- Home
- Films
- Spiral: From the Book of Saw
- Filtered
Genre: Horror / Mystery
Alternatieve titels: Spiral: From the Legacy of Saw / Spiral
Verenigde Staten / Canada
Geregisseerd door: Darren Lynn Bousman
Met onder meer: Chris Rock, Samuel L. Jackson en Marisol Nichols
Releasedatum: 10 juni 2021
Bekijk via CANAL+
Plot Spiral: From the Book of Saw
Zeke en William zijn rechercheurs die samen onderzoek doen naar een reeks gruwelijke misdaden. Ook Marcus, de vader van Zeke, wordt op de zaak gezet. De moordenaar blijkt het gemunt te hebben op de politie. Gaandeweg wordt duidelijk dat de zaak te maken heeft met Jigsaw en dat het werk van laatstgenoemde wordt voortgezet.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Kijk op meJane
Kara Boswick
Det. Marv Boswick
Coroner Chada
DiDa
Ik heb dit niet snel, maar ik vond dit echt een slechte film. Chris Rock is totaal miscast en acteert heel slecht. Hij schreeuwt de hele film bij elkaar en zijn karakter is nu niet echt likeable. Ik heb me de hele film geïrriteerd aan hem. Ook de rest van de cast acteert onder niveau. De enige die een voldoende krijgt is Samuel L. Jackson. Ik kijk zelf regelmatig b films, maar zelfs daarin wordt vaak beter geacteerd dan in deze film.
Ik was zelf benieuwd hoe het verhaal samen zou hangen met de Saw films. Het antwoord is eigenlijk : niet. Dit had net zo goed een op zichzelf staande film kunnen zijn.
Ik vond het een hele vervelende film....bah.
Tonypulp
Darren Lynn Bousman, verantwoordelijk voor de betere delen uit de Saw-reeks, kan hier een iets andere weg in slaan... maar blijft tegelijkertijd redelijk trouw aan z'n roots. Blij om te zien dat de hypermontage nog enigszins in stand is gehouden, dat is toch alweer een tijdje 'uit de mode'. Chris Rock is verder geen acteerkanon en komt eigenlijk net iets tekort voor deze rol, maar wie daar over valt zou eigenlijk deel V eens terug moeten kijken. Vond het wel charismatisch ingevuld in ieder geval. Prima gore, ook hier voldoet het gewoon aan de standaard die de serie voor zichzelf heeft gezet. Wilt nog iets te vaak fan-voer zijn (o.a zo'n throwback momentje met de zaag), maar goed... ik ben gelukkig een ''fan''. Als het iconische theme song weer op komt zetten, dan blijk ik toch weer een simpel man te zijn. Toffe shit.
HollandGermany
Wat was dit dan zeg. Waar heb ik in godsnaam naar zitten kijken. Dit lijkt wel een hele flauwe rip-off van de Plagues of Breslau.
filmsjefke
Ik heb me vermaakt met deze film, geen top maar ook niet slecht. ik heb niet zoveel met de saw films verder maar dit vond ik nog niet tegenvallen. Keek er ook wel een tijdje naar uit nadat bekend was dat Chris Rock de hoofdrol had. Verder moet ik wel erkennen dat als er onbekende acteurs in de film hadden gezeten ik hem als matig zou bestempelen. 3,5*
Als Spiral de toekomst van de Saw reeks is, dan hoop dat deze franchise gewoon dood en begraven blijft. Wat een vreselijke bagger was dit. Leuk om een van mijn geliefde horrorreeksen nieuw leven in te blazen, maar dit had echt niks met met het Saw concept of de feeling van die films te maken en dat is knap, want ze hebben zelfs Bousman als regisseur teruggehaald.
De hele film wordt hier verknald door die vreselijke Chris Rock die echt niet kan acteren en me zwaar stoorde met zijn gescheld en geschreeuw. Zijn rol is ook dramatisch geschreven. En voor Samuel L. Jackson hoef je ook niet te kijken, gezien de kleine bijrol. Maar dit is gewoon geen eerbetoon meer aan de ooit zo boeiende Saw reeks. De grootste fout die men eerder in de reeks maakte was dat ze John Kramer al in een van de eerste films dood lieten gaan, waardoor je in de delen daarna flashbacks of copycats kreeg, waarbij Spiral wel het dieptepunt is. Ik wil bij Saw gewoon de iconische Jigsaw stem, niet dat pieperige stemmetje dat ik nu hoor als er een geluidsfragment word gestart. En dat geldt ook voor dat varkentje. Ik wil gewoon de Jigsaw pop op de driewieler. Het zijn allemaal van die zaken die deze film nooit in de juiste sfeer weten te krijgen. En alles is ook erg donker gefilmd, waardoor de meeste traps geen hol aan zijn om te kijken. Er is een uitzondering, die met de vermalen flessen. Die vond ik cool bedacht.
Op het einde nog even de onvermijdelijke uitleg waar deze film nou over ging, maar dat was ook een aanfluiting. Nee, hier doe je Saw fans denk ik geen plezier mee. Stop er maar mee of geef de serie een serieuze reboot. De vorige film Jigsaw was ook al niet erg goed, maar dit is het dieptepunt van de reeks.
UmbraVitae
My cup of tea. De link met Saw is leuk, maar films is gewoon amusant op zichzelf. Zie deze los vd reeks en als ie er persé deel v moet uitmaken, is ie indd minder dan de vorige Saw's, maar nog zeer vermakelijk.
Neder0001
Spiral. De SAW reboot waarvan je wist dat ie vroeg of laat onvermijdelijk was. In het kader daarvan toch wat aan de vroege kant.
De eerste dus zonder de legendarische Tobin Bell. Dat is gelijk al een minpunt maar ook dát was onvermijdelijk gezien de leeftijd van de man en ook het feit dat zijn personage in levende lijve helaas al vroeg uit de reeks geschreven werd zoals ook door Ajax&Litmanen1 aangegeven. Nu zit je dan opgescheept met een copycat die, voor zover we nu weten, geen connectie heeft met John Kramer in de zin van getest en getraind worden. Dat brengt direct een aantal problemen met zich mee. Ik heb mij inderdaad ook gestoord aan het kinderachtige stemmetje en de marionet van deze copycat. Het heeft gewoon de magie niet van de pop op de driewieler met het griezelige/ psychopatische lachje. Verder is het motief ook vooral wraak, terwijl John Kramer er een ander gedachtegoed op nahield.
Helaas zijn ze wederom niet in staat geweest om SAW nieuw leven in te blazen. Het verhaal is al wel wat origineler dan Jigsaw, waarvan het verhaal naar mijn mening een regelrechte kopie van SAW V was, maar de magie ontbreekt gewoon bij dit deel. Dan rest helaas niks anders dan dit deel de laagste beoordeling te geven van de reeks.
Het klonk destijds best intrigerend: Chris Rock zou een geniaal idee hebben om de Saw-franchise nieuw leven in te blazen en zou tevens de hoofdrol gaan spelen. Dat laatste had hij achteraf beter niet kunnen doen en van zijn geniale idee is helemaal niets terug te vinden in de uiteindelijke film. Sterker nog; deze Spiral is wat mij betreft het minste deel tot nu toe. De plot is oubollig en achterhaald, Rock is volledig misplaatst en de cast om hem heen is ook pet. Slechts Max Minghella als de nieuwe partner van Rock komt er zonder kleerscheuren vanaf. Voor alle betrokkenen een flinke misser en dan met name voor regisseur Darren Lynn Bousman, die eerder toch redelijk werk afleverde met Saw 2 t/m 4.
Tsja, eerder een Saw deel 9 dan een leuke en frisse kijk op de filmreeks. Verander de stem en het masker en dan zou je een frisse film moeten hebben. Geen idee wat Chris Rock heeft gedacht, maar dit kan toch niet de bedoeling zijn? Overigens vind ik hem ook niet erg geschikt voor dit genre, hij blijft een te schreeuwerige stem hebben.
Dus dan kan je weer als een Saw film naar Spiral gaan kijken en dan blijft er toch weinig over. De typische hyper editing, een paar vernuftige traps die lekker goor zijn en een GIGANTISCH voorspelbaar plot van heb je me daar. Is er überhaupt iemand die niet gelijk doorhad dat Schenk de dader was toen Banks (Chris Rock) zijn telefoon aan hem uitleende. Dat was echt veeeeeel te makkelijk en vanaf dat moment geloofde ik niks meer in de film. Dat er een tattoohuidje verstuurd wordt zonder dat je hem daadwerkelijk ontvoerd hebt zien worden maakte het alleen maar makkelijker. Bousman houdt het onderhoudend, maar ik heb geen enkele reden om deze film ooit te gaan herzien. Ik snap niet waarom deze film is gemaakt en waarom Rock dit zo graag wilde maken.
Wat een ultieme sof zeg. En dit was mijn eerste bezoekje in de bios na bijna een jaar.
leatherhead
Op zich zo slecht nog niet. Lijkt wel alsof sommige mensen een wat selectief geheugen hebben als het op de Saw reeks aankomt. Vanaf deel vier ging het niveau al snel omlaag en vanaf deel vijf was het ronduit bedroevend. Dat deze film zaken net iets anders aanpakt en een wat ander sfeertje heeft lijkt me dan ook enkel positief, maar kennelijk zien sommigen nog steeds liever exact dezelfde Saw clichés voorbijkomen na maar liefst acht delen..
Vond Chris Rock het verder helemaal niet zo verkeerd doen. Geen wereldprestatie, maar in ieder geval bakken meer charisma dan de meeste suffe protagonisten die de reeks kent. Waren voornamelijk enkele bijrolletjes die wel wat beter hadden gemogen, Jackson's rol is nogal gehaast en Minghella als surprise villain is wel een heel voorspelbare keuze.
Vooral erg lekker in beeld gebracht. Montage soms heerlijk razend, gave belichtingen en hoewel de traps qua creativiteit een beetje tegenvallen is het wel groezelig genoeg allemaal. De scene met het glas maar ook de eindscene mochten er wat dat betreft zeker wezen. En die soundtrack blijft gewoon episch.
Het thema van de corruptie binnen de politie stelt niet super veel voor, maar geeft de film wel net wat meer eigen smoelwerk dan sommige andere delen. Voor het verhaal zelf hoef je hem verder uiteraard ook niet te kijken, maar in ieder geval al blij dat we van het overkoepelende Saw 1 t/m 8 plot af zijn. Dat was tot zo'n overgecompliceerde zooi verworden. Fijn dat ze hier gewoon met een ''schone lei'' kunnen beginnen.
Prima popcornvermaak dus, al helpt het misschien om de film wat losser van de Saw reeks te zien. Ruime 3*
Alathir
Matige film. Vooral de acting is nogal slapjes. Qua vulgaire scènes is het eigenlijk nog best ok. De horror mag er zijn, behoorlijk expliciet. Van een oud regisseur van Saw vond ik het wel een beetje te slap. De dialogen zijn in feite niet zo slecht maar Chris Rock hoort gewoon niet thuis in een horrorfilm. Ik was ook verbaast om Samuel L. Jackson te zien. Kleiner rolletje dat wel.
doctorw
Jeetje, wat was dit, voor een negende deel (of op z'n hoogst een spin-off) een waardeloos prul. Had niet superhoge verwachtingen van deze film. Maar toch wel gemiddeld hoog. Met alle publiciteit en het idee dat Chris Rock een geniaal idee had voor deze film waardoor de studio overstag ging, met zichzelf in de hoofdrol en zelfs Samuel L. Jackson. Dat moest wat zijn! En dan vraag ik me af wat van zijn originele idee overeind gebleven is in de uiteindelijke film. Want mijn hemel, wat is het verhaal en de conclusie slecht, uitgekauwd en verre van verrassend. Gewoon weer een stelletje mensen die de boobytraps moeten zien te overleven, terwijl ze in dit deel niet eens de kans wordt gegund en dus helemaal niet klopt met waar het in het begin allemaal om draaide. En als je enige kennis van whodunnit horror hebt, weet je al meteen wie er achter zit en ook waarom. De big reveal was zo'n enorme domper, ik zat (gelukkig met een bioscoopabonnement) in de zaal en de mensen om me heen reageerden allemaal met: is dit het nou? Waarom je mensen naar een product laat kijken met zo'n flauwe, lauwe ontknoping, is mij een raadsel. Behalve dan het geld dat ze krijgen voor de tickets, maar waarom had Chris Rock dit nou moeten maken en met welke geniale insteek? Verder had het nog niet heel veel uitgemaakt, als de film niet ontzettend slecht geacteerd was. Chris Rock praat de hele tijd poep, lukrake onzindialogen en op een tempo dat zelfs de domste idioot het nog zou kunnen volgen. En dan nog drie keer opnieuw in andere bewoordingen zodat zelfs de domste kijker nog denkt: ja schiet maar op. Hij en vooral de uiteindelijke killer lijken alsof ze de tekst van een bord aflezen, ter plekke tijdens het filmen. Samuel L. Jackson doet hier wat Bruce Willis de laatste jaren doet: 2 dagen opdagen op een filmset, wat scenes snel spelen met zijn standaard "Blah blah blah Motherfocker blah blah" teksten, en that's it. Ik ben klaar met deze films. 1 ster voor wat zieke scenes, die nooit echt te gruwelijk worden maar van de suggestie moeten hebben.
Duke Nukem
- 1985 stemmen
"Boz is my family, man. You gotta let me take lead! You gotta let me catch this mottafucka!" zegt Zeke (Chris Rock) met wijd opengesperde ogen, om emotie te tonen. Verder kan hij ook nog schreeuwen en vloeken, tot daar reikt zijn acteertalent en niet verder. Hij weet totaal niet te overtuigen als geharde en getormenteerde cop. Zijn vrouwelijk baas Angie, gespeeld door de Mexicaanse Marisol Nichols, doet het niet veel beter. Maar ja, in deze tijd van 'woke' moeten alle kleurtjes vertegenwoordigd zijn. De hele zwarte ghetto-sfeer die deze film uitademt past helemaal niet in de Saw-franchise.
Met het camerawerk zit het over het algemeen wel goed, ook de muziek tijdens de spannende momenten is wel oké. Bij elke Saw-film past een verrassende ontknoping aan het einde, maar hier valt dit vies tegen. Het Saw-deuntje dat steeds bij de ontknoping te horen valt, gaat bij de aftiteling tijdens de eindcredits over in een stompzinnig rapliedje, daarmee wordt de invloed van Chris Rock weerom onderstreept. Hij zou zichzelf deze rol trouwens hebben toebedeeld. Begrijpelijk! Want wie anders die goed bij zijn verstand is, zou hem de hoofdrol aangeboden hebben in een Saw-film?
Moviegooner
Ik had mijzelf voorbereid op iets unieks want Chris Rock of all people had een orgineel uniek idee voor een Saw film. Toen de titel werd aangekondigd "Spiral from the book of Saw:" was ik erg geintresseerd. Ik ben hoe dan ook een liefhebber van de franchise. Deel 1 is jeugdsentiment!
Na de bioscoop zaal uitgelopen dacht ik wat was hier orgineel en uniek aan? Ik heb mij zeker wel vermaakt maar dit was gewoon een normale Saw film met de sfeer van Se7en en Serpico. Rock acteert prima maar zijn dialogen werden op een gegeven moment irritant omdat hij steeds met onliners of quotes moest komen die af en toe grappig waren maar teveel werden. Sam Jackson als de Vader van Rock zat er gewoon voor de lol en wanneer hij vloekte was het grappig. Precies wat je tegenwoordig van hem verwacht. En dan is er Darren Lynn Bousman, de maker van Saw delen II, III en IV. Hij keert terug en dat had hij beter niet kunnen doen. De schokkend camerawerk scenes met traps, (die overigens cool zijn ontworpen) werken niet en de meeste scenes waren te gespannen ik miste rust in scenes. Lionsgate had een regisseur moeten inhuren met de honger om zijn eigen draai aan te geven met de Saw formule. Ben benieuwd hoe deel 10 word aangekondigd. Krijgen we net als Hellraiser 5 t/m 9 een soort Anthology films met Jigsaw copycats? Ik heb een zwak voor de Saw franchise maar laat Saw rusten, maar als je toch doorgaat laat dan In ieder geval doktor Gordon terugkeren..
mrklm
Dit was Chris Rocks idee en het is dan ook terecht dat hij vooral zijn eigen reputatie beschadigt met deze in alle opzichten volstrekt overbodige poging om de Saw-franchise nieuw leven in te blazen. Rock speelt een detective die onderzoek doet naar een bizarre moord enzovoorts, enzovoorts. Begint met een vermakelijke monoloog (die sterk doet denken aan materiaal uit Rocks soloprogramma’s) waarmee de hoofdpersoon scherp wordt neergezet en de stem van de moordenaar maakt meteen duidelijk dat we hier niet te maken hebben met Jigsaw (die nu ‘echt’ dood schijnt te zijn, al weet je het nooit met dit soort franchises). Helaas verzandt dit al snel in dezelfde routinematige martelspelletjes uit de volstrekt uitgemolken Saw-serie. De onthulling van de identiteit van de moordenaar levert bepaald niet de climax op die je zou verwachten.
barcam
Spiral: From the Book of Saw (2021)
Aangename verrassing in een uitgemolken reeks.
Vermakelijk maar geen hoogvlieger dankzij de zwakke acteerprestatie van Chris Rock.
Pluspunt is Max Minghella die ondanks alles cool blijft in deze onzin.
Beste blijven deel 1 tot 3, de rest blijft goedkoop cashen.
HorrorFan007
Ja oké
Chris Rock is een verschrikkellijke hoofdrol speler.
De traps zijn back met hun gruwellijke special effects en oké het is te snel gefilmd. Maar de gore is wel goed aanwezig, sommige mensen spreken hier over een warrige verhaallijn ik ga niet naar een saw film voor de verhaallijn.
Ik vind trouwens L.Jackson naar behorens spelen heb hem al slechter zien spelen.
Nu Chris Rock kan het wel beter houden bij Komedie films want ik werd gek van zijn one liners en hier speelt hij gewoon een irritante vent. Had in de plaats van Rock iemand anders gezet zoals bijvoorbeeld Daniel Kaluuya van Get Out dat had veel beter gewerkt en het had hogere score's van de critisi gekregen. Tot slot ga niet naar deze saw film voor iets verfrissend blijf dan gewoon thuis, daarom krijgt deze film een
1,5
Waarom de lage score ? Omdat dit NIET de SAW is die ik wil ik wil geen piep stem ik wil de SAW POP en ook nog eens liefst John Kramer ik hoop dat deze reeks SPIRAL mag dood bloeden of op zen minst FUCKING CHRIS ROCK ontslagen als miscast sorry voor het gevloek. Zou ik de SAW reeks niet kennen had deze film een voldoende gehad maar nee ze moesten deze kots maken
I WANNE PLAY A GAME, NO I DON T als het zo moet
Noodless
Oké, ben wel een fan van deze franchise rond Saw, al staat deze wel wat los van de andere films en draait het om een copycat. Toch vind ik deze opzet duidelijk minder en dat heeft niet alleen te maken met Chris Rock of de afwezigheid van Tobin Bell. Ook het copycat gedoe wordt minder goed uitgewerkt. De proeven zijn op zich nog wel leuk, maar de intensiteit om te overleven is veel minder aanwezig. Het standpunt vanuit de slachtoffers wordt veel minder belicht. En ook de stem en het nieuwe poppetje kan niet op tegen het vorige idee van de Saw films. 6/10
filmkul
Matige horror thriller. Het verhaal is voorspelbaar en mist het vernuft waarin deel 1 uitblonk. Daarnaast zitten er een aantal domme plottwists in. De uitwerking gaat nog wel. De opbouw is goed en er zitten een aantal spannende momenten in. Ook de kills zien er goed uit maar missen wel echt de overlevingsdrang. Rock is helaas een verkeerde keuze geweest als hoofdrolspeler. Hij zakt ver door het ijs en weet een zeer zwakke en ongeloofwaardige rol neer te zetten. Totaal niet geschikt en het is gewoon lachwekkend hoe hij acteert, als of je naar Scary Movie 27 zit te kijken. Mislukt 2.0.
Kondoro
“I've been staring at this shit for five hours. I don't even look at porn that long.”
‘Saw’ is één van mijn favoriete horror franchises die ik tot nu toe heb gezien, en dat komt ook mede door het sentiment wat er aan hangt omdat ik er al als kleiner jochie naar keek maar nu kan ik nog steeds met volle teugen genieten van de gekke moorden die worden gepleegd in deze films, het kan mij niet gore genoeg, het blijft een heel spektakel stuk met soms pijn wat je zelf kan voelen in je lichaam. Helaas zijn de afgelopen paar delen van de franchise boosdoeners in de serie, de film vallen als puzzelstukjes uit elkaar en de kracht van ‘Jigsaw’ en zijn spelletjes nemen razendsnel af, toch op het punt waar het gewoonweg saai begon te worden en de films niet meer deugden, iets met het uitmelken van een erg goed en leuk concept.
Een spin-off van het verhaal en de franchise klonk mij wel goed in de oren, het kon wellicht nieuwe wegen in de serie te weeg brengen en misschien de serie weer wat tot leven blazen omdat de afgelopen delen echt tegenvielen, echter moest de film wel van verre huizen komen om echt door te breken. Helaas slaagt de film echt werkelijk nergens in om dit niveau te halen, en blijkt het meer een saai politieverhaal met ontzettend veel cliché dan dat we weer naar de ouderwetse ‘Saw’-horror zaten te kijken, iets wat ik wel een beetje verwachtte.
Het is duidelijk dat ‘Darren Lynn Bousman’ het jongere publiek wouden strikken, dit door voornamelijk die ontzettend irritante ‘Chris Rock’ de hoofdrol te geven maar ook veel elementen te gebruiken, zo de soundtrack geven aan de Amerikaanse ‘Hip-Hop’ artiest ‘21 Savage’ vrij laten het thema nummer te bedenken. Ik ben er niet kapot van, heb betere nummers van hem gehoord dus wederom slaat de film ook hier de plank volledig mis.
Het is overigens ‘Rock’ die zelf deze film de das om doet, wat een bagger acteerwerk weet hij hier neer te zetten, heb me er behoorlijk aan geïrriteerd. Overigens niet de enige persoon in deze film die ontzettend geforceerd weet te acteren, zo’n beetje iedereen doet zo zijn bijdrage hieraan. Dat samen met matig regie werk van ‘Darren Lynn Bousman’ zorgt er voor dat deze film echt uitkomt als een heuse flop.
Hoewel de film leuk begon hoor, eigenlijk zaten we gelijk in de goeie visie voor deze film met een gruwelijk spel in het metrostation en dat zette de verwachtingen gelijk weer torenhoog. Dat was slecht want ik had veel meer horror en ‘Saw’ momenten willen zien dan deze saaie copycat van de oud vertrouwde ‘John Kramer’. Eigenlijk zijn dat de enige momenten in deze hele film die het nog een beetje kunnen redden, de heerlijke gore beelden van de horrormomenten die enigszins nog verwerkt zijn in deze film maar, over de rest valt niet zo makkelijk om naar huis te schrijven.
Shinobi
"You wanna play games motherfucker?"
Als fan van de 'Saw' franchise had ik hier best wel zin in, maar dit is nog eens van een koude kermis thuiskomen.
Chris Rock is blijkbaar een groot fan van deze reeks en treedt hier op als: hoofdrolspeler, schrijver en executive producer. De persoon die hiervoor verantwoordelijk was bij Lionsgate mogen ze wat mij betreft op staande voet ontslaan. Het resultaat is een soort van wannabe politiethriller waar bijkans gerefereerd wordt naar Jigsaw.
In het begin is het nog wel grappig hoe Rock invulling geeft aan zijn rol, maar daar blijft het ook bij. Op den duur ontstaat er alleen maar irritatie; het enige wat hij doet is schreeuwen, schelden en met cheesy one-liners komen. Het verhaaltje is flauw en weinig vernieuwend. Ondanks zijn kleine rol heb ik wel genoten van Samuel L. Jackson.
De sfeer is ver te zoeken, omdat alles eigenlijk een slap aftreksel is. De iconische stem van Tobin Bell die opdrachten geeft is nu vervangen door een pieperig stemmetje. Billy the puppet ontbreekt. Op zich is daar nog enigszins doorheen te kijken, mits de valstrikken lekker bloederig zijn. Deze ogen weliswaar tof, maar missen de nodige gore.
Al met al is 'Spiral' een enorm nietszeggende spin-off. Het scheelt dat de speelduur niet zo lang is.
1,5 Sterren.
joolstein
Waarom? Dat is de vraag die bij mij opkomt...waarom? Oké, voor de negende SAW gebruik men een andere titel om aan te geven dat om een soort soft reboot betreft Maar waarom er iets meer van proberen te maken? Waarom een onderwerp/boodschap over politie-wreedheid en corruptie? In een langlopende franchise is er toch een bepaald soort verwachting? Tja en waarom dan net die eigenschappen die fans zo leuk vinden laten ontbreken? De dodelijke valstrikken zijn er nog wel steeds, maar juist veel van het geweld wordt hier gedempt. Hallo... de franchise maakte naam met martelporno...? Waarom juist zoveel oninteressant politiedrama ? Oké je wil wat anders maar waarom dan het intellect van je kijkers onderschatten en zo'n beetje alle alle aanwijzingen en bewijzen uitspellen? In de film is er géén mysterie en het ontbreekt aan een echte twist! Dus met minder bloedbad en een voorspelbare moordenaar, is de laatste aantrekkingskracht van de film zijn sterrenkracht. Maar tja...waarom dan Chris Rock? Meer luchtigheid en grappen van een stand-up komiek doen de film ook niet veel goed! Tja de aanwezigheid van Chris Rock (middelmatig als acteur) en Samuel L. Jackson (altijd zichzelf) voegt dus maar weinig toe. Regisseur Darren Lynn Bousman is vakkundig en het ziet er dan ook fraai uit! Misschien dapper als film die probeert anders te zijn dan zijn voorgangers, maar geslaagd was het niet!
Vicksel82
Erg vermakelijk Horrorfilm, met de nodige Gore en orginele kills
Einde was ook weer goed uitgewerkt en zag ik eerlijk gezegd niet aankomen.
Enigste minpunt is die Chris Rock, wat een irritante acteur is dat zeg-!
K. V.
Dit deel eindelijk ook eens bekeken en het viel toch beter mee dan gedacht. Een soort hiphopversie van Saw.
Het was toch allemaal iets luchtiger gebracht, al zaten er ook nog genoeg bloederige scènes in. Het einde was nog goed, niet omver geblazen, maar toch meer dan behoorlijk.
Het was zeker een goeie poging om er iets nieuws van te maken, al kan het toch niet tippen aan het origineel.
TragieStar.*
Eindelijk, de enige die ik nog moest zien! De hele Saw reeks is nu compleet afgerond (hoop ik). Maar wat was dit slecht zeg. De slechtste in de reeks tot nu toe.
Chris Rock kan echt niet acteren, zo geforceerd en nep. Het verhaal is niet erg interessant en ik zag al vanaf de eerste minuut aankomen dat die nieuwe gast (William) de nieuwe Jigsaw zou zijn.
De stem (van Jigsaw) die je krijgt te horen tijdens de spelletjes is echt heel erg slecht en lachwekkend. Tobin Bell had een veel lugubere en karakteristiekere stem. Wel gruwelijke martelingen, maar bijna te onmogelijk om aan te ontsnappen. Wat je dus ook in de latere delen zag. Dan heeft het alleen nog maar te maken met het schokeffect.
De ontknoping vond ik niet echt bijzonder. Het had niet hetzelfde gevoel als deel 1,2 en 3 hadden. En daarnaast weer zo'n domme actie van het hoofdpersonage en politie wat je bijna niet kan voorstellen.
Mr. Rock
Aardige CSI-aflevering maar met Saw heeft het allemaal weinig van doen. Zelfs als whodunnit niet echt geslaagd want al heel snel weet je wie de dader is doordat alleen het Jigsaw-spelletje van Shenk niet in beeld wordt gebracht.
Opgefokte politieagenten, een hoop geschreeuw maar weinig spanning en de traps zijn ook niet erg overtuigend. Verder is het acteerwerk in Saw nooit goed geweest maar deze acteurs zijn wel erg misplaatst.
lang pee
Heb hem proberen volledig te bekijken, is mij niet gelukt, dit is echt een afschuwelijke film, met Rock in een Horror, mystery film. Het is een mistery voor mij waar ze het halen om iemand als Rock in deze film te laten opdraven....
jippie2010
Ik heb er echt een hekel aan als je de 'plottwist' al halverwege de film voelt aankomen. Dan zit je een half uur te wachten op het moment dat je weet dat gaat komen, inclusiefs de grand finale die vreselijk voorspelbaar is. En dan durven ze deze film het genre 'mystery' mee te geven, mijn lieve hemel... *2.5
Sergio Leone
Slecht.
Eerste Saw-film voor mij, of toch qua stemmen. Behoorlijke tegenvaller, want voor zover ik mee ben heeft de reeks toch een behoorlijke naam. Spiral is m.i. een vrij standaard politiewerkje waarin de compleet miscaste Chris Rock op zoek gaat naar de dader, maar altijd een stapje te laat komt. Het is een beetje het verhaaltje van de 10 kleine negertjes, wat dan opgesmukt moet worden door de alom bekende vallen. Het is gezegd dat die wel voor enig onderscheid met andere matige politiefilms zorgen, maar het redt de film niet. Die blijft immers rommelig en vervelend. Tenzij je van de immer roepende Rock houdt.
1,5
Shadowed
Halfje erbij na herziening, want de terugkomst van regisseur Darren Lynn Bousman levert betere kwaliteit op in vergelijking met de voorgaande delen. De traps zijn gemener, het verhaal is wat boeiender en de rol van Chris Rock is excentriek genoeg om op z'n minst boeiend te blijven. Wanneer het op de serieuzere momenten aankomt valt Rock inderdaad door de mand, maar zijn geschmier is stiekem best entertainend en de overige bijrollen doen het niet verkeerd. Eigenlijk is Spiral gewoon een boeiend stukje detectivehorror met een zeer capabele visuele vormgeving, maar naarmate de finale vordert valt het dan toch door de mand. Nogal ridicuul slot dat erg goedkoop oogt en de wending is niet bepaald verrassend, maar onderhoudend is het allemaal gelukkig wel.

Saw X

Saw II
2005

Saw
2004

Twee delen uit de 'Saw'-franchise verdwijnen nog voor Halloween uit het Netflix-aanbod

Deze films draaien er wanneer op 5 juni de bioscopen weer open kunnen

Releasedatum van nieuwe 'Saw'-film 'Spiral' naar voren gehaald

De complete lijst van uitgestelde titels en hun nieuwe datum

Saw

American Fiction
Komedie / Drama, 2023

Cruella
Komedie / Misdaad, 2021
politievervolgmoordcorruptie bij de politiesaw rebootbody count proceduralvader-zoon-relatiehorror icontwist endingpsychotronic filmcharacters killed one by onemystery killingsmurder of a policeman