Genre: Sciencefiction / Thriller
Gesproken taal: Engels en Frans
Releasedatum: 18 april 1996
Plot Twelve Monkeys
"The future is history."
Nadat in 1996 vijf miljard mensen uitgeroeid zijn door een virus, leeft in 2035 de mensheid (of wat er nog van over is) ondergronds. De veroordeelde James Cole wordt teruggestuurd in de tijd om onderzoek te doen naar het virus, zodat er aan een bestrijding gewerkt kan worden. Hij komt echter een paar jaar te vroeg terecht, in 1990, waar natuurlijk niemand zijn verhaal gelooft. Hij komt in een inrichting terecht waar hij Dr. Kathryn Railly ontmoet. Zij begint langzaam in z'n verhaal te geloven. Cole begint echter steeds meer aan z'n eigen verstand te twijfelen.
James Cole
Detective Franki
Teddy
Bee
AddictedToMovies
Zoals iemand het treffend op IMDb beschrijft:
The premise of the film (according to the scientists, and the events of the film bear them out) is that the presence and actions of the time travelers are, and have always been, part of the past. The time travelers affect the past, but they're not changing it from any "previous" version; whatever they do turns out to be part of what happened on that date. The idea is that there was never a 1996 without a time-traveling Cole dying at the airport.
De vrouw in het vliegtuig ('I'm in insurance') is daar alleen om een sample van het virus te halen. Mensen vergeten nog wel eens dat het vliegveld pas het begin is, want staartmans verspreidt het virus daarna nog eens in 8 verschillende steden. Dat zou er dus op duiden dat de vrouw er niet is om er een stokje voor te steken.
Als je naar het commentaar van Gilliam luistert op de dvd, dan bevestigt hij dit idee wat dus inhoudt dat je het verleden niet kan veranderen en dat er dus echt 5 miljard mensen dood-
gaan.
Dit dacht ik dus eerst ook, alleen die vrouw bracht me in verwarring...
Hoppy
Angst voor het onbekende, angst voor het onvermijdelijke en angst voor de dood. ‘Angst’ is een ruim en algemeen geldend begrip dezer dagen, een begrip dat me sinds kindsbeen af, in verschillende gedaantes (lees: genres), weet te bewegen en fascineren. Twelve Monkeys past in dat opzicht eens te meer in mijn filmisch straatje. Ware het niet dat de grootschalige dystopie ruimschoots plaats moet ruimen voor een plot dat vermoeiend voorkauwt en te consistent toewerkt naar het verrassingseffect. Ongewoon nochtans voor de doorgaans wisselvallige Terry Gilliam, die dergelijke zaken maar al te graag aan zijn buitenissige laars zou lappen.
Naar goede gewoonte mengt Gilliam ook in Twelve Monkeys surrealisme met absurdisme. Scheve kadrages, Gilliams handelsmerk bij uitstek, is het onvermijdelijke gevolg, maar andermaal een niet altijd even welgekomen en bovenal repetitief gevolg. Bovendien vervaagt het visuele kader naarmate de centrale intrige zich meer en meer ontrafelt. De panache en vindingrijkheid van diens magnum opus Brazil zijn ver weg en de vraag rest dan ook of Gilliam diezelfde visuele kwaliteiten ooit nog weet op te pikken.
De voornaamste tekortkoming van Twelve Monkeys en Terry Gilliam is echter het verloren gaan van enige verhaaltechnische ambiguïteit. De protagonisten vormen te veel een loutere leidraad voor het plot. Wanneer Kathryn Railly gelooft in de oprechtheid van James Cole, begint hij op zijn beurt te twijfelen aan zijn missie en overtuigingen. Een omgekeerde wereld, die vooral dienst lijkt te doen als onnodige plotwending en zodoende de speelduur aanlengt en extra ruimte vrijmaakt om met kijkers en personages te spelen. Het bewuste spel heeft echter enkel en alleen effect op de personages. Plotelementen en overeenkomsten in beide dimensies worden als zoete broodjes voorgedragen, alsof Gilliam de intelligentie van zijn kijker danig onderschat. Het signaal voor Gilliam om zichzelf misschien wat meer te gaan onderschatten.
What planet are you from?
Enemy Number 1
geweldige film buce willis speelt goed maar voor al complimenten voor Brad Pitt prachtig hoe die z'n character speelt
AmazingShikoku
Twelve Monkeys is een hele goede film die niet misstaat in een rijtje van andere films die op een serieuze manier met het fenomeen tijdreizen omgaan.
Bruce Willis speelt in deze film de hoofdrol als een crimineel uit een post-apocalyptische toekomst die terug in de tijd wordt gezonden om een antwoord te vinden op een virus dat in de toekomst een kleine 5 miljard mensen van het leven beroofd heeft.
Aan de hand van hoe het plot ontwikkelt kom je er al snel achter dat deze film niet het zogenaamde 'butterfly effect' hanteert en dat het einde en het rest van de film dus tot op zekere hoogte al heel goed te voorspellen zijn. Dat is opzich wel jammer, en doet de film weinig goeds.
De laatste scene van de film is niet cryptisch genoeg om in rijtje van Se7en of Donnie Darko te plaatsen, en is ook niet zo'n shocker als wordt beweerd. De film is makkelijk in zijn geheel te begrijpen in één kijkbeurt.
4/5
Pastichio Rocker
Je denkt dat je het begrijpt...
Miron
Zou het niet kunnen dat die wetenschapster de sample van het virus gaat gebruiken voor onderzoek zodat er misschien een medicijn gevonden kan worden?
Nope
AmazingShikoku
Dat beweert hij ook niet. Hij zegt dat de wetenschapper het sample zou kunnen gebruiken in de toekomst niet om de gedane zaken om te keren, wat onmogelijk was aangezien de tijd niet veranderd zou kunnen worden. Ik zie niet in waarom dat niet zou kunnen, dat was juist de hele opdracht die hij moest uitvoeren.
Replicant
Een hele aparte film....
Zeker het kijken waard, wel wat oud, maar toch een aanrader.
Vooral het acteerwerk is erg goed...
Bruce speelt erg goed en alweer een glansrol voor Pitt!
Wat een fantastische acteur is dat toch en hij speelt altijd in zeer
goede films....
Het kijken waard als je een filmliefhebber bent....
powerman
Erg spannende film van meester Terry Gilliam! Bruce Wiilis wordt via een tijdmachine naar 1996 gestuurd, tenminste dat was de bedoeling. Hij zou moeten uitzoeken waar het virus vandaan komt die bijna de de hele wereldbevolking heeft uitgeroeid. Maar hij komt in 1990 terecht en leg dat dan maar eens uit... Met ook een goede rol van Brad Pitt als een volslagen gek.
maxcomthrilla
Boeiende Sci - fi waarbij ik genoot van enkele a - typische elementen die je niet zo snel op onze planeet aarde ziet. Steden volgepakt met dieren bijvoorbeeld.
Mooi om te zien dat zo `n verknipt figuur die Brad Pitt hier speelt, door Jan en alleman achterna gezeten werd om de verkeerde redenen. De mythe die Gilliam creëert rondom de 12 apen mist zijn uitwerking niet. Het uiteindelijke naargeestige einde waarin de hoofdrolspelers er niet in slagen om de misdadiger in de kraag te vatten en de wereld te behoeden van een ramp deed mij veel deugd.
Een film met een wat negatief toekomstbeeld waarbij men onder de grond leeft. Zeker interessant genoeg in beeld gebracht maar het mist een bepaalde vorm van charme en stilering zoals Jeunet het allemaal zo goed weet te verpakken. Al zijn de meeste personages flamboyant genoeg, met vaak wat clownesk acteerwerk dat mij wel lag hier. Brad Pitt zorgt voor hèt komisch intermezzo, met name de scenes in het gekkenhuis waren allen zeer grappig.
Hoe kon ik nou toch denken, dat hij een geniale gek zou zijn? 3,5*
Joyy
om een of andere reden heeft gilliam immer moeite ene film zodanig uit te werken dat het een overzichtelijk product wordt dat af is
ideeen te over, teveel wellicht
don quichot, de docu, lukt het hem niet de film uberhaupt te maken
het lijkt vaak alsof gilliam zich teveel verliest in geneuzel over details en dat zie je in een film van hem terug
neemt niet weg dat dit verder ene prima film is, die wel moeite kost om hem te kunnen volgen en volledig te begrijpen (dat is dan weer de uitdaging;)
charmed one
ik heb deze film nog nooit gekeken. maar aan de meeste te horen is het een goeie film.ik ga hem toch maar eens kijken. want ik ben mtoch wel benieuwd
Pastichio Rocker
Je moet er wel bij nadenken hoor!
leidsehoodie
What planet are you from?
Hé-waar-is-mijn-woordenboek-planeet?
charmed one
Je moet er wel bij nadenken hoor!
daar hou ik juist wel van.
dennis00
kut, dat kruisje is dus je eigen bericht verwijderen.
iig een dikke 4.5! ondanks dat het verhaal niet waterdicht was en het einde niet zo geniaal was als bij sommige films, was het een erg boeiende film, op de eerste 20 minuten na
had ook alien (1972) gekeken, twelve monkeys was beter, ga nu donnie darko kijken, ben benieuwd!
AddictedToMovies
Alien uit 1979 neem ik aan? En vanwaar de vergelijking(en)?
nirvana
Ik moet eerlijk toegeven dat ik geen science-fiction liefhebber ben maar aangezien ik er al veel over had gehoord leek het me toch eens de moeite hem te bekijken.
Misschien ben ik dan niet de slimste filmkijker maar hoe langer de film duurde hoe minder ik er van snapte
Aangezien ik weinig of niks snapte van het hele verhaal kon de film me dan ook geen 2 uur boeien. Na een uur verloor ik de concentratie al eens waardoor ik sinds dan helemaal verloren was.
Dus ondanks de goede beoordelingen door velen kan ik hem niet meer als een 2,5 ster geven.
Ik zeg niet dat de film slecht is want ik vond de acteerprestaties wel leuk, maar het waS me allemaal net wat te ingewikkeld.
Carioca
Gewoon nog een keer kijken dus.
Nomak
Twelve Monkeys heeft echt een geweldig verhaal, maar de film bewijst maar weer eens dat tijdreizen meestal niet goed werkt in een film. Je loopt haast onvermijdelijk tegen bepaalde onverklaarbare dingen aan. Fouten of plotgaten, of hoe je het ook wil noemen. Je komt ze ook tegen in deze film.
Het is al vaker aangehaald, maar het moment dat Cole op de luchthaven belt kan eigenlijk niet hebben plaatsgevonden. Want in de toekomst weet men enkel van het telefoontje van Railly. Men hoort dat telefoontje van Railly en men stuurt Cole terug naar het verleden. Maar die Railly zou nooit hebben gebeld als men Cole niet had teruggestuurd. Hier klopt dus iets niet. Toch heeft men dan op een bepaald moment ineens wel weer het telefoontje van Cole ontvangen en beluisterd want men stuurt ineens een zekere Jose terug naar het verleden.
Tja, zo is het natuurlijk een straatje zonder einde. Een verhaaltje over de kip en het ei. Hoe meer je erover gaat nadenken, hoe minder er klopt.
Maar het ergste vind ik nog dat op de luchthaven Cole twee maal aanwezig is. Zowel als kind en ook in volwassen vorm. Dat op zich is al ongeloofwaardig en moeilijk te verklaren. Maar waarom moet de jonge Cole daar aanwezig zijn? Dat is toch eigenlijk nutteloos voor het verhaal en maakt het alleen nog maar ongeloofwaardiger. Want het lijkt me heel erg sterk dat zowel de jonge als de volwassen Cole op hetzelfde moment op dezelfde plaats zijn. En dan ook nog eens net op het moment dat de volwassen Cole sterft.
Het beste wat de film te bieden heeft is de knettergekke Brad Pitt, en dan vooral de scènes in de psychiatrische instelling zijn erg vermakelijk.
Voor de rest vind ik het toch maar een overschatte film.
Pastichio Rocker
Lees je eens in zou ik zeggen. Genoeg websites die jouw vragen over deze film kunnen beantwoorden. Of luister de commentaartrack. Het feit dat jij het een overschatte film vindt vloeit denk ik voort uit het gegeven dat jij denkt dat er iets niet klopt aan het verhaal. Maar als je Terry Gilliam een beetje kent dan zou je moeten weten dat hij dit soort dingen niet aan het toeval overlaat en een enorme perfectionist is. Dat hij dit soort fouten dus over het hoofd zou zien kan ik me dan ook niet voorstellen.
movie fan
geweldige en geniale film , een zeer goed en interessant verhaal , wel een film die je goed van begin tot einde moet volgen om het verhaal goed te kunnen begrijpen . bruce willes speeld zijn rol goed , maar vooral brad pitt vondt ik goed acteren , 1 van zijn beste acteer presaties ooit gezien . een goede en zeer entertainende film , heb me zeer vermaakt ermee .
Kr!kke
Geweldige film. Het verhaal steekt enorm goed ineen, maar zoals moviefan al zegt moet je wel je aandacht erbij houden. Willis acteert weer op niveau, maar Brad Pitt doet het echt schitterend in deze film.
Bart Simpson
Ik heb de film vandaag gezien en hij is best wel goed.
Verveeld niet, maar sommige stukjes mochten wel wat korter.
Ja?
Welke stukjes heb je dan over?
Ben benieuwd.
Joyy
als je pitt in deze film vergelijkt met zijn laatste prestatie in inglorious basterds dan trek ik de conclusie dat daar ene wereld van verschil tussen zit, niet ten positieve voor IB
het geheel doet in deze film ietwat rommelig aam, iets waar gilliam vaker last van heeft, teveel ideeen vrees ik
nochtans is het na herziening redelijk goed te volgen allemaal en het verhaal is uniek
een film die ik zo nu en dan graag nog eens zie
4.5
12 Monkeys is een intelligente film die zeker een bepaald inlevingsvermogen van je vereist.
Het is niet een vrolijk allegaartje die je eventjes op een saaie zondag middag bekijkt.
Daarvoor is het acteerwerk te goed en is het plot zeer interessant.
Van begin tot het eind heeft de film mij weten te boeien.
Iedereen beheert naar behoren, ook Pitt is zeer leuk als "geniale" gek.(uiteindelijk bleek het allemaal mee te vallen).
Het einde vergt allemaal behoorlijk denkwerk, ik denk zelf wel dat ik het snap.
Alleen de vrouw op het einde naast de "dader" in het vliegtuig kon ik niet helemaal ontcijferen.
Denk dat Pastichio Rocker's uitleg op de vorige pagina(20) mij wel voldoende geruststeld.
Al met al een zeer boeiende film, die het concept tijdreizen weer een andere dimensie geeft.
( J )
Het is dat ik geen top 10 heb,anders had dit meesterwerk zonder twijfel op 1 gestaan.....
De film is gewoon van begin tot eind bijna ilegaal briljant...
Een van de mooie dingen vond ik dat op een gegeven moment James(bruce) de draad van het verhaal zelf even kwijt was...haha,geweldig!! fantastisch gespeeld..
Ook Pitt speelt zijn rol met zoveel overgave,dat je haast zou denken dat er echt een draadje bij de man los zit...vooral de scene in het begin,waar James net is opgenomen en Pitt zichzelf voorsteld en als gids probeerd over te komen is Hilarisch....Petje af voor Brad!
The One Ring
Stond al lang op de herzienlijst en gisteren eindelijk maar weer eens bekeken. Mijn oude recensie hier mag je vergeten, daar sta ik nog nauwelijks achter.
Twelve Monkeys is echt een film om over na te denken. Persoonlijk vind ik het uiteindelijk niet eens zo heel moeilijk te begrijpen. Alles wordt toch echt goed uitgelegd in de film en volgens mij wordt ook gewoon iedere plothole gevuld. Het is niet het soort sci-fi waar ik achteraf nog even door blijf puzzelen in ieder geval. Maar zolang als het duurt moet je er wel constant actief bijblijven met je hersenen. Het grootste plezier van Twelve Monkeys komt in het zien hoe alles op zijn plaats valt. Niet zozeer de grote uitlijnen van de plot, maar details. De film zit er boordevol mee: kleine opmerkingen, foto's, voorwerpen of zelfs personages die onbelangrijk lijken, maar later ineens een andere betekenis krijgen en vaak een interessante rol in het geheel blijken te vervullen. Het script is dan ook erg sterk.
Helaas slaagt de film er niet in om verder ook zoiets als emoties bij me los te maken. Voor een thriller is het eigenlijk totaal niet spannend en Gilliams gevoel voor absurde en zwarte humor keert slechts bij vlagen terug. Bekend is dat het hier om een remake gaat van Chris Markers meesterwerk La Jetee, die naast een verwarrend gevoel ook ontroerende en zelfs romantische emoties weet los te maken. Het zou flauw zijn om Gilliam ervan te beschuldigen met dat hem dat hier niet lukt, want Gilliam probeert overduidelijk geen drama te maken, maar je merkt toch dat er meer uit gehaald kunnen worden. Bijvoorbeeld dat einde waarin de hoofdpersoon zijn eigen dood ziet blijft bij Gilliam slechts een van de vele waanzinnige plottwists, terwijl het wat mij betrefd toch wat meer kon zijn.
Visueel is het ook niet Gilliams beste, al heeft het zo zijn momenten zoals de kamer waar we die wetenschappers telkens zien. Waarschijnlijk zorgt het wat strakkere script ervoor dat Gilliam visueel niet helemaal los kon gaan, zoals anders, al is het nog altijd verre van lelijk of oninteressant natuurlijk.
Twelve Monkeys hangt aan het randje van grootsheid, maar is net niet goed genoeg voor vier sterren. Echter weten het sterke verhaal en de goede acteerprestaties toch wel een verhoging naar 3,5* te veroorzaken.

Geprezen sciencefiction-film 'Twelve Monkeys' van Terry Gilliam vanavond op televisie

Vijf sterke dystopische films over een verdorven wereld | MovieMeter Toplijst

Netflix verwijdert binnenkort een grote hoeveelheid toptitels

Vijf goede films die met je brein spelen

The Shawshank Redemption

Léon
Misdaad / Drama, 1994

Snatch
Misdaad / Komedie, 2000
schizofreniephiladelphia, pennsylvaniacassandra syndrom stockholm syndromeondergrondspooierbiological weaponleeuwparanoiaasielprison cellflorida keysvliegtuigmental breakdowntijdreizenpost-apocalyptischdystopieinsane asylumdormitorypastkrankzinnigheidcockroachvolunteerremakeflashbackgevangenispsychiatric hospitaldrug gebruikmental institutionalternate historyziektelethal virusparadox psychiateraapepidemicgevangenfalling down stairscultfilmstreet lifenonlinear timelinemedical researchtoothpantyhose gas maskpsychosischild's point of viewsubterranean virusrecurring dream jaren 90escaped animalfuture noir 2030scassandra syndromeairport terminalbulletendless loopstreamvivisectionnude pantyhosemicrobiologistreal movie shown in fictional situationkick in faceeating spiderreference to houdiniabandoned theatertied to a bedpsychiatric carehiding in a barnreference to cassandrabiblical quoteperson in a car trunkwatching a movieworld war onelab animalcassandra complex