• 9.380.221 stemmen

Geregisseerd door: Sean S. Cunningham

Met onder meer: Betsy Palmer, Adrienne King en Harry Crosby

Releasedatum: 19 maart 1981

Plot Friday the 13th

"They were warned...They are doomed...And on Friday the 13th, nothing will save them."

Camp 'Crystal Lake' is al meer dan twintig jaar verlaten ten gevolge van een aantal afschuwelijke moorden die daar gepleegd zijn én die onopgelost gebleven zijn. Een jonge man heeft het land gekocht met de bedoeling het kamp te heropenen en huurt zeven jonge mensen in om hem met de voorbereidingen te helpen. De lokale dorpsgek Ralph waarschuwt hen dat er een 'doodsvloek' op het kamp rust.

avatar van namingway24

namingway24

Reken maar dat het kijken wordt vrijdag...

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Met 10 keer een reclame, plus allerlei Gerard Joling pop-ups op het scherm met z'n aankomende 80 programma's bij SBS6... nah, dan liever de dvd erin gooien. Komt niet ten goede van de sfeer om het op tv te kijken.

avatar van namingway24

namingway24

Daar heb je weer gelijk in. Jammer dat 'ie niet op BBC of een Belgische zender wordt uitgezonden. Misschien is vrijdag ook weer eens de kans om de remake te bekijken, het laatst gezien in de bioscoop op... vrijdag de 13e

Bluebell

een echte gouwe ouwe! vrijdagnacht maar weer is lekker voor de buis zitten en deze kijken!

avatar van dylan35

dylan35

vrijdag op tv supers

mijn favo horror film

met jason vorhees

avatar van VierkanteOogjes

VierkanteOogjes

Heb van de week de originele Piranha (1978) gezien, morgen deze maar eens voor 't eerst kijken!

Chainsaw schreef:

Gelukkig is er het werk van Tom Savini, die met veel creativiteit de personages om zeep brengt.

Vergeet er niet bij te vermelden dat Savini NIET in de film mee speelt maar alleen maar de make-up voor zijn rekening heeft genomen. Je laat het zo erg klinken alsof Savini de moordenaar in de film speelt....

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Ik denk dat de meeste mensen dat wel snappen, hoor.

En anders is één blik op Imdb genoeg.

nog een paar uurtjes en dan smullen we van Camp Crystal Lake

avatar van RideOnAppie

RideOnAppie

ik heb m nog nie gezien [ja erg he?!] maar vanavond ga ik kijken (Y)

avatar van Endeavour

Endeavour

Cheh cheh Hah hah

Eigenlijk was het Kill kill, mama mama

Als een snotaap was ik gek op dat soundtrack vroeger

YouTube - Friday the 13th Soundtrack 01 - Main Theme

Chainsaw schreef:

Ik denk dat de meeste mensen dat wel snappen, hoor.

En anders is één blik op Imdb genoeg.

Waarschijnlijk kennen de meesten hem als acteur en niet als make-up artist

avatar van Vascago

Vascago

Thorak schreef:

Waarschijnlijk kennen de meesten hem als acteur en niet als make-up artist

Absoluut niet. Hij heeft idd wel een paar grappige rolletjes gespeeld, maar hij is legendarisch vanwege zijn make-up en special effects werk in films als deze, The Burning, The Prowler, Dawn Of The Dead (zowel make-up als acteur) en Maniac.

avatar van Ch3wb4cc4h

Ch3wb4cc4h

SBS6 , zenden ze een film 30 minuten later uit dan gepland.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Marcie (Jeannine Taylor) is trouwens

avatar van janpaul

janpaul

was wel weer ff leukom te zien heb zelf de moorden geteld haha het waren dr 11 haha

avatar van jordandejong

jordandejong

Gisteren gekeken welliswaar weer uitgezonden op een idioot tijdstip maar dan ook nog eens 30 minuten uitstel waardoor de film niet eens meer op de 13e werdt uitgezonden . Als classic horror liefhebber begrijp ik niet dat ik deze op een 2 had staan. Ik vind het wel een van de minste uit het goude tijdperk van de slasher maar er zitten toch genoeg ingredienten,gore en sfeer in voor een redelijk goede slasher.

Van 2,0 naar 3,0 ster.

( Dat muziekje blijft trouwens legendarisch.), En ondanks dat ze hem een halfuur te laat uit hebben gezonden toch nog even een goed ding van sbs 6. Ik heb Gerard Joling z'n kop geen een keer rechts in beeld gezien .

avatar van glimlicht

glimlicht

1 goeie scéne maakt nog geen goeie film.

Heb me echt stierlijk verveelt....

*1,0

• 19752 berichten

Las in de Telegraaf net dat we Gerard Joling voorlopig helemaal niet met met zijn kop in beeld zullen zien, hij is overwerkt

Ik heb gisteren ook nog gekeken en ik verhoog met een halfje. Niet eens omdat de film zo geweldig is, maar 2 sterren was ook weer te mager.
De moorden zijn lekker bloederig, lekker langzaam in beeld gebracht.
Knap als er zo'n laag budget wordt gebruikt dat het dan toch zo'n klassieker is geworden.
Ik ergerde me wel rot aan dat laatste vrouwtje die werkelijk na 3 vechtpartijen met zijn moeder toch echt wel een uitweg had kunnen vinden op dat grote kamp. Een paar keer vind ik prima, daar is het horror voor, maar dit werd lachwekkend. En die moeder ging ook een paar keer neer waarbij ik dacht dat ze werd gestoken door een mug of zo. Hele zachte tikjes en dan weer opstaan en precies weten waar ze moest zoeken. Einde met Jason schrok ik toch wel weer, was een gaaf stukje. Duizenden horrors verder zie je nog steeds dezelfde trucjes en zaken zoals in deze film. Lekker donker ook en dan af en toe ineens weer het licht op een lijk. Ja best genoten.

avatar van VierkanteOogjes

VierkanteOogjes

Verdomme, komt ie een keer op de buis...heb 'm opgenomen, maar zoals hierboven ook al staat; met een half uur vertraging! Dus je raadt 't al; laatste half uur staat er niet op. Ik heb gezien tot en met die eigenaar van Crystal Lake met die grote gele regenjas die dood gaat. En...toen?...?

avatar van Spetie

Nadat ik vorige week de remake heb mogen aanschouwen, die ik niet echt goed vond, besloot ik me gisteren maar eens te wagen aan het origineel.

Die is in ieder geval beter en sfeervoller ook. Wat deze film vooral beter maakt is dat de moorden wat verrassender en origineler zijn dan in de remake, wat er gelijk voor zorgt dat er ook wat meer spanning is, wat een groot pluspunt is voor een horrorfilm bij mij.

Daarnaast is het goed dat je de moordenaar lange tijd niet in beeld ziet, wat het mysterie en de spanning alleen maar ten goede komt. Ondanks dit gegeven haalt de film het niet bij klassiekers als Halloween en The Thing, maar vermakelijk is het wel. Het zou zomaar kunnen dat ik in de nabije toekomst verder ga met de reeks.

VierkanteOogjes schreef:
ging de rest ook dood op 1 meisje na die de moeder doodde die de dader bleek te zijn. Motief was dat de kampleiding ooit haar zoon, Jason, hebben laten verdrinken omdat ze niet opletten...

Spetie schreef:
De overige delen hebben vrijwel geen verhaal. Die gaan alleen maar om het slachten van tieners op de meest inventieve manieren. Leuk popcorn vermaak, dat zeker!

• 19752 berichten

Het einde was natuurlijk het engste dat je Jason uit het water achter haar bootje vandaan ziet komen. Gebeurde dat nou echt of droomde ze dat? En ik weet dat een slasher zo'n beetje het eeuwige leven heeft, maar heeft hij ook kieuwen of zo dat hij zo lang onder water kan blijven. Ik heb me verder nooit zo verdiept in deze reeks namelijk.

Thorak

Tja in de rest van de reeks is het een soort super-zombie met bovennatuurlijke kracht die wl bijzonderder dingen overleeft dan dit water
Het meisje droomt geloof ik wel, ik meen me te herinneren dat ze in een later deel nog even opduikt. Of zit ik er nu helemaal naast en haal ik een andere serie door elkaar? Het is te lang geleden om het me precies te herinneren...

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Thorak schreef:

Ze zit inderdaad ook in Friday 2.

Bluebell

Ja in het begin. Ik vind het altijd leuk om te zien hoe die (onbekende) acteurs er nu uitzien, en vroeg me al jaren af hoe Jeannine Taylor (Marcie) er nu uit zou zien. Nooit maar dan ook nooit niet eens een klein fototje van haar gezien hoe ze nu zou zijn. Tot vandaag! Net gevonden, weet niet of een andere fridayfan deze gezien heeft. Hier de link Jeannine Taylor 2010 Ze is gewoon geen steek veranderd!

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Bluebell schreef:

Heb ze ook daarstraks pas ontdekt. Grappig dat jij er ook op uitkomt. Ik heb me ook al heel lang afgevraagd hoe deze actrice er nu zou uit zien. Zij is mijn favoriete character in de eerste film.

Ze ziet er fantastisch uit gewoon, waardig oud geworden. Ook geweldig dat ze toegegeven heeft om naar de horror conventions te komen, want ze is heel moeilijk te strikken.

avatar van Horrordude

Horrordude

binnenkort deze maar eens aanschaffen.. als het goed is met Nl subs, ookal staat dat niet aangegeven op de site; http://www.play.com/DVD/DVD/4-/6193673/Friday-The-13th-1-8-Box-Set/Product.html?cur=258

• 19752 berichten

Nou, ik durf die aankopen daar dus nooit aan, juist omdat er geen Nederlandse subs bij aangegeven staan. Anders koop ik die box ook meteen. Laat het nog even weten als je wil.

avatar van yeyo

yeyo

Volgens amazon hebben ze alleszins Nederlandse subs.