• 9.377.381 stemmen

Spiral: From the Book of Saw (2021)

Horror / Mystery | 93 minuten

Genre: Horror / Mystery

Alternatieve titels: Spiral: From the Legacy of Saw / Spiral

Oorsprong: Verenigde Staten / Canada

Geregisseerd door: Darren Lynn Bousman

Met onder meer: Chris Rock, Samuel L. Jackson en Marisol Nichols

Releasedatum: 10 juni 2021

Plot Spiral: From the Book of Saw

Zeke en William zijn rechercheurs die samen onderzoek doen naar een reeks gruwelijke misdaden. Ook Marcus, de vader van Zeke, wordt op de zaak gezet. De moordenaar blijkt het gemunt te hebben op de politie. Gaandeweg wordt duidelijk dat de zaak te maken heeft met Jigsaw en dat het werk van laatstgenoemde wordt voortgezet.

Ezekiel 'Zeke' Banks

William Schenk

Captain Angie Garza

Officer Barrett

Charlie Schenk

Kara Boswick

Det. Marv Boswick

avatar van The Oceanic Six

Als Spiral de toekomst van de Saw reeks is, dan hoop dat deze franchise gewoon dood en begraven blijft. Wat een vreselijke bagger was dit. Leuk om een van mijn geliefde horrorreeksen nieuw leven in te blazen, maar dit had echt niks met met het Saw concept of de feeling van die films te maken en dat is knap, want ze hebben zelfs Bousman als regisseur teruggehaald.

De hele film wordt hier verknald door die vreselijke Chris Rock die echt niet kan acteren en me zwaar stoorde met zijn gescheld en geschreeuw. Zijn rol is ook dramatisch geschreven. En voor Samuel L. Jackson hoef je ook niet te kijken, gezien de kleine bijrol. Maar dit is gewoon geen eerbetoon meer aan de ooit zo boeiende Saw reeks. De grootste fout die men eerder in de reeks maakte was dat ze John Kramer al in een van de eerste films dood lieten gaan, waardoor je in de delen daarna flashbacks of copycats kreeg, waarbij Spiral wel het dieptepunt is. Ik wil bij Saw gewoon de iconische Jigsaw stem, niet dat pieperige stemmetje dat ik nu hoor als er een geluidsfragment word gestart. En dat geldt ook voor dat varkentje. Ik wil gewoon de Jigsaw pop op de driewieler. Het zijn allemaal van die zaken die deze film nooit in de juiste sfeer weten te krijgen. En alles is ook erg donker gefilmd, waardoor de meeste traps geen hol aan zijn om te kijken. Er is een uitzondering, die met de vermalen flessen. Die vond ik cool bedacht.

Op het einde nog even de onvermijdelijke uitleg waar deze film nou over ging, maar dat was ook een aanfluiting. Nee, hier doe je Saw fans denk ik geen plezier mee. Stop er maar mee of geef de serie een serieuze reboot. De vorige film Jigsaw was ook al niet erg goed, maar dit is het dieptepunt van de reeks.

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

My cup of tea. De link met Saw is leuk, maar films is gewoon amusant op zichzelf. Zie deze los vd reeks en als ie er persé deel v moet uitmaken, is ie indd minder dan de vorige Saw's, maar nog zeer vermakelijk.

avatar van macrobody

macrobody

Zo dan, de koe is al een tijdje dood maar nog proberen ze er melk uit te trekken. Ja dan krijg je dit soort aftreksels. De traps waren goed, maar zo briljant als Saw wordt het niet en zal het ook nooit worden.

avatar van De_Dorstige

De_Dorstige

We gaan het zien. Tot nu toe is het niet best, meer later. Het huilen staat me nader dan het lachen. Update volgt. Zeke nu vast aan een ketting... Deze film is een belediging voor de ware Saw-fans, net als 'Jigsaw.'

Lieve mensen, houd het bij Saw 1t/m 3.

Ik heb anderhalf uur van m'n leven weggegooid met deze film.

Fijne avond, mensen.

Nee, vrieden, dit was niet zo goed.

avatar van Master Blaster

Master Blaster

Mhwa. Het is dat het uit de Saw reeks komt, maar goed is het niet.

Vond het jammer dat de slachtoffers geen kans van slagen hebben en ze gaan dood op de meest pijnlijke wijzen. (eerst twijfelen en dan toch doorzetten maar net te laat zijn

Je weet een beetje wat je kunt verwachten en het is verstelbaar.

avatar van mrkos

mrkos

Master Blaster schreef:

Dat vond ik dus ook. Bij SAW had je een timer die afgaat en hadden de slachtoffers meestal nog genoeg tijd hadden om iets te kunnen verzinnen. In dit deel was dat totaal niet zo. En wat Ajax&Litmanen1 zegt, ik mistte het die iconische Jigaw stem ook, dit voelde en klonk zo afgezaagd. De kills waren leuk, maar slecht of soms niet eens in beeld gebracht.

avatar van Neder0001

Neder0001

Spiral. De SAW reboot waarvan je wist dat ie vroeg of laat onvermijdelijk was. In het kader daarvan toch wat aan de vroege kant.

De eerste dus zonder de legendarische Tobin Bell. Dat is gelijk al een minpunt maar ook dát was onvermijdelijk gezien de leeftijd van de man en ook het feit dat zijn personage in levende lijve helaas al vroeg uit de reeks geschreven werd zoals ook door Ajax&Litmanen1 aangegeven. Nu zit je dan opgescheept met een copycat die, voor zover we nu weten, geen connectie heeft met John Kramer in de zin van getest en getraind worden. Dat brengt direct een aantal problemen met zich mee. Ik heb mij inderdaad ook gestoord aan het kinderachtige stemmetje en de marionet van deze copycat. Het heeft gewoon de magie niet van de pop op de driewieler met het griezelige/ psychopatische lachje. Verder is het motief ook vooral wraak, terwijl John Kramer er een ander gedachtegoed op nahield.

Helaas zijn ze wederom niet in staat geweest om SAW nieuw leven in te blazen. Het verhaal is al wel wat origineler dan Jigsaw, waarvan het verhaal naar mijn mening een regelrechte kopie van SAW V was, maar de magie ontbreekt gewoon bij dit deel. Dan rest helaas niks anders dan dit deel de laagste beoordeling te geven van de reeks.

Master Blaster schreef:
Mhwa. Het is dat het uit de Saw reeks komt, maar goed is het niet.

Je weet een beetje wat je kunt verwachten en het is verstelbaar.

Dit was geloof ik ook al bij de vorige film Jigsaw. Het Jigsaw-concept was inderdaad dat je enorm veel moest lijden om te kunnen overleven en dat is daarna weggehaald om er nog pure horror van te maken, zonder reëel kans, maar daarmee is de ziel van het concept wel verdwenen.

avatar van Walter White

Walter White

Vanaf minuut 1 was al te voorspelen heb veel Saw films gezien het verhaal is hetzelfde. Enige verschil is zijn de vallen en het lijden van slachtoffers. Vandaar dat ik 3* geef dat vond ik best goed uit zien. Voor verhaal moet je het niet kijken.

avatar van james_cameron

Het klonk destijds best intrigerend: Chris Rock zou een geniaal idee hebben om de Saw-franchise nieuw leven in te blazen en zou tevens de hoofdrol gaan spelen. Dat laatste had hij achteraf beter niet kunnen doen en van zijn geniale idee is helemaal niets terug te vinden in de uiteindelijke film. Sterker nog; deze Spiral is wat mij betreft het minste deel tot nu toe. De plot is oubollig en achterhaald, Rock is volledig misplaatst en de cast om hem heen is ook pet. Slechts Max Minghella als de nieuwe partner van Rock komt er zonder kleerscheuren vanaf. Voor alle betrokkenen een flinke misser en dan met name voor regisseur Darren Lynn Bousman, die eerder toch redelijk werk afleverde met Saw 2 t/m 4.

avatar van rep_robert

Tsja, eerder een Saw deel 9 dan een leuke en frisse kijk op de filmreeks. Verander de stem en het masker en dan zou je een frisse film moeten hebben. Geen idee wat Chris Rock heeft gedacht, maar dit kan toch niet de bedoeling zijn? Overigens vind ik hem ook niet erg geschikt voor dit genre, hij blijft een te schreeuwerige stem hebben.

Dus dan kan je weer als een Saw film naar Spiral gaan kijken en dan blijft er toch weinig over. De typische hyper editing, een paar vernuftige traps die lekker goor zijn en een GIGANTISCH voorspelbaar plot van heb je me daar. Is er überhaupt iemand die niet gelijk doorhad dat Schenk de dader was toen Banks (Chris Rock) zijn telefoon aan hem uitleende. Dat was echt veeeeeel te makkelijk en vanaf dat moment geloofde ik niks meer in de film. Dat er een tattoohuidje verstuurd wordt zonder dat je hem daadwerkelijk ontvoerd hebt zien worden maakte het alleen maar makkelijker. Bousman houdt het onderhoudend, maar ik heb geen enkele reden om deze film ooit te gaan herzien. Ik snap niet waarom deze film is gemaakt en waarom Rock dit zo graag wilde maken.

Wat een ultieme sof zeg. En dit was mijn eerste bezoekje in de bios na bijna een jaar.

avatar van Solis

Solis

Zeer matige film. Chris Rock vond ik maar een vervelend karakter spelen met zijn gevloek de hele tijd. Samuel L. Jackson blijft top, ondanks zijn kleine bijdrage aan deze film. Het had wat mij betreft niks met de Saw reeks te maken. Niet eng of spannend. Eerder saai en kleurloos. Waardeloze stem van de dader zijn. Dan was die stem van John Kramer toch veel beter gedaan. Ook totaal niet eng.

Er komen ongetwijfeld nog een hele rits aan delen van deze nieuwe reeks, maar ik sta er in ieder geval niet om te springen.

avatar van leatherhead

leatherhead

Op zich zo slecht nog niet. Lijkt wel alsof sommige mensen een wat selectief geheugen hebben als het op de Saw reeks aankomt. Vanaf deel vier ging het niveau al snel omlaag en vanaf deel vijf was het ronduit bedroevend. Dat deze film zaken net iets anders aanpakt en een wat ander sfeertje heeft lijkt me dan ook enkel positief, maar kennelijk zien sommigen nog steeds liever exact dezelfde Saw clichés voorbijkomen na maar liefst acht delen..

Vond Chris Rock het verder helemaal niet zo verkeerd doen. Geen wereldprestatie, maar in ieder geval bakken meer charisma dan de meeste suffe protagonisten die de reeks kent. Waren voornamelijk enkele bijrolletjes die wel wat beter hadden gemogen, Jackson's rol is nogal gehaast en Minghella als surprise villain is wel een heel voorspelbare keuze.

Vooral erg lekker in beeld gebracht. Montage soms heerlijk razend, gave belichtingen en hoewel de traps qua creativiteit een beetje tegenvallen is het wel groezelig genoeg allemaal. De scene met het glas maar ook de eindscene mochten er wat dat betreft zeker wezen. En die soundtrack blijft gewoon episch.

Het thema van de corruptie binnen de politie stelt niet super veel voor, maar geeft de film wel net wat meer eigen smoelwerk dan sommige andere delen. Voor het verhaal zelf hoef je hem verder uiteraard ook niet te kijken, maar in ieder geval al blij dat we van het overkoepelende Saw 1 t/m 8 plot af zijn. Dat was tot zo'n overgecompliceerde zooi verworden. Fijn dat ze hier gewoon met een ''schone lei'' kunnen beginnen.

Prima popcornvermaak dus, al helpt het misschien om de film wat losser van de Saw reeks te zien. Ruime 3*

avatar van Alathir

Alathir

Matige film. Vooral de acting is nogal slapjes. Qua vulgaire scènes is het eigenlijk nog best ok. De horror mag er zijn, behoorlijk expliciet. Van een oud regisseur van Saw vond ik het wel een beetje te slap. De dialogen zijn in feite niet zo slecht maar Chris Rock hoort gewoon niet thuis in een horrorfilm. Ik was ook verbaast om Samuel L. Jackson te zien. Kleiner rolletje dat wel.

avatar van UrbanDjampa

UrbanDjampa

Helaas nogal een zwakke bedoeling. Ik kwam er al snel achter wie achter het bedieningspaneel zat. Chris Rock vond ik niet passen met zijn misplaatste emotie uitbarstingen als er weer een collega om zeep wordt geholpen. Het werd niet echt spannend. Kleine rol van Jackson kon niet echt wat toevoegen. Minghella was nog enigzins te pruimen.

leatherhead schreef:

Ik heb nog niet overdreven lang geleden de hele reeks nog opnieuw gezien. Deel V is inderdaad dramatisch, maar het is tenminste nog wel een Saw film met die feeling. Dat is Spiral niet. En dat laatste snap ik niet van je, moet dan alles anders zijn? Vindt je een nieuwe Die Hard wel leuk als we een vrouw in de hoofdrol stoppen die geen politieagente is, maar een postbode? Beetje idiote vergelijking, maar je snapt me wel. Waarom moet je een reeks veranderen? Breng dan gewoon een hele losse film uit. Maar dat levert zeker geen geld op, want zonder de verwijzing naar Saw had geen hond naar Spiral gekeken.

Zelfde probleem was ook met de reboot van Wrong Turn dit jaar, had gewoon nauwelijks meer iets met het idee van de reeks te maken. Ik zie liever een slecht deel dat lijkt op de reeks dan iets totaal anders wat op z'n best gemiddeld zou kunnen zijn.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

The Oceanic Six schreef:

En dat laatste snap ik niet van je, moet dan alles anders zijn?

Als het al acht keer op dezelfde manier is gedaan, dan mag er best eens aan gesleuteld worden. En dat valt hier reuze mee met Bousman als cultuurbewaker. Die allergie voor verandering zal ik nooit begrijpen, zeker niet in (bewezen) kundige handen.

Tonypulp schreef:

De Saw reeks is sowieso te lang doorgegaan, doordat ze John Kramer al snel lieten sterven en ze zich in allerlei bochten moesten wringen om er nog verhalen daarna uit te persen. Maar we verschillen hier dan in. Ik wil bij een Saw deel gewoon de Saw feeling krijgen en dat was hier absoluut niet. Dit was gewoon Saw met een nieuwe killer, een nieuwe mascotte en nieuwe traps, maar dan veel minder boeiend. Overigens is jouw cijfer wel vrij uitzonderlijk hier, aan de andere cijfers te zien hebben velen zich flink gestoord aan Spiral.

avatar van leatherhead

leatherhead

The Oceanic Six schreef:

Sja, ieder zijn meug natuurlijk hoor, maar dit is een redenering die ook voor mij ronduit onbegrijpelijk is. Een film kan verder ook genoeg innerlijke kwaliteiten hebben die totaal los staan van de directe connectie met de franchise, maar kennelijk vinden veel mensen dat bij voorbaat al ondergeschikt aan hoe ''trouw'' de film is aan de reeks.

Dit was gewoon Saw met een nieuwe killer, een nieuwe mascotte en nieuwe traps

Maar.. dat mag toch ook wel een keer na acht delen? Ik zou haast zeggen dat het inderdaad nog wel reuze meevalt als dat het enige is wat Bousman aangepast heeft. Persoonlijk vind ik het bijna naar een wat bekrompen fanboyisme rieken om de film dan al ''niet Saw genoeg'' te vinden. Maar goed, misschien ben ik dan wel gewoon één van de weinige die er zo over denkt.

avatar van The Oceanic Six

Dat mag. Ik vind een wat mindere sequel nog best vermakelijk vaak, zeker bij horror. Zeker bij Saw. Deel V was ruk, de rest was tot Spiral best amusant. Als ik iets anders wil zien dan zet ik wel iets op dat niet aan Saw is gelinkt. Ik vind dit gewoon verpesten van een reeks en mensen met valse voorwendselen lokken, net als bij Wrong Turn.

avatar van brawljeff

brawljeff

Je moet niet toevallig iedere week Handmaid's Tale kijken, want dan hoor je in de openingsscene al wel dat Max Minghella de dader is. En anders krijg je halverwege de film nog wel een makkelijk voorzetje voor de kiezen. Jammer! Ze probeerden hiermee en met de stijl van de film Saw 1 na te bootsen, maar met weinig succes.

avatar van Superboy

Superboy

Ik stoorde me ook erg aan Chris Rock met z'n gescheld en geschreeuw. En daarnaast was de film saai.

Ik heb het 40 minuten uitgehouden.

Jammer ! Ik vind de SAW reeks erg leuk, Maar deze wist niet te boeien

avatar van Waku

Waku

De martelscenes en gruwelijkheden zien er weer lekker creatief en ranzig uit. Dit is vooral waar je de "Saw" reeks voor kijkt. Maar ook ik moet meegaan met de kritiek op Chris Rock. De man lijkt echt zich niet op zijn gemak te voelen in de rol van serieuze detective.

De comedian wil dusdanig overtuigen om serieus over te komen dat de overacting pijnlijk van zijn gezicht af te lezen is. Een miskleuner van jewelste.

Hierdoor net geen voldoende, het doet de film echt afbreuk aan.

avatar van Walter S.

Walter S.

UmbraVitae schreef:

Zo denk ik er ook over, wel een halfje lager omdat ik me stoorde aan Chris Rock, overacting inderdaad. Maar verder wel vermakelijk.

avatar van Doom4

Doom4

Ik gooi er even 5 sterren, Heerlijke film ondanks dat ik er even in moest komen en dit los moest zien van de saw reeks. Chris Rock tja acteerde naar mijn mening ook iets te onnatuurlijk maar dat mag de pret niet drukken. Leuke film, ik hou sowieso erg van films met politie en moordenaars. Er had wel iets meer moorden in mogen zitten en de film ging iets te snel voor mij, hij had minstens een half uur langen mogen duren. Ik vond het geen moment saai worden, al had de stem van John kramer het enger gemaakt. Een goede detective/horror film met de toffe ingredienten van Saw. Voor mij het begin van een nieuwe toffe reeks filmen!

avatar van doctorw

doctorw

Jeetje, wat was dit, voor een negende deel (of op z'n hoogst een spin-off) een waardeloos prul. Had niet superhoge verwachtingen van deze film. Maar toch wel gemiddeld hoog. Met alle publiciteit en het idee dat Chris Rock een geniaal idee had voor deze film waardoor de studio overstag ging, met zichzelf in de hoofdrol en zelfs Samuel L. Jackson. Dat moest wat zijn! En dan vraag ik me af wat van zijn originele idee overeind gebleven is in de uiteindelijke film. Want mijn hemel, wat is het verhaal en de conclusie slecht, uitgekauwd en verre van verrassend. Gewoon weer een stelletje mensen die de boobytraps moeten zien te overleven, terwijl ze in dit deel niet eens de kans wordt gegund en dus helemaal niet klopt met waar het in het begin allemaal om draaide. En als je enige kennis van whodunnit horror hebt, weet je al meteen wie er achter zit en ook waarom. De big reveal was zo'n enorme domper, ik zat (gelukkig met een bioscoopabonnement) in de zaal en de mensen om me heen reageerden allemaal met: is dit het nou? Waarom je mensen naar een product laat kijken met zo'n flauwe, lauwe ontknoping, is mij een raadsel. Behalve dan het geld dat ze krijgen voor de tickets, maar waarom had Chris Rock dit nou moeten maken en met welke geniale insteek? Verder had het nog niet heel veel uitgemaakt, als de film niet ontzettend slecht geacteerd was. Chris Rock praat de hele tijd poep, lukrake onzindialogen en op een tempo dat zelfs de domste idioot het nog zou kunnen volgen. En dan nog drie keer opnieuw in andere bewoordingen zodat zelfs de domste kijker nog denkt: ja schiet maar op. Hij en vooral de uiteindelijke killer lijken alsof ze de tekst van een bord aflezen, ter plekke tijdens het filmen. Samuel L. Jackson doet hier wat Bruce Willis de laatste jaren doet: 2 dagen opdagen op een filmset, wat scenes snel spelen met zijn standaard "Blah blah blah Motherfocker blah blah" teksten, en that's it. Ik ben klaar met deze films. 1 ster voor wat zieke scenes, die nooit echt te gruwelijk worden maar van de suggestie moeten hebben.

avatar van Shadowed

Shadowed

Hetzelfde niveau.

De vorige delen uit de franchise vond ik ook niet geweldig. Het begon sterk met deze reeks, daarna was het toch meer gefocust op hoe goor en gemeen we de horror in beeld konden krijgen. De reeks leek hun visie te verliezen, en daarom is het alleen maar logisch dat iemand besloot de zaken iets anders aan te pakken dan normaal.

Spiral probeert die zaken iets anders aan te pakken, maar ik kan niet zeggen dat het bepaald succesvol was. Opnieuw staat er een politieonderzoek centraal met een paar agenten die een copycat-moordenaar moeten vinden, maar dat is in dit geval niet bepaald genoeg om een 9e deel in de reeks te rechtvaardigen. Gelukkig is het verder nog wel vermakelijk, maar dat had ik al verwacht.

Visueel ziet het er aardig uit en de gore mag er ook zeker wezen. De creativiteit schijnt tijdens de "vallen" best door en daar weet de film van te profiteren. Het acteerwerk is echter niet briljant. Rock viel me enorm tegen. Ik had gehoopt dat deze acteur met een komische achtergrond zou gaan verrassen, maar dat gebeurde niet. Het viel helaas wat tegen, alsof Rock toch te veel op onbekend terrein rondliep.

De film duurt niet lang en is niet te ingewikkeld waardoor het gemakkelijk uit te kijken is, maar de hype rondom deze film was toch wel te groot. Het is te verwachten, want geld is zeker tijdens deze periode de centrale focus van de filmindustrie, en niet echt meer het inhoudelijke resultaat. Spiral is een voorbeeld van een film die niet echt de extra tijd heeft gebruikt om het verhaal te perfectioneren, resulterend in een teleurstellende horrorfilm.

Het was vermakelijk genoeg, er zaten geen saaie momenten tussen en het tempo mag er wezen. Toch blijft het de gore die de film overeind houdt, en dat is jammer want Spiral leek er toch echt op te mikken om een goed verhaal neer te zetten. Dat gebeurde niet, en dat is, opnieuw, jammer. Redelijk gemaakte maar rommelige film die wat mij betreft niet ver of boven het algemene Saw-niveau uitsteekt. Jammer.

avatar van De_Dorstige

De_Dorstige

Ik hoopte dat we die kelder/badkamer weer zouden zien, trouwens. Niets van dat.

avatar van bart007bond

bart007bond

Net aan voldoende, maar niet meer dan dat.

Leuk voor 1 x

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1986 stemmen

"Boz is my family, man. You gotta let me take lead! You gotta let me catch this mottafucka!" zegt Zeke (Chris Rock) met wijd opengesperde ogen, om emotie te tonen. Verder kan hij ook nog schreeuwen en vloeken, tot daar reikt zijn acteertalent en niet verder. Hij weet totaal niet te overtuigen als geharde en getormenteerde cop. Zijn vrouwelijk baas Angie, gespeeld door de Mexicaanse Marisol Nichols, doet het niet veel beter. Maar ja, in deze tijd van 'woke' moeten alle kleurtjes vertegenwoordigd zijn. De hele zwarte ghetto-sfeer die deze film uitademt past helemaal niet in de Saw-franchise.

Met het camerawerk zit het over het algemeen wel goed, ook de muziek tijdens de spannende momenten is wel oké. Bij elke Saw-film past een verrassende ontknoping aan het einde, maar hier valt dit vies tegen. Het Saw-deuntje dat steeds bij de ontknoping te horen valt, gaat bij de aftiteling tijdens de eindcredits over in een stompzinnig rapliedje, daarmee wordt de invloed van Chris Rock weerom onderstreept. Hij zou zichzelf deze rol trouwens hebben toebedeeld. Begrijpelijk! Want wie anders die goed bij zijn verstand is, zou hem de hoofdrol aangeboden hebben in een Saw-film?