• 9.387.426 stemmen

Geregisseerd door: James Wan

Met onder meer: Cary Elwes, Leigh Whannell en Danny Glover

Releasedatum: 9 juni 2005

Plot Saw

"How much blood would you shed to stay alive?"

Dr. Lawrence Gordon en Adam, twee mannen die elkaar nooit eerder hebben gezien, ontwaken vastgebonden in een smerige, oude badkamer. Tussen hen in ligt het levenloze lichaam van een man met een revolver in zijn handen en een taperecorder. Als Adam en Lawrence dan met behulp van de taperecorder een bandje afluisteren, ontdekken ze dat ze de nieuwste slachtoffers zijn in één van de zieke spelletjes van een beruchte seriemoordenaar, die luistert naar de bijnaam 'Jigsaw'.

Dr. Lawrence Gordon

Diana Gordon

Amanda Young

Allison Kerry

John Kramer / Jigsaw

Komt nog wel, binnen een jaar of 30. Wanneer dit soort stijlmiddelen "sign of the times" geworden zijn. Anyway, het is niks nieuws dat dit soort technieken niet geapprecieerd worden. Daar stoor ik me an sich niet eens zo aan.

Wat ik echter totaal niet begrijp :

2) het zeer slechte acteerwerk van Cary Elwes. Mijn god, wat een drama.

Waarom hier wel en in films als Psycho niet ? Je gaat mij niet horen zeggen dat Elwes hier goed acteert, maar in een hoop klassiekers is het acteerwerk ook op het niveau van "mijn eerste toneellesje". Daar worden ook dialogen opgedreund alsof er iemand met een stok in de rug van de acteurs staat te porren.

Alsof er in die films dan wel één graantje geloofwaardigheid zit

Daarbij hoort een zaag roest en bot te zijn wil je een analogie maken met een film als deze . Voor scherpe en glanzende zagen kan je gewoon Se7en nog een keer opzetten.

avatar van Mug

Mug

Onderhond schreef:

Ik weet het, het klinkt als een uitstekende horrorfilm. Ik vind het spuuglelijk.

Acteerwerk... Er zijn inderdaad genoeg oude films die slecht acteerwerk laten zien. Psycho hoort daar niet bij, mijns inziens, totaal niet. Tevens heeft Pyscho wél een overheerlijke montage, soundtrack en constant spannende sfeer. (maar goed, wat heeft Psycho nu weer te maken met Saw, en ik zie het punt niet dat de oude cinema vergeleken moet worden met mijn opmerking dat Elwes slecht acteert, als je het nu had over montage en hippe stijlmiddelen, oke, alhoewel Psycho dan ook weer een verkeerd voorbeeld is, aangezien de douche-scene anno 2006 nog ontzettend hip overkomt qua montage, mijns inziens)

Wat betreft sfeer en gore....die voor mijn gevoel echt misten. Ik mis scherpte juist in de uitvoering van de film.

Ach laten we de dooddoener maar weer even uit de badkamer halen: 'smaken verschillen'.

De vergelijking met Psycho kwam er omdat meerdere personen aangaven dat de sfeer verpest werd door slecht acteerwerk.

Sorry, maar met alle wil van de wereld kan ik in een film als Psycho (toch vaak geciteerd als één van de spannendste films) geen goed acteerwerk ontdekken, integendeel zelfs. Vreselijk houterig en geforceerd.

(en ik doe maar alsof ik niet gelezen heb dat de montage in die douchescene hip zou zijn Doet me sterk denken aan die it's hip to be square scene uit The Simpsons)

Smaken verschillen inderdaad, soms is het alleen wat makkelijker te begrijpen dan anders.

avatar van somebody

somebody

goede film met een leuk verhaal ik vond die sadistische vallen echt top enige nadeel was het acteerwerk 4,0

avatar van dihnjo102

dihnjo102

Was echt een super film, Af en toe was ie ook wel erg spannend. En het einde was ook iets wat je niet kon voorspellen. Heel goed gemaakt deze film, Wel iets mindere acteurs. Nu alleen nog even SAW II Kijken.

avatar van unreallerke

unreallerke

geniale thriller, jigsaw is gewoon een van de zaligste huurmoordenaar ooit alhoewel ik dr. lecter toch nog zaliger vind

avatar van Halcyon

Halcyon

Huurmoordenaar

avatar van MJ_DA_MAN

MJ_DA_MAN

Mug schreef:

Onbegrijpelijk hoge score. Diepe teleurstelling.

Voor mij ook een teleurstelling want ik verwachte een echte topfilm met zo'n hoog gemiddelde en ik kom niet verder dan een maximale 3,5*.

avatar van Aloys/Bono/Axl

Aloys/Bono/Axl

Wat een domme film!

Er wordt nieteens geacteerd, volgens mij lezen ze hun tekst van een bordje. ook waren veel dingen zooo voorspelbaar...

Ik kom niet verder dan 1*

avatar van lettertje

lettertje

Mug schreef:

. Ja, leuk idee, maar het gaat in een film om de uitvoering. En daar gaat het finaal de mist in.

Welnee man, naar mijn mening gaat het naast de uitvoering ook om entertainment, het verhaal, creativiteit en bij dit soort films spanning.

Was er allemaal! En als Elwes dan minder speelt, tsja, dat maakt voor mij de film geen 1.5. Ik heb genoten van de hele film, met alles erop en eraan, op inderdaad Elwes na, die was niks.

Ik vind een 4.5 meer terecht, ook Saws genregenoten in acht nemend.

avatar van Mug

Mug

Als de uitvoering 'ruk' is (alhier, spanning zelden als spannend opgevat werd door mij), valt er voor mij weinig 'entertainment' uit te halen, bij een horror/thriller.

Tinuzzz

Ik heb een vraag. Maar aub. antwoorden met alleen ja of alleen nee. Ik heb nl. Saw 2 nog niet gezien:

Zal in deel 2 het verhaal verder gaan met Dr. Gordon en de opgesloten Adam?

Of begint er gewoon weer een nieuw verhaal?

avatar van sangha

sangha

Vette film. Ik zat me echt de hele tijd af te vragen van: wie is nou de dader??? Het einde was supergoed, dat had ik echt niet verwacht. Een echte aanrader (behalve voor mensen met een zwakke maag, die moeten hem echt niet kijken).

avatar van TimD

TimD

He Tinuzz, nieuw verhaal.

avatar van JorritS

JorritS

TimD schreef:

He Tinuzz, nieuw verhaal.

Jij bent af, je moest ja of nee zeggen

avatar van TimD

TimD

Jammer van de koelkast die had ik wel willen winnen

avatar van Roundabout

Roundabout

Hmm.. ik vond hem niet extreem spannend hoor.. ja, af en toe waren er spannende momenten.. maar over 't algemeen moest ik er meer om lachen.. Maar toch een best goede film..

Tinuzzz

Dus in het tweede deel komt helemaal geen Adam en Dr. Gordon meer voor??

Jammer

avatar van Max99

Max99

Waarom staat deze niet in de top 250?

Max99 schreef:

Waarom staat dees niet in de top 250?

Ja raar. Hij heeft 4,10 sterren!

EDIT:

De top 250: de films met de hoogste waardering op MovieMeter. Om voor deze lijst in aanmerking te komen moet een film minstens 100 stemmen ontvangen hebben. Films die in de afgelopen 2 jaar in de bioscoop zijn gaan draaien komen nog niet in aanmerking voor deze lijst.

avatar van Slapstick

Slapstick

Ik heb niet alle 46 voorgaande pagina's met opmerkingen/cmmentaren gelezen, maar het lijkt me dat (bijna) niemand het heeft over het buitengewoon sadistische karakter van deze film.

Toegegeven, geweldadige films behoren niet tot mijn favorieten.

Desondanks begeeft deze film zich naar mij mening op de grens van het toelaatbae.

Ben ik de enige die er zo over denkt en ben ik wellicht te preuts?

Natuurlijk is de film wel erg sadistisch, maar ik vind dat in een film GEEN grenzen zijn. Als je het te erg vind worden, dan ga je er gewoon niet heen. Dus de regiseurs beslissen wat er in een film komt. Opzich is het wel sadistisch, maar misschien is dat een verkooptruc.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11939 berichten

Sadistisch, ach...Ik vind sadisme in films nooit zo erg, zolang ik maar weet dat het nep is. Sommige scenes in Saw zijn gewoon zo over de top, die vallen gewoon niet serieus te nemen. Wanneer iets rauwer en realistischer overkomt, vind ik het vaak wel erg, ja. Maar in dit geval dus zeker niet.

avatar van shaquille

shaquille

Sadistisch of niet. De film slaat aan en is één groot feest. Resultaat 4.10 sterren. Het publiek wil zulk soort film en het is spijtig dat er zo van die wanna be's zijn die ook willen scoren door een gelijkaardig soort film te maken maar er helemaal niet in slagen.

avatar van ToNe

ToNe

Slapstick schreef:

Het zou pas een punt zijn als het sadisme zou verheerlijken.

Dit vind ik meer een kleine schoktherapie dan iets waar je werkelijk aanstoot van zou moeten nemen. Maar ook dit is afhankelijk van wat je 'tolerantiegrens' is

avatar van SilverGun

SilverGun

Ben ik de enige die er zo over denkt en ben ik wellicht te preuts?

Begin in ieder geval vooral niet aan materiaal als Ichi the Killer of Irréversible als je dit al op de grens van het toelaatbare vindt liggen...

Tinuzzz

Maar komt de Saw-badkamer terug in deel 2?

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Tinuzzz schreef:
Maar komt de Saw-badkamer terug in deel 2?

jazeker, maar je moet wel goed opletten!

avatar van dr walgvogel

dr walgvogel

Mug schreef:
Sfeer was er naar mijn mening alleen in de donkere scenes. Ook de enige momenten dat het spannend was.

De camera-voering, montage e.d.:

Ik zit niet te wachten op schuddende scenes die enigszins een beetje versneld worden afgespeeld. Bij deze film paste het niet, het irriteerde alleen maar. Oh ja, er zitten zelfs slow motion scenes in de film....om mijn irritatie-grens nog verder aan te vallen. Ik kon er niks mee, dit soort wannabe-hipheids-factoren gaan er bij mij niet in.

De film werd zelden geloofwaardig, dankzij Elwes (sorry hoor, de laatste 10 minuten, en zijn make-up deed denken aan Dawn of the Dead '78) en Glover die echt helemaal niks van zijn rol weet te maken. Tel daarbij op de o zo mysterieuze Jigsaw wiens stem tijdens actie-scenes waar hij zelf, nou ja niet Jigsaw zelf maar Zep dus, bij betrokken is overkomt als een voice-over.

Ik heb me gewoon zitten te ergeren aan vele punten in de film, een film die mij niet op het puntje van de stoel deed laten zitten. Potentie was er, uitwerking bar slecht. Geen afgezaagde film, maar de zaag had wel vantevoren even naar de slijper gemoeten, nu was deze bot en roestig i.p.v. scherp en glanzend.
Ik ben het helemaal met jou eens. wat een slechte nepfilm was dit zeg. de tweede was nog erger.

avatar van Gammala

Gammala

Prachtige film, volgens mij moet je deze film niet zien als een full-action horror film maar als een sadistische thriller.

Prachtig moment als we die vrouw (ben even vergeten hoe ze heette) met haar helm op histerisch in dat versnelde stukje zien rond slaan.

Hij wordt wel wat saai als je 1.5 uur kijkt naar twee mannen in een pleecabine.

De onderlingen conflicten vond ik wel mooi, je begint mee te leven naar mate de film vordert.

Ik vind het eigenlijk wel mooi uitgedacht van Jigsaw, als zijn plannen en mechanismen mooi bedacht.

Aardig originele film , heeft wel indruk op me gemaakt

Een 3.5