• 9.379.088 stemmen

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 18 april 1996

Plot Twelve Monkeys

"The future is history."

Nadat in 1996 vijf miljard mensen uitgeroeid zijn door een virus, leeft in 2035 de mensheid (of wat er nog van over is) ondergronds. De veroordeelde James Cole wordt teruggestuurd in de tijd om onderzoek te doen naar het virus, zodat er aan een bestrijding gewerkt kan worden. Hij komt echter een paar jaar te vroeg terecht, in 1990, waar natuurlijk niemand zijn verhaal gelooft. Hij komt in een inrichting terecht waar hij Dr. Kathryn Railly ontmoet. Zij begint langzaam in z'n verhaal te geloven. Cole begint echter steeds meer aan z'n eigen verstand te twijfelen.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Totaal niet zoals The Butterfly Effect, veel meer sciencefiction, maar wel retespannenad en zo'n beetje op elk punt beter dan TBE. Vooral visueel een feestje.

AGE-411

De plotbeschrijving doet me denken aan terminator

GuyB

Wordt spannend, ga hem vanavond voor de eerste keer bekijken, op 2BE.

GuyB schreef:

Wordt spannend, ga hem vanavond voor de eerste keer bekijken, op 2BE.

Ik niet, maar de VHS staat klaar

GuyB

Ik ga nu beginnen kijken, zodat ik de reclame's kan doorspoelen. Trailer al gezien, ziet er echt kijkplezier uit.

avatar van MyOwnStyle

MyOwnStyle

Leuke cast, heel leuke acteerprestatie van Brad Pitt. Ook het verhaal bevalt me, maar is net iets te langdradig. Vandaar een 3.5

avatar van J.G.

J.G.

Raaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaare film! En lang! ...te lang

Het ene moment heeft de film je mee, het andere moment vind ik het gewoon te belachelijk voor woorden. Constant werd ik meegeslingerd van fascinatie naar verveling.

Geen idee wat ik hier van moet vinden. Een film over gekken maar de grootste gek is voor mij Terry Gilliam!

Btw, is deze film niet gewoon één grote grap?

avatar van Justinw

Justinw

J.G. schreef:

Btw, is deze film niet gewoon één grote grap?

Uhm, nee.

En de speeltijd valt enorm mee.

GuyB

Bizar en leuk filmpje, visueel heel mooi, en ook heel erg verrassend. Willis

Je wordt van het ene jaar in het andere meegenomen, 2035, 1990, 1996. Maar toch valt de film heel goed te volgen en vond ik het niet zo vaag, want dat las ik hier ergens. Wel moet het jou genre zijn, en ofdat de film me nu de volle 129 minuten op sleeptouw heeft genomen, jammer genoeg niet.

avatar van Raconteur

Raconteur

de oneindige herhaling van dezelfde gebeurtenissen

avatar van J.G.

J.G.

...en er een nachtje over geslapen:

Twee uur lang kijken naar een stamelende, verwarde en gedrogeerde Bruce Willis kijken (die ik sowieso al een slecht acteur vind) is nu niet bepaald mijn idee van een goeie film...

Stowe is irritant, Willis is héél irritant, het verhaal is saai, pseudo-intellectueel en irritant en Pitt is irritant maar dan wel op een nog leuke manier (de enige genietbare scenes zijn die met Pitt). En oo ja, de decors zijn over het algemeen lelijk en goedkoop (met als dieptepunt de scene in WOI). Dus ook zeker esthetisch geen hoogvlieger...

2* (enkel en alleen voor Pitt) en dit is nog met enige mildheid

avatar van Sportingerke

Sportingerke

Erg spannend en net als bij alle andere "Tijdreisfilms" bleef ook Twelve Monkeys nog lang door mijn hoofd spoken omdat ik steeds probeer te kijken of er geen al te grote fouten in zitten door al het tijdreizen.

Heb me zelfs wat meer in de materie verdiept, dankzij een linkje dat hierboven ook al ergens stond: Temporal Anomalies in Popular Time Travel Movies - mjyoung.net.

Nu, als een film dit effect op me heeft en ik hem niet kan loslaten, dan kan het niet anders dan een goeie film zijn. Er waren wel een paar scènes waarvan ik mijn twijfels had, maar tot nu toe is ongeveer alles gesnapt en correct verklaard

Brad Pitt speelt een erg dankbare rol, maar hij zet ze op een knappe manier neer (al overdrijft hij soms een tikkeltje). Leuk is ook het gebruik van oude cartoons, films en commercials om de setting van het tijdreizen te versterken.

Terecht in de top 250!

avatar van Film Pegasus

Terry Gilliam is niet meteen mijn favoriete regisseur. De Monthy Python films en Baron Munchausen gingen nog wel, maar daar legde de regisseur zich ook totaal op humor. Films als Fear and loathing in Las Vegas en Brothers Grimm vond ik verschrikkelijk. Twelve Monkeys had ik al eens een kans gegeven, maar de eerste keer heb ik hem gewoon afgezet. Nog maar eens een kans gegeven om een goed oordeel te kunnen geven.

De film begint mooi met Bruce Willis in z'n pak. Daarna is het even leuk om Brad Pitt bezig te zien, maar daar is dan ook alles mee gezegd. De film is veel te druk, compleet verouderd en gewoon saai. Het lijkt een kruising tussen Terminator en The Butterfly Effect. Af en toe is er nog hoop, maar de film mist dynamiek en qua verhaal leggen ze er echt wel alles vingerdik op wat in dit genre van film eerder nefast is dan een pluspunt. Figuren als Christopher Plummer worden veel te weinig in beeld gebracht, zodat de film eigenlijk draait op drie psychisch gestoorde figuren. En dat wordt soms iets te veel van het goeie. Niet echt mijn ding zullen we maar zeggen.

GuyB

Een bekende cast en een hoog gemiddelde maken dat mijn 3 sterren niet relevant waren en beter vervangen zouden worden door 2,5. Willis acteerde erg goed, daar blijf ik bij. Alleen is het niet aangenaam om zolang naar een gek/gedrogeerd iemand te kijken.

AGE-411

Brat Pitt was hier toch wel top.

avatar van Rizz

Rizz

Ik heb echt nog dagen lang aan dat einde gedacht, en vervolgens meteen weer aan het begin. Brrr heel akelig.

avatar van Jopie666

Jopie666

Geen hapklare brok deze film. Maar het loont om je aandacht erbij te houden. Overigens kost dat hierbij weinig moeite hoor.

Eén van de weinige films die ik wekelijks zou kunnen kijken! Tijdreizen in films vindt ik altijd al fascinerend (ja, de back to the future box staat ook in de kast ) maar het is lastig om het verhaal kloppend te houden. Hoewel er ongetwijfeld een foutje in zal zitten is mij dat bij 12 monkeys niet opgevallen.

Absolute aanrader!

avatar van AC1

AC1

Hoe raar dat overdreven gekke bekken trekken en wild met armen zwaaien toch steeds als 'goed acteren' wordt bestempeld. Ik vind dat we hier een Brad Pitt aan het werk zien die nog nog veel moet leren.

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

AC1 schreef:

Overdreven gekke bekken trekken en wild met armen zwaaien overtuigend brengen voor de camera is anders nog best moeilijk..

avatar van Tisik

Tisik

GuyB schreef:

Hallo, wat is dat nu voor een uitleg?! Het is ook niet aangenaam om lang naar Hitler te kijken, maar daarom is Der Untergang nog geen matige film, integendeel.

avatar van Tisik

Tisik

J.G. schreef:
...en er een nachtje over geslapen:

2* (enkel en alleen voor Pitt) en dit is nog met enige mildheid

Big Momma's House 2 was blijkbaar niet irritant...? Pseudo-intellectueel zal die zeker niet geweest zijn...

avatar van jumbo4u2

jumbo4u2

Natuurlijk goede film, prima acteerprestaties van ondermeer Willes maar vooral Pitt.

avatar van _Moonwalker

_Moonwalker

Wat een fantastische film! Zo horen films te zijn.

Geweldige acteerpresaties. Brad Pitt is grandioos gewoon en Bruce Willis is zoals te verwachten weer schitterend.

Prachtig verhaal, mooi geacteerd en mysterieus tot het eind.

Respect voor de regisseur en de acteurs!

GuyB

Bij een tweede kijkbeurt kan de kijk op een film toch echt wel veranderen.

avatar van djelle

djelle

12 Monkeys oftewel een dozijn apen kan je zien als een soort Back to The Future doorheen een (pseudo?) intellectuele prestigemolen . Dat wil dus zeggen een ernstig bedoeld plot omtrent tijdreizen, een hoop bijkomstige thema's, heel wat hitchcockverwijzingen en dat allemaal zonder gekke professors . Alhoewel de futuristische wetenschappers en autoriteitsfiguren die hier aan bod komen ook behoorlijk wat vijzen los lijken te hebben. Dat zou niet zo irritant zijn indien we aannemen dat we door de bril van een compleet verwarde Bruce Willis zitten te kijken, alleen houdt die theorie niet zo goed vast eens we zien dat dergelijke lui in het verleden blijkbaar wél menselijk overkomen. Bizar en vaag doen om je publiek zelf in verwarring te brengen en/of voor de kunstzinnige schijn is misschien een goeie foef om je film intelligent te doen lijken, bij mij werkt het in elk geval averechts.

Het is allemaal gebaseerd op La Jetée; een kortfilm uit de jaren 60 die niet veel meer is dan een veredelde diavoorstelling, maar met een goed uitgangspunt waar wel iets van te maken valt. Des te jammer dat 12 monkeys met ogen en haken aan elkaar hangt van onwaarschijnlijke logica, toevalligheden en geknutsel. Het idee alleen al dat men een duidelijk sociopatische mafketel de beste optie vindt om in het verleden te graven is te gek voor woorden. En dan zijn ze nog verwonderd dat hij in een instelling belandt.

Natuurlijk past het wel perfect in het plaatje, want nog meer dan een verhaal over tijdreizen is het immers vooral één grote bekritiserende wijsvinger naar de wereld van psychiatrie toe, zo flagrant dat zelfs 12 apen het zouden opmerken. Het betoog van Madeleine Stowe ergens halverwege over 'psychologie als religie' is dan ook zo extreem overbodig, dat zelfs het ééntonige gedoe rond James Cole (Willis' personage) die een overdramatische identiteitscrisis doormaakt en een half zwembad volkwijlt doorheen de prent, opeens minder erg lijkt. Madeleine Stowe speelt de enige geleerde die Cole nog een vleugje krediet geeft, en eens de aap uit de mouw komt (de doorslag of ze hem nu geloofd of niet) stapelen de geknutselde toevalligheden zo hoog op dat Uwe Boll er een puntje aan kan zuigen.

Goed dat Willis hier anderzijds wel al zijn acteergewicht heeft tegenaangesmeten, zijn fenomenale prestatie houdt de film nog enigszins overeind. Maar dat is zoiets als meubelen van een porseleinwinkel proberen redden waar net 12 apen zijn losgelaten. Of hoe Bruce Willis in 1995 in de aap gelogeerd was in een hopeloos arty farty broodje aap verhaal.

avatar van djravibarossa

djravibarossa

Fantastische film

avatar van KILLERBEE99

KILLERBEE99

vet hoe ze deze film in elkaar gezet hebben. Alleen op sommige punten een heel klein beetje saai, dat is dan wel wer iets minder.

avatar van Hassink

Hassink

Mooie film, Terry Gilliam is natuurlijk een schitterende regisseur. Brad Pitt en Bruce Willis zijn hier geweldig in. Het jammere aan deze film vond ik een beetje dat het plot al heel snel in de film duidelijk wordt waardoor je totaal niet tot verstomming wordt geslagen. Ik weet natuurlijk wel dat een film daar niet mag op afgerekend worden maar het is toch een minpuntje aan deze anders zeer interessante film.

AGE-411

Voor mij is het minpuntje dat ik totaal niet denk dat Bruce Willis toch zot is. Ik zie anderen hier beweren dat ze dat wel dachten.

Ik denk dat je dan ook geheel anders naar de film kijkt.

avatar van nakada

nakada

djelle schreef:

...... Alhoewel de futuristische wetenschappers en autoriteitsfiguren die hier aan bod komen ook behoorlijk wat vijzen los lijken te hebben.......Het idee alleen al dat men een duidelijk sociopatische mafketel de beste optie vindt om in het verleden te graven is te gek voor woorden. En dan zijn ze nog verwonderd dat hij in een instelling belandt.

Ik vind beide zaken niet eens zo vreemd. Aangenomen dat het gros van de mensen door het virus is gedood , mag je ook wel aannemen dat de kans bestaat dat we met het tweede garnituur te maken hebben. En zo onlogisch is het toch ook niet dat men Willis terugstuurd. Wie heeft er nou zin om naar een wereld te reizen waar de dood op je wacht, behalve iemand die niets te verliezen heeft.

Heb ik hooguit als sub-plotje gezien. Dient meer om de uitzichtloosheid van Cole's situatie aan te geven.

.........en eens de aap uit de mouw komt (de doorslag of ze hem nu geloofd of niet) stapelen de geknutselde toevalligheden zo hoog op dat Uwe Boll er een puntje aan kan zuigen.
Zonder geluk vaart niemand wel. Soms moet je inderdaad ergens voor openstaan of in geloven om bepaalde dingen te zien.

Ik heb me ook aan de toevalligheden niet gestoord.

Ik vond Pitt ook niet slecht.

schizofreniephiladelphia, pennsylvaniacassandra syndrom stockholm syndromeondergrondspooierbiological weaponleeuwparanoiaasielprison cellflorida keysvliegtuigmental breakdowntijdreizenpost-apocalyptischdystopieinsane asylumdormitorypastkrankzinnigheidcockroachvolunteerremakeflashbackgevangenispsychiatric hospitaldrug gebruikmental institutionalternate historyziektelethal virusparadox psychiateraapepidemicgevangenfalling down stairscultfilmstreet lifenonlinear timelinemedical researchtoothpantyhose gas maskpsychosischild's point of viewsubterranean virusrecurring dream jaren 90escaped animalfuture noir 2030scassandra syndromeairport terminalbulletendless loopstreamvivisectionnude pantyhosemicrobiologistreal movie shown in fictional situationkick in faceeating spiderreference to houdiniabandoned theatertied to a bedpsychiatric carehiding in a barnreference to cassandrabiblical quoteperson in a car trunkwatching a movieworld war onelab animalcassandra complex