• 9.379.030 stemmen

Geregisseerd door: Susanne Bier

Met onder meer: Sandra Bullock, Trevante Rhodes en John Malkovich

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Bird Box

"Never lose sight of survival"

In de nasleep van een wereldwijde dreiging van onbekende oorsprong moet Malorie de kracht vinden om haar kinderen veilig te kunnen stellen. Ze vlucht met ze weg via een verraderlijke rivier, op zoek naar een veilig onderkomen. Vanwege dodelijke onzichtbare krachten moeten ze hun weg blind vervolgen.

john mcclane 2 schreef:

Enige minpuntje is wel dat achteraf wel een klein beetje met wat vraagtekens zit, maar ik zit daar zelf niet heel erg mee .Dat is een keuze van de makers.

Imwah lijkt tegenwoordig een standaard truuk (niks meer uitleggen) om zo een dom plot te omzeilen. er zijn inmiddels taloze voorbeelden van thrillers die dat doen. hier enkele voorbeelden.

Into the Forest (2015)

Cam (2018)

How It Ends (2018)

It Comes at Night (2017)

mikey schreef:

Met welke vragen zit je dan?

Graaf Machine

Het is niet eens zeker óf ze wel iets zien. Wat wel zeker is, is als ze, buitenshuis, hun ogen openen en kijken, dat er dan een "aanwezigheid" is die tot hen doordringt en ze tot het plegen van zelfmoord aanzet. Wat meer moet je daar nog over willen weten?

avatar van horizons

horizons

Wat ze zien bijvoorbeeld??

Je eigen fantasie gebruiken?

Of de tekeningen zijn een representatieve weergave,

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

Wat ze zien bijvoorbeeld??

Het blijkt dag ze het wel hebben overwogen , maar dat Bullock het “ wezen “ zo belachelijk vond dag ze hebben besloten het er uit te Laten .

En natuurlijk dag we onze fantasie maar eens laten werken . Heeft ook zijn charme .

Here's why we didn't see the monsters in 'Bird Box' - mashable.com

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Een soort A Quiet Place maar dan met zicht, of beter gezegd het gebrek aan zicht.

Een op zich geinig gegeven waar je een hele film wel mee kunt vullen. Een pluspunt is zeker ook dat je het monster feitelijk niet ziet. Suggestie werkt altijd sterker dan dat je uiteindelijk het monster te zien krijgt, vind ik zelf. De spanning wordt verder prima opgebouwd met het mooi gefilmde ongeluk maar kabbelt daarna een beetje door met oogdoekje op en oogdoekje af. Op een gegeven moment begint dat wat te vervelen.

mikey

i rest my case. maak dan maar helemaal niks denk ik dan. want de 'stupiditeit' van de niet vertoonde monsters werkt door de hele film.wist niet eens dt het monsters betrof. ik zag alleen mensen zelfmoord plegen.

Geen zin om mijn fantasie te gebruiken bij zoiets onbehoorlijks als dit.

Graaf Machine

Dat klinkt alsof het jou moeite kost om je fantasie te gebruiken. Bij mij gebeurt dat altijd vanzelf.

mikey

Is ook onwil. Ik wil best een matige productie bekijken maar ik ga er geen moeite meer voor doen.

mikey schreef:

Geen zin om mijn fantasie te gebruiken bij zoiets onbehoorlijks als dit.

Ik vreesde dat ze op een gegeven moment 'het monster' toch zouden laten zien maar was opgelucht dat het niet gebeurde. Dat het wordt opengelaten is sterker dan weer voor de zoveelste een monster te laten zien want ... en Stephen King begreep dit maar al te goed:

"Nothing is so frightening as what's behind the closed door. The audience holds its breath along with the protagonist as she/he (more often she) approaches that door. The protagonist throws it open, and there is a ten-foot-tall bug. The audience screams, but this particular scream has an oddly relieved sound to it. 'A bug ten feet tall is pretty horrible', the audience thinks, 'but I can deal with a ten-foot-tall bug. I was afraid it might be a hundred feet tall'. - Stephen King

mikey

Oorspronkelijk wilden ze toch schaduwmonsters doen? Maar omdat die vreselijk waren hebben ze die weggeknipt? Onder het andere excuus: less is more ??

Slecht verhaal.

ps:
Hoezo schaduw monsters: men kijkt uit raam en sprinkt van het dak? Hoe had ik moeten weten dat het over schaduwmonsters ging? en nog hoe wist King het wel????

mikey schreef:

Oorspronkelijk zouden ze geen monsters laten zien maar één van de producers vond dat er één scène moest zijn waarin het toch te zien zou zijn. Ze hebben die scène opgenomen maar het was blijkbaar zo lachwekkend slecht dat ze het niet gebruikt hebben. Gelukkig maar.

avatar van Basto

Basto

• 11964 berichten

Suzanne Bier doet waar ze goed in is: een sterk drama de nek omdraaien met een veel te sentimenteel einde.

Vond het allemaal best goed gedaan en leuk bedacht. Ook al hing het van horrorclichees aan elkaar. Kenners zagen natuurlijk a quiet place, Dawn of the Dead, The Mist, The Happening en Evil Dead aan zich voorbij trekken en het had ook best iets vlotter gemogen. Maar het is goed geacteerd en de kills waren leuk en het was ook best spannend. Wel gek dat het na 8, 24, 36 en 42 uur altijd daglicht was op de rivier.

Enfin, ondanks de gebreken heb ik me er goed mee vermaakt en was het bovengemiddekd voor een netflix fim. Maar door het overdreven blije eind (terwijl het idee juist wel goed was) kom ik ipv een krappe 4 op een magere 3,5 ster uit. Zal m ook wel snel vergeten zijn.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Je kan een grote meme page op Instagram niet meer openen zonder dat er een meme over deze film voorbij komt. Vraag mij oprecht af of ze niet stiekem betaald worden door netflix. Als het om een advertentie gaat moet dat duidelijk vermeld worden, maar ik ben er niet helemaal over uit. Er worden hier en daar meldingen gemaakt dat Netflix sowieso heel veel nepaccounts heeft aangemaakt om de film te hypen op social media.

Hoe dan ook, ze hebben in ieder geval gewonnen want nu moet ik hem wel zien

avatar van Warp

Warp

Dan heeft het succes wel te groot uitgepakt voor Netflix aangezien ze nu klagen over de ‘bird box challenge’ waarbij mensen geblinddoekt over straat lopen.

Warp schreef:

Bird Box Challenge

horizons schreef:

Je eigen fantasie gebruiken?

Dit hoor/lees ik nou zo vaak, en ik snap daar niks van. Even los van of ik zelf überhaupt fantasie heb, lees ik boeken, luister ik naar muziek en kijk ik films, omdat ik benieuwd ben naar andermans fantasie en creativiteit!

Je kunt ook wel een boek uitbrengen met lege pagina's en zeggen: "Gebruik je fantasie maar", maar daar trapt niemand in. En als iemand dus een plot bedenkt met daarin een grote prangende vraag, dan behoort hij die vraag te beantwoorden. Gedurende de film kan de kijker er dan nog naar hartenlust over fantaseren, maar ik wil weten wat de maker zelf voor ogen had. Niets blijkbaar, de maker weet het ook niet. En daarmee wordt het een film met een interessant uitgangspunt, maar meer ook niet.

Koerok

Het draait allemaal om die blinddoek. Dat is interessant, want dan ziet de hoofdpersoon niks en dat is spannend. Als we haar dan ook nog eens met twee kleine kinderen in een gammele boot een rivier af laten varen, dan is het helemaal dolle pret.
Maar waarom hebben ze dan een blinddoek om?
Ach, we bedenken wel iets dat mensen iets zien (een monster) waar ze gek en suïcidaal van worden, doet er niet toe...

Blijkbaar vinden sommige mensen het na afloop leuk om te fantaseren over het monster en wat mensen zien. Ik niet, ik voel me dan bekocht.

Koerok

Nog een laatste punt, en dan hou ik erover op.
Aan het eind zijn ze blijkbaar veilig voor de "monsters" want ze worden gewaarschuwd voor de vogels. Maar is dat 'suïcidaal worden door te kijken' dan de enige manier waarop de "monsters" mensen kwaad kunnen doen?
Ik neem aan dat het aliens zijn. Als je een spaceship kunt bouwen kun je toch ook wel een bom gooien op een stelletje hippies?

AC1 schreef:

Ik denk nou net dat het weglaten van uitleg en verklaring de beste eigenschap is van deze film. Zo wordt er toch nog iets overgelaten aan de verbeelding. Een uitleg kan alleen maar tegenvallen.

Als de uitleg alleen maar kan tegenvallen, dan betekent dat dat je verhaal gewoon niet goed genoeg is.

Vond je de ontknoping van The Sixth Sense tegenvallen?

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Film was niets mis mee, had misschien wat pittiger kunnen zijn.....dikke voldoende 3,5

Koerok schreef:

Vond je de ontknoping van The Sixth Sense tegenvallen?

Monster in Alien (1979) wordt ook niet uitgelegd maar iets zegt me dat je dat ook jammer vond. Films die alles uitleggen zijn in mijn opinie meestal slechte films omdat ze de verbeeldingskracht en het I.Q van het publiek onderschatten.

En ja, ontknoping van The Sixth Sense viel behoorlijk tegen omdat het voorspelbaar was.

AC1 schreef:

Monster zie je toch in alien? Dus vergelijking loopt mank.

Koerok schreef:

Je presenteert het als een feit, maar meer dan een mening is het niet.

Je kunt bijvoorbeeld net zo goed schrijven: "Als de uitleg alleen maar kan tegenvallen, dan betekent dat dat je verhaal gewoon te goed is.". Dat is net zo nietszeggend als jouw uitspraak.

mikey schreef:

Monster zie je toch in alien? Dus vergelijking loopt mank.

Nogmaals: wellicht is er helemaal geen zichtbaar monster. Er is een entiteit die mensen tot zelfmoord aanzet. Elk monster dat je kan bedenken zal het gros der mensen tot schreeuwen/gillen en wegrennen aanzetten. Niet tot zelfmoord. Dus het laten zien van een monster is zinloos. En als het monster zichtbaar zou zijn, zou Malorie dat monster ook wel gezien hebben, toen ze bij haar zus in de auto zat.

Telkens als de camera iets laat zien dat de protagonisten "achtervolgt" zie je wat ritselende bladeren, en een wind, maar GEEN monster. Dat is het beste wat gedaan kan worden.

Graaf Machine schreef:
Nogmaals: wellicht is er helemaal geen zichtbaar monster.
Ja klopt, we weten het niet. Russen, overheid, lsd-gas, aliens? Waarom kijk je niet even? Als je bij de gekken hoort heb je voor je leven plezier!

mikey schreef:

Ben jij banger voor zichtbare monsters dan voor onzichtbare monsters?

mikey

nee ik wil gewoon weten wat er speelt. een motivatie. Maar ik geloof dat ik dat al eerder heb gezegd

trouwens, ik ben banger voor reeel gevaar dan voor iets wat niet bestaat. true.

mikey schreef:

trouwens, ik ben banger voor reeel gevaar dan voor iets wat niet bestaat. true.

1. Wat er speelt is duidelijk: Er is iets, dat je tot zelfmoord aanzet als je kijkt.

2. Gevaar dat je niet kan zien is niet reëel ?

Let op het verschil tussen "kijken" en "zien".