• 9.387.435 stemmen

Geregisseerd door: James Wan

Met onder meer: Cary Elwes, Leigh Whannell en Danny Glover

Releasedatum: 9 juni 2005

Plot Saw

"How much blood would you shed to stay alive?"

Dr. Lawrence Gordon en Adam, twee mannen die elkaar nooit eerder hebben gezien, ontwaken vastgebonden in een smerige, oude badkamer. Tussen hen in ligt het levenloze lichaam van een man met een revolver in zijn handen en een taperecorder. Als Adam en Lawrence dan met behulp van de taperecorder een bandje afluisteren, ontdekken ze dat ze de nieuwste slachtoffers zijn in één van de zieke spelletjes van een beruchte seriemoordenaar, die luistert naar de bijnaam 'Jigsaw'.

Dr. Lawrence Gordon

John Kramer / Jigsaw

avatar van Waku

Waku

Heerlijke horror.

Vanaf het begin in de kille ruimte (die dankzij fletse manier van filmen nog ijzingwekkender overkomt) houdt

Jigsaw je in zijn greep.

De ziekelijke manier waarop zijn slachtoffers worden

belaagd en uiteindelijk de keuze krijgen om te leven of te sterven komen zo gruwelijk over dat je af en toe vergeet dat je naar een film kijkt. Ijzersterk plot.

Saw is een nieuwe generatie van griezelfilms maken en kijken.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Dit is een briljante film.

En heeft zekers een plaats in mijn top 10 verdient.

BRILJANT.

avatar van PaasKiekes

PaasKiekes

Ik haat films zonder einde. Is net als een super snelle ferrari zonder Bezine!!! Ik heb een gedacht dat de regisseur oplaatste geen fantazie meer heeft. maar een 3.5 omdat er geen orgineel einde is.

avatar van Doom

Doom

PaasKiekes schreef:

Geen origineeel einde ?

Zeker wel origineel, erg gruwelijk. Zie je niet vaak, beter dan het einde van de gemiddelde horror movie.

Onbegrijpelijk voor mij dat je op het meest meesterlijke van Saw kunt afknappen.

avatar van gotti

Vond het nogal flauw eerlijk gezegd...

avatar van hinie

hinie

vond deze echt goed!

moet inderdaad een zieke geest hebben wil je zoiets kunnen bedenken.

knap stukje werk!

avatar van Melanie_17

Melanie_17

Ik heb nog nooit zo'n einde gezien juist. Je denkt te weten wie het heeft gedaan, en dan blijkt het iemand te zijn waarvan je niet dacht dat die het zou kunnen, om het zo maar te zeggen.

Goede film, spannend van begin tot eind. 4*

avatar van Elric

Elric

Het plot kwam echt geheel onverwacht. De regisseur wist de spanning mooi op te bouwen en als je dan denkt dat je het weet weer een hele andere wending nemen. 4.5*

avatar van Livinovic

Livinovic

Wat een ongeloofelijk zieke film.

Degene die dit heeft bedacht is mentaal gestoord maar tegelijk ook briljant. Fantastische sfeer die hij creërt. De acteerprestaties konden wel wat beter vind ik, maar over het algemeen een heerlijke film. 5 *

avatar van code9

code9

Buitengewoon originele en soms naargeestige horrorfilm. Volgt meestal geen platgetreden paden, ondanks een paar kleine zwakke puntjes in het scenario. De orginaliteit flitst er echter als het ware van af! Saw bevat wat mij betreft één vd meest angstaanjagende seriemoordenaars ooit. Verder is een duister einde niet ongewoon in horrorfilms maar in Saw wordt er wel iets heel bijzonders van gemaakt. 4,5* omdat ik 'm pas één keer heb gezien.

avatar van Starfox

Starfox

Ik vond de film vooral aan het einde goed. Kreeg hetzelfde gevoel als bij het einde van Usual Suspects en Se7en. Acteerprestaties die volgens sommigen onvoldoende zouden zijn is mij niet opgevallen. Ga in het weekend zeker nog een tweede keer de dvd kijken.

avatar van s0njaa

s0njaa

gruwelijk..!! Ziek!! geweldig..! .. totaal iets nieuws!! Alleen acteerprestaties hadden wel iets beter gekund..!

4 ****

avatar van Halcyon

Halcyon

code9 schreef:

Ik blijf mij erover verbazen dat zoveel mensen deze film "origineel" vinden, terwijl het overduidelijk een rip-off is van Seven en Cube.

avatar van code9

code9

Halcyon schreef:

Een rip-off?? Halcyon, dat is echt zwaar overdreven. En dat 'overduidelijk' zie ik al helemáál niet. Natuurlijk zijn er wat parallellen en overeenkomsten - ik schreef al elders: er is niets nieuws onder de zon, 99% van alles wat je in films ziet is al eens eerder gebruikt. Saw combineert op een hele originele (en spannende) manier bekende thriller/horrorelementen. Van Seven kan dat niet gezegd worden (nu vind ik dat sowieso totaal geen goede film, maar dit terzijde) en van Cube (wél goed) is de originaliteit onbetwist - maar het feit dat er mensen bij elkaar opgesloten zijn in een gevaarlijke omgeving en een uitweg moeten zien te vinden (ook een thema in genoeg rampenfilms) wordt in beide films op een heel andere manier en in een compleet andere setting uitgewerkt.

Maar misschien heb jij wel gewoon 'iets' tegen Saw - zoals ik 'iets' tegen Seven heb. Dat kan natuurlijk.

avatar van Halcyon

Halcyon

code9 schreef:

Ik denk dat je de nagel op de kop slaat .

avatar van Xander

Xander

Heel knap gedaan, echt waar!

Films over moordenaars met gruwelijke spelletjes zijn meestal echt mijn ding niet, maar deze, echt Waw! 4,5*

avatar van mahalla

mahalla

verschrikkelijk goed... dat einde.. met dat geschreeuw van die mensen..en die benen!! en dat bloed.. en die jigsaw!! met dat hoofd.. gewoon om eng van te worden..

4,5

avatar van kaz

kaz

Echt een geweldige film gewoon, had er over gehoord, maar dat ie zo goed was wist ik nog niet. Echt geweldig verhaal, tenminste niet een standaard thriller. Volgende dag meteen Saw II gekeken

olivier

Vanwaar de belachelijk enthousiaste kritieken en stemmen voor deze mainstream prul die slechts zéér sporadisch zich een heel klein beetje verheft boven de tv-thriller-film? Volgens mij is deze site de enige plaats waar 'saw' te boek staat als moderne klassieker...

avatar van Film Pegasus

olivier schreef:

Toch 1600 mensen die samen tot een vrij hoog gemiddelde komen....

olivier

Dat is wat ik bedoel. De ganse wereldpers, alle vaklui en cineasten zelf zijn saw al lang vergeten -en volgens mij is dat terecht- maar hier wordt deze film gecultiveerd en zelfs gezien als één van de grootste films van het laatste decennium. Volslagen belachelijk, niet alleen vanwege de geringe artistieke kwaliteit van de film, maar vanwege het nihil aan invloed of vernieuwing. Waar die 1600 mensen het vandaan halen? God moge het weten...

mikey

Tja, tienercult! Leg je er maar bij neer dat je dit gevecht nooit wint. Verder ben ik het wat deze film betreft wel helemaal met je eens.

Tja, tienercult

Denk dat dat inderdaad de enige plausibele verklaring kan zijn, inderdaad. Ben niet van plan om een enorm gevecht aan te gaan, is gewoon triest hoe dit soort nihilistische nonsens gezien wordt door sommigen als zijnde 'hoogstaand' terwijl door diezelfde mensen de échte paraltjes genadeloos worden genegeerd. Zo staat 'the exorcist' niet eens in de top250, maar 'saw'... jongejonge dat is me toch wel het meesterwerk.

mikey

Ik weet het, maar je kan de jeugd van tegenwoordig niet verwijten dat ze niet massaal naar de exorcist gaan of jaws. Plus we leven in een andere tijd met daarmee andere normen qua smaak..

avatar van robertinho

robertinho

Ik als "jeugd" kan m'n hoge cijfer, 4 sterren, wel verklaren, ik heb de hele film lang op het puntje van m'n stoel gezeten en met open mond gekeken. En het einde wat voor mij onverwachts was vond ik ook erg goed, het acteerwerk was inderdaad niet van dermate hoog niveau, maar al met al kan ik zeggen dat deze film mij ontzettend wist te boeien en ontzettend spannend was. Voor mij dus 4 sterren.

robertinho schreef:

Ik als "jeugd" kan m'n hoge cijfer, 4 sterren,

avatar van robertinho

robertinho

Pas je je cijfer wel aan wanneer je volwassen wordt?

Haha, over een paar maandjes zal ik er een half sterretje vanaf halen

olivier

@ robertinho: Neen, maar ik doel niet op mensen zoals jij, jij hebt genoten van 'saw' en dat kan ik eventueel nog wel begrijpen, maar jij beweert niet dat saw dé film van de laatste tien jaar of de beste horrorfilm tout court.

@ mikey: neen, is geen verwijt aan de 'jeugd' (onder wat moet ik mezelf dan rekenen :s) maar is gewoon spijtig, want wanneer men 'saw' het beste van het beste vindt, dan betekent dat simpelweg dat er héél véél moois voorbij gaat aan de filmkijkende jeugd. Dat men de films van DW Griffith en Meliès nu verouderd zou vinden als 18jarige, tot daaraan toe: maar 'jaws' en 'the exorcist' zijn nog steeds sprankelende meesterwerken die smeken om herontdekt te worden. Als dat niet gebeurt, dan zal de moderne cinema vervallen in zinloze chock-cinema...

Pas je je cijfer wel aan wanneer je volwassen wordt?

Wanneer valt die eer jou te beurt mikey ?

Anyway, ik vind het nogal flauw om hier over invloed te gaan spreken. De film is nog geen twee jaar oud, wat kan je daar nu serieus over zeggen. Daarnaast zie je bij vele nieuwe films in het genre de naam Saw vaak voorbijkomen (denk aan Hostel). Dus zal ook dat allemaal wel meevallen.

En wat vernieuwing betreft, hoe vaak overleeft de geschifte gek het einde van een film ? Meestal wordt hij op het eind verslagen. Best verfrissend vond ik.

Edit : Jaws ?

Onderhond schreef:

Edit : Jaws ?

Ik blijf liever on topic. En besides misschien is de film wel briljant. Alleen vind ik van niet. Het maakt me niet meer zoveel uit wat anderen van deze vinden..