• 9.379.506 stemmen

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 18 april 1996

Plot Twelve Monkeys

"The future is history."

Nadat in 1996 vijf miljard mensen uitgeroeid zijn door een virus, leeft in 2035 de mensheid (of wat er nog van over is) ondergronds. De veroordeelde James Cole wordt teruggestuurd in de tijd om onderzoek te doen naar het virus, zodat er aan een bestrijding gewerkt kan worden. Hij komt echter een paar jaar te vroeg terecht, in 1990, waar natuurlijk niemand zijn verhaal gelooft. Hij komt in een inrichting terecht waar hij Dr. Kathryn Railly ontmoet. Zij begint langzaam in z'n verhaal te geloven. Cole begint echter steeds meer aan z'n eigen verstand te twijfelen.

Justinw

Ga dan lekker alleen films uit 2010 kijken.

Karl van H.

Twelve Monkeys ouderwets? Je hebt ofwel de verkeerde trailer gezien, ofwel je weet niet wat dat woord betekent.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Blarown schreef:

heb de trailer gezien; maar ik twijfel, hoge plek in de top 250 stemmen zijn wel OK, mar hij lijkt me een beetje ouderwets...

Gewoon zien. Niks ouderwets aan, gewoon een damn goeie science fiction-thriller met een subliem script en spanning van begin tot einde. Niet aan twijfelen, gewoon zien.

avatar van 074

brad pitt was geweldig! de film alleen minder

avatar van canciser

canciser

Geweldige film, precies zoals ik verwacht had. Geweldig verhaal, en een top cast. De spanning zit er continu in en het verhaal is goed te volgen. Aan het einde werd het wat vaag en begreep ik niet, deze ga ik dus zeker nog eens zien. Tot nu toe 4*

avatar van B_B

B_B

• 1969 berichten

Best goede film maar denk dat deze met een kortere speelduur meer indruk had gemaakt.

Nu komt het naar mijn idee wat veilig en uitleggerig over. Als de film wat dialoog en scènes had gemist zat er nog veel meer mysterie omheen omdat je er dan ook echt zelf over na moet denken. Nu wordt het meeste toch wel uitgekauwd en zorgt dit ervoor dat de spanning en sfeer soms wegebt.

Idee van het verhaal vind ik overigens wel briljant, ook omdat er meerdere mysteries door elkaar lopen en pas helemaal aan het einde samenkomen. Het einde zelf is zeker onvoorspelbaar te noemen maar bevredigt toch niet helemaal omdat er tijdens de film nauwelijks spanning of emotionele lading aanwezig is. Vond de opbouw bij momenten zelfs wat saai.

Qua sfeer doet Gilliam het heel aardig, erg stijlvolle film. Leuk ook hoe de camera af en toe schuin staat wat voor een vrij intens effect zorgt.

Hou het nu even op 3*

Karl van H.

Interessant dat je de film te uitleggerig vindt. Bij testscreenings kwam namelijk, zo meen ik mij te herinneren, vaak naar voren dat men de film verwarrend vond, waardoor men hem bijna compleet om had gegooid qua montage.

avatar van B_B

B_B

• 1969 berichten

Gilliam liet overigens na de testscreening geen wijzigingen meer aanbrengen aan de film, alhoewel het testpubliek niet echt tevreden was

Kwam zelf dit tegen over de testscreening. Vind het echt wel meevallen over hoe verwarrend het script is, snap best dat het bij momenten moeilijk te volgen is of dat je aan dingen twijfelt maar als de credits voorbijkomen is het meeste toch echt wel duidelijk lijkt me. Totaal niet vergelijkbaar met Donnie Darko, Revolver etc.

avatar van louisvf

louisvf

Hehe, dat is dan toch ook de bedoeling dat het op het einde duidelijk is? Dat wil dan toch nog niet zeggen dat het script niet verwarrend kan zijn...! Nuja, toen ik hem voor het eerst bekeek, laat ons zeggen in 2001 ofzo, was het voormij toen als 12 jarige jongen wel vrij verwarrend te noemen...! Nu zie ik het natuurlijk veel helderder en is het inderdaad misschien niet zo verwarrend... en dat hoeft eigenlijk ook helemaal niet, tenzij je deze film hebt bekeken omwille van zo'n enkele reacties, kan dan wel best begrijpen dat je ietswat meer teleurstellend gevoel naar huis ging...!

avatar van xzaz

xzaz

Brad Pitt speelt wel erg goed in deze film zeg. Sowieso een topcast maar dit was gewoon niet normaal meer.

avatar van hellblazer93

hellblazer93

Vrij lastige film, die je inderdaad wel aan het denken zet. Het acteerwerk is erg goed, vooral Brad Pitt (en Bruce Willis trouwens ook) speelde erg overtuigend. Het verhaal is ook erg interessant en blijft boeiend. De spanning zit er dan ook voortdurend goed in. Het werd alleen wel vrij lastig bij de laatste scene. Ik wil hem dan ook nog eens herzien, om alles goed op een rijtje te zetten, maar ik geloof dat ik het nu ook allemaal zo ongeveer begrepen heb. De soundtrack is ook erg goed trouwens.

4 dikke sterren.

avatar van jorriroosen

jorriroosen

goede film de tijdlijnen kloppen en het acteren is ook goed. Soms wat verwarrend maar als je ff goed nadenkt valt het wel allemaal mee. De film is ook mooi vorm gegeven ik hou wel van donkere toekomst beelde

veruit de beste film van Terry Gilliam. grote kans dat die naar de 4.5 gaat of gewoon een dikke 4 blijft.

avatar van jacobz

jacobz

Vooral het einde was erg goed. De special effects etc. zijn wel wat ouderwets, maar dat stoort mij niet echt.

Prima film als je van SF en drama houd

avatar van Hemelbewoner

Hemelbewoner

dat ie oud was stoorde me ook niet.

maar wat ongelofelijk hoeren saai was deze

( en nou niet gaan janken waarom ik hem saai vond, als ik had gezegd dat ie leuk was had ook niemand gevraagd waarom ik hem leuk vond.)

Karl van H.

Nee, maar dat komt omdat het vanzelfsprekend is dat je een goede film als deze leuk vindt

avatar van jorriroosen

jorriroosen

Hemelbewoner hou het dan maar bij alleen actie films want al het ander is dan niet aan jou besteed. Niet iedereen houd er van om na te denken bij een film, ga jij nu maar lekker de nieuwe Clash of the Titans kijken en hou het daar bij want Twelve Monkeys was alles behalve saai.

Justinw

Inderdaad, 12 Monkeys is een film waar je iedere seconde moet opletten, want er gebeuren de hele tijd dingen.. En dat vind ik totaal niet saai.

avatar van MIchiel06

MIchiel06

Ik lees altijd op deze site even het verhaaltje over de film voordat ik hem ga kijken of voordat ik hem wil ga kijken. Maar na het kijken van deze film moest ik gewoon even een account aanmaken om iedereen te vertellen wat voor pleuris einde het is.
Misschien ligt het aan mij omdat ik een hekel aan open eindes heb, maar vaak zit er dan nog een gevolg aan vast. Maar bij deze film niet, en ik zat al vanaf het moment dat ze het vliegveld in kwamen steeds maar te denken; oh nu wordt hij afgeknald enzo. Het leuke onvoorspelbare was dan wel weer dat het niet Pitt was. Maar jammer dat hij niet op het laatst toch nog zijn 'lot' veranderde door het net iets anders aan te pakken en zo nog lang en gelukkig verder te leven met zn chickie

Kortom; Geweldige en zeer vermakelijke film, geweldig geacteerd, origineel script, maar wat een kut einde.

avatar van Aazhyd

Aazhyd

Ten eerste: het is helemaal geen open einde.

Ten tweede: een happy end hollywood-style, dat zou pas een kuteind zijn.

Deze film gaat (o.a.) over de onvermijdbaarheid van gebeurtenissen.

Inderdaad Aazhyd

12 Monkeys heeft een perfect einde naar mijn inzien.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Ja, één van de meest perfecte eindes ooit, vind ik. Het maakt nog eens duidelijk dat het onmogelijk is om het verleden aan te passen en is eens geen cliché Holywoodeinde.

avatar van Tha-Joker

Tha-Joker

Mooie film, mooi eind en alles past. Heerlijk. Toch op sommige punten wat saai, maar een dikke 8/10!

avatar van chevy93

chevy93

12 Monkeys heeft mij aan de ene kant aangenaam verrast, maar aan de andere kant ook teleurgesteld.
Ik was bang dat dit een echte futuristische Science-Fiction film zou zijn. Gelukkig was dit niet zo en bleef het redelijk down to earth.
Teleurgesteld ben ik, omdat het niet de topfilm was, zoals ik gehoopt had.

De film begint ijzersterk met heerlijke humor en geweldig acteerwerk van Brad Pitt. Die rol moet erg moeilijk geweest zijn om te spelen, maar hij heeft hem perfect neergezet!
Helaas is daarme alles gezegd voor een laaaange tijd. De film wordt daarna nergens echt goed. Er zitten geen noemenswaardige momenten in en is op moment saai te noemen. Tegen het einde aan was het bijna zo erg dat ik mijn nieuwsgierigheid naar het einde verloor.
Het einde was dan nog een mooi stukje film en 'redde' de film dan nog. Eindelijk weer eens een keertje geen happy end. Anders had er helemaal een zware onvoldoende uitgerold.

Perfect begin, matig middenstuk en een mooi einde.

P.S. Die Hitchcockmarathon was een leuk detail. Dat zou ik nou wel eens willen meemaken. Dat zou toch geweldig zijn?!

avatar van RedSquare

RedSquare

Heb de film een aantal keer gezien. Vind het geen meesterwerk visueel gezien. (visueel gezien..hmm) Ook niet qua muziek of voor de diepgang.

Wel is het een enorm sterk verhaal waar alles is uitgehaald, volledig uitgewerkt en doeltreffend in beeld gebracht. De regie stuurt het verhaal de juiste richting uit zodat het nergens te lang bij blijft hangen.

De film heeft een enorm licht kijkgemak ondanks het zwarte onderwerp. Bruce Willis zien we in zijn element en ook Brad Pitt heeft zichtbaar plezier in zijn spel.

Vind het een goede fim een 4+

@chevy93

Hoe lang zou zo'n marathon duren?

avatar van chevy93

chevy93

Een volledige Hitchcockmarathon? Dat zijn 53 films, dus zeker 4 dagen . Maar alleen de klassiekers, zoals hier ook.

avatar van RedSquare

RedSquare

Voor klassiekers moet je ook de tijd nemen, maar 4 dagen?

Doe mij maar meteen the Rope

avatar van schram101

schram101

Wat een ontzettend vreemde kijkervaring.

Je word als kijker meegezogen in spiraal tussen toekomst, heden en verleden die in het begin redelijk te volgen is maar hoe verder de film vorderd, hoe vager wordt. Geniale acteerprestaties van vooral Brad Pitt maar ook Bruce Willes waren erg leuk om te zien, maar deze film moet ik nodig nog eens zien om hem helemaal te begrijpen.

Daarom ook even geen cijfer nog.

avatar van AGE-411

AGE-411

do 17 juni om 20.50 op 2BE

avatar van Freckles

Freckles

Vanavond op televisie, zeker eens bekijken!

avatar van Freckles

Freckles

Is de film een beetje zoals The Butterfly Effect, dan?

schizofreniephiladelphia, pennsylvaniacassandra syndrom stockholm syndromeondergrondspooierbiological weaponleeuwparanoiaasielprison cellflorida keysvliegtuigmental breakdowntijdreizenpost-apocalyptischdystopieinsane asylumdormitorypastkrankzinnigheidcockroachvolunteerremakeflashbackgevangenispsychiatric hospitaldrug gebruikmental institutionalternate historyziektelethal virusparadox psychiateraapepidemicgevangenfalling down stairscultfilmstreet lifenonlinear timelinemedical researchtoothpantyhose gas maskpsychosischild's point of viewsubterranean virusrecurring dream jaren 90escaped animalfuture noir 2030scassandra syndromeairport terminalbulletendless loopstreamvivisectionnude pantyhosemicrobiologistreal movie shown in fictional situationkick in faceeating spiderreference to houdiniabandoned theatertied to a bedpsychiatric carehiding in a barnreference to cassandrabiblical quoteperson in a car trunkwatching a movieworld war onelab animalcassandra complex