Genre: Sciencefiction / Thriller
Gesproken taal: Engels en Frans
Releasedatum: 18 april 1996
Plot Twelve Monkeys
"The future is history."
Nadat in 1996 vijf miljard mensen uitgeroeid zijn door een virus, leeft in 2035 de mensheid (of wat er nog van over is) ondergronds. De veroordeelde James Cole wordt teruggestuurd in de tijd om onderzoek te doen naar het virus, zodat er aan een bestrijding gewerkt kan worden. Hij komt echter een paar jaar te vroeg terecht, in 1990, waar natuurlijk niemand zijn verhaal gelooft. Hij komt in een inrichting terecht waar hij Dr. Kathryn Railly ontmoet. Zij begint langzaam in z'n verhaal te geloven. Cole begint echter steeds meer aan z'n eigen verstand te twijfelen.
James Cole
Detective Franki
Teddy
Bee
djelle
Aangenomen dat het gros van de mensen door het virus is gedood , mag je ook wel aannemen dat de kans bestaat dat we met het tweede garnituur te maken hebben.
Hmmm... zie niet direct in waarom enkel de randgevallen der maatschappij zouden overleven.
nakada
Misschien niet enkel de randgevallen. Maar mogelijk houden de 'betere' zich bezig met andere zaken.
Hoeveel psychiaters er in de film zitten weet ik niet meer. Maar ik heb het niet opgevat als hoofd-plot.
David Aaronson
Sorry dat ik mij stoor in jullie discussie, maar Dr. Kathryn Railly doet onderzoek naar het Cassandrasyndroom en heeft dus niet toevallig dat boek in handen. In dat boek wordt een beschrijving gegeven van een 'collega' van James Cole die tijdens de eerste wereldoorlog 'bijzondere onheilsvoorspellingen' deed over een virus wat in de toekomst miljarden slachtoffers zou eisen.
Bedankt !
Kan ik nog even wachten met de herziening.
Dat haalt dus weer veel van het 'toevallige' weg.
En laten we eerlijk zijn, zit niet ieders leven vol met dergelijke toevalligheden ?
Hassink
Voor mij is het minpuntje dat ik totaal niet denk dat Bruce Willis toch zot is. Ik zie anderen hier beweren dat ze dat wel dachten.
Ik denk dat je dan ook geheel anders naar de film kijkt.
Inderdaad, vond ik ook jammer!
David Aaronson
Ook dat is niet toevallig, want zijn 'collegae' werden achter Cole aan gezonden om hem in de gaten te houden omdat hij zich, zowel in het heden als in het verleden, nogal recalcitrant gedroeg. Zij werden dus beiden in de verkeerde periode gelanceerd. Ook in de negentiger jaren zagen wij verscheidene collegae van Cole opdoemen.
djelle
Weet ik wel maar Cole komt preciés op die bepaalde plek waar een veldslag bezig is en op een moment waar die collega met een draagberrie passeert (in neem aan dat die andere vent daar eerder terrechtkwam, was meer een verdwaald slachtoffer die er al een tijdje was eerder dan een controleur hoor), en precies genoeg om nog een foto'tje te krijgen ook? Nee wat mij betreft leek mij dat allemaal net iets te makkelijk.
aburex
Ik vind deze prent een prachtfilm. Einde discussie. Goede rol van Bruce Willis (zoals altijd trouwens)
Aazhyd
Ik neem aan dat de tijdmachine gewoon op dezelfde coordinaten was ingesteld. Helemaal niet zo toevallig, dus.
djelle
Aangezien cole's collega daar al een hele tijd eerder geflitst was wel. Als je dat wil passen moet je er vanuit gaan dat hij zich al die tijd niet verplaatst had binnen die ene paar vierkante meter. Dat lijkt mij alleen waarschijnlijk als het bv 5 minuten voor Cole was gebeurd.
special1964
Een hele sterke film vond ik. Alleen het plot hing hier aan daar aan een zijde draadje. Zoals ik eerder in discussies al las, is de toevalligheid in deze film soms iets te nadrukkelijk aanwezig. Terwijl aan de andere kant het handelen van Cole ook heel veel teweeg brengt. Het is in ieder geval een film die veel ruimte overhoud voor discussie en suggesties. En dat is altijd leuk. Ik heb in ieder geval genoten toen ik hem keek, maar was soms wel even de draad kwijt.
Sterke rollen van Bruce Willis en Brad Pitt. Het is leuk om hen ook aan de slag te zien in een goede film. Zoals Brad Pitt in Fight Club en Bruce Willis in Pulp Fiction. Dit zie je niet heel vaak vind ik. Behalve zeer vermakkelijk, ook sterk. Goede film, leuk plot en veel discussie mogelijk. Voor mij een 4.0.
Billy-Pilgrim
Heb jij soms een cursus mierenneuken gevolgd? Wat maakt het voor de filmbeleving uit of het waarschijnlijk of onwaarschijnlijk is dat hij in die paar minuten toevallig gefotografeerd is?
Ik heb ontzettend genoten van deze film om een verscheidenheid aan redenen. Ik zal hier even de tijd voor nemen om een goed stukje te schrijven.
jimmydl
Ik zie het einde als een bewijs dat er een, tot dusver, repeterende tijdscyclus is. De verzekeringsagente in het vliegtuig zie ik als een ironisch slot van de film. Zij is later als wetenschapster geobsedeerd met het virus terwijl zij in de hoedanigheid van verzekeringsagente naast de bron van alle ellende champagne aan het drinken was.
Is het juist om te stellen dat die dokter, door haar voicemail, de cyclus in stand houdt? Hierdoor wordt er immers blind gestaard op die 12 monkeys terwijl ze geen oog hebben voor de ware genius.
Eens/oneens?
djelle
Normaal gezien niks, maar bij films als dit die proberen uitpakken met hun zogezegde ingenieuze plot staan dat soort flauwigheden wel serieus in de weg. Qua filmbeleving vind ik het sowieso maar beroerd met al dat vaag en bizar gedoe, als het dan ook nog eens in al zijn interessantdoenerij met weinig steekhoudende feiten aan mekaar geplakt wordt is het al helemaal een dikke arty farty stinker.
Heritek010
hmmm als die vrouw op het einde dat gekke brilletje op had zou ik hem beter vinden ....
Awake78
Nou ook deze maar eens herzien en verdraaid; het is gewoon echt een hele slimme film. De hele tijd zet het je toch aan het denken, is Bruce nou gek of is de rest nou zo naief. Het leuke is ook dat je in de omgang en dialogen beide personen (Bruce en Madeleine) kan begrijpen. Hoe gek Bruce ook is en wordt, WIJ begrijpen hem / evenals hoe achterdochtig Madeleine reageert, WIJ begrijpen haar. Dat element is naar perfectie uitgewerkt.
Helaas vond ik dat de actrice Madeleine Stowe erg weinig uitstraling had en weinig toevoegde aan haar rol. Ook het acteerwerk van Brad Pitt vond ik wat dubieuzer worden dan mijn eerste kijkbeurt. Niet helemaal geslaagd dus.
Bepaalde scenes waren misschien iets té kunstig (zoals de scenes in de toekomst), maar goed - dat is Gilliam. Wel een verhoging van 3* naar 4* wat mij betreft.
ehs21
Mooie never ending story. In het begin (in het gesticht) nog wat lastig om te begrijpen maar later wordt alles duidelijk. Goede acteerprestaties van de 3 hoofdrolspelers. Enige wat ik niet helemaal begreep was de persoon (in zn hoofd?) die hem Bob noemt. Volgens mij dezelfde als die tandenloze zwerver maar waarom helpt hij Katherine niet vlak voordat Cole voor de 3e keer teruggestuurd wordt? Dan doet ie opeens alsof ie nergens van weet, kon ik niet helelmaal plaatsen. Maar een welverdiende 5*
m@rtijn
Deze film weer eens gezien , geweldige rol van brad pit erg om kunnen lachen.
Seifer
In elke film heb je van die toevalligheden, maar daar is het ook een film voor.
nakada
Maar volgens mij was dat juist het kenmerk van de loopgravenoorlog : daar kwamen ze toch maanden niet van hun plaats af ?
John Lee Hooker
Laten we eerlijk blijven, het deed me niet echt veel. Misschien ben je geneigd om deze film extreem te waarderen omdat er twijfels bestaan over de realiteit en het jaartal waarin er geleefd wordt, maar dat zorgt er niet persé voor dat je ook een goede film overhoud.
Brad Pitt in een erg maffe rol, dat doet 'ie uitstekend. Willis speelt ook wel aardig.
Het geheel kwam een beetje leeg en nietszeggend over. Toch zijn er wel wat momenten van spanning. Leuk dat ze Vertigo afspeelden in de bioscoop.
mr_erp
Moest er in het begin van de film een beetje in komen:
Ben namelijk geen fan van science fiction films
en het thema tijdreizen spreekt me ook niet direct aan.
Verder was het geheel was nogal donker gefilmd.
Tenslotte sprak het stuk in het gekkenhuis met Brad Pitt me niet echt aan.
Ik snap niet dat iedereen zo lovend is over Brad Pitt.
Vond hem niet zo spectaculair goed acteren.
Bruce Willis daarentegen vond ik wel erg goed!
De film blijft ondanks de paar bovengenoemde minpunten toch continu boeiend.
Bovendien zet de film je aan het eind echt aan het denken.
Dit vind ik duidelijk een pluspunt!
Ik heb daarom ook met veel plezier de verschillende theorieen hier op moviemeter gelezen.
Ondanks dat het niet mijn favoriete genre is toch een sterke film.
JulesTMNT
Intrigerende film.
Ook voor mij duurde het even voor ik goed in de film zat, maar hij wist me na een tijdje toch mee te slepen. Het reizen in de tijd wordt op een goede manier gebruikt, en je twijfelt voortdurend wat nu realiteit is en wat niet.
De meeste acteerprestaties zijn goed, vooral Brad Pitt valt hierbij op. Alleen Madeleine Stowe vind ik het niet steeds even goed doen.
De film bevat een aantal sterke scénes, vooral die in het gekkenhuis steken erboven uit. Ook leuk hoe ze verschillende referenties aan tijd erin gestoken hebben, zoals de scéne uit Vertigo en de cartoon van Woody Woodpecker.
Wel is de manier van filmen en de vormgeving met momenten wat saai.
Al met al een sterke film die je aan het denken zet, met goede rollen van Bruce Willis en Brad Pitt. Deze verdient net een 8.
communicator
Een zeer ongeloofwaardige film met bizarre personages, maar hij zet je absoluut aan het denken.
communicator
Waarover?
Welke rol mensen spelen in het leven, wat er gebeurt en wat er kan gebeuren. Deze film zet mij serieus aan het denken over de aardbol. Niet die complottheorieën etc. etc. maar slechts wat nadenken en er niet uitkomen - immers, als men eruit kwam bestond de filosofie niet meer.
ehs21
Welke rol mensen spelen in het leven, wat er gebeurt en wat er kan gebeuren.
lol dat is ook wel ongeveer het breedste wat je kan verzinnen. Maar ik neem aan dat je vooral doelt op het echt uitbreken van een virus die minstens 1/3e van de mensheid treft en dodelijk is.

Geprezen sciencefiction-film 'Twelve Monkeys' van Terry Gilliam vanavond op televisie

Vijf sterke dystopische films over een verdorven wereld | MovieMeter Toplijst

Netflix verwijdert binnenkort een grote hoeveelheid toptitels

Vijf goede films die met je brein spelen

The Shawshank Redemption

Léon
Misdaad / Drama, 1994

Snatch
Misdaad / Komedie, 2000
schizofreniephiladelphia, pennsylvaniacassandra syndrom stockholm syndromeondergrondspooierbiological weaponleeuwparanoiaasielprison cellflorida keysvliegtuigmental breakdowntijdreizenpost-apocalyptischdystopieinsane asylumdormitorypastkrankzinnigheidcockroachvolunteerremakeflashbackgevangenispsychiatric hospitaldrug gebruikmental institutionalternate historyziektelethal virusparadox psychiateraapepidemicgevangenfalling down stairscultfilmstreet lifenonlinear timelinemedical researchtoothpantyhose gas maskpsychosischild's point of viewsubterranean virusrecurring dream jaren 90escaped animalfuture noir 2030scassandra syndromeairport terminalbulletendless loopstreamvivisectionnude pantyhosemicrobiologistreal movie shown in fictional situationkick in faceeating spiderreference to houdiniabandoned theatertied to a bedpsychiatric carehiding in a barnreference to cassandrabiblical quoteperson in a car trunkwatching a movieworld war onelab animalcassandra complex