Genre: Drama / Misdaad
Met onder meer: Elias McConnell, Alex Frost en John Robinson
Releasedatum: 11 maart 2004
Bekijk via HBO Max
Plot Elephant
"An ordinary high school day. Except that it's not."
Elephant laat je een 'gewone' schooldag op een Amerikaanse high school zien. Deze dag is gevuld met schoolwerk, football, roddelen en gezelligheid. Voor elke student die we ontmoeten, is de high school een andere ervaring: stimulerend, leuk, traumatisch, eenzaam en hard. Stimulerend en leuk omdat ze hun vrienden weer ontmoeten en traumatisch en hard omdat de jongeren gevolgd worden in de uren voor een dramatisch bloedbad.
Alex
Brittany
Acadia
Michelle
Gorro
Mooie verstilde observatie van een verschrikkelijke gebeurtenis.
****
Is het trouwes ook iemand anders opgevallen er in het computerspelletje wat ze spelen, ze Gerry's neerschieten? Leuke verwijzing naar zijn vorige film.
Pitbull
Kon het niet echt een spel noemen, ook opvallend dat er een tekening van een olifant in de kamer hangt.
Webby
Wat een prachtige film... in het begin een beetje wennen aan de film style en de acterende scholieren, maar daarna is het een film die je pakt bij je strot.
Mooie lange shots en het pennen van de camera tussen de scholieren is goed uitgevoerd. De piano-scène is één van de mooiste en ontroerenste scène van de film. Ook het shot van de donkere wolken die opkomen... prachtig!
Dit meesterwerk (??) moet je zien!
4,5 * Kippevel!
mthwai
Jonge jonge, wat een trieste KUT film zeg. Veel films gezien maar deze was dus echt zeker waardeloos he!!!
Hoe kun je nou zegge dat dit een goede film was...
Ongeloveloos, echt waar!!!
Webby
waar slaat dat nou weer op... alleen maar door die gozer die 'Ongeloveloos' zegt?
Pierre1
Z'n enige stem ook nog, klein mannetje van 10 ofzo die wat neer wilt zetten. Denk dat de film juist erg goed is nu.
Redlop
Ik denk dat ik nou de film ook niet meer ga kijken...

Ja...ik ben ook overtuigd nu. Laat dat hele Elephant maar zitten.
Freud
Ik heb ook al opgemerkt dat er mensen naar deze film gaan kijken omdat ze denken dat dat over een schietpartij en zo gaat, en dus lekker spannend gaat worden. En die komen dan waarschijnlijk wel wat gedesillusionezeloosd weer buiten natuurlijk.
Of beginning te babbelen tijdens de film. Idioten. Soms vraag ik mij echt af of mensen wel weten wat ze gaan kijken als ze de bioscoop binnenstappen.
sydney
Inderdaad! Er zijn mensen die in de bioscoop de hele week gaan doornemen, als het niet hun film is. Ga dan in een cafe zitten!
Giedtje
Dit meesterwerk (??) moet je zien!
4,5 * Kippevel!
Ik ben het helemaal met je eens!!
Dat met die wolken is iid super,
echt een top film!!
****,5
Webby
Hehe iemand die me snapt
Heb de film nu twee keer gezien en ik ontdekte de tweede keer meer dingetjes. Het is niet zo'n platte film zoals de meeste mensen hem ervaren. Meerdere scènes hebben een veel diepere lading. Deze film zet je echt aan het denken.
Freud
Die wolken zijn trouwens echt typisch, Gus Van Sant heeft volgens mij geen enkele film gemaakt waarin geen shot zit van versneld overvliegende wolken. Dat geeft hij zelf ook toe trouwens, hij zegt dat hij gewoon verzot is op de schoonheid en de symboliek van dergelijke beelden.
Webby
Ik ben trouwens allemaal niet bekend met Gus Van Sant zijn werk. Maar na deze ga ik zeker meer van hem bekijken.
hans vd togt
wie zien trouwens met allemaal wat er gebeurt, maar de fotgraaf zien we niet meer. ja we zien hem wel maar...
Webby
Die wordt toch ook gewoon doodgeschoten in de bibliotheek
hans vd togt
--> spoiler ja dat denk ik dan wel ja, je ziet alleen dat meisje die wordt neergeschoten toch; en dan maakt hij een foto...
Pierre1
Net gezien, indrukwekkend, mooie sfeeropbouw, hoe je de karakters (slachtoffers) leert kennen.... Erg veel Gus clichés helaas.... lopende mensen filmen, wazige mensen in de verte, filmen van de lucht, lange shots waarin weinig gebeurt, veel a la Gerry
Tweede grote nadeel, de dialogen kwamen vaak nep en geforceerd over
Tweede grote nadeel, de dialogen kwamen vaak nep en geforceerd over

Welke van de 2 dialogen bedoel je??

Supergoede film, zit nog dagen in je hoofd. Vooral de nadruk op het onvermijdelijk zijn van dit soort dingen. Aangezien er geen directe aanleiding voor was.
Marisa
hmm best wel goed had er wel totaal iets anders van verwacht maar viel goed mee, ik hou wel van dat soort " alternatieve" films...
Brooklyn
Zo, was behoorlijk onder de indruk. Terwijl ik toch wist wat er ging gebeuren aan het einde. Als je dat niet weet kom je helemaal geschokt de bioscoop uitlopen. Het tempo is heel traag (op sommige stukken iets té naar mijn mening) maar daardoor is het effect des te groter op het einde. Dialogen vond ik niet altijd interessant. Maar toch 4 sterren.
Anatolia
1) Erg veel Gus clichés helaas.... lopende mensen filmen, wazige mensen in de verte, filmen van de lucht, lange shots waarin weinig gebeurt, veel a la Gerry
2) Tweede grote nadeel, de dialogen kwamen vaak nep en geforceerd over

1) Ik vond dit eigenlijk niet echt storend. Het was zelfs de beste keuze bij het maken van een dergelijke film. Net als in een achtbaan: eerst klimt het wagentje heel traag naar de top, om vervolgens met een geweldige snelheid naar beneden te razen. Die traagheid en wazigheid maakt het 'shock'effect groter. Het succes hiervan werd ook bewezen in de zaal waar ik zat. Tót de climax van de film, hoorde ik alsmaar gegrinnik en irritant geklets om me heen. Ná de climax maakte dat plaats voor volkomen stilte, behalve een gesnik hier en daar.
2) Ja, hier ben ik het mee eens. Een voorbeeld is vind ik de wijze waarop Eli (de fotograaf) zijn vrienden steeds begroet. Het feit echter dat de acteurs niet professioneel zijn, zie ik als een goed excuus.
Dit is dan ook het enige kritiekpunt dat ik kan hebben op de film. Een must-see.
Redlop
Het hoe en waarom van de beide daders, wordt wel wat gebagatelliseerd. Eerst spelen ze een shootergame, dan bekijken ze Hitler-docu en vervolgens gaan ze samen onder de douche.
...het volstrekt in het ongewisse laten wat de invloed van deze aspecten is, terwijl je ze er wel telkens bijhaalt vind ik gewoon zwak...
Uiteindelijk ben ik het daarmee eens. De film maakte wel indruk als impressionistische kijk op het leven van een High School tiener. Maar de daders voldoen grotendeels aan het standaardprofiel en om het daarvan toch weer te laten afwijken zijn zo ook nog eens gay. Dat ergerde me wel...dat de daders gay waren. Waarom?...denk ik dan. Maar... waarom niet?... is dan het antwoord. Juist dat vind ik een beetje gezocht quasi provocerend en omdat Van Sant zelf ook gay is en dus niet snel als homofoob te boek zal staan enigszins misplaatst koketteren met zijn geaardheid.
Als de boodschap van de film is dat ieder in zijn eigen leefwereld zit en je daardoor de ander nooit leert kennen, laat dan inderdaad de motieven en de psychologische achtergrond van de daders dan maar helemaal in het ongewisse. Want nu probeert Van Sant toch een causaal verband te leggen tussen bepaalde sociologische en psychologische factoren. Daarmee hinkt de strekking van de film op twee gedachten. 2,5*
titan
Sorry redlop, maar als jij denkt dat de daders homo zijn heb je het volgens mij niet helemaal begrepen.
Of, hoe snel een conclusie wordt getrokken over twee jongens die elkaar kussen. Rust toch nog steeds een klein taboo op, als je het mij vraagt. Leek me wel duidelijk dat dit eerder een wanhopige poging was om toch ten minste één keer voor het sterven van "liefde" te proeven ... en ze hadden enkel elkaar.

A24 onthult nieuwe trailer van 'The Drama' met Zendaya en Robert Pattinson

La Haine