• 9.374.429 stemmen

The Bourne Identity (2002)

Thriller / Actie | 119 minuten

Genre: Thriller / Actie

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland / Tsjechië

Geregisseerd door: Doug Liman

Met onder meer: Matt Damon, Franka Potente en Chris Cooper

Gesproken taal: Engels, Frans, Duits, Nederlands en Italiaans

Releasedatum: 17 oktober 2002

Plot The Bourne Identity

"He was the perfect weapon until he became the target."

Een Italiaanse vissersboot redt een drenkeling (Matt Damon) uit de Middellandse Zee. De man lijdt aan geheugenverlies en weet niet wie hij is. Er zitten echter twee kogels in zijn rug en hij komt al snel tot de conclusie dat er geprobeerd werd hem te vermoorden. Tot zijn eigen verbazing beheerst hij verschillende vechttechnieken, en geholpen door Marie (Franka Potente) gaat hij in Zwitserland op zoek naar zijn identiteit. Al gauw ontdekt hij dat hij verwikkeld was in een mysterieus plot met een moordaanslag waarbij de CIA een grote rol speelde...

Jason Bourne

Research Tech

Research Tech

avatar van jesje

jesje

De film is super en deel 2 trouwens ook!

Turkeyloverz schreef:

Waarom zou een meisje Damon niet lekker kunnen vinden?

sorry dat ik het zeg maar ik dacht even dat ze mij bedoelde.

avatar van KaniffNL

KaniffNL

Vond het een leuke film... Ben geen fan van Matt Damon maar Walton Goggins als Research Tech altijd leuk

4 **

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Is deze film ook met die Russische (of iets dergelijks) leipo's?

avatar van Skrean

Skrean

Dit is een goeie snelle, slimme, spionage actiethriller.

Nieuwe regisseur weet goed te boeien.

Damon acteert voortreffelijk als ik weet niks maar ik weet wel dat ik je ass kan kicken.

Ook mooi dat ie nederlands kan spreken.

avatar van AFCAdvdman

AFCAdvdman

Zeker een vette film! Begin had ik wat moeite nog om erin te komen, maar vanavond even het vervolg er tegenaan knallen!

avatar van Royke04

Royke04

Moest in het begin even inkomen omdat ik niet echt wist waar het allemaal over ging maar na een tijdje vond ik hem toch goed. Zat goed in elkaar. Leuke actie en vooral de achtervolging met de auto. Zeer goed gespeeld door Matt Damon.

avatar van dollie

dollie

Het duurt even voor je in de film zit, maar dan volgt hij vlot, leuk bedacht, goede acteerprestaties, mooie scenes. 4*

avatar van rens_1993

rens_1993

Zeer leuke film, vooral dat stukje wanneer iemand een poging doet die man te vermoorden. Prachtig.

*4*

avatar van pinball

pinball

wat mij betreft is dit de beste thriller ooit.

Geweldige soundtrack waar ik zelfs graag buiten de film naar luister.

avatar van donnie darko

donnie darko

Toch net iets te cliché en te hersenloos om echt goed te zijn, maar slecht is dit zeker niet.

Het begin vond ik eigenlijk het leukste, wanneer hij nog echt moet uitzoeken wie hij is. Matt Damon speelt een heel goede rol, maar ik heb hem eigenlijk nog nooit een slechte rol zien spelen. De scene op het dak vond ik dan ook een heel leuke scene om de actie mee te beginnen.

Dan komt Franka Potente in beeld, en dan vond ik de film toch net ietsje minder, al is het wel niet veel. Franka is alleszins geen meerwaarde aan de film en staat nogal flauwtjes te acteren. De achtervolgingsscene in de auto vond ik er toch net een beetje over. Het is net allemaal iets te cliché en gewoon iets té, maar het kan er allemaal nog mee door.

Voor de rest is er nog een heel leuke bijrol voor Clive Owen, die in vele scenes voorkomt maar pas in zijn laatste scene iets zegt. Hij maakt zonder woorden ook al veel indruk, vind ik. Een groot acteur.

3* voor de hele film. Het einde is leuk, maar geeft geen meerwaarde aan de film en het was een leuke film, maar niet meer dan dat, en zeker geen film om nog eens te herzien. Daarvoor is het een net iets te lange zit.

avatar van Overlord

Overlord

Ik vond het een zeer goede film

avatar van Mescaline

Mescaline

Goede film verhaal is goed in elkaar gestoken acteurs acteren prima en het geweld is ook niet weinig 4 sterren!

avatar van johnrambo

johnrambo

Spannende en zeer goed in elkaar stekende film.

Boeiend vanaf de eerste tot de laatste minuut.

Een zeer sterke matt damon die geknipt is voor deze rol.

De actie scenes zijn heftig maar niet te overdreven.

118 minuten is lang voor de meeste films.

Deze film kan het met gemak hebben en blijft boeien tot het einde.

Ook het einde past in de klasse van deze film.

Dus..............4 sterren

avatar van Tha Clown

Tha Clown

Goede film, sterk verhaal, en de spanning blijft erin.

Heb 'm op dvd gekeken met alternatief begin en eind (ook het origineel, maar vind de alternatieven, ondanks dat ze qua sfeer niet echt bij de rest passen, toch wel iets extra's geven).

Daarbij ook nog eens zeer goed spel van Matt Damon, zoals eigenlijk altijd wel bij hem.

avatar van film88888

film88888

een super goede actie thriller matt damon zegt mij normaal niks maar the bourne films zijn wel heel goed vind ik. de actie scenes zijn flitsend snel dat vind ik wel spijtig omdat ze wel heel kort zijn maar maar aan de andere kant is het wel orgineel, de auto achtervolging met het muziekje van in collateral die scene was heel goed, matt damon in zijn beste rol ooit de film krijgt een super verdiende 4,0

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Ik vond er niet zo veel aan. Al eens eerder op televisie gezien en het was allemaal een beetje té. Overigens ook niet echt mij genre. Gewoon een zeer matige film dus. Kwam er moeilijk door heen.

*1,5

avatar van movie*freak

movie*freak

Ongeloofelijk goede film onverwacht gekeken ik had veel over deze film gehoord toen ik hem zag dacht ik van wooow dit is een van de beste trillers die ik ook hebt gezien deel 2 vond ik zelfs nog beter, bourn films horen gewoon tot mijn top 20.

avatar van Movie_fan#

Movie_fan#

Goede film juist wat ik er van had verwacht de spanning zat er goed in en tempo lag lekker hoog. Matt damon speelt aardig en het verhaal is heel goed. De locaties waren ook leuk en de gevechten waren ook goed(in het apartement bv) De achtervolging in parijs was heel erg leuk gemaakt.

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Verdiend op z'n minst een plaatsje in de top250. Lekker veel actie, maar ook een goed verhaal dat erg weet te boeien, en realistisch gebracht wordt. Met uitmuntend camerawerk en ook behoorlijk spannend. Goede filmlocaties. Deel 2 is iets minder, vooral door het slechte camerawerk. 4,5*

avatar van JorritS

JorritS

Lees trouwens dit stukje op wikipedia:

Jason Bourne (gestalte gegeven door Matt Damon) wordt opgevist uit de Middellandse Zee, met twee kogels in zijn rug. Hij leidt aan geheugenverlies en weet niet meer wie hij is. Hij komt er echter spoedig achter dat er jacht op hem wordt gemaakt, en vlucht. Tijdens zijn vlucht ontmoet hij Marie (gespeeld door Franka Potente), waarvan hij het vertrouwen weet te winnen. Ze rijden in haar oude auto naar Zwitserland, op zoek naar zijn ware identiteit. Hij komt erachter dat er een moordaanslag op hem werd gepleegd, waarbij de CIA een grote rol speelt. Aanvankelijk ontdekt Bourne dat hij een handlanger is van een gevreesd terrorrist, "Carlos the Jackal", doch na verloop van tijd blijkt Bourne een dubbelspion van de CIA te zijn, met het uitschakelen van Carlos als missie. Wanneer Carlos uiteindelijk is uitgeschakeld, besluiten Marie en Jason de rest van hun leven samen door te brengen en beginnen ze een restaurantje op een locatie, ver weg van de CIA.

Spoilertags zijn eigenlijk overbodig; wat een meuk!

avatar van turksoldier_61

turksoldier_61

een hele goede film Matt Damon doet het weer fantastisch net als altijd een 4,5 voor deze film

avatar van Tieske

Tieske

Sterk en snel begin, waarna de film wat inzakt om op het einde weer enigszins vaart te krijgen. Leuk verhaal, niet slecht geacteerd: 3.5*

avatar van joostie

joostie

goede film heeft wat van james bond weg

sinterklaas

Had deze en deel 2 opnieuw gezien.

Ik vond deze nog steeds goed en spannend. Vooral leuk dat Damon in het begin Nederlans praat.

Stem verhoogd naar 4*

avatar van kleez

kleez

leuke film voor zaterdag avond, spannend ook!! Ook goed

verhaal, in t begin wat vraagtekens,maar langzamerhand...

begin is ook leuk: in t nederlands zegt ie: g*dverd*mme

avatar van Clifford

Clifford

3,5 sterren, krijgt deze film.

avatar van poisonpen1234

poisonpen1234

Jason Bourne is cooler dan James Bond!!!

kleez schreef:

g*dverd*mme

Ik weet gerust wel wat er onder die sterretjes moet staan.

poisonpen1234 schreef:

Jason Bourne is cooler dan James Bond!!!