Genre: Thriller / Misdaad
Releasedatum: 12 april 1991
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Plot The Silence of the Lambs
"In his mind lies the clue to a ruthless killer. She must trust him to stop the killer."
Clarice Starling, een jonge FBI-agente, wordt op een zaak van een psychopatische seriemoordenaar gezet. Om een beter inzicht te krijgen in de zieke geest van de moordenaar besluit ze met een andere psychopaat, Dr. Hannibal "The Cannibal" Lecter, te gaan praten. FBI-agent Jack Crawford denkt dat de gevangen Lecter de antwoorden heeft op de vragen omtrent de moorden.
Clarice Starling
Ardelia Mapp
Barney
Lamar
sju
Het horror-aspect was in de film (gelukkig) niet zo groot. De dreiging is gedurende de gehele film wel aanwezig, maar de spanning zit pas in het eind, in het huis van Buffalo Bill
Een ijzersterke Anthony Hopkins en prima Jodie Foster. ik vond de film minder spannend dan verwacht, maar zeker origineel.
killzone
Silence of the Lambs is één van de beste films aller tijden en voor mij in de top-5 van beste thrillers.
De film wordt meestal beschouwd als een horror-film.
Toen ik de film zag, was het voor mij meer een echte spannende thriller dan 100 % hardcore-horror.
Want dat is het natuurlijk niet.
Een goede film die de spanning goed opbouwd.
Ook dankzij de cameravoering, de briljante cast (vooral Anthony Hopkins steelt de show, terecht een oscar voor hem!!)
Dit moet je gezien hebben als je van echte thrillers houdt, want dit is echt een meesterwerk.
Het boek was al legendarisch! En is terecht één van de beste verfilmingen aller tijden.
Sommige boeken worden verfilmd en kunnen nauwelijks in de schaduw staan van de originele bestsellers, maar deze film maakt de genre ''Thriller'' helemaal waar!!!!!
Roofless
gekocht en gezien, maar film heeft me niet zo kunnen boeien als ik vooraf gedacht had. aangezien de meesten hier snel op hun teen zijn getrapt als er wordt gezegd dat men het niet zo een goede film vond, zal ik daarom dan ook maar zeggen waarom:
om te beginnen, de acteerprestaties waren oké, in tegenstelling tot wat anderen zitten te zeggen over Jodie Foster (zij deed het goed, behalve mss in het donkere huis op het einde, dat was meer een onhandig tienermeisje met een geweer in handen, dan een degelijke FBI agente)dus dat de film mij niet zo kon raken ligt niet aans ons Jodie.
en dan nu, waarom de film niet tot mijn persoonlijke toppers behoort :
het verhaal van een jonge onervaren fbi student-agent die typisch de gezochte moordenaar buffalo bill vindt. (als je de achterkant van de hoes leest, weet je dat dit al zal gebeuren) . ook vind ik het een beetje overdreven van de "symphatie" die dr. lecter heeft tov clarice en haar gaat willen helpen, clarice heeft hem 1 keer gezien en hupla buffalo bill zal gevonden worden!
(en waarom constant de seriemoordenaar aanspreken met dr lecter?? tis precies een vooraanstaand ere-gevangenis-burger
als Lecter wordt overgeplaatst, komt ie terecht in een gigantische boksachtige kooi, midden in een gebouw, en krijgt ie 2 nogal debiele agenten ter observatie, je weet al dat hij gaat ontsnappen (wat niet noodzakelijk slecht hoeft te zijn) maar dan de ontsnapping zelf. de scene waarbij een agent zegt tegen andere agent dat hij moet blijven communiceren met gewonde agent, was een beetje te duidelijk voor mij. Toen wist je al dat die agent namelijk Lecter was natuurlijk en was de spanning dus al weg in de lift en in de ambulance..)
nadat lecter is ontsnapt, verdwijnt dit personage precies uit de film, al de aandacht gaat vanaf dan uit naar buffalo bill, precies of lecter gewoon wordt vergeten (vind ik zeer jammer dat zo een goed personage ineens verdwijnt uit de film, zat meer in)
buffalo bill vond ik eerder een lachwekkende figuur, die man kon mij niet bang maken, toen ie daar stond te dansen in zijn blootje (overigens vanonder zwaar gemonteerd denk ik
) begon ik spontaan te lachen.[ik vond de ontknoping te snel gaan, weinig spanning, ook de lichtbril scene vond ik niet zo goed, waarom is hij zo dom om zijn geweer nog te laden als ie vlak achter haar staat, beetje rare beslissing en buffalo bill zonder echt al te veel moeite ingerekend.
Maar nu is de film ook niet zo slecht hoor, een goede thriller (zeker geen horror, maar dit is niet erg) . wat ik wel goed vond:
- het vlinder-verhaaltje: van lelijke pop tot mooie vlinder
- de titel: stilte van de lammetjes (Clarice jeugdtrauma zal ik maar zeggen) dat in vraag wordt gesteld door Lecter op het einde "Have the Lambs stopped.....?
- de dode agent die letterlijk word opgehangen als iets verwijzends naar de bijbel--Lam Gods??
- de acteerprestaties
- open einde
Voor mij iets te weining spanning, goed maar een tikkeltje overgewaardeerd naar mijn mening, films als the sixth sense en se7en vind ik beter, se7en staat wel hoger geen probleem dus maar ik hoor hier anderen... achja smaken verschillen, reageren mag altijd!
L. luchtloper
) begon ik spontaan te lachen.
Dutchmeister
Ik vond dit een sterke thriller, echt een aanrader. Het verhaal is ook goed!
4,0 *
BlueSword
erg goeie thriller! zit spanning in van begin tot eind en het verhaal is super.
acteerwerk van jodie en anthony was ook erg goed, en die dialogen tussen die 2 waren geweldig.
matthijs_013
Heeft niet veel indruk op mij nagelaten. Vond het niet spannend en ook niet beangstigend. Hierdoor is het gewoon een doorsnee mysterie filmpje die net iets meer dan redelijk is.
*2,5
kiriyama

matthijs_013
er zijn zoveel sbs6 films die dezelfde bouw hebben als deze. ik zie hier echt niks speciaals in, sorry
kiriyama
Die sbs films kunnen hier met geen mogelijkheid aan tippen. De acteerprestaties, beelden, sfeer, voor mij reden genoeg om het een goede film te vinden. Maarja zo vind ik titanic weer niets meer dan een doorsnee liefdesverhaaltje, smaken verschillen. Maar om dit nou met sbs prul te vergelijken vind ik wat te ver gaan.
L. luchtloper
Inderdaad, geweldige psychothriller, horror. Geweldig verhaal, geweldige cast, Anthony Hopkins bijvoorbeeld. Goede spanning, gewoon en achter het glas.
en een ongeloofwaardig verhaal?
Vergeet het maar, ik heb meer gelezen over serie-moordenaars en ben erachter gekomen dat The Silence of the Lambs gebasseerd is op Ed Gein, http://nl.wikipedia.org/wiki/Ed_Gein, en Ted Bundy bijvoorbeeld. Een psychopaat die werkelijk de FBI geholpen heeft met het opzetten van een profiel van de 'Green River Killer' http://nl.wikipedia.org/wiki/Ted_Bundy
Alles behalve dan uit de duim gezogen.
skoft
geweldige film! dr. hannibal wordt fantastisch neergezet. zeer spannend! alle 5 *
mikoz
*2,5

ultra lord
ja echt een super film heb hem laatst gezien het verhaal is echt goed en een beetje horror erin vind ik super
goeie spannende film.
Doom
Ook na de zoveelste herziening blijft The Silence Of The Lambs een topper. De sfeer is creepy, de dialogen zijn meesterlijk en erg interessant. Het verhaal blijft origineel en sterk, op een paar kleine clichés na. De acteerprestaties van zowel Anthony Hopkins als Jodie Foster zijn erg sterk. Het personage Dr. Hannibal "The Cannibal" Lecter is niets minder dan briljant. Het zal altijd een van de sterkste (horror) personages uit de film geschiedenis blijven. Dit komt natuurlijk mededoor de niet te evenaren prestaties van Anthony Hopkins.
De ontsnappingsscène van Dr. Hannibal "The Cannibal" Lecter blijft natuurlijk ook geweldig. Net zoals de gesprekken tussen Clarice Sterling en Dr Lecter. De locaties zijn verder prima uitgekozen en de muziek is erg goed. Visueel gezien weet regisseur Jonathan Demme ook een paar sterke scènes te produceren. Denk bijvoorbeeld aan de scène met de engel. Machtig. Qua filmkunst en montage is The Silence Of The Lambs niet echt bijzonder of sterk, maar gelukkig nog wel vrij degelijk.
The Silence Of The Lambs blijft gewoon een geweldige thriller met een paar sterke horror elementen. Het is puur genieten.
mikoz
Helemaal mee eens bij mij staat hij ook weer op 5* en misschien ooit weer eens in mijn top 10.
The Silence is buiten een Horrorfilm gewoon een hele spannende film die over veel meer vlakken gaat dan een gewone horror/Thriller film.
ddk
Sterke relaties tussen karakters, goeie acteerprestaties en een constante dreigende atmosfeer overschaduwen een op sommige punten clichématig plot. Vooral door de atmosfeer 4.5*.
Santino Corleone
Een van de beste thrillers! Goed gespeeld ook door A.Hopkins, J.Foster doet het ook heel erg goed.. Gewoon een topfilm...
M.ike
Welke films vind jij nou wel goed ?Haast overal heb je commentaar over.
M.ike
Kijk maar naar mijn stemlijst ...
veel drama films .. zo je top 10 te zien.
basketballerke
Ontzettend goede trhiller, erg spannend op veel momenten, met als hoogtepunt het eind. De ontsnapping van Hannibal is meesterlijk gedaan. De acteerprestaties van Hopkins en Foster zijn erg goed. Ik wil ook nog wel de erg sterke conversaties tussen Foster en Hopkins noemen in de film.
Doom
De ontsnapping van Dr. Hannibal "The Cannibal" Lecter is inderdaad meesterlijk. In mijn ogen een van de sterkste scènes uit de filmgeschiedenis zelfs.
by_the_way
Ik Moet deze dan maar snel herzien. 2,5 lijkt me iets te laag.
L. luchtloper
Ik vind de eerste ontmoeting van Clarice met Lecter meesterlijk.
Doom
Dat is zeker ook een sterke scene uit The Silence Of The Lambs, echter die kan toch niet op tegen de meesterlijke ontsnapping van Lecter?
L. luchtloper

Het mooie aan the silence of the lambs en het genre dat daaruit is voortgekomen is het feit dat TSOTL het thrillereffect krachtig brengt. TSOTL legt meer de nadruk op psychopaten, hun uitstraling, daden en omgeving. TSOTL laat je fantasie een groot deel van het werk opknappen. Je ziet betrekkelijk weinig van horror in vergelijking met andere horrorfilms.
Zo ook de scène in the Baltimore prison waar de gevangenisbewaarder Clarice inlicht over Hannibal, daarbij laat Chilton een foto zien van zijn 'werk'. Hoe hij die zuster had toegetakeld etc. Daarna gaan de tralieën naar het cellencomplex open. Een vochtige, donkere, akelige kelder met gevuld met psychopaten.
Clarice word geconfronteerd met de drifterige Multiple Miggs en het contrast wat volgt is wel mooi, een Hannibal Lecter die op haar wacht als een ware gentleman en die haar daarna confronteerd met haar afkomst en zijn boosaardige daden: "I ate his liver, with fava beans and a nice Cianti"
Van zo'n scenes en acteerprestaties krijg ik kippevel, de ontsnappingsscène vind ik matiger in de film en legt meer de nadruk op killerfrenzy die op bloedige wijze ontsnapt. Ik ben daar minder gecharmeerd van, de scène is goed, maar de scènes in de kelder zullen me altijd bijblijven en hebben naar mijn mening meerwaarde.
Voor mensen die nog willen nagenieten.

Hannibal Rising

2001

Manhunter
1986

Thrillerklassieker ‘The Silence of the Lambs’ gaat binnenkort Netflix verlaten

Het is maar een film? Deze echte moordenaars vormden inspiratie voor beroemde horrortitels

Jodie Foster niet geneigd om naar 'Silence of the Lambs'-serie 'Clarice' te kijken

'The Silence of the Lambs'-serie 'Clarice' krijgt nieuwe volwaardige trailer

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993
gebaseerd op boekfbiontvoeringscientific study psychopaathorrormoordseriemoordenaarpsychologische thrillerwreedheidkannibaalpsychiatermoth virginiadisturbedneo-noirkannibalismetwistedskinning adapted into stage play or musicaladapted into play or musicalpast history suspensefulforebodingominouspsychological profiling