• 9.379.468 stemmen

Geregisseerd door: Sean S. Cunningham

Met onder meer: Betsy Palmer, Adrienne King en Harry Crosby

Releasedatum: 19 maart 1981

Plot Friday the 13th

"They were warned...They are doomed...And on Friday the 13th, nothing will save them."

Camp 'Crystal Lake' is al meer dan twintig jaar verlaten ten gevolge van een aantal afschuwelijke moorden die daar gepleegd zijn én die onopgelost gebleven zijn. Een jonge man heeft het land gekocht met de bedoeling het kamp te heropenen en huurt zeven jonge mensen in om hem met de voorbereidingen te helpen. De lokale dorpsgek Ralph waarschuwt hen dat er een 'doodsvloek' op het kamp rust.

avatar van niethie

niethie

Wat zijn dat nou weer voor een nonsens, Rosemary's Baby is weldegelijk een triller, ik denk eerder dat jij het verhaal niet snapt.

matthijs_013 schreef:

Kon deze film absoluut niet waarderen. Net zoals alle andere FTT films. Vond hem afschuwelijk; zo ontzettend voorspelbaar. Erg overgewaardeerd, het is eigenlijk gewoon net zoals alle andere domme horror B-films uit de jaren 80.

WHAHA jou hoor de 80 b films? bedoel je daar soms mee nightmare on elm street of hellraiser? nou dan heb je het heel erg mis. als je die kinder film ass told by ginger een 3 geeft

niethie schreef:

ow het is een thriller vanda dat het over de duivel gaat. vanda dat het een klasieker is. vanda dat op het achter hoesje duidelijk horror/trhiller staat dan kunnen we net zo goed saw/hostel/scream/the exorcist ok een thriller noemen

avatar van niethie

niethie

Wat heeft het feit dat het een klassieker is nou te maken met of het een horrorfilm of een triller is of dat het over de duivel gaat for that matter.

Als ik altijd had geglooft wat er achter op de dvd's stond die ik in de winkel zag staan dan had ik nu en hele collectie flopfilms gehad.

En de films die jij opnoemt (behalve The Exorcist dan een piepklein beetje kwa plot) lijken in de verre verte niet op Rosemary's Baby.

• 2023 stemmen

Gaat dit hier niet erg sterk off topic???

sabsabsab

oke dus als er geen geweld of bloed of schrik momenten in komen is het gelijk geen horror film. Het gaat niet altijd over monsters zombies en dat soort shit. en het is ook een horror/thriller en in the exorcist valt ook geen een dode in en dat was de engste film ooit

sabsabsab

ze laten in rosemary's baby wel weinig zien mar het is meer denk beeldig. en het was een van de beste griezel films. personen van 12/13 zullen de film niet snel begrijpen en w8en meer op die films zoals scream of evil dead.

sabsabsab

en het is gebaseerd op een horror verhaal

avatar van TheRisingSun

TheRisingSun

Blijft een klassiekertje!

Ondanks dat je tegenwoordig niet echt meer schrikt of wakker ligt van dit soort films is dit wel een film die een voorbeeld is geweest voor latere horrorfilms!

Het verhaal en plot zijn niet bepaald ingenieus te noemen, maar toch is het vrij effectief om de kijker zo af en toe eens (lichte) schrik aan te jagen. Zeker toendertijd!

Daarnaast weet het deuntje van componist Harry Manfredini een extra laagje spanning toe te voegen. Dit zijn de momenten waarop je weet dat er weer een dode gaat vallen..

Het acteerwerk is ook niet van dien aard dat dat de film ook uit zal groeien tot een meesterwerk of een film voor in de toplijsten, maar toch weet de film in zijn geheel wel te beklijven.

Dat er later nog een groot aantal vervolgfilms zijn gekomen, kun je jammer vinden of juist geweldig. Dat is ieder voor zich, maar deze film was, zeker in die tijd, een openbaring in het horrorgenre, lijkt me.

3,5 ster

avatar van lizzy123

lizzy123

lijkt mij wel hele voorspellende film

lizzy123 schreef:

lijkt mij wel hele voorspellende film

Tuurlijk, nu lijkt dit zeker een voorspellende film. Maar in die tijd was deze ongeveer de eerste in zijn genre: griezelelementen zoals de auto die niet start of de kat die voorbij vliegt was toen heel nieuw.

avatar van Lijkjuh

Lijkjuh

Wel een goeie klassieker

avatar van XxDangerousxX

XxDangerousxX

kinderfilm

• 2023 stemmen

Waaauw wat een argumentatie.

En ik zie dat je the others een 5 geeft en sleepy hollow een 4.

Ok dan......

avatar van XxDangerousxX

XxDangerousxX

Friday the 13 th schreef:

Waaauw wat een argumentatie.

En ik zie dat je the others een 5 geeft en sleepy hollow een 4.

Ok dan......

En ik zie dat je de middelmatige film Flightplan in je top 10 hebt...

OK dan.....

XxDangerousxX schreef:

En ik zie dat je de middelmatige film Flightplan in je top 10 hebt...

OK dan.....

Dan zie ik nog steeds niet waarom je dit een kinderfilm vind. Je argumentatie blijft precies achterwege.

avatar van Lui

Lui (crew films)

• 11914 stemmen

wat een onzin om te zeggen dat flight plan een ''middelmatige film'' is zeg, iedereen heeft zo zijn eigen mening over een film. als de een het middelmatig vind wil het niet zeggen dat iedereen dat vind he

avatar van notorious_kim

notorious_kim

nog een klassieker!

schitterende film, de vervolgen zijn maar flauw, maar deze vind ik nog steeds steengoed.

avatar van aerts007

aerts007

Een pareltje.....in de jaren 80' !

Kiros

Blijft een van de meest klassieke horrorfilms all time.

Meest gestelde tricky question in film quizzen blijft natuurlijk:

Wat is de voor-en-achternaam van de killer uit deze film?

Kiros schreef:

Blijft een van de meest klassieke horrorfilms all time.

Meest gestelde tricky question in film quizzen blijft natuurlijk:

Wat is de voor-en-achternaam van de killer uit deze film?

Was dat niet o.a. gewoon in scream 1?

Afschuwelijke poster trouwens, maar het voelt wel vertrouwd.

(waarschijnlijk ook de bedoeling ja)

JacoBaco schreef:

Was dat niet o.a. gewoon in scream 1?

Afschuwelijke poster trouwens, maar het voelt wel vertrouwd.

(waarschijnlijk ook de bedoeling ja)

Na Scream was het lolletje er vanaf ja.

JacoBaco

Toch raar, want als beetje film/horror liefhebber kan je het antwoord op die vraag onmogelijk fout hebben. Afgezien van Drew Barrymore natuurlijk

Kiros

Tot je in een snikhete tvstudio staat, en je voor het oog van miljoenen kijkers nu eerder dan je tegenstander op de knop heb gedrukt voor de uiteindelijke finale vraag voor 100.000 euro.
En dan zeg je in al je haast :" Ja, da`s Jason, Jason Voorhees"

"PRRRTTT". Dan mag nu de andere kandidaat het zeggen..

JacoBaco

Waarschijnlijk heb je gelijk. In 9 van van de 10 gevallen zal het zo gaan ja. Ik daarentegen zou ijskoud zeggen: ''Pamela Voorhees!'' en dan win ik gewoon even 1 miljoen dollar.

JacoBaco schreef:
Waarschijnlijk heb je gelijk. In 9 van van de 10 gevallen zal het zo gaan ja. Ik zou ijskound zeggen Pamela Voorhees! en dan win ik gewoon even 1 miljoen dollar.

Wil je mss even spoiler tags plaatsen aub. Niet alle andere mensen moeten met de 1 miljoen dollar lopen

Neen serieus, er zijn nog steeds mensen die deze film nog niet gezien hebben.

Kiros

Niet wanneer je tegenover mij staat;) Ik druk aardig snel.

JacoBaco

Nou dat weet ik zo net nog niet. Gezien de film uit 1980 komt en jij een liefhebber bent, ben je waarschijnlijk al ouder dan 16.

Ik ben 27 en ik vermoed dan jij ouder bent. Dus concludeer ik een sneller reactievermogen. Al gaat het maar om 1 nano seconde. Ik versla je.

Ik zal je vertellen:

Exact op de dag af, vier jaar ouder dan jij

Poeh, is me dat effe zwaar offtopic.

Kiros schreef:

Ik zal je vertellen:

Exact op de dag af, vier jaar ouder dan jij

Poeh, is me dat effe zwaar offtopic.

Zie je nou! had ik toch gelijk. Dus uiteindelijk ook in het gegeven dat ik beweer dat ik dan waarschijnlijk sneller ben dan jij.