• 9.384.355 stemmen

The Silence of the Lambs (1991)

Thriller / Misdaad | 118 minuten

Genre: Thriller / Misdaad

Geregisseerd door: Jonathan Demme

Met onder meer: Anthony Hopkins, Jodie Foster en Scott Glenn

IMDb beoordeling: 8,6 (1.703.142)

Releasedatum: 12 april 1991

Plot The Silence of the Lambs

"In his mind lies the clue to a ruthless killer. She must trust him to stop the killer."

Clarice Starling, een jonge FBI-agente, wordt op een zaak van een psychopatische seriemoordenaar gezet. Om een beter inzicht te krijgen in de zieke geest van de moordenaar besluit ze met een andere psychopaat, Dr. Hannibal "The Cannibal" Lecter, te gaan praten. FBI-agent Jack Crawford denkt dat de gevangen Lecter de antwoorden heeft op de vragen omtrent de moorden.

Clarice Starling

Senator Ruth Martin

Ardelia Mapp

avatar van nairobi

nairobi

Alles is al gezegt, dit is de ultieme thriller.

avatar van GroovyDrummer

GroovyDrummer

Prachtige topfilm !!

Deze film laat de menige vervolgen zoals 'Hannibal' en 'red Dragon' ver achter zich...!

Inderdaad dé ultieme thriller, helemaal mee eens !!!

avatar van timmem

timmem

Geweldige film. Wanneer die Hannibal in beeld komt krijg je de bibbers. Foster speelt ook geweldig.

Ik geef het 5*.

Overigens vind ik de vervolg films helemaal niet slecht. Maar dat komt misschien alleen maar doordat Hopkins erin speelt.

avatar van Journey2m

Journey2m

Ik hoorde van veel mensen dat dit de engste film is die ze ooit hebben gezien.

Dat viel toch behoorlijk tegen toen ik hem zelf ging kijken. Ik vond de film eerder saai dan eng.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11926 berichten

Precies.

avatar van mental_jos

mental_jos

1 van beste thrillers ooit, hopkins op zn best!

avatar van sten

sten

Een ijzersterke rol van Jodie Foster maar zeker van Anthony Hopkins. Ook de rol van jame gumb als buffalo bill is erg goed.

heb de film een paar keer gezien, zeker 4,5*

avatar van nicknijssen

nicknijssen

10 november weer gekeken! wat een SUPER film!

1 van de beste films die ik heb gezien!

5 is het voor mij zeker waard!!

avatar van Splinter

Splinter

Supergoede film, Geniaal geacteerd door zowel Jodie Foster en vooral Hopkins. Echt geniale scenes in de gevangenis 'I tell you things, you tell me things. Not about this case, though. About yourself. Quid pro quo. Yes or no?'

avatar van daantje1991

daantje1991

echt een supper goede film

leuk plot ook

en antony hopkins is echt een supper acteur

avatar van jamiesensation

jamiesensation

Een super goede psychologische thriller 5*

avatar van gideonvdb

gideonvdb

kos schreef:

Eens!
als je hem gezien heb dan kan je er moeilijk onderuit.

avatar van partysander

partysander

Ik vind deze film niet zo geweldig als jullie hem hier allemaal vinden.
De voornaamste reden is dat de film mij op geen enkele manier emotioneel weet te raken / te betrekken.

Verder heb ik inhoudelijk nogal wat punten van kritiek op de film:
te weinig beveiliging van Hannibal als hij ontsnapt. Beneden staan er tientallen te wachten, maar ze gaan hem met zijn tweeen voeden.

Bovendien is het natuurlijk belachelijk dat ze hem letterlijk gaan voeden en daarom de kooi binnen moeten. Dit kan natuurlijk veel beter geregeld worden. Hij heeft zelf immers ook handen.

In de scene met de nachtkijker van Buffalo Bill had hij Starling allang kunnen neerschieten. Waarom wachten en zich ZO eenvoudig laten overmeesteren/doden?

Dat betreft vooral het waarheidsgehalte van de film. Ook nog enige kritiekpunten op de uitwerking van het plot:

- Zeer weinig over de aantekeningen van Hannibal in het dossier.
- Weinig diepgaande psyche van Hannibal
- Vrijwel alle gruwelijkheden worden aan de fantasie van de kijker overgelaten, maar zoals al gesteld kan ik me er niet op inleven.
- Opeens vind Starling Buffalo Bill tijdens een reguliere ondervraging. Niet door een ingenieuze constructie van tips en hints van Hannibal. Hannibal geeft weliswaar tips, maar die worden verder niet opgevangen. Zeer jammer dat dit zo gedaan wordt

Desalniettemin is deze film natuurlijk een grondslag voor andere films in het (psycho)thriller genre en zelfs nog daarbuiten. de ontsnapping met het masker wordt nog eens over gedaan in Mission Impossible

Goed voor 3* (in vergelijking met andere films uit mijn stemlijst)

avatar van vdc

vdc

De meeste van jouw minpuntjes zijn niet eens onterecht, maar nergens betrapte ik mezelf erop dat ik dit storend vond. Weet niet goed waarom, misschien net omdat de film zo spannend opgebouwd is ?

Hiermee ben ik het grondig oneens :

partysander schreef:

Het lijkt een reguliere ondervraging. Maar bij nader toezien is Starling, precies door de tips van Hannibal, bij dit huis terechtgekomen. Doordat Buffalo wilde zijn wat hij begeerde, was het logisch dat hij zijn eerste slachtoffer kende. Hij wilde haar zijn. Begrijp je dit goed ? Hij wilde haar zijn. Hij wilde dezelfde buurt, dezelfde omgeving voelen als dit eerste slachtoffer. En dus was het ook logisch dat hij dichtbij die woonplaats moest gezocht worden. Het liefste op een plaats die hem aan haar deed denken (zoals dus in dit huis van die naailerares). Logisch voor Hannibal, maar moeilijk ineens te begrijpen voor de kijker. Maar o zo ingenieus, achteraf gezien. Veel subtieler dan de piste die het team van Crawford volgde : hij heeft dié boeken gelezen, en is op dié plaatsen gaan aankloppen om van geslacht te veranderen. De computer verfijnt de zoekresultaten en hop : één adres. Dit zou ik nu net een complete afgang van de film gevonden hebben : Buffalo wordt gevonden door wat routine-politieonderzoek. NEEN. We hebben diep in de ziel van Buffalo moeten kijken, en we zijn een voor-ons-niet-logische denkpiste moeten volgen (met oprechte dank aan Hannibal ).

avatar van partysander

partysander

Je hebt natuurlijk gelijk dat Hannibal tips geeft. Hij geeft er nog een stuk meer dan diegene die jij al aanhaalt.

Maar mijn kritiek is er vooral opgericht dat je niet ziet hoe Starling met de tips omgaat. Bijna geen enkele tip weet Starling op te vangen behalve dan dat ze naar de omgeving van het eerste slachtoffer moet. Van daaruit loopt ze toevalligerwijs bij het huis van Buffalo Bill binnen.

Vandaar de toevalsfactor die ik aanhaal. Beetje jammer dat de film niet dieper ingaat op de worsteling van Starling met de tips die Hannibal haar geeft en dat er alsnog een toevalsfactor nodig is om bij het desbetreffende huis aan te komen.

avatar van vdc

vdc

Maar Starling benut toch alle tips van Hannibal ?
Met de eerste tips van Hannibal kwam ze duidelijk aardig vooruit. Ook die laatste tip gebruikt ze correct : ze gaat naar de woonplaats van dat eerste slachtoffer, en door de ontdekking van die naaipatronen vallen de puzzelstukjes voor haar in elkaar.
Begrijp niet hoe je dan nóg “dieper kan ingaan op de worsteling van Starling met de tips van Hannibal”.

Het enige waar ze mee worstelde, wat ze niet uit de tips van Hannibal kon halen, was het vinden van Buffalo’s schuilplaats. Hannibal vermoedde dat het speuren naar aanknopingspunten bij het eerste slachtoffer, best wel een ontmoeting met Buffalo zou kunnen opleveren, want Buffalo wou zo “dicht” mogelijk zijn, zo kortbij mogelijk herinneringen aan die Frederica Bimmel opsnuiven. Mogelijk wist Hannibal zelfs dat Buffalo dat atelier van die naailerares gekocht had, of wou kopen, want hij was toch patiënt bij hem.

Daarom : Starling en Buffalo ontmoetten elkaar niet zomaar toevallig : deze ontmoeting werd door Hannibal “geregeld”.

avatar van jayytjee

jayytjee

Dit is een van de beste thriller/horrorfilms allertijden

Onzettend mooie scene's en topacteerwerk van Jodie Foster en Antony Hopkins. Sterk verhaal en gewoon zo spannend.

5 uit 5 sterren natuurlijk

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Dat is seven nog altijd

Er staat ook "een van de"..

En dan nog weet ik er wel enkele die se7en ver achter zich laten

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11926 berichten

Dat is seven nog altijd

Puh, vind je? T zijn allebei zwaar overgewaardeerde films. Om maar wederom de discussie maar weer eens aan te zwengelen: ik vind het pulpachtige Saw veel en veel leuker.

avatar van muismat

muismat

Deze film (en dan vooral de vertolking van Hopkins) blijft je echt lang bij, prachtig gespeeld, en erg spannend, een van de beste thrillers, die ik als jochie van 11 al erg spannend vond, heb hem al zeker 5 jaar niet gezien, word tijd voor een herziening 4*

avatar van jayytjee

jayytjee

Dat is jou mening he

avatar van brucecampbell

brucecampbell

niet teveel woorden aan verspillen: gewoonweg PRACHTIG!

avatar van film_kaza

film_kaza

Deze film is (ook net als Se7en & de flashbacks van Saw) maar weinig meer dan een doodgewoon misdaadverhaal. Antony Hopkins acteerd als een meester maar goeie acteerpresentatie's verdienen niet direct 4 sterren. Het verhaal is ook weer zo'n typisch FBI misdaadverhaal. Met 1 op 1 gesprekken met Bad-Guys, onderzoekingen in een oud huis, lijken onderzoeken, beetje geweld als het nodig is, reizen, mysteries oplossen, de Bad Guy proberen te pakken. Ald die dingen horen goed-spannend-eng te zijn maar ik vind dat soort dingen geen van allen. Ik heb gewoon geen intresse in dat soort FBI dingen. Die vind ik wel ok. Niets meer of minder.

Er waren wel een paar goeie scene's die ik wel 4* zou geven als scene. Het is wat ik noem een "goude scene."
- De 1 op 1 gesprekken tussen Clarice & Lector.
- De manier hoe Lector wist te ontsnappen.
- Het telefoontje van Lector aan het einde van de film. Dan ook zijn tekst is zo geweldig.

Er keek ook iemand mee die vaak zei "wat is het toch eng hè?" Dit is niet mijn type horror dus mij bang maken kon de film ook niet. Ook toen Clarice Bufalo Bill achterna zat zei diegene ook "wat spannend zeg, je ziet hem niet." Ik heb Halloween 5x gezien en de "je ziet hem niet" spanning ken ik nu anderhand wel. Bovendien maken ze het niet zo spannend als in Halloween bij dat soort stukjes. Dat kan geen enkele film.
Kwa spanning vond ik Halloween beter. Jammer dat vele dat nou niet vinden. Gelukkig verscheen er wel bij deze film soms een lachje op mijn gezicht.

Maar voor de rest. De bad-guy werd gewoon gepakt en het liep bijna allemaal goed af. Wat hier beter is dan Se7en is dat er beter geacteerd word en dat het einde beter is. 4 sterren krijgt de film msschien bij het herkijken. Maar voor nu...

3,5

avatar van $@@$

$@@$

Deze film zou ik ook niet beschrijven als thriller. Eng zou ik 'm zeker niet wille noemen. Maar de spanning die gemaakt wordt door acteerwerk, cameravoering en dialogen, is voor mij veel meer waard dan een hardaanval krijgen van angst.

De film draait dan ook niet om het 'FBI-verhaaltje',

niet om de zoektocht naar 'Buffalo Bill' . Het draait om de relatie tussen Hannibal en Starling. Zij maken de film.

Een topfilm! *****

avatar van tuureluur

tuureluur

ja het is best een enge film maar inderdaad zijn er minpunten. 4,5

avatar van arkadi

arkadi

bah had hier nog niet eens op gestemd.

avatar van annenas

annenas

Echt een goed verhaal!

Spannend!

Ook om meerdere malen te zien.