: 17 oktober 2002

Plot The Bourne Identity

"He was the perfect weapon until he became the target."

Een Italiaanse vissersboot redt een drenkeling (Matt Damon) uit de Middellandse Zee. De man lijdt aan geheugenverlies en weet niet wie hij is. Er zitten echter twee kogels in zijn rug en hij komt al snel tot de conclusie dat er geprobeerd werd hem te vermoorden. Tot zijn eigen verbazing beheerst hij verschillende vechttechnieken, en geholpen door Marie (Franka Potente) gaat hij in Zwitserland op zoek naar zijn identiteit. Al gauw ontdekt hij dat hij verwikkeld was in een mysterieus plot met een moordaanslag waarbij de CIA een grote rol speelde...

Jason Bourne

Research Tech

Research Tech

avatar van hitmannetjuh

hitmannetjuh

Heb deze film toentertjid totaal onverwachts in de bioscoop mogen aanschouwen en werd aangenaam getrakteerd op een heerlijke aktiefilm. Niets nadenken, geen film die het moet hebben van een apart sfeertje, geen spectaculaire acteerprestaties maar gewoon een rechttoe-rechtaan aktiefilm die voor (mij althans) meer dan genoeg vertier en vermaak zorgd.

Het is geen film die ik 10x zal bekijken of in mijn top 25 zal voorkomen maar ik waardeer hem toch lekker hoog:

4,0 *!

avatar van micv

micv

het eerste uur van de film vond ik nog meevallen, maar naarmate de film eindigde kwam hij zwak naar zwakkerder.

Had meer verwacht van deze film !!!!

2 punten voor het camera werk !!!

avatar van code9

code9

Beste actiethriller die heel aardig gebruik maakt van het zo vaak gehanteerde 'geheugenverlies'-principe. Matt Damon heeft een soort natuurlijk ogende naiviteit over zich die in zo'n film als deze mega van pas komt. De actiescenes zijn dik in orde, vooral de achtervolging in Parijs ziet er prima uit. Een 4* voor de actie maar als thriller vind ik 'm net niet helemaal bevredigend uit de verf komen, dus totaal 3,5*.

avatar van xenne

xenne

tsja .... vermakelijk filmpje, maar zeker niet meer dan dat. nogal wat tekortkomingen : de uitwerking van het verhaal is slecht (hoe komt Jason in zijn situatie terecht?). een ander minipunt is het grote clichegehalte van de film (de reden dat Jason doorslaat bv). er was meer uit te halen, de autoachtervolging zag er wel goed uit (Franka Potente ook wel, in haar redelijk overbodig rolletje) ...... 3!

avatar van skip

skip

kos schreef:

Nee, corrigerend stemmen is niet toegestaan.

Ik zou er maar aangifte van gaan doen, lijkt wel fraude Maar of op een stemmentotaal van meer dan 900 die 5* er veel toe doen? Correctie was trouwens ook niet mijn insteek, maar ja regels zijn regels he Kos? Ook al zijn ze totaal onzinnig en makkelijk te omzeilen als je kwaad wilt.

amen

skip schreef:

Nee, daarom zet je het er ook letterlijk bij. . :

skip schreef:

Een film die zeker 3,5 tot 4 * moet krijgen alleen al vanwege het degelijke acteerwerk, een goed script en een totaal plaatje dat bijna af is (beter kan natuurlijk altijd wel ;-p). Maar omdat een aantal mensen een dergelijke goede film een schandalige doorsnee 2,5 * of minder durft te geven, ga ik nog wat hoger 5*.

En na onze discussie per PM heb ik geen zin dit bij deze film alweer te herhalen dus einde discussie hierover.

avatar van mitch3ll

mitch3ll

avatar van dakkie

dakkie

mitch3ll schreef:

die mad damon bracht het niet overtuigt en dat verpeste alles

valt toch wel mee, ik vond het een erg goeie film

avatar van Thomas83

Thomas83

The Bourne Identity is een van de leukste actiefilms die ik heb gezien.

De hoofdpersoon heeft geheugenverlies en moet dus uitzoeken wat er allemaal aan de hand is. Hierdoor is alles vrij onverwachts, en wist ik me goed in de hoofdpersoon in te leven, omdat ik als kijker net zo onwetend was.

Leuk geacteerd van Matt Damon trouwens, en wel moet gezegd worden dat dit niet echt een film is die je vaak opnieuw kunt kijken met hetzelfde plezier, want de grote kracht van de film is denk ik de onwetendheid, het verassingselement.

avatar van Riddick

Riddick

The Bourne Delen zijn zeer goed, ik kijk er zeer naar uit om de derde te kijken.. The Bourne Ultimatum.

Een goede verfilming van het boek van Ludlum

avatar van bartsch

bartsch

feanaro surion schreef:

Belachelijk statement, het belangrijkste ingredient van de bondfilms(humor) mist Bourne totaal...

Ik vind 'm ook wel meer bond dan bond hoor. En die humor is er voornamelijk sinds roger moore.

avatar van De GeuS

De GeuS

mitch3ll schreef:

die mad damon bracht het niet overtuigt en dat verpeste alles

Dat vond ik eerlijk gezegd ook. Nu bij herziening vond ik het al minder storend; verhoogd naar 3,5*

avatar van T.S.S.A.

T.S.S.A.

Zeer onderhouden Thriller, ben normaal niet echt van dit soort films. Maar deze film was zeker één van de betere. Hij verveelde geen moment en het verhaal zat erg sterk in elkaar.

Ik vond het wat jammer dat Matt zijn frans niet zo erg goed was, om over zijn Nederlands maar te zwijgen. Dit was toch wel een minpuntje.

Voor de rest was het een goeie cast en mooie settings.

Op naar deel 2 & 3

(Ik vond hem trouwens helemaal niet op de Bond-films lijken maar meer op Mission Impossible, en die vond ik wel ietsjes beter dan deze.)

avatar van Leno

Leno

Ondanks de vele lofuitingen toch een vrij middelmatige thriller. De film springt van de hak op de tak, wat tevens wat plotgaten met zich meebrengt hij komt wel erg makkelijk in Zwitserland, zonder paspoort notabene!. Verder komt, ondanks wat er in de plotbeschrijving hierboven staat, de terrorist Carlos niet voor in de film. Daarvoor in de plaats heeft de scriptschrijver een cliché verhaaltje verzonnen. Hetzelfde geldt voor de ontmoeting van Bourne met Marie en nog wat zaken. De scriptschrijver (Tony Gilroy) hoefde alleen maar te schrappen uit het boek en niets zelf te verzinnen aangezien het verhaal uit het boek ijzersterk is.
Damon is een acceptabele Bourne, Potente een matige Marie. Dat laatste heeft ook te maken met het feit dat haar karakter in de film nauwelijks toegevoegde waarde heeft.
Pluspunt is de goed gemonteerde actiescenes.
Jammer dat de Gilroy het boek niet wat beter heeft gelezen (alleen het begin?), want wat hij zelf toevoegd aan het verhaal bestaat veelal uit cliché's.

avatar van kort0235

kort0235

Ik had deze film al een tijdje geleden gehuurd en vond hem toen vrij matig. Gisteravond weer op de TV gezien en mijn mening is niet veranderd.

Het wordt nooit een echt spannende thriller en de acteerprestaties zijn niet denderend. Jason en Marie worden mijns insziens niet goed neergezet. Het is me allemaal te oppervlakkig.

Het boek van Ludlum heb ik wel in één adem uitgelezen en was wel spannend.

Nee, deze remake krijgt van mij een mager 3.0

avatar van us_raider

us_raider

• 2034 berichten

Wel een aardige actiethriller. Het begin is vrij spannend en er zitten mooie scenes in. Maar hoe verder de film vordert hoe minder hij wordt... 3*

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Vlotte film met genoeg actiescenés, vooral de autoachtervolgingen zijn super uitgebeeld. 4*

avatar van The One Ring

The One Ring

Ik was totaal vergeten te beoordelen nadat ik hem maandagavond zag. Dat zegt al genoeg over hoeveel indruk de film op me gemaakt heeft. Ik snap niet waarom The Bourne Identity vaak gezien wordt als een van de betere actie-thrillers. Er is namelijk niks bijzonders aan.

De actie mist elke dynamiek en is superstandaard. Het verhaal verrast nergens. Matt Damon zet een saaie, karakterloze hoofdrol neer. Maar het ergste is wel dat de film totaal niet spannend is. En dan bedoel ik ook werkelijk geen seconde. En dat is dodelijk voor een actiethriller. Op zich geen barslechte film en goed te bekijken, maar verre van bijzonder.

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Niet heel erg bijzonder, maar wel gewoon een zeer kijkenswaardige film met een goede Damon en met aardige bijrollen van Cox en Cooper. Franka Potente doet het ook wel leuk. Het verhaal moet je wel met een korreltje zout nemen, zo nu en dan zitten er dingen in die volstrekt onlogisch zijn. Maar, buiten dit is het wel een redelijk spannende actiethriller.

avatar van haai

haai

Vlotte film

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Was wel redelijk eigenlijk een must voor spionage fans.

3,5

avatar van kooppie

kooppie

Leuke, goeie actiefilm! Goeie acteerprestaties en ehhh...ja lekker ding!

avatar van Paøsk Inaüke

Paøsk Inaüke

Leuke film =).

2,5* vind ik te weinig, en 3* te veel.. 2¾ zit er niet tussen.

oh, wat een toestand! =P

3* dus

avatar van BlueSword

BlueSword

leuke spionnen film met een goed verhaal.

vooral dat stuk met die achtervolging was geweldig, ook door de muziek die erbij draaide.

lekkere actie en achtervolgingen, leuk voor de spionage fans.

vind dit wel wat beter dan de bond-reeks (ook al weet ik niet of ik het daarmee mag vergelijken).

op naar mission impossible, die moet ik nog zien!

avatar van daanos;

daanos;

echt een heel goede film.. ben na deze film meer films van matt damon gaan kijken, en ik moet zeggen.. het is een geweldige acteur

4****

avatar van sinterklaas

sinterklaas

kooppie schreef:

Leuke, goeie actiefilm! Goeie acteerprestaties en ehhh...ja lekker ding!

vind jij dat van damon.

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

sinterklaas schreef:

vind jij dat van damon.

Waarom zou een meisje Damon niet lekker kunnen vinden?

avatar van Wouter

Sterker nog. Er zijn jongens....

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Zeker een goede film, goed verhaal, veel actie

3,5 ster

avatar van jacob de first

jacob de first

Heel goed verhaal een van mijn top films, het vervolg is trouwens ook er goed. aanradertje