Genre: Thriller / Horror
Gesproken taal: Duits en Frans
Releasedatum: 5 februari 1998
Plot Funny Games
"A nightmare."
Twee schijnbaar beschaafde jongemannen terroriseren en mishandelen zonder duidelijk motief een gezin. Anna, George en hun zoontje Georgie zijn net aangekomen in hun vakantiehuis. Terwijl Anna voor het eten zorgt gaan haar man en zoontje de boot optuigen. Opeens staat Peter voor de deur; een jongen die namens de buren een paar eieren komt lenen. Hij gedraagt zich op een irritante manier onhandig en maakt geen aanstalten te vertrekken. Even later staat ook zijn vriend Paul in de gang. Op een uiterst beleefde manier zijn de jongens hondsbrutaal en ondanks haar verzoek weigeren ze het huis te verlaten. Ook George slaagt er niet in te ontkomen aan hun opdringerig gedrag. Al gauw blijkt dat de ontspannen begonnen zomervakantie verandert in een gruwelijke nachtmerrie.
Georg
Robert
Gerdas Schwester
Eva
Goodfella
Deze film is écht ziek... Heeft echt bijna niemand 'm gezien? Kom op mensen, huren die hap!
Jordy
Vond het niet echt super. Er zitten wel een paar zeer indrukwekkende scenes in, maar dat is het dan ook wel, verder stelt het niet zoveel voor. Ook een beetje jammer dat één van die gasten, terwijl je er net een beetje in zit, ineens tegen de camera begint te ouwehoeren (zo waren er meer van dat soort momenten)... dat haalde de spanning voor mij compleet weg
2,5 sterren.
Wildschut is een soort Nederlandse variant op Funny Games (die film was er trouwens veel eerder dan Funny Games). Wildschut vind ik veel beter dan Funny Games.
Tonyvdb
De voorlaatste keer dat ik nachtmerries had over een angstaanjagende film was de videoclip van "Thriller" van Michael Jackson. Toen was ik acht.
De laatste keer : Funny Games, nu ben ik er 27. Je begrijpt wel wat ik bedoel.
Geschifte boel.
Absoluut :
***** 5 op 5 *****
Sonny_c
Dit is echt een goede film, gemaakt met (volgens mij dan) heel weinig geld en dan toch nog zo'n impact. Ik vond het niet zo moeilijk om de film uit te zitten, hoewel er toch wel een aantal scenes in zitten waarbij ik even moest slikken. Het nare gevoel kwam pas een paar uur na het kijken van de film en duurde nog de hele dag. Er wordt gewoon verschikkelijk goed geacteerd waardoor je echt gaat meeleven met de personen in de film. Na afloop denk je: Sjezus.., echt niet normaal wat die mensen zomaar overkomen is...
Het coole van de film is dat het gewoon geen mainsteam Amerikaanse film is. Dit soort films zetten je aan het denken en daar hou ik wel van. 9/10.
stien
ik vond het moment dat die dude tegen de camera begint te praten juist geniaal. En haalde voor mij totaal niet de spanning weg. gaf eerder een orginele draai aan de film.
4,5 ster
Mza
- 1924 stemmen
Ik zat heel erg te twijfelen wat ik hier nou van moest vinden, aan de ene kant best indrukwekkend maar aan de andere kant wordt dit weer teniet gedaan door een paar slappe scenes. 3* dan maar.
Tonyvdb
eindelijk heb ik de DVD, voor 12 EURO dan nog op Ebay.nl
Hoera ! Hoera !
herman78
zitten er nog extra's bij die dvd?
ik gaf hem trouwens de volle mep, 5 sterren dus. zelden een film gezien die *zoveel* impact had op me.
Ramon K
Ik heb zeer gemengde gevoelens over deze film; aan de ene kant is ie ontieglijk gedurfd, aan de andere kant haalt Haneke de impact en geloofwaardigheid van de film weg in een drietal scene's en vervalt ie in thriller-clichees. Hij heeft eigenlijk een film gemaakt over 'het Kwaad zonder grondslag' die in sommige mensen huist, maar beklemtoont tegelijkertijd dat die gedachte fictie is. (bedoeld of onbedoeld) Jammer voor mij in ieder geval want dit is nu de tweede tegenvallende film van Haneke. 3 sterren voor een aantal zeer goede scene's en sterk acteerwerk.
herman78
welke drie scenes bedoel je, ramon?
Ramon K
De drie scene's zijn.....
2 scene's waarin een persoon zich tot de kijker/camera richt en het 'terugspoelen' met de afstandsbediening; "dit is maar een film" zegt Haneke hiermee.....en ik heb dan ook afstandelijk de rest van de film uitgekeken, de spanning verdween tezamen met de impact van het eerste gedeelte. En Haneke probeert het in de laatste scene weer goed te praten met de woorden " film is fictie, fictie is realiteit, dus deze film is lekker wel de realiteit". Dat ging er bij mij niet meer in toen....
Jammer, Haneke had die trucjes moeten vermijden naar mijn mening.
Heeft iemand ervaring met de dvd van deze film? En zo ja, welke is dan beter; de Britse of de Amerikaanse versie (die overgens regiovrij en beduidend goedkoper is).
Safri
Ik dacht net nog even na over deze film. Wat een impact had die destijds op mij. Ik zoek ook nog altijd naar een goede dvd release.
Hij is te verkrijgen bij play.com. Ik meen wel aan de prijzige kant...
EmDee
Bij Splash DVD is ie iets goedkoper en met de kortingsbon zelfs een stuk goedkoper.
Sjan
Bijzonder indrukwekkende film. Ik ben nog steeds onder de indruk van de 'ziekheid' van het hele psychologische spelletje dat de twee jongens met het gezin spelen. De scenes dat er tegen de camera gesproken werd vond ik uitermate goed verwerkt in de film, de knipoog van Paul is zo ontzettend luguber. Het moment waarop Paul de zaak 'terugspoelt' vond ik ook ontzettend origineel en doordacht. De twee jongens laten op deze manier zien dat zij totale macht hebben, er is niets te veranderen aan het lot van het gezin, de zaak zal (en moet) lopen zoals de twee jongens het in hun hoofd hebben (zoals hun film). Nogmaals, deze blijft bij mij door m'n hoofd spoken. Voorlopig geef ik 'm 4.5*, maar na herziening zouden dat wel eens 5 sterren kunnen worden.
ToniMono
Had nogal hoog gespannen verwachtingen van deze film maar helaas, helaas. Wat een afknapper. De wijze waarop twee puberachtige kids voorzien van witte golfhandschoenen de overhand op het gezin weten te krijgen dmv van een golfstick - of een ijzer zoals je wilt- is ronduit belachelijk. Wat een brute types zeg. Daarmee vergeleken zijn de Hell's Angels koorknaapjes. Erg ongeloofwaardig hoe met name pa zijn lot ondergaat. Pa heeft namelijk al snel auw aan zijn been, dus daar hoeven we niet veel meer van te verwachten. De film slaat wat mij betreft op een paar essentiële momenten de plank goed mis. De mens komt namelijk in opstand als er gevaar voor eigen leven dreigt, laat staan voor het hele gezin. Dat is een natuurlijke reactie. Zeker als de tegenstander ongewapend is, er nogal infantiel uitziet en getalsmatig niet in de meerderheid verkeert. Actie! Welnu van enige verzet van de familie "wij willen graag dood" is geen sprake en dat gaat sterk ten koste van de geloofwaardigheid. Zo heeft ma heeft bijvoorbeeld al direct de gelegenheid om de buren te alarmeren, die even met de boot aan komen meren. Had ze moeten doen, immers de meest natuurlijke reactie, maar ho maar. Het cruciale moment waar het mijns inziens stevig misgaat in de film. Later komen pap en mam alsnog op het idee om de buitenwereld te verwittigen...maar na nogal wat gedoe om dat ding weer aan de praat te krijgen, blijkt de batterij net leeg. Potverdrie. Messen, een tas met golfijzers, om de ongewenste gasten eens flink te lijf te gaan, liggen binnen handbereik, maar zoals eerder gezegd, zet de illusie dat pa en ma tegensputteren maar gauw uit je hoofd. . Als we daaraan nog het ontbreken van goede filmmuziek toevoegen, houden we per saldo niet meer dan een middelmatige film over. Het uitgangspunt klonk veelbelovend, maar de uitvoering laat sterk te wensen over. Op de achterzijde van de videotape stond dat de film destijds veel stof deed opwaaien. Ik kan er maar één antwoord op verzinnen: Dan zal het die dag wel hard gewaaid hebben....
Safri
Benader je films altijd zo rationeel? Alleen letten op een goed en sluitend verhaal zou voor mij veel films verpesten. Dat doe ik dus ook niet. Ik onderga films en beoordeel ze op welke gevoelens ze bij mij losmaken. Funny games maakte bij mij het kleine stukje hel los dat diep verborgen zit ergens in mijn lichaam. Heb me tijden niet zo akelig gevoeld als bij het zien van deze film. Dat er dan wat gaten in het verhaal zitten of onlogische plotwendingen doet er niet zoveel meer toe. De film 'scared the shit out of me' en wie dat voor elkaar krijgt beloon ik met de volle mep.
Redlop
De laatste film van Haneke 'Le Temps du Loup' lijkt in eerste instantie op deze film. Hoe broos de cultuur feitelijk is en dat de amorele mens in principe de wereld regeert wanneer chaos uitbreekt. Dat de daders in de camera praten vond ik juist extra beklemmend...ze hebben zelfs macht over de film.
Verder moest ik ook aan Cul de sac denken, behalve dan dat deze film wel overtuigend gespeeld en spannend is. 4*
Beejeej
hmm, redelijk verknipte film
heb er weinig zo gezien. ik denk alleen niet dat ik helemaal blij ben met de filmische trucjes, die haalden wat mij betreft (zoals eerder al aangehaald) de impact enigszins weg...
Useless
Ik vond de scènes, die volgens sommigen de spanning weghalen, erg vermakelijk. Het breekt de toon van de film, maar ik had het gevoel dat Hanneke ons wou vertellen dat wij kijkers helemaal niks kunnen doen. Zelfs wanneer het even lijkt of de moeder wraak kan nemen, spoelt de jongen grijnzend dat stuk terug, alsof hij wil zeggen: 'Wij hebben hier de leiding en er komt helemaal geen happy end.'
bisse
Ik kan er naast zitten maar volgens mij was deze film een aanklacht tegen liefhebbers van de standaardactiefilm. hanneke maakt een statement tegen geweld in films puur als vorm van vermaak.Doordat er in deze film erg goed geacteerd wordt en veel aandacht is voor de traumatische gevolgen van de slachtoffers leef je als kijker opeens wel mee in tegenstelling tot de standaardgeweldfilm.Op het moment dat je als kijker bent wakker geschud en je weer realiseerd wat de daadwerkelijke gevolgen van bruut geweld en mishandeling zijn slaat hanneke toe.Hij houdt de kijker een spiegel voor en geeft aan dat ook deze film maar fictie is.Het is de bedoeling dat de kijker zich afvraagt waarom deze fictie hem dan in eerste instantie toch zo aangegrepen.Hanneke wil ons volgens mij vertellen dat we als kijker moeten blijven nadenken over wat we zien,en niet zomaar voor het kastje zitten(met een zak over de kop)klakkeloos alles te slikken wat ons wordt voorgeschoteld.Al het geweld in films dat geen enkele meerwaarde biedt dan puur entertainment stompt de mens af.Zeker wanneer er totaal geen emotionele of realistische gevolgen zijn voor de slachtoffers.
Voor de mensen die het praten in de camera en aanverwante scenes niet waardeerde en vonden dat het afdeed aan de spanning wil ik nog ff het volgende kwijt.Haal die zak eens van jullie kop af want jullie zijn die kijkers die klakkeloos de knop omdraaien.Op het moment dat er duidelijk wordt dat alle verschrikkingen(waar je je eerst wel in kon inleven) ook maar fictie zijn gaat de knop weer om en is alle spanning weg.

Vijf goede horrorfilms zonder paranormale aspecten

De beste moderne Duitstalige films, per genre, volgens MovieMeter

Angstaanjagende horrorfilms uit vijf verschillende landen

Voskhozhdenie

Pixote: A Lei do Mais Fraco
Drama, 1981

Secrets & Lies
Drama, 1996
meersadismehostage-takingremote controlsociopathseriemoordenaarbreaking the fourth wallpsychologische thrillerfamily holidaypsychoticgolf clubtormentvoyeurismeholiday horrordisturbedaggressivegrimwealthy familylake houseunpredictable graphic violencetensecruelharshsardonicbottle moviedark humor