• 9.379.473 stemmen

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 18 april 1996

Plot Twelve Monkeys

"The future is history."

Nadat in 1996 vijf miljard mensen uitgeroeid zijn door een virus, leeft in 2035 de mensheid (of wat er nog van over is) ondergronds. De veroordeelde James Cole wordt teruggestuurd in de tijd om onderzoek te doen naar het virus, zodat er aan een bestrijding gewerkt kan worden. Hij komt echter een paar jaar te vroeg terecht, in 1990, waar natuurlijk niemand zijn verhaal gelooft. Hij komt in een inrichting terecht waar hij Dr. Kathryn Railly ontmoet. Zij begint langzaam in z'n verhaal te geloven. Cole begint echter steeds meer aan z'n eigen verstand te twijfelen.

avatar van Tarkus

Tarkus

Goede film met goede vertolkingen van zowel Bruce Willis als Madeleine Stowe.

Brad Pitt is hier grandioos als waanzinnige, een van zijn eerste grote rollen.

Maar het verhaal is wat te langdradig en ook de film is te lang, ik denk dat het allemaal wel beter had gekund en vooral ook een half uur korter had mogen zijn.

Dus, goede maar wat té lange film.

Nomak schreef:

Hoi ik ben Nomak en ik geloof niet in tijdreizen en vind daarom deze film over tijdreizen gewoon vette prut.

Ik snap alle poeha niet zo. Tijdreizen an sich is een gegeven dat voor, op zijn zachts gezegd lastig uit te leggen situaties zorgt. Het zorgt voor twee tijdlijnen, die ergens bij elkaar komen. Staat hier opeens een poedelnaakte ridder Joris, die op zoek is naar een draak in mijn kamer, is dat ook lastig uit te leggen aan mijn sudokuende moeder. Maar om dan meteen te zeggen "Het klopt niet, het kan niet!" is te simpel. Voor al die punten die je noemt zijn verklaringen gegeven. Tijdreizen gaat soms gewoon je verstand te boven, maar het kàn!

avatar van Nomak

Nomak

leidsehoodie schreef:

Hoi, ik ben leidsehoodie en als ik het niet eens ben met de mening van iemand anders, dan ben ik zo kinderachtig om zijn berichten te quoten en aan te passen.

leidsehoodie

Haphaphap. Het idee was dat je ook zou reageren op het stukje daaronder.

Feit lijkt mij dat jij tijdreizen onzin vindt, of alles helemaal logisch rond wil hebben, wat bij tijdreizen onmogelijk is, en daarom de film prut vindt. Terwijl de film juist plotholes dichtsmeert. Dat je er over na gaat denken en bedenkingen krijgt is inherent aan het hele tijdreize, wat gewoon niet logisch is.

Dat je me dan gaat pakken op de vorm waarin ik dat zeg, is jammer, want die quote was natuurlijk als een G R A P J E bedoeld.

avatar van Nomak

Nomak

Ik sta niet op jouw kinderachtige grapjes te wachten.

Ik heb mijn stem en argumenten gegeven. Het boeit me verder weinig of je het ermee eens bent of niet. Ik ben wel iemand die altijd open staat voor discussie. Als je gewoon normaal reageert op mijn bericht, dan reageer ik ook op een normale manier terug.

Maar nu hoeft het voor mij niet meer.

leidsehoodie

Goed, maar reageer dan ook niet. Ik wil jou nergens persoonlijk aanvallen, ik wil gewoon kort en krachtig weergeven waarom ik jou argumenten geen steek vind houden. Dat ik daarbij een flauw grapje, naja laat ook maar.

Je hebt volgens mij gelijk dat het verhaal niet voor de volle honderd procent geloofwaardig is. Echter, dit is volgens mij inherent aan tijdreizen, dat gewoon niet logisch verklaarbaar is. Ik zie het zo:
Je hebt twee benaderingen van tijdreizen: diegene die resulteert in twee of meerdere tijdslijnen en diegene die resulteert in één tijdslijn.

-De eerste komt voor in de film Déjavu. Het feit dat een tijdsreiziger iets verandert in het verleden levert hierin een nieuwe tijdslijn op. In deze visie is het dus wél mogelijk het verleden te veranderen. Deze benadering is voor filmmakers makkelijker omdat plotholes eenvoudig te omzeilen zijn, er kunnen verschillende verhalen naast elkaar bestaan, die niet met elkaar hoeven te kloppen. Het logische probleem met deze benadering is: wat gebeurt er met de oude, niet meer geldige tijdslijn(en). Mensen in die tijdslijn(en) hebben niet getijdreisd, maar hebben geen geldig bestaan meer. Sterven die af? Dat is dus niet verklaarbaar.

-De tweede benadering komt voor in de film Twelve Monkeys. Hierbij bestaat slechts één tijdslijn. Het logische gevolg van deze redenering is dat er geen aanpassingen in het verleden gedaan kunnen worden. Dus de ramp in Twelve Monkeys zal opnieuw gebeuren. Deze visie is voor filmmakers minder aantrekkelijk, omdat alles in één verhaallijn moet gepuzzeld worden. Er is ook een logisch probleem met deze benadering. Nomak zegt het al (ik zal je zeer zorgvuldig quoten in de hoop je boosheid te vermijden:), het is "een straatje zonder einde. Een verhaaltje over de kip en het ei" (Nomak, 2009: 22). Immers, wat was er eerder, de aanpassing in het verleden of de tijdsreis vanuit de toekomst? Dit is dus ook onverklaarbaar.

De conclusie die ik trek is dan ook: tijdreizen is niet logisch verklaarbaar. Maar om een film erover meteen af te schrijven, met dat als argument, klopt niet vind ik. Want een filmmaker kan wel moeite doen het idee van tijdreizen zo logisch mógelijk uit te werken. Dat doet, zoals Pastichio Rocker ook al aangeeft min of meer, Gilliam wel. Maar helemaal rond krijg je de cirkel nooit, zelfs onze held die alles kan, inclusief vechten met straaljagers, Bruce Willis, heeft er moeite mee.

Toch? Of zie ik nou iets over het hoofd?

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Ge-wel-dig. Groots. Fantastisch. Fenomenaal.

Ik verwachtte een amusant filmpje met wat thrillerelementen en een goed op dreef zijnde Willis. Een soort Unbreakable meets One Flew meets Back to the Future en Minority Report, dat dacht ik toen ik deze film een dikke maand gelden opnam van tv.

Maar ik kreeg iets heel anders toen ik hem vandaag eindelijk keek. Iets véél beters.

Het scenario van deze film is ronduit briljant. Ieder klein detail, ieder klein zinnetje heeft zijn betekenis en komt later in de film terug. Alles is belangrijk voor de uiteindelijke afloop. Echt schitterend.

Bruce Willis is ook echt schitterend in deze film. Net als in The Sixth Sense geeft hij hier echt het beste van zichzelf. Hetzelfde kan gezegd worden van Brad Pitt (zijn geweldig vertolkt personage deed me denken aan een ziekelijke kruising tussen Brad Dourif in One Flew en Dr. Strangelove) en Madeleine Stowe, een dame waar ik nog nooit van gehoord had, maar een uitstekende actrice blijkt te zijn.

En dan het visuele. Terry Gilliam is een waar genie. Ik kende hem enkel als Monty Python-lid, maar hier laat hij zich ook zien als een fenomenaal regisseur. Geweldige beelden dus, vooral van de futuristische toestanden ondergronds, het verloederde en van wilde dieren vergeven Philadelphia en die ene scène in de loopgraven tijdens WO I. Groots, echt waar, schitterend.

Een geniale film. Een dubbel en dikke aanrader die je rustig en aan één stuk door moet bekijken. Geen film om in stukjes te zien dus, want ieder detail is van belang.

Een meesterwerk, zonder enige twijfel. Vijf welverdiende sterren.

avatar van Eh..buuh

Eh..buuh

Nomak schreef:
Maar het ergste vind ik nog dat op de luchthaven Cole twee maal aanwezig is. Zowel als kind en ook in volwassen vorm. Dat op zich is al ongeloofwaardig en moeilijk te verklaren. Maar waarom moet de jonge Cole daar aanwezig zijn? Dat is toch eigenlijk nutteloos voor het verhaal en maakt het alleen nog maar ongeloofwaardiger.

Hier ben ik het niet met je eens Nomak. Aan het feit dat je Cole tweemaal ziet, als kind en als volwassen persoon, kun je afleiden dat het hem als volwassen persoon niet gelukt is om het virus tegen te houden. Hij als kind ziet dit allemaal gebeuren en hieruit kun je als kijker concluderen dat hij dus één van de mensen is die de epidemie overleeft. Plus het verklaart ook het feit dat Kathryn hem al denkt te kennen wanneer ze hem ontmoet, én het feit dat hij als volwassen persoon hier constant dromen over heeft. Vrij logisch toch? Of ligt het aan mij? Hoe dan ook, eigenlijk maakt het niet uit hoe je deze film opvat, je moet je eraan overgeven en het over je heen laten komen.

Ik persoonlijk vond de film erg sterk, en was verbaasd door Bruce Willis die ik eigenlijk vanaf kinds af aan alleen maar bewonder voor zijn heerlijke no-nonsense actiefilms. Dit is toch wat diepzinniger en complexer allemaal maar hij doet het geweldig. Als kind had ik er kennelijk al kijk op

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Zojuist deze film gezien.
Van alle acteurs heeft Pitt mij toch met meeste verrast.
HIj speelt hier wel heel geniaal de rol van 'gestoorde'!

Het is echt een film waar je goed je aandacht bij moet houden.
Even 5 minuten naar het toillet zonder de film op pauze te kunnen zetten is geen optie!

Vond het een vermakelijk film!

Ondanks het iets wat onbegrijpelijke einde.
Het Virus is immers niet voorkomen toch?'

avatar van Huesca

Huesca

Ik vond het een langdradig, saai vehikel.

Niet overtuigend genoeg voor mij ,ondanks sterren cast.

avatar van Rodehaan

Rodehaan

Al een paar keer gezien . het blijft toch een mooie film om te zien echt typisch Terry Gilliam stijl .

avatar van Justfor1984

Justfor1984

Vandaag eindelijk maar is gekeken, zag altijden dat hij hoge beoordelingen kreeg maar had zo mijn twijfels als ik de trailer keek!

Nja ik begon dus te kijken en vond het vooral zeer interresant. De acteurs zijn top en spelen het super, het enige wat je nu kan opbreken als je deze film kijkt is de techniek die ver teruguit gaat aangezien de film uit 1995 is! Dus dat moet je even niet gaan vergelijken met de dag van vandaag.

Al met al een redelijk film, vond het geen *wonder* film of wat dan ook.. 3 puntjes!

avatar van Joyy

Joyy

Justfor1984 schreef:

wat bedoel je met de techniek die ver terug uit gaat?

een van de charmes van een giliam film is juist het ambachtswerk wat er aan te pas komt, en wat zijn films aantrekkelijk maakt

niet het uberfuturistische gladde zoals zoveel in films voor komt, maar realistischer van aard

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Boeiende science-fiction.

avatar van erwku

erwku

Justfor1984 schreef:

!

klopt niet, dat is bewust terry giliams zijn stijl. Zijn dystopische sf wereld is altijd rommelig en bizarre (brazil!) Los van het feit nog dat het verhaaltechnisch ook past.( de mensheid heeft net als bij mad max provisorische techniek in de onderwereld.

In 1996 maakte heus wel moderne SF. (en slechter)

avatar van Seifer

Seifer

SnakeDoc schreef:
Zojuist deze film gezien.
Van alle acteurs heeft Pitt mij toch met meeste verrast.
HIj speelt hier wel heel geniaal de rol van 'gestoorde'!

Het is echt een film waar je goed je aandacht bij moet houden.

Vond het een vermakelijk film!

Ondanks het iets wat onbegrijpelijke einde.
Het Virus is immers niet voorkomen toch?'

Ja en nee, De vrouwelijke wetenschapper uit de toekomst zit in het vliegtuig naast de man die het virus los laat. Dus je zou kunnen denken, dat hij wordt tegen gehouden.

Maar aan de andere kant, Cole gaat uiteindelijk dood en de jongere Cole ziet het gebeuren. Maar dit kan hij alleen gezien hebben in een wereld waar de mensheid in de toekomst bijna wordt uitgeroeid.

Je kan de toekomst dus niet veranderen door iets in het verleden te wijzigen. Het kan best zijn dat die vrouw een virus sample heeft kunnen bemachtigen, maar dat ze die alleen kan gebruiken om in haar wereld een anti viraal middel te ontwikkelen. Zodat de mensen die nog bestaan in de toekomst kunnen leven bovengronds. Maar ja dan zou je eigenlijk verwachten dat ze dat ook kunnen zonder naar het verleden te reizen, omdat het virus al over de hele wereld is verspreid en een sample bemachtigen niet zo moeilijk zou zijn..

avatar van Saaimen

Saaimen

Ik vond hem wel goed!!! Heb genoten van Brad Pitt, echt geniaal.. Na Snatch, Legends of the fall, Fight Club, Benjamin Button en nu deze film gezien te hebben kan ik toch wel zeggen dat dit echt een van de betere acteurs (misschien wel de beste) van de filmindustrie is! En dan moet ik Inglorious Bastards nog zien (JIPPIE) Het verhaal zelf vond ik ook wel leuk bedacht en het twelve monkeys aspect was ook weer geniaal... Die discussie over tijdreizen en hoe het dan ging vind ik onzin, het is niet voor niks Sci-fi!!! Dikke 4 sterren zeg ik...

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Gister maar weer eens aan herziening onderworpen, en vond hem niet meer zo goed als de eerste keer (heel wat jaartjes geleden), maar staat nog steeds z'n mannetje.

Top verhaal, top acteerwerk (vooral brad pitt doet het geniaal), misschien net ietsje te lang.

Begint na deze kijkbeurt ietsje naar een 4 toe te neigen, maar voor nu nog gewoon 4,5 en een topper zal het blijven

avatar van AjaxRulezzz

AjaxRulezzz

• 2085 berichten

Hele mooie film. Jammer dat je niet zag wat er uiteindelijk gebeurde met de aarde, maar dat is aan de andere kant weer wel goed (dat het niet steeds goed eindigt). Geweldige acteerprestaties van Brad Pitt, die man kan echt alles spelen. Bruce Willis die ook nog eens goed acteerde (zoals altijd), gewoon smullen. Heerlijke film. Ik raad hem iedereen aan om hem te kijken!

avatar van Aazhyd

Aazhyd

Gilliam's meest toegankelijke film, zou ik zeggen. Zonder daarmee te suggereren dat het een oppervlakkige of commerciele film zou zijn.

Intrigererend verhaal, mooie settings en goed spel van Willis. Gewoon een goede film.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Gilliam levert weer eens puik werk af. Qua visuals moest ik heel erg denken aan 1984, die andere postapocalyptische film. Verder een film duidelijk in de traditie van Gilliam's eerdere Brazil alhoewel hij hem niet weet te evenaren. De onzekerheid van Willis wordt goed getoond en we zitten in een heerlijke wereld met haast Pythonachtige logica. Was bovendien erg gecharmeerd van de Hitchcock-switch die de film tegen het einde maakte. Twelve Monkeys is een zeer geslaagde postapocalyptische film.

avatar van revadebe

revadebe

Het is zeker een goede film, maar ik had er meer van verwacht.

Het verhaal vond ik niet pakkend genoeg, ik heb inmiddels best wat tijdreis-films gezien en deze vond ik daarvan niet de sterkste. Alles valt uiteindelijk op zijn plaats, maar het verraste me niet genoeg. Overigens had ik op het laatst niet door dat die wetenschapper in het vliegtuig zat, dat geeft de film toch nog een beetje een gesloten einde.

Overigens moet wel gezegd worden: Bruce Willis vond ik goed acteren, maar Brad Pitt was verbluffend. Toch wel een erg veelzijdige acteur, die Brad.

2035 vond ik wel mooi in beeld gebracht, vooral ondergronds dan. Maar die opening credits (met die rode apen die draaien op de achtergrond) vond ik wel echt spuuglelijk. Misschien is het een verwijzing naar een film die ik nooit heb gezien of iets dergelijks, maar ik vond het in ieder geval geen goede eerste indruk geven...

avatar van Justinw

Justinw

Wat een magnifieke film, opnieuw wist Terry Gilliam mij te boeien, na zijn geweldige Fear and Loathing en zijn Monty Pothon's. Ik kocht deze van een MedeMMer, met het idee een goede thriller te kopen. Maar ik werd overrompeld. Wat een geweldig verhaal, dit is ongeveer de 3e film die ik deze maand kijk die met de tijd zit te klooten(bij toeval), maar dit is de beste.

Het verhaal was zo goed dat ik op het puntje van mijn stoel/bank zat toen het einde naderde. Het terugkomen van personages, complotten en het leger van de 12 apen. Geweldig.

Het acteerwerk was briljant, nog nooit heb ik z'n sterke rol gezien van Willis. En Brad Pitt wat een acteur blijft het toch, geniaal zijn personage. En vooral de manier waarop hij het naar de kijkers bracht. . Madeleine Stowe doet het ook gewoon supergoed. Maar toch steken Bruce en Brad er met schouders boven uit.

Zoals vorigen al zeiden, het script is briljant. Alles heeft met alles te maken, en je moet echt goed opletten anders ben je de draad kwijt. Zelfs de film die afgespeelt word lijkt op James Cole zijn leven.. En wat deze film mij leert en vooral probeert duidelijk te maken is dat teruggaan in de tijd niks kan verhinderden. Je word eigenlijk de hele film misleidt door het leger van de 12 apen, om er op het laatst achter te komen dat iemand anders ervoor zorgde. Ik zag wel aankomen dat de man met de oranje haren er iets mee te maken moest hebben, na de verschijning bij de lezing en in het lab, maar wat?. James word langzaam gek, het constant terugkerende fragment op het vliegveld, ik wilde het einde zo graag zien. En het was geweldig.

Dit is zeker een van de beste films die ik ooit heb gezien, en Terry Gilliam schaart zich nu bij mijn favoriete regisseurs waar David Fincher ook hoog in staat.Terry Gilliam weet gewoon z'n sfeertje te brengen die ik geniaal vind, het terugkerende liedje was ook briljant. Brad Pitt wist weer eens te bewijzen waarom ik hem zo hoog in het vaandel heb. Kortom een geweldige film, die je eens moet gezien hebben.

The Full * * * * *

P.S
Theme Song

avatar van Montorsi

Montorsi

Tijdje terug weer eens herzien, en ondanks dat ik hem al twee keer eerder had gezien, en me nooit verveel, heb ik altijd wel een beetje moeite gehad met de film.

Qua stijl zit het prima in elkaar, maar je merkt aan alles dat dit toch een wat veiligere Gilliam is, niet zo vreselijk uitgesproken. Met Brazil heeft Gilliam al eerder een dystopische film gemaakt die qua designs ver boven Twelve Monkeys uitstijgt, en ook qua cameravoering en dergelijke komt het allemaal niet in de buurt.

Het (geleende) verhaaltje mag dan erg leuk zijn om te volgen, het kent nogal wat serieuze gebreken. Een pijler van de film is de ontvoering van Dr. Railly, en de bijbehorende klopjacht die daarna ontstaat. Maar waarom eigenlijk? Dat de politie weet dat ze ontvoerd is, is al curieus (al kun je beweren dat er iemand op de uitkijk stond), maar dat ze ook nog weten dat het Cole is die haar ontvoerd heeft lijkt me gewoon onmogelijk. Helemaal als je beseft dat hij jarenlang pleitte is geweest. Indirect heeft deze hele rare kronkel tot gevolg dat Cole en Railly zich in allerlei bochten moeten wringen om bij het vliegveld te komen, en vervolgens daar problemen veroorzaken.

Vervolgens weet Railly wie het virus bij zich heeft, maar het moment waardoor ze dat te weten zou moeten zijn gekomen gaat in de context van de film volledig langs haar heen. Als ik me niet vergis is het iets wat alleen de kijker meekrijgt, maar het personage niet.
Vond het altijd al een gekunsteld einde.

Zeker niet Gilliam's beste, al zal ik de laatste zijn om te zeggen dat het een vervelende film is. Eentje die je makkelijk vaker kan kijken, en dat is al een pre. Gaat naar een dikke 3*

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Maar de muziek tijdens de sterfscène van Willis is wel prachtig

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Zeker

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Meer dan okeeje film, waarschijnlijk zelfs de beste, van Terry Gilliam. Ook hier een hoop weirde dingen (Brad Pitt!), die vermakelijk zijn en Gilliams handelkenmerk zijn. Het SF-verhaal is ook interessant genoeg om deze film op een nipte vier sterren-score te krijgen.

avatar van huVILEub

huVILEub

Geweldige film. Prachtig verhaal, sterk acteerwerk, mooi camerawerk. Goede spanning. Geweldig scenario.

Een van de beste films die ik tot nu toe heb gezien.

avatar van nognooit

nognooit

Terechte notering in de top 250.
Geweldig verhaal en mooi camera werk dat veel schuine shots kent.

Het einde, zoals Montorsi al zegt, is wat geknutseld. Hoe Railly achter de identiteit van de dader komt is inderdaad niet erg geloofwaardig.

avatar van Blarown

Blarown

heb de trailer gezien; maar ik twijfel, hoge plek in de top 250 stemmen zijn wel OK, mar hij lijkt me een beetje ouderwets...

schizofreniephiladelphia, pennsylvaniacassandra syndrom stockholm syndromeondergrondspooierbiological weaponleeuwparanoiaasielprison cellflorida keysvliegtuigmental breakdowntijdreizenpost-apocalyptischdystopieinsane asylumdormitorypastkrankzinnigheidcockroachvolunteerremakeflashbackgevangenispsychiatric hospitaldrug gebruikmental institutionalternate historyziektelethal virusparadox psychiateraapepidemicgevangenfalling down stairscultfilmstreet lifenonlinear timelinemedical researchtoothpantyhose gas maskpsychosischild's point of viewsubterranean virusrecurring dream jaren 90escaped animalfuture noir 2030scassandra syndromeairport terminalbulletendless loopstreamvivisectionnude pantyhosemicrobiologistreal movie shown in fictional situationkick in faceeating spiderreference to houdiniabandoned theatertied to a bedpsychiatric carehiding in a barnreference to cassandrabiblical quoteperson in a car trunkwatching a movieworld war onelab animalcassandra complex