Genre: Horror / Mystery
Geregisseerd door: Sean S. Cunningham
Met onder meer: Adrienne King, Harry Crosby en Betsy Palmer
Releasedatum: 19 maart 1981
Plot Friday the 13th
"They were warned...They are doomed...And on Friday the 13th, nothing will save them."
Camp 'Crystal Lake' is al meer dan twintig jaar verlaten ten gevolge van een aantal afschuwelijke moorden die daar gepleegd zijn én die onopgelost gebleven zijn. Een jonge man heeft het land gekocht met de bedoeling het kamp te heropenen en huurt zeven jonge mensen in om hem met de voorbereidingen te helpen. De lokale dorpsgek Ralph waarschuwt hen dat er een 'doodsvloek' op het kamp rust.
Mrs. Voorhees
Annie
Steve Christy
Enos
Dennis the movie
Het is niet de eerste slasher. Ik beschouw Halloween ('78) als de eerste 'echte' slasherfilm. Al vind je in o.a. Black Christmas ('74) en zelfs Psycho ('60) al veel genrekenmerken terug.
Ja klopt maar je vergeet: The Texas Chainsaw Massacre (1974)
Dat was ook een slasher. niet echt een hele goede naar mijn mening.
Dennis the movie
Iedereen zei altijd tegen mij:
Laat Friday the 13th (1980) maar zitten, die is nep en oud.
Eerste keer kijken was echt heerlijk leuk.
Ik schrok zelfs nog van het einde.
Friday uit 1980 nep ? Nee!!! Het is egt wel creepy en niet saai zoals veel mensen zeggen.
Zeker leuk om te kijken!!
Een 4
yeyo
Ja klopt maar je vergeet: The Texas Chainsaw Massacre (1974)
Dat was ook een slasher. niet echt een hele goede naar mijn mening.
Dat is ook één van de grondleggers van het genre. Maar de slasher-boom van de jaren '80 is duidelijk meer geïnspireerd door Black Christmas en vooral Halloween.
Dennis the movie
Oké Ik ga Black Christmas snel kijken. nog nooit gezien en nog nooit van gehoord
DeCol
Ik ben begonnen aan het (her)zien van een aantal horrorklassiekers. Paar dagen terug begonnen met Halloween en gisteravond was Friday the 13th aan de beurt. Net als bij eerstgenoemde kon ik er vrij weinig van herinneren wat het alleen maar leuker maakt.
Friday the 13th is een lekker suspensevol filmpje, maar niet van het begin tot het einde. De sfeer zit er gelijk in en het laat ook niet lang op zich wachten totdat we de eerste kill zien. Maar nu weet ik weer waarom ik hem maar op 3,5* heb staan. Suspense gaat hier samen met een onaantastbare dader die je niet ziet en dus niet weet wie het is(ik wist het nog wel toevallig). Vanaf het moment dat de dader zichtbaar wordt de film stukken minder. Moeders blijkt helemaal niet zo onaantastbaar, schreeuwt veel en laat zich makkelijk opzij zetten. Memorabel is het wel te noemen(kill kill), maar toch vind ik het erg jammer.
Stem blijft onveranderd, op de naar de volgende klassieker.
goelian
Wat een ongelooflijk slechte horror film is dit zeg. In 1980 zal dit waarschijnlijk nog niet zo'n grote cliché film geweest zijn, maar als je hem in 2011 kijkt wel. Iedere keer als 1 van de kampleiders zei: "ik ga even weg, want.." kwam er weer een moord aan. Je kijkt er naar, maar wat je ervan moet vinden.. Nog een aantal grote clichés zoals: seks gehad? Dan mag je dood. Ojee, de auto doet het niet. en ahhh laat ik vluchten voor de dader nu die knock out op de grond ligt. oja en laat ik mezelf opsluiten in een huis, want daar zal de moordenaar vast niet zoeken.. Boordevol clichés. Een cliché film kan nog best vermakelijk zijn, als er maar iets tegenover staat. Hiermee denk ik aan brute moorden, verrassing en een beetje inlevingsvermogen. Een aantal keren zag ik potentie op een verrassende moord, maar die werd direct weer weggenomen door op simpele wijze een mes/bijl in iemand z'n kop te steken. De constante spannend-bedoelde muziek werkte ook niet echt, doordat het op momenten gebruikt werd dat het totaal niet nodig was.
En zoals mijn voorganger ook al zei, is de ontknoping van de dader ook ontzettend slecht uitgevoerd. De moeder van een 10 jaar geleden overleden zoontje wilt wraak nemen op de kampleiders. Oké klinkt interessant. Maar op deze manier is de dader wel helemaal ontkracht. 3 keer op simpele wijze verslagen door een bang weerloos meisje, en constant zwakker terugkomen. Op het einde leek het wel een b*tchfight, tussen 2 knappe dames, terwijl zij nieteens knap waren maarja.
In de hele film heb ik 2 kleine schrikmomenten gehad. Dat Jason opeens de boot in springt en om de nek vliegt van.. hoe heet ze ook alweer. Dat was wel een geslaagd schrikmomentje, alleen hoe de film 2 minuten daarna eindigt laat mij toch weer teleurstellen.
gorelover
Vandaag vrijdag de 13e, leuke gelegenheid om weer eens wat films van mijn favoriete slager te kijken.
His name IS jason.
deze al een tijd niet meer gezien, maar de hele serie blijft leuk,
krosnicky
Von het een goeie film maar er is iets dat ik niet goed snap jason verdrinkt zo gezegt als kind maar leeft nog en woont nu in de bossen dan 22 jaar na die gebeurtenissen weet zijn moeder nog steeds niet dat hij nog leeft uuuuuuh
Akron777
Beter dan ik me kan herinneren. Het heeft veel weg van Halloween, maar toch met een totaal ander sfeertje. Ook mooi hoe de identiteit van de moordenaar pas tegen het einde wordt onthult, en vooral op de manier waarop. Echt ziekelijk gespeeld.
melvddonk
Friday the 13th.
Eindelijk gezien. Volgens vele is het een horrorklassieker en toen ik de film een paar weken terug bij de Mediamarkt voor weinig zag liggen, kon ik dan ook niet anders dan kopen. Ik had er veel positieve dingen over gehoord en had er dan ook helemaal zin in.
Het begin was leuk. Er hangt meteen een erg fijn jaren 80 sfeertje en ook de muziek is erg leuk. Over het camerawerk was ik enthousiast (bijvoorbeeld dat stukje waar het meisje een lift krijgt van de vrachtwagenchauffeur, waar ze steeds eigenlijk in de camera praten) en ook de muziekkeuze was erg tof. Ja, ik werd er meteen helemaal vrolijk van en ik had er zin in!
De eerste kill laat niet lang op zich wachten en is erg geslaagd. De spanning zat er meteen in. En dan wordt ie er ook gelijk weer uitgehaald, want de stukken tussen de kills in zijn echt verschrikkelijk saai. Weg leuk jaren 80 sfeertje en de leuke muziek moest plaats maken voor een standaard horrordeuntje. Jammer.
De kills zijn allemaal wel erg geslaagd en ook de acteurs en actrices kon ik wel waarderen, op eentje na. En laat dat nou juist de persoon zijn die het langst blijft leven! De moed zakte volledig in mijn schoenen toen uiteindelijk moederlief in beeld kwam. De scenes met de moeder waren verschrikkelijk slecht geacteerd en absoluut niet spannend.
Ik had steeds een beetje het 'net-niet'-gevoel. Steeds als er iets briljants gedaan werd, werd dat daarna weer verpest door een stukje wat erg slecht was. Voorbeeldje: De enige overlevende zit in een bootje. Ze ziet politie en is erg blij. Blij muziekje erbij. En dan ineens: Schrikmomentje! De muziek en het schrikmoment werkten briljant goed samen en ik was helemaal enthousiast, maar dan verpesten ze het ineens doordat het een 'droom' blijkt te zijn.
Hoezo anticlimax?
Tsja, ik kan deze helaas geen voldoende geven. Leuk geprobeerd en af en toe leek het ineens erg goed te worden, maar dat werd telkens weer verpest.
dr channard
Film vol met cliché's maar het blijft een dikke klassieker.
Het verhaal is overbekend. Een paar kampleiders organiseren een kamp voor de kinderen maar één voor één worden ze brutaal vermoord.
Ookal heeft dit deel soms last van minuten die tergend lang duren (we zitten niet te wachten op een meisje dat koffie maakt) en knulligheden (potje slecht dichtdraaien, deur barricaderen met stoelen die toch weer naar beneden glijden...) is dit in mijn ogen nog steeds het beste deel van de Friday The 13th reeks.
Na zoveel jaar is het tijd om de Friday The 13th reeks nog eens te bekijken (remakes niet inbegrepen). De Halloweenreeks heb ik al gekeken (remakes en deel III niet inbegrepen) en vanaf deel 5 gaat deze toch zeer bergafwaarts (H20 is de moeite waard). De Hellraiserreeks heb ik ook helemaal bekeken (vanaf deel 4 gaat deze reeks dik de mist in).
Ik ben de reeks beginnen kijken met Jason Takes Manhattan, maar die heb ik na de helft al afgezet. Het eerste deel heeft personages die aan de overacting ziekte lijken (toch de meeste) en dat is jammer. Sommige moorden (vooral die met Kevin Bacon) zijn zeer origineel en onverwacht. Dit is iets wat dacht ik niet meer voorkwam in de volgende delen . In de volgende delen zien we Jason naar plaatsen verbergen om daar de moord te plegen, maar hier gebeurde de moord plots wat voor een leuk verrassingseffect zorgde.
De film heeft ook een zeer aparte sfeer. De muziek is soms ietwat overdreven maar zo leuk. Je ziet de moordenaar nog niet (en we kijken dus ook door de ogen van de moordenaar) en dat geeft ook wel een goed effect.
Ondanks de knulligheden en de tergend lange minuten (op een gegeven moment gaat het moorden te snel zodat we bijna geen personages meer hebben. Daar worden dan saaie dingen mee gedaan) is dit toch een geslaagde horrorfilm en beloon ik deze met een 3.5*.
Op naar de volgende en oh ja, prima einde !!
SlasherMovieMan
Jongens, dit is mijn allereerste horrorfilm die ik ooit zag in groep 7. Oh man, dit heeft me in het horrorgenre gebracht. Ik vond hem destijds zo eng, wat ben ik blij dat ik deze heb gezien, man.
the flash
black chrismas is een hele goede film vind ik net zoals halloween
DragQueen
Een van de grondleggers van zijn genre. Al vind ik persoonlijk Halloween, en Nightmare on Elmstreet van een iets hoger niveau. Toch is het in zijn genre onherroepelijk een klassieker. Verder steekt het verhaal goed in elkaar, en het einde is goed. 3,5 ster.
goelian
Kun je mij vertellen wat je zo goed vond aan het einde, en wat je zo goed vond aan het verhaal? Ik vind de uitwerking echt belabberd. Met zo'n simpel verhaal konden ze er veel meer uit halen dan ze gedaan hebben. Natuurlijk is het een oude film en een echte klassieker, maar een goede horror film kan ik echt niet zeggen. Een horror film die nog 20 jaar ouder is en een verhaal heeft dat goed in elkaar steekt is Psycho. Het enige dat ik een beetje goed vond aan de film was het sfeertje.
wendyvortex
In de herziening.
Volgens mij de allereerste slasher die ik ooit zag (Veronica's MeiMaand FilmMaand).
Niet zo'n klassiek meesterwerk als John Carpenter's Halloween maar wel in de rest van de jaren 80 enkele honderden keren gekopieerd (en dan hebben we het dus niet alleen over de part 2 t/m ....).
Duurde tot ongeveer een uur toen ik weer wist hoe het nou ook alweer precies zat met Jason Voorhees en z'n moeder (voorwaar een knappe prestatie na een jaartje of 27).
Fijne make-up-FX van Tom Savini, een piepjonge Kevin Bacon en een klassieke eindscene.
Paar jaar later volgde A Nightmare on Elm Street die wel een beetje erg van het horrorpad afraakte, nee dan liever de slasher-variant.
Overigens waren regisseur Cunningham en producent Steve Miner ook betrokken bij Wes Craven's debuut Last House on the Left, maar probeerden het daarna met gezellige films voor de hele familie....en toen kwam Carpenter met Halloween en ze wisten niet hoe snel ze weer met het horrorgenre verder moesten gaan.
Grote Oscarwinnaar werd Kramer Vs Kramer, maar de grote filmhit werd deze lowbudget film zonder bekende sterren.
sinterklaas
Zo, eindelijk eens begonnen met Friday the 13th reeks. En ja, hier is het allemaal begonnen met het thema: seriemoordenaar heeft het gemunt op een groep kamperende/feestende/neukende/hormonengierende jongeren. Alles begint daar ook mee, ondanks ze gewaarschuwt zijn dat die plek vervloekt is. En inderdaad, langzamerhand vallen de eerste doden er al. En natuurlijk is het ook weer erg mooi dat we de moordenaar (Jason dus) de hele film gewoon niet te zien krijgen en alles gewoon sight-jacked is gedaan.
De jongeren speelde ook erg goed en dan ook vooral Adrienne King als Alice. En dan ook vooral waneer ze het opneemt tegen de moeder van Jason. En wat een eng mens was dat zeg.
Maar zeker een geslaagde horrorklassieker.
Macmanus
Yikes.
Ook aan de reeks begonnen en daarom nog maar heel even deze weer gezien. Viel toch opvallend tegen. Waar ik in mijn eerste bericht nog repte over redelijk in stand gebleven, moet ik daar vooral op terug komen. Het is allemaal vrij saai en ouderwets. Vooral het snijwerk is erg slap. Iemand komt aan, loopt naar de groep toe, zegt hallo, en dan pas snijden naar een close shot. Totaal geen tempo dus. Enige wat te doen is, is het corny karakter van de film. Ben benieuwd als Jason er echt in komt hoe de reeks me gaat bevallen.
Tom de Haas
Nigelwestland
Ik vond dit wel 1 van de slechtste delen. Leuke film maar je ziet jason niet eens. En wie er loopt. Zo super nep. Moorden kon je ook niet zien. Nee deze keer gewoon niet.
Friac
Het verhaal stelt niet veel voor, maar volgt gewoon de blauwdruk van de slasherfilm. Daar heb je dus wel een punt, al is het in vergelijking met andere slashers wel een solide verhaal dat binnen de logica van het genre (maar eigenlijk ook daarbuiten) aannemelijk is.
Over het einde kan je volgens mij echt niet klagen. Ik zag de film al meerdere maal en de shock blijft overeind. Wanneer Jason plots uit het meer opspringt en Alice mee in de diepte sleurt: dat werkt keer op keer, althans in mijn vrienden- en kennissenkring en, als ik de reacties hier bekijk, ook nog bij veel andere filmliefhebbers. Persoonlijk vind ik ook het stuk dat hieraan voorafgaat behoorlijk intens: sommigen vinden het te langgerekt, maar ik vind het een zenuwslopend stukje film.
Bovendien - en ik kan het niet genoeg benadrukken (heb het hier al enkele keren geplaatst
) - kent Friday the 13th een van de meest ontroerende slotnoten uit de geschiedenis van de horrorfilm of toch op zijn minst van de slasherfilm. Wanneer de camera op het stille wateroppervlak inzoomt, zie je kringetjes verschijnen die erop wijzen dat Jason nog steeds in de diepte wacht. Na een tijdje verschijnen plots andere kringetjes. Jason's moeder heeft haar zoon vergezeld in de dood. In wezen gaat hier een dreiging van uit, maar dankzij de mooie muziek van Harry Manfredini heeft het vooral iets heel poëtisch en broos. Ik weet niet of het de bedoeling van de makers was, maar ik zie het althans keer op keer op die manier. Wat de post van Nigelwestland hierboven betreft: Friday the 13th is net ongelooflijk grafisch voor zijn tijd. Je ziet de moorden niet gebeuren? Dan weet ik niet wat ze nog meer moeten doen...Hou er rekening mee dat deze film van 1980 dateert en kijk eens hoe sommige van de personages aan hun eind komen de bijl in het gezicht, de speer door de keel, de overgesneden keel aan het begin,.... Zeker en vast brutaal!
movie-edje
toch vermakelijk allemaal.
de soundtrack blijft toch dreigend voor mij!
dutchtuga
Friday the 13th is de nummer 4 uit mijn lijst van beste slasher films ooit geworden:
Cult Movies Reviewed: Slasher Top 10 - #4 - cultmoviesreviewed.blogspot.com
yurrenstein12
heeft ze dan nooit naar hem gezocht of hem pertoeval zien lopen of zo. in de reboot van 2009 is het dan allemaal verstaanbaar jasons moeder probeer kort na zijn dood al een hoop tieners te vermoorden die zij verdenkt jammer genoeg voor haar slaagt het meisje dat ze probeert te vermoorden er in haar te onthoofden vond deze wel beter dan de reboot buiten dat stuk dat ik niet begrijp anders zeer goeie horror Ik heb de volgende tekst gevonden over Friday The 13th: Part 2 op de Engelse Wikipedia:
"Alice (Adrienne King), the only survivor of a murder rampage at Crystal Lake, is brutally murdered when an adult Jason Voorhees stabs her in the head with an icepick after she discovers the severed head of Pamela Voorhees in her refrigerator. Jason didn't drown in the lake as Pamela believed, and had witnessed her death. The act drove Jason out of hiding in the nearby forest to kill his mother's killer and anyone who crosses his path."
En trouwens, zijn moeder wist inderdaad niet dat Jason nog leefde, omdat ze eind verderop woonde, in het dorp. Jason was dus nog levend uit het meer gekomen, en schuilde 22 jaar lang in het bos, zonder dat zijn moeder van zijn bestaan afwist.
Eigenlijk is dit wel sneu, maar dit moest gewoon gebeuren, anders zou er nu geen Friday The 13th bestaan
herder
Helaas wel.
Na 31 jaar beseffen we dat er niets veranderd is aan het concept. Nog steeds zie je dezelfde soort films.
movie-edje
De 1ste en de beste!
Deze deel van de reeks blijft voor mij nog steends de allerbeste.
Terwijl ( Jason ) in deze deel niet echt op de voor-grond staat, en dat de moorden gepleegt worden door iemand anders, ( tja, je mag het niet verklappen ) voor de mensen die deze horror klassieker nog niet gezien hebben.
( dat zijn er weinig denk ik )
( Jason, my special special boy )
leatherhead
Snap toch echt niet dat mensen hier een klassieker in zien.
De film zit vol met cliches en slecht acteerwerk maar dat kun je natuurlijk wel van een slasher verwachten. Verder vreselijk irritante soundtrack, saaie personages, moorden zijn saai en zien er slecht uit en dat eerste persoons-perspectief was om te lachen en werkte totaal niet.
Eigenlijk de enige goede scene in de film was dat stuk wanneer die vrouw in de boot zit en Jason uit het water springt en haar naar beneden trekt. Was ook leuker geweest als ze de film daarmee hadden ge-eindigt denk ik.
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
Snap toch echt niet dat mensen hier een klassieker in zien.
Tja, jij vindt dat clichés omdat je te veel slechte rip-offs hiervan hebt gezien. Deze was één van de eerste, dus in de jaren 80 was dit geen cliché omdat de mensen de slasher nog niet echt kende.
leatherhead
Ik heb dat dan ook niet echt meegeteld in mijn beoordeling

Friday the 13th
2009