Genre: Thriller / Horror
Gesproken taal: Duits en Frans
Releasedatum: 5 februari 1998
Plot Funny Games
"A nightmare."
Twee schijnbaar beschaafde jongemannen terroriseren en mishandelen zonder duidelijk motief een gezin. Anna, George en hun zoontje Georgie zijn net aangekomen in hun vakantiehuis. Terwijl Anna voor het eten zorgt gaan haar man en zoontje de boot optuigen. Opeens staat Peter voor de deur; een jongen die namens de buren een paar eieren komt lenen. Hij gedraagt zich op een irritante manier onhandig en maakt geen aanstalten te vertrekken. Even later staat ook zijn vriend Paul in de gang. Op een uiterst beleefde manier zijn de jongens hondsbrutaal en ondanks haar verzoek weigeren ze het huis te verlaten. Ook George slaagt er niet in te ontkomen aan hun opdringerig gedrag. Al gauw blijkt dat de ontspannen begonnen zomervakantie verandert in een gruwelijke nachtmerrie.
Georg
Robert
Gerdas Schwester
Eva
donnie darko
Wat Haneke hiermee wou bereiken, weet ik niet, maar ik vond er alleszins niks aan. Zo'n spuuglelijke film.
Het verhaal is niks nieuws. De martelaars die zonder reden mensen vermoorden. Op zich zou het wel iets kunnen worden. Maar Haneke slaagt er totaal niet in om voor spanning te zorgen, mede door het gebrek aan muziek.
Voor de rest vond ik ook dat, wanneer de martelaars zich richtten naar het publiek de hele sfeer gebroken was. Ook de acteerprestaties waren niet echt geweldig, en ik vond de games eigenlijk ook niet heftig en funny genoeg. Voor mij had het het een stukje heftiger mogen zijn. Ik ben helemaal niet geschokt door deze film.
1.5* voor dit misbaksel. Mooi geprobeerd, maar spuuglelijk uitgevoerd.
Naomi Watts
Gewoon een halve ster doen joh.
Zo te zien aan de indruk die Funny Games achterliet is een halve ster wel op zijn plaats.
donnie darko
Gewoon een halve ster doen joh.
Bwa nee, hij had wel een paar iets mooiere scenes, maar inderdaad, 1.5* is inderdaad wel vrij gul, ik maak er 1* van, maar geen 0.5*, want er waren wel een paar positieve dingen aan de film
Naomi Watts
Het was te proberen.
Tocjh een half sterretje eraf, daar kan ik mee leven.
Goodfella
Cannesnieuws: Haneke gaat zelf een Engelstalige remake maken. Bleh.
Zou gezworen hebben dat ik het al bij de regisseur zelf gepost had, maar blijkbaar was het ergens anders. Hopelijk huurt ie nu een professionele cameraman
Safri
Niets meer aan veranderen aan dit meesterwerk. Haneke, doe het nou niet!
savi_7
Slappe hap, had wel iets meer verwacht, en geen kinderspelletjes. Zoals iene miene mutte
Freud
Hopelijk huurt ie nu een professionele cameraman
Op imdb staat bij cinematographer Darius Khondji aangegeven, van Panic Room, Se7en, Delicatessen en La Cité des Enfants Perdus, dus dat kon erger
Opmerkelijk, dat zou een precies tegenovergestelde stijl betekenen van dit origineel.
Ik weet het niet, vind het wat raar. Daarmee verandert toch wel een groot deel van de opzet van het origineel (het realistisch voelende aspect bvb). Nu lijkt het net alsof Haneke zijn eerste poging een milsukking vindt of zo.
arkadi
Na cache en La Pianiste dacht ik een volgende geweldige film film van Haneke te zien.
Niets was minder waar.
De realistische sfeer die in de vorige films aanwezig was ontbrak hier totaal. De pshychologische spelletjes vond ik kinder niveau en alle geloofwaardigheid ontbrak.
Enige pluspunt was het acteerwerk (lelijke mensen zijn de beste actrices*Susanne Lothar*).
orbit
- 12092 berichten
Haneke wil ons hier een lesje leren: geweld is niet mooi, bravoure of wat dan ook.. geweld is smerig!! Hij brengt het goed, jammer dat het zo'n lesje wordt.
Toch 3.5* Hij maakte wel enige indruk op me..
danuz
Verschrikkelijk, die les die Haneke ons hier probeert te lezen. Kost hem een punt aftrek over het geheel... Echt een ranzige streek vind ik het. Haalt me totaal uit de film (bedoelt of onbedoeld..) en het is nog eens te rechtdoorzee ook, te makkelijk. Een oude man die zijn zin door wil drijven.
Dat gezegd, de film voor de rest kon me behoorlijk bekoren. Visueel is het niet om naar huis te schrijven, maar qua spanning zat het behoorlijk goed. Een naar onderbuik gevoel kreeg ik meer dan eens. Vooral wanneer de jongens net het huis verlaten hebben is erg spannend en goed weergegeven.
Spannend dus, met een paar erg goede scènes, maar door het 'lesje' blijf ik op een kleine 3,5* hangen. Hele kleine.
Van Haneke zelf, dat vind ik toch wat minder een schande.
Koekebakker
Bovendien gaat-ie het verhaal ditmaal vertellen vanuit een ander perspectief.
brucecampbell
Zeer beklemmende film die je als toeschouwer medeschuldig voelt aan de moorden die begaan worden.
Mochizuki Rokuro
Toch 3.5* Hij maakte wel enige indruk op me..
Hij brengt het minder naar mijn idee, dus laat het je volkomen koud. Een hele stap terug in zijn oeuvre na de geweldige trilogie. En we weten inmiddels dat het nog niet helemaal goed gekomen is. Hij heeft nog steeds credit bij mij, maar als ik dan lees over een remake...
Safri
1* alleen omdat die koud en vreemd is? Maar goed, moet je uiteraard zelf weten.
Spartaan1986
Koude film. Erg vreemd. 1*
Had je van tevoren kunnen weten lijkt me
xNorbertx
Hele beklemmende film ja. Totaal geen aanleiding voor het geweld en dat maakt het zo smerig. Het feit dat de hoofdpersoon af en toe in de camera kijkt is naar mijn idee totaal niet slecht voor het sfeertje. Het maakt het eigenlijk alleen maar beklemmender naar mijn idee. Ook opvallend was het moment waar de dikke wordt neergeschoten, maar dat de andere de tijd terugspoelt om de dikke weer levend te maken. Dit nam bij mij zegmaar het schuldgevoel dat ik naar de film zat te kijken weg. Het laat namelijk zien dat wat er ook gebeurd, de film slecht zal aflopen. Je hebt er geen controle over.
Vond het een goede film die spannend en beklemmend was van het begin tot het einde. Ik heb ervan genoten.
Let svp even op spoilers. Ik heb spoilertags geplaatst.
Respekked
Esthetisch een gedrocht. Lelijke beelden en een 'vieze' soundtrack. Toch een fantastisch begin met het plaatjesraden en dan ineens dat monsterlijke geschreeuw met in grote rode letters 'Funny Games' op het beeld.
Verder kent de film zijn sterke en zwakke momenten. Vooral het begin is erg goed wanneer de jongens nog niet duidelijk (voor het gezin) bezig zijn met hun funny game. De hele scene met de eieren is wel redelijk beklemmend.
Wanneer het spel echt begint is het allemaal wel aardig, maar wordt er af en toe niet echt lekker geacteerd en is het geweld door haar impliciete karakter niet heel wereldschokkend. Ook begint na een tijdje het quasi grappig en beheerste gezwets van de twee jongens te irriteren. Pas wanneer Georgie ineens wordt vermoord begint het weer de goede richting op te gaan. Dan komt het beklemmende sfeertje terug met minutenlange stiltes en de redelijke retorische vraag komen ze nog terug en liever wanneer komen ze weer terug .
Extra wrang wordt het wanneer duidelijk wordt dat de vrouw zichzelf en haar man had kunnen redden maar de auto voorbij laat gaan . Ook het golfballetje dat voorbij rolt is een heel sterke.
De hele boodschap die men hier toedicht aan de film is tijdens het kijken aan mij voorbij gegaan. Heb er ook niet veel mee nu ik het achteraf lees. Had wat meer expliciet geweld verwacht, maar het impliciete maakt het een stuk beklemmender. De anti-geweld boodschap komt voor mij dan ook totaal niet over omdat alleen het 'eindresultaat' is te zien en niet de daadwerkelijke actie.
Erg sterk begin, vervelend middenstuk, goed einde. Daarnaast is er audio/visueel weinig te genieten. Een gewone voldoende.
Flavio
Wat een lage scores hier. Vond de film heel verontrustend en beklemmend (zoals Haneke m.i. bedoeld heeft), en de film blijft lang in je hoofd naspoken. Sommige scenes blijven op je netvlies branden, zoals als de vrouw voor het eerst merkt dat er gevaar dreigt en de paniek toeslaat, zij speelt die scene heel realistich. Maar de film zit vol sterke scenes. De eerste scene met de buren, als ze aan het golfen zijn, krijgt later een nare draai, de hulpeloosheid die zij op dat moment gevoeld moeten hebben dringt pas later tot je door. 4 sterren.

Vijf goede horrorfilms zonder paranormale aspecten

De beste moderne Duitstalige films, per genre, volgens MovieMeter

Angstaanjagende horrorfilms uit vijf verschillende landen

Voskhozhdenie

Pixote: A Lei do Mais Fraco
Drama, 1981

Secrets & Lies
Drama, 1996
meersadismehostage-takingremote controlsociopathseriemoordenaarbreaking the fourth wallpsychologische thrillerfamily holidaypsychoticgolf clubtormentvoyeurismeholiday horrordisturbedaggressivegrimwealthy familylake houseunpredictable graphic violencetensecruelharshsardonicbottle moviedark humor